Κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα παραμένουν και σήμερα οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης, καθώς η συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Μεξικό δεν μπορεί να αμβλύνει τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία. Ύστερα από σχεδόν τρία χρόνια επιτυχούς πρόβλεψης της οικονομικής ανάπτυξης, σήμερα οι αγορές ομολόγων όχι μόνο στη Γηραιά Ήπειρο, αλλά και διεθνώς, εκμπέμπουν ολοένα και εντονότερα σήμα για ακόμη μία ύφεση, αλλά και διατήρηση του πληθωρισμού σε υποτονικά επίπεδα για μία γενιά.
Τα μακροπρόθεσμα επιτόκια στα κρατικά ομόλογα, τα οποία θεωρούνται από τους πλέον αξιόπιστους δείκτες για τη μελλοντική οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό, έχουν βυθιστεί σε χαμηλά πολλών ετών ή και σε άνευ προηγουμένου επίπεδα. Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων έχουν κάνει βουτιά 50 μονάδων βάσης σε επτά μονάδες, ενώ εκείνες των γερμανικών δεκαετών κινούνται ολοένα και βαθύτερα σε αρνητικό έδαφος, καταγράφοντας συνεχώς νέο ιστορικό ναδίρ, όπως συμβαίνει και με τα ολλανδικά. Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έχουν υποχωρήσει οι αποδόσεις των ομολόγων Ελλάδας, Ισπανίας και Πορτογαλίες, ενώ εκείνες των ομολόγων Γαλλίας, Βρετανίας, Ελβετίας και Ιαπωνίας είναι στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2016.
Η ύφεση δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, όπως επισημαίνεται σε ανάλυση του Reuters. Ωστόσο η αγορά ομολόγων στέλνει πιο ισχυρό μήνυμα αφύπνισης από ποτέ, την ώρα που στην αγορά μετοχών είχαμε μεν έναν πολύ δύσκολο Μάιο, αλλά συνολικά δεν έχουμε τόσο έντονες ενδείξεις απαισιοδοξίας. Το γεγονός πάντως ότι ακόμη και μετά τη συμφωνία των ΗΠΑ με το Μεξικό, δεν έχουμε άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων, σημαίνει ότι υπάρχει κάτι που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει.
«Πρέπει να δώσουμε προσοχή» σχολίασε στο Reuters ο Φρανκ Ντίξμιερ, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος της Allianz Global, που διαχειρίζεται ενεργητικό άνω των 560 δισ. δολαρίων. «Γνωρίζουμε από την εμπειρία μας ότι οι αγορές ομολόγων είναι πολύ καλές στο να προβλέπουν οικονομικές εξελίξεις και αυτό που ζυγίζουν ολοένα και περισσότερο είναι οι επιπτώσεις ενός ξεκάθαρα κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου» πρόσθεσε.
Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν διεθνώς «βουλιάξει» ως αποτέλεσμα των φόβων για την παγκόσμια οικονομία. Το πιο ισχυρό σήμα ύφεσης, ωστόσο, στην αγορά είναι η ανεστραμμένη καμπύλη απόδοσης στις ΗΠΑ μεταξύ των κρατικών ομολόγων τρίμηνης και δεκαετούς διάρκειας. Η αντιστροφή στην καμπύλη είναι η εντονότερη που έχει καταγραφεί από το 2007, τους μήνες που προηγήθηκαν της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Πολλές φορές στο παρελθόν η ανεστραμμένη καμπύλη, με την απόδοση των ομολόγων μακράς διάρκειας να είναι χαμηλότερη από εκείνη των βραχυπρόθεσμων ομολόγων, έχει αποδειχθεί άκρως αξιόπιστος δείκτης ύφεσης. Η σχέση ανάμεσα στην καμπύλη απόδοσης και τα μακροοικονομικά δεδομένα δεν έχει αλλάξει εδώ και 20 χρόνια. Ακόμη ένας ισχυρός δείκτης είναι και η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς, που είναι όχι απλά σε αρνητικό έδαφος, αλλά χαμηλότερη από ποτέ.
Από την άλλη μερίδα οικονομολόγων προειδοποιεί πως αυτή τη φορά το να διαβάσεις τα μηνύματα της αγοράς ομολόγων ενδεχομένως να μην είναι τόσο εύκολη υπόθεση, καθώς η παρατεταμένη, εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική έχει δημιουργήσει στρεβλώσεις. Τόσο η FED όσο και η ΕΚΤ έχουν στείλει το μήνυμα ότι εξετάζουν ακόμη και μειώσεις επιτοκίων, γεγονός που ασκεί συνεχείς πιέσεις στις αποδόσεις.
Σήμερα η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς είναι στο 2,13% και του γερμανικού στο -0,24%. Η απόδοση του γαλλικού δεκαετούς διαμορφώνεται στο 0,12% και του ισπανικού στο 0,59%, ενώ του πορτογαλικού είναι στο 0,66%. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς υποχώρησε σήμερα έως και το ιστορικό ναδίρ του 0,82% και λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι διαμορφώνεται στο 0,85%.
naftemporiki.gr