Skip to main content

Μια συγχώνευση αμφισβητεί την κυριαρχία των «Big Four»

Από την έντυπη έκδοση 

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Η μεσαίου μεγέθους βρετανική τράπεζα CYBG ήρθε σε συμφωνία για να εξαγοράσει την ανταγωνίστρια Virgin Money του πολυεκατομμυριούχου Ρίτσαρντ Μπράνσον έπειτα από ένα μήνα συνομιλιών, μία συμφωνία που αποτιμά την αξία της νέας τράπεζας σε περίπου 1,7 δισ. λίρες, καθιστώντας την πλέον έκτη μεγαλύτερη τράπεζα της Βρετανίας με όρους περιουσιακών στοιχείων. Η νέα διευρυμένη τράπεζα βάζει πλώρη για να ανταγωνιστεί τις τέσσερις ισχυρότερες τράπεζες της χώρας, τις λεγόμενες «Big Four», Lloyds, RBS, HSBC και Barclays. 

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση, η αξία των συνδυασμένων περιουσιακών στοιχείων του καινούργιου τραπεζικού ομίλου θα ανέρχεται στα 80 δισ. λίρες, με τον συνολικό αριθμό των πελατών να φτάνει τα έξι εκατομμύρια.

Η μεγαλύτερη τραπεζική συγχώνευση στη Βρετανία μετά τη χρηματοοικονομική κρίση σφραγίστηκε με τη βελτιωμένη προσφορά της CYBG και θα αποφέρει στους μετόχους της Virgin Money, συμπεριλαμβανομένου και του Ρίτσαρντ Μπράνσον, περίπου το 38% των μετοχών του συνδυασμένου ομίλου.

Οι επενδυτές της Virgin Money θα λάβουν 1,2 μετοχή της CYBG για κάθε μετοχή της Virgin Money, το 35% των οποίων κατέχει ο Μπράνσον.

Η εξαγορά πρέπει να έχει την έγκριση των μετόχων και των δύο τραπεζών για να τεθεί σε ισχύ και σύμφωνα με τον Τζον Κρόνιν, αναλυτή στη χρηματιστηριακή εταιρεία Goodbody, είναι πιθανό και οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν με τους όρους.
Η συγχωνευμένη εταιρεία θα είναι περίπου διπλάσια σε μέγεθος από τη μεγαλύτερη ανταγωνίστριά της μεταξύ των μικρότερων και μεσαίων τραπεζών της Βρετανίας και αναμένεται να πάρει μεγάλη ώθηση από τη δυναμική του εμπορικού σήματος της Virgin, για το οποίο η CYBG θα καταβάλει 12 εκατ. λίρες για την εκμετάλλευσή του τον πρώτο χρόνο, ποσό που θα ανέλθει στα 15 εκατ. λίρες κατά τον τέταρτο χρόνο χρήσης του.

Ο διευθύνων σύμβουλος της CYBG Ντέιβιντ Ντάφι θα αναλάβει να οδηγήσει τη νέα διευρυμένη τράπεζα στη «μάχη» με τις μεγάλες βρετανικές τράπεζες, με τη CEO της Virgin Money Τζέιν-Αν Γκάντια να έχει το ρόλο της διευθύνουσας συμβούλου για απροσδιόριστο ακόμη διάστημα. 

«Η συγχώνευση της CYBG με τη Virgin Money θα δημιουργήσει την πρώτη τράπεζα στη χώρα που θα αμφισβητήσει το status quo των μεγάλων βρετανικών τραπεζών, προσφέροντας μια πραγματική εναλλακτική λύση για τους καταναλωτές και τις μικρές επιχειρήσεις» υποστήριξε ο Ντάφι στις πρώτες δηλώσεις του.

Οι τράπεζες δήλωσαν ότι αναμένουν να επωφεληθούν κατά 120 εκατομμύρια λίρες ετησίως από την εξοικονόμηση κόστους προ φόρων, με την παράλληλη όμως απώλεια περίπου 1.500 θέσεων εργασίας, γεγονός που θα αφήσει τον όμιλο με προσωπικό περίπου 8.000 εργαζομένων. Ήδη τα σωματεία των εργαζομένων και στις δύο τράπεζες έχουν ζητήσει άμεσα συνάντηση των εκπροσώπων τους με τα Δ.Σ. των τραπεζών.

Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας οι μετοχές της Virgin Money υποχωρούσαν 2,3% στις 347 πένες, ενώ εκείνες της CYBG κατέγραφαν ηπιότερη πτώση 1,4% στις 302 πένες.