Skip to main content

Τα νέα «εργαλεία» ενίσχυσης της ρευστότητας

Μικροπιστώσεις, δεύτερος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι μερικά από τα «όπλα» που ρίχνονται στη «μάχη» για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Παράλληλα, στο οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες για το ποσοστό μείωσης της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις.

Σήμερα το απόγευμα ξεκινά η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις μικροπιστώσεις έως 25.000 ευρώ με σκοπό να έχει ψηφιστεί εντός του Ιουνίου.

Η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων για την επιστρεπτέα προκαταβολή ξεκίνησε και οι επιχειρήσεις έχουν περιθώριο έως τη Δευτέρα 22 Ιουνίου να υποβάλλουν στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myBusinessSupport τη σχετική υπεύθυνη δήλωση. Παράλληλα, η ΕΤΕπ προχωρά με το νέο εργαλείο παροχής εγγυήσεων με βάση τις αποφάσεις του Eurogroup της 9ης Απριλίου για τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Προκαταβολή φόρου

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένονται οι αποφάσεις για το ποσοστό μείωσης της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις.Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει δύο σενάρια βάσει των οποίων θα ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις.

Το ένα αφορά το ενδεχόμενο η μείωση της προκαταβολής του φόρου να πραγματοποιηθεί με βάση τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας των επιχειρήσεων. Το άλλο, η μείωση της προκαταβολής του φόρου να γίνει σύμφωνα με τη μείωση του τζίρου που έχει καταγραφεί με βάση τα στοιχεία των επιχειρήσεων από τις υπάρχουσες πλατφόρμες. Σε κάθε περίπτωση, στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να μην αποκλειστούν εταιρίες οι οποίες κατέγραψαν μεγάλη μείωση στον κύκλο εργασιών άλλων κλάδων που δεν περιλαμβάνονται στους ΚΑΔ. Ωστόσο, αν η απόφαση ληφθεί με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στις πλατφόρμες, υπάρχει το ενδεχόμενο να  «αποκλειστούν» επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν υποβάλει αίτημα το προηγούμενο χρονικό διάστημα και ο τζίρος τους έχει μειωθεί.

Ηλεκτρονικές συναλλαγές

Το άνοιγμα της οικονομίας έφερε σημαντική άνοδο στις ηλεκτρονικές συναλλαγές σε ορισμένους κλάδους το πρώτο 10ημερο του Ιουνίου σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αύξηση από 50% έως 160% καταγράφουν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές στο σέρβις αυτοκινήτων, από 60% έως 170% σε ιατρικές-οδοντιατρικές υπηρεσίες και από 40% έως 120% στα ηλεκτρικά είδη. Μικρή άνοδο ή και αρνητκά είναι τα ποσοστά με τα οποία κινούνται οι ηλεκτρονικές συναλλαγές στους κλάδους της ένδυσης-υπόδησης. «Υπάρχει η διάθεση του κοινού για κατανάλωση η οποία όμως δεν καταγράφεται σε όλους τους τομείς» σχολίασε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.

naftemporiki.gr