Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
[email protected]
Ιράν, Βενεζουέλα και Ιράκ θα ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να μπλοκάρουν την πρόταση για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, που υποστηρίζεται από Σαουδική Αραβία και Ρωσία, στην επικείμενη συνάντηση των υπουργών Πετρελαίου στη Βιέννη, στο τέλος της εβδομάδας, από τις πιο σημαντικές των τελευταίων ετών.
«Τρεις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ σκοπεύουν να ασκήσουν βέτο στην πρόταση για αύξηση της παραγωγής. Εάν Σαουδική Αραβία και Ρωσία θέλουν να αυξήσουν την παραγωγή, αυτό χρειάζεται ομοφωνία. Εάν οι δύο παραγωγοί θελήσουν να ενεργήσουν αυτόνομα, αυτό συνιστά παραβίαση της συμφωνίας για συνεργασία» ανέφερε εκπρόσωπος του Ιράν. Αυτό σημαίνει ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ (Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Εξαγωγών Κρατών) αναμένεται να διαφωνήσουν όταν θα συναντηθούν στη Βιέννη για να αποφασίσουν την περαιτέρω πολιτική τους. Η ιστορική συμφωνία στην οποία συμμετείχαν 24 χώρες για μείωση της παραγωγής έχει πλέον επιτύχει τον στόχο της που είναι η εξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου και η αύξηση των τιμών, γι’ αυτό και οι δύο μεγαλύτεροι παραγωγοί ζητούν χαλάρωση των ποσοστώσεων από τον επόμενο μήνα. Ενώ όμως Σαουδική Αραβία και Ρωσία παράγουν χαμηλότερα της δυναμικής τους, πολλές χώρες του ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένων Ιράν και Βενεζουέλας, θα δυσκολευθούν να αυξήσουν την παραγωγή τους, ακόμη και στην περίπτωση που οι ποσοστώσεις τους αυξηθούν.
Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του εκτιμάται ότι θα εξετάσουν μία αύξηση της τάξης του 1,5 εκατ. βαρελιών ημερησίως, όπως είπε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ. Αυτή η ποσότητα θα είναι αρκετή για να αντισταθμίσει τις απώλειες στην προσφορά από Βενεζουέλα και Ιράν. Η Σαουδική Αραβία εξετάζει διάφορα σενάρια τα οποία κάνουν λόγο για μία μέτρια αύξηση της παραγωγής από 500.000 βαρέλια έως 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με πηγές.
Το καρτέλ δέχεται και άλλες εξωγενείς πιέσεις. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να ασκεί κριτική στον ΟΠΕΚ, σε δηλώσεις του στο Twitter. Ανήσυχος από την αύξηση των τιμών βενζίνης εν όψει των εκλογών στο Κογκρέσο τον Νοέμβριο, η αμερικανική κυβέρνηση ασκεί έντονες παρασκηνιακές πιέσεις υπέρ της αύξησης της παραγωγής. Άλλωστε, οι αμερικανικές κυρώσεις θα οδηγήσουν σε μείωση της παραγωγής του Ιράν και της Βενεζουέλας περίπου κατά 30% της παραγωγής των δύο χωρών το επόμενο έτος, γεγονός που σημαίνει ότι θα χρειαστεί μεγαλύτερη προσφορά από τα υπόλοιπα μέλη του καρτέλ, όπως επεσήμανε την προηγούμενη εβδομάδα η Διεθνής Υπηρεσία Πετρελαίου (ΙΕΑ).
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ εργάζονται προκειμένου να θέσουν τη συνεργασία μεταξύ καρτέλ, Ρωσίας και άλλων μεγάλων παραγωγών σε μόνιμη βάση. Αυτό θα αποτελούσε μία μεγάλη διπλωματική επιτυχία για το Ριάντ και τη Μόσχα έπειτα από δύο μόλις έτη συνεργασίας. Η προοπτική στενότερης συνεργασίας της Ρωσίας, του μεγαλύτερου εξαγωγού πετρελαίου μετά τη Σαουδική Αραβία, με τον ΟΠΕΚ ενδεχομένως θα μπορούσε να πείσει Ιράν και Βενεζουέλα να στηρίξουν μία αύξηση της παραγωγής στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με αναλυτές.
Οι τιμές πετρελαίου ανέκαμψαν καθώς οι επενδυτές εστίασαν στον αντίκτυπο που θα έχει η εμπορική διένεξη ΗΠΑ – Κίνας. Η τιμή αργού υποχώρησε αρχικά χθες σε χαμηλό διμήνου, στα 63,59 δολάρια για να ανακάμψει όμως εν συνεχεία στα 65,40 δολάρια. Η τιμή brent κινείτο κοντά στα 74,50 δολάρια το βαρέλι.