Skip to main content

Αναδρομικό ψαλίδι έως 34% σε μερίσματα του Δημοσίου

Από την έντυπη έκδοση

Από την 1η Ιανουαρίου του 2016 θα κληθούν να επιστρέψουν αναδρομικά τα ποσά του μερίσματος που εισέπραξαν περίπου 280.000 δικαιούχοι του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων του Δημοσίου, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που εξέδωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Τάσος Πετρόπουλος.

Στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων εκτιμούν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι μειώσεις των μερισμάτων ενδέχεται να ανέλθουν έως και στο 34%.

Η σχετική απόφαση ορίζει ότι τα αναδρομικά θα επιστραφούν σε δύο ισόποσες δόσεις τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2016.

Η εγκύκλιος, μάλιστα, προβλέπει ότι, επειδή αναπροσαρμόζονται και τα κριτήρια καταβολής του εφάπαξ σε συγγενείς – δικαιούχους του μερισματούχου, από την 1η Ιουνίου 2016 το μέρισμα «κόβεται» σε όσους δεν θα πληρούν τα νέα κριτήρια.

Καθιερώνεται νέος τύπος υπολογισμού

Στο εξής το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων του Δημοσίου, αποκτά κεφαλαιοποιητικό χαρακτήρα και δεν θα υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας νέων ελλειμμάτων.

Έτσι, τα μερίσματα θα πρέπει να είναι σε αντιστοιχία με τις καταθέσεις του κάθε μετόχου, ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία ελλειμμάτων.

Ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο εντάσσεται μέσα στη λειτουργία του Μετοχικού Ταμείου η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος», ενώ καθιερώνεται και νέος τρόπος υπολογισμού του μερίσματος.

Ειδικότερα, η σχετική εγκύκλιος αναφέρει ότι για την εφαρμογή του νέου τύπου υπολογισμού, ως βασικός μισθός και λοιπές αποδοχές λαμβάνονται υπ’ όψιν ο βασικός μισθός και το επίδομα χρόνου υπηρεσίας, καθώς και οι επιπλέον του βασικού μισθού αποδοχές βάσει των οποίων υπολογίστηκε η κύρια σύνταξη.

Αποκλείεται ο καθορισμός κατωτάτου ορίου μερίσματος

Επιπλέον από την έναρξη ισχύος του νόμου αποκλείεται ο καθορισμός κατωτάτου ορίου μερίσματος, ενώ προβλέπεται η αναπροσαρμογή και των δικαιούμενων μερισμάτων όσων έχουν εξέλθει από την Υπηρεσία και τα οποία έχουν υπολογιστεί με βάση τις διατάξεις περί κατωτάτου ορίου μερίσματος.

Επίσης καταργούνται οι διατάξεις που αφορούσαν ότι σε περιπτώσεις άγαμου μετόχου, το δικαίωμα για το μέρισμα να μεταβιβάζεται στους γονείς καθώς και στους ορφανούς από πατέρα αδελφούς αλλά και στις ενήλικες άγαμες θυγατέρες.

Ηλικιακά όρια για δικαιούχους

Επίσης, τίθεται ηλικιακό όριο για τον χήρο ή τη χήρα προκειμένου να αποκτήσουν δικαίωμα για μέρισμα λόγω θανάτου του μερισματούχου.

Ο χήρος ή η χήρα δικαιούνται μέρισμα μόνο εφόσον έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας κατά τον χρόνο θανάτου του μετόχου.

Όσον αφορά περιπτώσεις επιζώντων συζύγων που έχουν συμπληρώσει το 52ο έτος της ηλικίας τους δικαιούνται μέρισμα για μία τριετία αλλά στη συνέχεια η καταβολή του μερίσματος αναστέλλεται μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους.

Τα συγκεκριμένα πρόσωπα εάν δεν συμπληρώνουν το 52ο έτος της ηλικίας τους κατά τον χρόνο θανάτου του μετόχου, μπορούν να λάβουν το μέρισμα μόνο για μία τριετία.