Η διάθεση για ρίσκο στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά εξαρτάται από την επιστροφή των φόβων για ένα δεύτερο γύρο στην εμφάνιση νέων κρουσμάτων από τον COVID19. Σήμερα οι ασιατικές αγορές κινήθηκαν έντονα πτωτικά όπως και τα futures των δεικτών της Wall Street. Καθώς οι φόβοι για ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων από κοροναϊό στο Πεκίνο και το πολιτικό σκηνικό στις ΗΠΑ ανάγκασαν τους επενδυτές να ψάχνουν για ασφαλή καταφύγια, ενώ τα απογοητευτικά δεδομένα από την Κίνα επηρέασαν περαιτέρω τη διάθεση για ρίσκο.
Η γνωστή κυκλικότητα στο επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον που σφραγίζει τις συναλλαγές στην Αθήνα, καθορίζεται από τις αναδιαρθρώσεις μέγιστης στάθμισης για τον δείκτη FTSE25. Η τρέχουσα εβδομάδα περιλαμβάνει ένα διαφορετικό roadshow, καθώς στις 16 και 17 Ιουνίου θα διεξαχθεί, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, το ετήσιο Συνέδριο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, για Επενδυτές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σε συνεργασία με το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Η σύγκριση της εβδομαδιαίας βουτιάς αρκετών blue chip με την επίδοσή τους στο β τρίμηνο, υπογραμμίζει την ύπαρξη ρευστοποίησης θέσεων για ενθυλάκωση σημαντικών κερδών.
Η εκτίναξη της μεταβλητότητας παγκοσμίως είναι, κατά τη γνώμη μας, αποτέλεσμα της πάγιας μετά το 2008 τακτικής των αναλυτών από τους μεγάλους επενδυτικούς οίκους. Στις προεκτάσεις των συμπερασμάτων από τα στατιστικά δεδομένα που έχουν, για μια νέα απειλή στην παγκόσμια ανάπτυξη και την κερδοφορία των εισηγμένων με διεθνείς πηγές εσόδων, που είναι όλα τα blue chip των αναπτυγμένων αγορών, επιλέγουν να παρουσιάσουν τα χειρότερα σενάρια. Μετά, αν αρχίσουν τα μακροοικονομικά να τα διαψεύδουν, έχουν χώρο για να εμφανίσουν αναθεωρήσεις προς το καλύτερο. Και το κάνουν την κατάλληλη στιγμή. Καλή ώρα αυτή τη βουτιά θα σταματήσουν αναλύσεις που θα αναγνωρίσουν βελτίωση στους ρυθμούς ανάπτυξης στις δυο ισχυρότερες οικονομίες αλλά και στην Ευρώπη. Με τόση παροχέτευση φθηνής ρευστότητας από τις μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες, που δεν φτάνει στους ιδιώτες αλλά γεννά κέρδη στους ήδη έχοντες, η άνοδος των μετοχικών αξιών είναι μονόδρομος, που… ζαλίζει για την αιτία της ανόδου, αλλά και των διορθώσεων.
Οι μικροεπενδυτές είναι απίθανο να λογοδοτήσουν για το χρηματιστηριακό χάος της Wall Street την Πέμπτη. Καθώς φάνηκε ότι οι επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί ότι κάθονται στο περιθώριο αυτού του επικού ράλι, εκμεταλλεύονται στρατηγικά το πλήθος των traders που επιλέγουν επενδυτικά τις κινήσεις μέσα στη μέρα. Αλλά το 2020 απέχει ελάχιστα ήδη από το να γίνει το έτος με τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα στην ιστορία της Wall Street. Αφού έχει τρεις από τις 25 χειρότερες ημερήσιες πτώσεις από το 1928 και μετά και 2 από τις μεγαλύτερες ανοδικές μεταβολές. Στις 3 Μαρτίου ο S&P500 έχασε -7,6%, στις 12 βούλιαξε -9,5% και στις 16 Μαρτίου γκρεμίστηκε -12%, με ακόμα χειρότερες μόνο το -12,9% της βουτιάς του S&P500 στις 28/10/1929 και το -20,5% από τις 19/10/1987. Στις 13 Μαρτίου δε φέτος, είχε άλμα +9,3% και στις 24 ένα ακόμα κατά +9,4%, επιδόσεις που κατατάσσονται άνω του μέσου της κατάταξης με τις 25 καλύτερες ημερήσιες επιδόσεις από το 1928.
Βρισκόμαστε στην εποχή που οι αγορές προσφέρουν κέρδη σε όσους δεν έχουν ανάγκη τα κεφάλαια που επενδύουν και αντέχουν στις στρεσογόνες αναταράξεις. Ακόμα και η Αθήνα στο δεύτερο τρίμηνο, παρά το κλάδεμα κατά -5,4% την περασμένη βδομάδα έχει τον ΓΔ με κέρδη πάνω από +15% και με αποδόσεις από +20% και άνω συναντάμε τις ΕΛΛΑΚΤΩΡ +86,2%, ΔΕΗ +47,6%, ΒΙΟ +34,7%, ΜΠΕΛΑ +31%, ΤΕΝΕΡΓ +26,8%,ΟΠΑΠ +25,9%, ΜΥΤΙΛ +24,2%, ΦΡΛΚ +24,2%, ΜΟΗ +23%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +22%. Το πότε ο πληθωρισμός θα καταστρέψει αυτή την εικονική πραγματικότητα είναι ερώτημα που αφορά τους κολλημένους σε αρχές προ παγκοσμιοποίησης. Ενώ είμαστε ήδη, στη μετα-παγκοσμιοποίηση των Κεντρικών Τραπεζών των ψηφιακών νομισμάτων.
Είναι γεγονός πως η παρουσία των ισχυρών ξένων θεσμικών διαφόρων τύπων έχει κάνει εντελώς ετερόφωτο το ελληνικό χρηματιστήριο και συνεπώς η πορεία των αγορών της Wall Street αποδείχθηκε παράμετρος με ισχυρότερη παρέμβαση έναντι της επιτυχούς νέας έκδοσης ελληνικών ομολόγων. Αλλά όταν υποχωρήσει ο θόρυβος από τις εκτιμήσεις της Fed, οι μετοχικές αξίες σε περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων θα αποτελέσουν πόλο έλξης κεφαλαίων. Τότε θα υπάρξει χώρος για την εκτίμηση της βελτίωσης των ισολογισμών των Τραπεζών από τα κέρδη των ομολόγων.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ
Μέρες που οι ιδιώτες επενδυτές αντιτίθενται στους θεσμικούς
Στην εβδομάδα που πέρασε σχηματίστηκαν μεγάλες απώλειες στα χρηματιστήρια των αναπτυγμένων χωρών, από κινήσεις ρευστοποίησης θέσεων κυρίως από την πλευρά των θεσμικών επενδυτών. Για την ερμηνεία τους πολλοί αναλυτές ανέφεραν την επιστροφή των ανησυχιών για ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων από τον COVID19 και την συμβολή της συνειδητοποίησης, μέσω της Fed, των αργότερων ρυθμών ανάκαμψης από την ύφεση. Την προκάλεσαν τα lockdown που κράτησαν στο σπίτι 2,6 δισεκατομμύρια πολίτες στον κόσμο, παγώνοντας της οικονομική δραστηριότητα και σφραγίστηκε από την εκτίναξη των ποσοστών ανεργίας παγκοσμίως. Είναι γνωστές οι επίσημες προβλέψεις της Fed για επιστροφή της απασχόλησης στα προ πανδημίας επίπεδα το 2023, βάζοντας γρήγορα στην άκρη τις αισιόδοξες αρχικά εκτιμήσεις για ανάκαμψη των οικονομικών με σχήμα V. Αλλά στις διαφοροποιημένες προσεγγίσεις των αγορών έχει αρχίσει να σχηματίζεται η εντύπωση πως η αγριότητα στην πτώση, είναι αποτέλεσμα μιας προσπάθειας των θεσμικών να δείξουν στους ιδιώτες επενδυτές ποιος είναι το αφεντικό στη Wall Street.
