Skip to main content

Πώς το κινεζικό χρήμα έγινε τοξικό στη Σίλικον Βάλεϊ 

Η Pilot AI Labs, μία πολλά υποσχόμενη start up της Σίλικον Βάλεϊ, εξασφάλισε τα πρώτα της σημαντικά κεφάλαια από την κινεζική εταιρεία venture capital, Digital Horizon Capital. Ήταν ο πρώτος της μεγάλος επενδυτής. Το περασμένο καλοκαίρι θέλησε ξαφνικά να του δείξει την πόρτα της εξόδου. Τι πυροδότησε την απόφασή της; Η επιθυμία της να πουλήσει περισσότερο λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης στην αμερικανική κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στη Wall Street Journal.

Οι διασυνδέσεις της σε επίπεδο χρηματοδότησης με επενδυτή που είχε δεσμούς με την κινεζική κυβέρνηση σίγουρα δεν βοηθούσε αυτό το στόχο. Έτσι ζητήθηκε από τον πρόεδρο της Digital Horizon Capital να πουλήσει στην εταιρεία το μερίδιό του και να αποχωρήσει. Αρνήθηκε οργισμένος. 

Οι Κινέζοι επενδυτές ήταν κάποτε άκρως καλοδεχούμενoi από τη Σίλικον Βάλεϊ τόσο για τις βαθιές τσέπες τους όσο και για την δυνατότητα πρόσβασης, που πρόσφεραν στην πολυπληθέστερη και μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές στον πλανήτη. Σήμερα ξαφνικά είναι ανεπιθύμητοι. Από τον περασμένο χρόνο, εν μέσω διαρκών και κλιμακούμενων εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ, οι κινεζικές εταιρείες έχουν περιορίσει δραστικά τις επενδύσεις τους σε αμερικανικό έδαφος, αντιλαμβανόμενες ότι δεν είναι καλοδεχούμενες. 

Για τα venture capitals της Κίνας η τάση αυτή είναι εντονότερη φέτος και ειδικά τον Μάιο. Πέρυσι οι επενδύσεις τους σε αμερικανικές start ups, παρά την επιβράδυνση των τελευταίων μηνών εκτινάχθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ. Αντιθέτως οι ξένες άμεσες επενδύσεις από την Κίνα στις ΗΠΑ έκαναν βουτιά 90% στα 5 δισ. δολάρια από 46 δισ. δολάρια το 2016. 

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει στείλει σαφές μήνυμα σε όλους, πως δεν θέλει συμφωνίες, που μπορούν να καταστήσουν αμερικανική τεχνολογία και ταλέντα ευάλωτα σε κλοπή από την Κίνα. Και η Σίλικον Βάλεϊ φαίνεται ότι το έχει αποδεχθεί. 

Πηγή: Wall Street Journal