Skip to main content

Ε.Ε.: Στη δημοσιότητα σήμερα η «Έκθεση των πέντε προέδρων»

Μεγαλύτερη σύγκλιση και αυστηρότερες προδιαγραφές στους προϋπολογισμούς των μελών-κρατών της Ε.Ε. προτείνει έκθεση την οποία συνέταξαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ακόμη τέσσερις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και η οποία θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα.

Η έκθεση «Ολοκληρώνοντας την Ευρωπαϊκή και Νομισματική Ένωση της Ευρώπης», επίσης γνωστή ως «Έκθεση των Πέντε Προέδρων» – είχε ζητηθεί πέρυσι από τους ηγέτες των κρατών-μελών της .Ε.Ε, και θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή. Οι συνυπογράφοντες, εκτός από τον κ. Γιούνκερ, είναι οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Μάριο Ντράγκι), του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Ντόναλντ Τούσκ), του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Μάρτιν Σουλτς) και του Eurogroup (Γερούν Ντάισελμπλουμ).

Μεταξύ άλλων προτείνεται μεγαλύτερος έλεγχος από τις Βρυξέλλες, ενδυνάμωση του ευρώ, μεγαλύτερη χρηματοοικονομική πειθαρχία, αλλά και αναγκαστική προσαρμογή στους προϋπολογισμούς κρατών με συνεχόμενα εμπορικά πλεονάσματα, όπως η Γερμανία.

«Το ευρώ είναι ένα επιτυχές και σταθερό νόμισμα» αναφέρει η έκθεση, η οποία υποδεικνύει ωστόσο την ανάγκη να αποφευχθούν οι εύκολες λύσεις, ιδιαίτερα εν όψει της αυξημένης ανεργίας, για να εξασφαλιστεί ότι το κοινό νόμισμα θα έχει μια «μακροχρόνια, δίκαιη και δημοκρατικά νόμιμη βάση».

Μεταξύ των προτάσεων συμπεριλαμβάνεται και η δημιουργία στο απώτερο μέλλον ενός ταμείου (treasury) της Ευρωζώνης – παρότι η έκθεση υπογραμμίζει ότι δεν υπήρχε σκοπός να συνεχιστεί η μεταφορά ρευστών προς ορισμένες οικονομίες σε μόνιμη βάση, ή να χρησιμοποιηθούν για να εξισορροπήσουν το εισόδημα φτωχότερων κρατών με τα πλουσιότερα.

Προτείνεται επίσης η δημιουργία εθνικών αρχών ανταγωνισμού, παρόμοιες με αυτές που υπάρχουν στην Ολλανδία και το Βέλγιο, που θα πιέσουν κυβερνήσεις να ακολουθήσουν πολιτικές ενδυνάμωσης της παραγωγής. Η έκθεση επίσης ζητά μεγαλύτερη έμφαση στην προώθηση νέων θέσεων εργασίας και βιώσιμων συστημάτων σύνταξης, καθώς και τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού συστήματος καταθέσεων ασφάλισης για να μοιράζεται το ρίσκο μεταξύ των κρατών της Ε.Ε..

Η έκθεση ξεκαθαρίζει πάντως ότι ο κ. Γιούνκερ δεν σχεδιάζει καμία αλλαγή στις συμβάσεις της Ευρωζώνης πριν το 2017.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters