Από την έντυπη έκδοση
Του Κώστα Δεληγιάννη
[email protected]
Δεκαπέντε μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι εκδήλωσαν έντονο ενδιαφέρον για την αγορά τουλάχιστον μίας μονάδας της ΔΕΗ, στο πλαίσιο του market test που διενήργησε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp). Αυτό προέκυψε από τα αποτελέσματα της έρευνας αγοράς της DG Comp, τα οποία κοινοποιήθηκαν από τις Βρυξέλλες στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ, στους 15 ομίλους περιλαμβάνονται επιχειρήσεις από την Ελλάδα και την Ευρώπη, όπως και υποψήφιοι επενδυτές εκτός Ε.Ε.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Γ. Σταθάκη, κρίνεται άκρως ικανοποιητική η έκβαση του πρώτου αυτού βήματος, για την αποεπένδυση του 40% της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ. «Το market test στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και υπήρξε ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον. Η DG Comp, λαμβάνοντας υπόψη τις απαντήσεις που έλαβε, κατέληξε σε τεχνικού χαρακτήρα παρατηρήσεις, τις οποίες κοινοποίησε τις προηγούμενες ημέρες στην ελληνική πλευρά. Αυτές ήδη συζητήθηκαν και υπήρξε οριστική συμφωνία, στη βάση της οποίας η κυβέρνηση θα νομοθετήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σκοπός της έρευνας αγοράς ήταν να αποτυπωθεί η εικόνα της διεθνούς επιχειρηματικής κοινότητας, σχετικά με την οικονομική βιωσιμότητα και την ελκυστικότητα των μονάδων προς αποεπένδυση, δηλαδή των δύο εργοστασίων στη Μεγαλόπολη, της υφιστάμενης μονάδας στη Μελίτη στη Φλώρινα, καθώς και της άδειας κατασκευής της Μελίτη ΙΙ. Για τη διεξαγωγή της έρευνας, η DG Comp απέστειλε σχετικό ερωτηματολόγιο σε έναν μεγάλο αριθμό ηλεκτροπαραγωγών ανά τον κόσμο, σε ελληνικές ενεργοβόρες βιομηχανίες, καθώς και σε εγχώριες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Με βάση τα αποτελέσματα από την επεξεργασία των απαντήσεων και την ανταπόκριση των συμμετεχόντων, το market test έδειξε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να τροποποιηθεί το χαρτοφυλάκιο που θα εκχωρηθεί.
Παράλληλα, στη συμφωνία που κατέληξε η DG Comp με την ελληνική πλευρά, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, προβλέπεται η πλήρης διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών σχέσεων στις προς πώληση μονάδες, όπως επίσης και η δυνατότητα της ΔΕΗ να διαχειριστεί χωρίς καμία δέσμευση τα λιγνιτικά εργοστάσια που θα διατηρήσει.
Μάλιστα, με βάση το υπουργείο, τα δύο αυτά θέματα θα περιλαμβάνονται στη νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί τις επόμενες εβδομάδες στο Κοινοβούλιο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την προετοιμασία από τη ΔΕΗ του διεθνούς διαγωνισμού πώλησης. Επιπλέον, στη συμφωνία γίνεται ρητή αναφορά περί δίκαιου τιμήματος πώλησης, ώστε να διασφαλιστούν τα οικονομικά συμφέροντα της εταιρείας και των μετόχων της, επομένως και του ελληνικού Δημοσίου.
Τέλος, το υπουργείο επαναλαμβάνει πως δεν τίθεται θέμα πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων, καθώς η αποεπένδυση γίνεται στο πλαίσιο συμμόρφωσης στην καταδικαστική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, σχετικά με τη μονοπωλιακή πρόσβαση της ΔΕΗ στον λιγνίτη.