Skip to main content

KPMG: Η Ελλάδα έχασε 690 εκατ. ευρώ από το παράνομο εμπόριο τσιγάρων το 2018

Την έκκλησή της να συνεχιστούν οι δράσεις κατά του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων επαναλαμβάνει η «Παπαστράτος», μετά τη δημοσίευση νέας έκθεσης από την KPMG, η οποία υπενθυμίζει τις αρνητικές προεκτάσεις και τις οικονομικές επιπτώσεις του παράνομου εμπορίου τσιγάρων.

Συγκεκριμένα, η ανεξάρτητη «Έκθεση Stella» της KPMG, που ανατέθηκε από τη Philip Morris International (PMI) και αφορά στην κατανάλωση παράνομων τσιγάρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), αναφέρει ότι:

  • H παράνομη αγορά τσιγάρων στην Ελλάδα το 2018 εκτινάχθηκε στο 23,6% (αύξηση 5,6 μονάδων σε σχέση με το 2017) και η χώρα κατακτά την αρνητική πρωτιά έχοντας το μεγαλύτερο ποσοστό παράνομων τσιγάρων στην Ε.Ε., που κόστισε στα κρατικά ταμεία 690 εκατ. ευρώ το 2018.
  • Ταυτόχρονα, η Ελλάδα έχει και δεύτερη αρνητική πρωτιά, καθώς καταγράφηκε η μεγαλύτερη ποσότητα παραποιημένων τσιγάρων στην Ε.Ε. (1,5 δισ. τσιγάρα).

«Το παράνομο εμπόριο έχει τεράστιο κόστος. Όχι μόνο οικονομικό, αλλά και κοινωνικό. Όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι τα έσοδα από τα παράνομα τσιγάρα χρηματοδοτούν διεθνή εγκληματικά δίκτυα και τρομοκρατικές οργανώσεις. Έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη, διαρκή απειλή, η οποία στην Ελλάδα έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας» ανέφερε, σχολιάζοντας την έκθεση, ο Χρήστος Χαρπαντίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Παπαστράτος». Όπως σημειώνει, εδώ και αρκετά χρόνια η εταιρεία έχει μπει «στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του παράνομου εμπορίου. Από τις εκστρατείες ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης, μέχρι τη δωρεά εξοπλισμού αιχμής, του πρώτου αυτοκινούμενου x-ray scanner που απέκτησε η χώρα μας και πέντε ειδικών ταχύπλοων καταδιωκτικών σκαφών, αναλαμβάνουμε διαρκώς πρωτοβουλίες για να μπει τέλος στην ανεξέλεγκτη πορεία του παράνομου εμπορίου. Όμως, το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο. Οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε συντεταγμένα, με σχέδιο και κυρίως μέσα από τη σύμπραξη της Πολιτείας, των επιχειρήσεων του κλάδου και της κοινωνίας» επισημαίνει ο κ. Χαρπαντίδης.

«Εκτός από τη ζημιά που προκαλείται στα κρατικά έσοδα, τις νόμιμες επιχειρήσεις και την υγιή κοινωνία στο σύνολό της, η διαθεσιμότητα παράνομων φθηνών τσιγάρων υπονομεύει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την εξάλειψη του καπνίσματος, καθώς και για την πρόληψη του καπνίσματος στους νέους» αναφέρει με τη σειρά του ο Alvise Giustiniani, αντιπρόεδρος της PMI για την πρόληψη του παράνομου εμπορίου, που τονίζει: «Προκειμένου να έχει αποτέλεσμα η προσπάθεια που καταβάλλουμε ως PMI για ένα μέλλον χωρίς τσιγάρα, πρέπει να εντείνουμε τις συλλογικές μας προσπάθειες για την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου τσιγάρων, διασφαλίζοντας παράλληλα την υπεύθυνη πρόσβαση σε καλύτερες εναλλακτικές για τους ενήλικους καπνιστές που σε άλλη περίπτωση θα συνέχιζαν το κάπνισμα».

Σύμφωνα με την έκθεση, το 2018, η κατανάλωση παράνομων τσιγάρων στην Ε.Ε. υπολογίστηκε στο 8,6% της συνολικής κατανάλωσης, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 43,6 δισεκατομμύρια τσιγάρα, το οποίο ισοδυναμεί με τέσσερις φορές τη νόμιμη κατανάλωση στην Ελλάδα. Η κατανάλωση παράνομων τσιγάρων στην Ε.Ε. παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά. Ωστόσο, σύμφωνα με τη μελέτη, η κατανάλωση παραποιημένων τσιγάρων αυξήθηκε κατά 30% από την προηγούμενη χρονιά, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ως σήμερα.

H PMI υπογραμμίζει πως «το παράνομο εμπόριο είναι ένα σύνθετο ζήτημα, πλήττει πολλούς τομείς, έχει αρνητικό αντίκτυπο στις κοινωνίες και δεν σέβεται ούτε σύνορα ούτε νόμους. Καμία κυβέρνηση ή κλάδος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό μεμονωμένα. Όλοι μπορούν και πρέπει να συμβάλλουν στην επίλυσή του».

Για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου τσιγάρων, η PMI επενδύει σε αυστηρούς ελέγχους της εφοδιαστικής της αλυσίδας και υποστηρίζει κανονισμούς, όπως το Πρωτόκολλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου καπνού και τις πρόσφατα ισχύουσες πρόνοιες για την ιχνηλασιμότητα, βάσει της Οδηγίας της Ε.Ε. για τα προϊόντα καπνού. Επιπλέον, η PMI συνεχίζει να συνεργάζεται με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς για να συμβάλλει στην προώθηση των προσπαθειών που καταβάλλονται σε παγκόσμιο επίπεδο για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου, μέσω, μεταξύ άλλων, του προγράμματος PMI IMPACT, μιας παγκόσμιας πρωτοβουλίας που υποστηρίζει δράσεις για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου και της εγκληματικής δραστηριότητας που σχετίζεται με αυτό.