Skip to main content

Προϋπολογισμός της Ευρωζώνης: Τι γνωρίζουμε έως τώρα

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Σημαντικό εργαλείο για την εμβάθυνση της ΟΝΕ θεωρείται η πρόβλεψη προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, υπό τη μορφή ειδικής γραμμής στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Επί της αρχής έχει επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο ηγετών από τον περασμένο Δεκέμβριο, ωστόσο παραμένουν αρκετά επίμαχα σημεία, τα οποία συζητήθηκαν στο Eurogroup και θα διευκρινιστούν περαιτέρω μέχρι τη σύνοδο κορυφής της επόμενης Παρασκευής.

Όπως ανέφερε χθες ο επίτροπος προϋπολογισμού της Ε.Ε., Γκίντερ Έτινγκερ, ο προϋπολογισμός της Ευρωζώνης θα χρηματοδοτεί δράσεις με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, ενώ θα αφορά και τις 27 χώρες-μέλη, δεδομένου ότι θα ενταχθεί στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2021-2027. Θα βασίζεται στο λεγόμενο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο (συντονισμός οικονομικών πολιτικών) και στις συστάσεις ανά χώρα που θα υποβάλλει η Κομισιόν.

Αναφορικά με το ύψος του προϋπολογισμού, επειδή συνδέεται με το ΠΔΠ, όπου οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν το φθινόπωρο, δεν πρόκειται τώρα να συμφωνηθούν τα ποσά. Δεν είναι όμως εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ, που ζητούσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, αλλά λίγες δεκάδες. Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν έχει προτείνει ένα ποσό της τάξης των 25 δισ. ευρώ. Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να συμπληρωθεί ο προϋπολογισμός με πρόσθετα έσοδα εκτός προϋπολογισμού, όπως για παράδειγμα από την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές που ζητούν η Γαλλία και η Γερμανία.

Ο κ. Έτινγκερ διευκρίνισε ότι θα εξεταστούν και οι συνέργειες στις χρηματοδοτήσεις μεταξύ του προϋπολογισμού της Ευρωζώνης και των διαρθρωτικών ταμείων της Ε.Ε.

Στο άλλο μεγάλο θέμα της εμβάθυνσης της ΟΝΕ, που είναι η πανευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων, οι συζητήσεις δεν καταγράφουν σημαντική πρόοδο, εξαιτίας της αρνητικής στάσης της Γερμανίας και άλλων χωρών του Βορρά, οι οποίες συνδέουν την αποδοχή της πρότασης με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) σε ορισμένα κράτη-μέλη. Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε προχθές η Κομισιόν δείχνουν ότι τα ΜΕΔ έχουν μειωθεί αισθητά στις λεγόμενες προβληματικές χώρες και κυρίως στην Ιταλία, ωστόσο στη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών δεν αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις στο ζήτημα αυτό. Όπως τονίζουν στις Βρυξέλλες, στην καλύτερη περίπτωση θα συμφωνηθεί ένα είδος οδικού χάρτη.

Η πανευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων θεωρείται ένας από τρεις πυλώνες της τραπεζικής ένωσης, ενώ είναι ο μόνος που εξακολουθεί να βρίσκεται σε εκκρεμότητα, παρά τις συνεχείς παροτρύνσεις της ΕΚΤ και της Κομισιόν προς τους Ευρωπαίους ηγέτες να καταλήξουν σε συμφωνία.