Skip to main content

Έρευνα Intrum: Με τέσσερις μήνες καθυστέρηση οι πληρωμές των ελληνικών επιχειρήσεων από το Δημόσιο

Τα υψηλά χρέη και οι καθυστερήσεις πληρωμών, ειδικά από το Δημόσιο, συνιστούν «θηλιά» για τις ελληνικές επιχειρήσεις, με το μεγαλύτερο ποσοστό να θεωρούν ότι η ταχύτερη διαδικασία εξόφλησης των χρεών από τους οφειλέτες θα τους έδινε τη δυνατότητα να προσλάβουν περισσότερους εργαζομένους.

Το ελληνικό κράτος αποδεικνύεται ο μεγάλος οφειλέτης, καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις περιμένουν σχεδόν τέσσερις μήνες μέχρι να πληρωθούν από το Δημόσιο, όπως προκύπτει από τη φετινή, ευρωπαϊκή έρευνα πληρωμών(European Payment Report) της σουηδικής εταιρείας διαχείρισης μη-εξυπηρετούμενων απαιτήσεων Ιntrum. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας, που περιλαμβάνει 25 χώρες της Ευρώπης, οι ελληνικές επιχειρήσεις περιμένουν κατά μέσο όρο 115 ημέρες φέτος μέχρις ότου πληρωθούν από το ελληνικό Δημόσιο, έναντι 42 ημερών που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Σε σύγκριση με το 2018, οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί κατά 42 ημέρες, καθώς πέρυσι ο μέσος όρος αναμονής για πληρωμές από τον δημόσιο τομέα ήταν 73 ημέρες, ενώ για το 2017 το αντίστοιχο διάστημα ήταν 103 ημέρες και για το 2016 ήταν στα ίδια επίπεδα με το 2019(115 ημέρες).

Το ζήτημα των πληρωμών αποτελεί ένα από τα βασικότερα προβλήματα για τις ελληνικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα της Intrum, δηλώνοντας ότι εάν πληρώνονταν γρηγορότερα και χωρίς καθυστερήσεις από τους οφειλέτες, τότε θα είχαν μεγαλύτερα περιθώρια να προσλάβουν περισσότερους εργαζομένους, μια άποψη που συμμερίζονται περισσότερες από το ένα-τρίτο(38%) των ελληνικών επιχειρήσεων, έναντι 21% που είναι ο μέσος όρος στην Ευρώπη. Στην ερώτηση για το ποιος είναι ο βασικός λόγος για τις καθυστερήσεις πληρωμών, το 71% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα επικαλέσθηκε τις χρηματοοικονομικές δυσκολίες των οφειλετών, ποσοστό σημαντικά μεγαλύτερο από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο(54%).

Η έρευνα της Ιntrum δείχνει επίσης ότι η συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων (87%)πιστεύει ότι η χώρα τους βρίσκεται ήδη σε ύφεση. To ποσοστό της Ελλάδας είναι το υψηλότερο μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα και εντυπωσιακά μεγαλύτερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου(18%).

Μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων που πιστεύουν ότι μια ύφεση αποτελεί άμεσο κίνδυνο, η μείωση του κόστους(67%) και καλύτερος σχεδιασμός για την εξασφάλιση πληρωμών από τους πελάτες(51%) αποτελούν τα μέτρα που θα επέλεγαν ώστε να προετοιμασθούν για μια δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Τέλος, το 45% των ελληνικών επιχειρήσεων βλέπουν απόλυτη στροφή μακριά από τα μετρητά μέσα στην επόμενη πενταετία, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρώπη είναι μόλις 23%. Από την άλλη, το 62% πιστεύει ότι η στροφή προς τις ψηφιακές πληρωμές συνεπάγεται και υψηλότερο κόστος συναλλαγών.

naftemporiki.gr