Το lockdown γέννησε μικροεπενδυτές
Οι ιδιώτες επενδυτές ενεργοποιήθηκαν με την πανδημία και το ανέφεραν αρκετοί. Ο Parag Thatte της Deutsche Bank, στη New York Post ανέφερε ότι αποδίδει μεγάλο μέρος της σχεδόν 40% αύξησης της χρηματιστηριακής αγοράς των ΗΠΑ, από το ναδίρ στα τέλη Μαρτίου, σε μικροεπενδυτές χωρίς εμπειρία αλλά με έντονη όρεξη για ρίσκο. Υπογραμμίζοντας ότι οι επαγγελματίες της Wall Street αναγκάζονται να κυνηγήσουν ερασιτέχνες που έχουν αγοράσει μετοχές.
Ο Tobias Levkovich, της Citigroup στις ΗΠΑ, σε έκθεση την προπερασμένη Παρασκευή, τόνισε πως ο δείκτης Panic / Euphoria της Citi έφτασε στο πιο υψηλό επίπεδο ευφορίας από το 2002 χρησιμοποιώντας το ερώτημα “Getting Bubblicious”. Μετάφραση: Μήπως μεταμορφώνεται σε φούσκα η τρέχουσα άνοδος;. Πρόσφατα στο ίδιο θέμα αναφέρθηκαν σχολιαστές του MarketWatch όπως ο Mark Hulbert, ενώ πληθαίνουν οι αναφορές για νέους επενδυτές που επιλέγουν κινήσεις intraday και γενικότερα για άτομα εκτός εργασίας επί δεκαετίες, που αγοράζουν μετοχές όποτε υπάρχει είδηση για ανεύρεση του εμβολίου για τον COVID19.
Μερικοί ισχυρίζονται ότι σε εποχή συναλλαγών με μεσιτεία μηδενικής προμήθειας, που εισήχθη από την Charles Schwab και πλατφόρμες όπως η Robinhood που εξυπηρετούν νεότερους επενδυτές, σε συνδυασμό με την έλλειψη εκτροπών λόγω των λουκέτων για τον COVID-19 μαζί με την ανεργία, δημιούργησαν ένα τέλειο περιβάλλον για νέους traders μιας μέρας.
«Έγινε πολύ εύκολο (το να επενδύεις) και τώρα όλοι πρέπει να υποφέρουμε, καθώς το πλήθος των κωδικών που θέλουν να γίνουν γρήγορα πλούσιοι εκτοξεύεται». Δήλωσε ο Jim Cramer του CNBC την Παρασκευή, περιγράφοντας το τρέχον περιβάλλον ως μια «αχαλίνωτη κερδοσκοπία». Ιστορικά, οι επενδυτές λιανικής και όσοι συναλλάσσονται καθημερινά, στη μεγάλη εικόνα, αντιπροσωπεύουν ένα μικρό μέρος της συνολικής διαπραγμάτευσης στη Wall Street, ακόμη και αν οι μεσιτικές εταιρείες με έκπτωση βλέπουν μια άνοδο σε νέους λογαριασμούς.
Μια πρόσφατη ερευνητική έκθεση του Ryan Preclaw της Barclays κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι δεν βρίσκονται πίσω από τις τεράστιες κινήσεις της αγοράς οι επενδυτές λιανικής και σημείωσαν, ότι οι αγορές στην πλατφόρμα Robinhood στην πραγματικότητα ήταν χαμηλές. «Επειδή δύο πράγματα συμβαίνουν ταυτόχρονα δεν σημαίνει ότι το ένα προκαλεί το άλλο. Και ενώ είναι αλήθεια ότι πολλές μετοχές υψηλής απόδοσης είχαν σημαντική αύξηση του μεριδίου που κατέχει το retail, οι τίτλοι με χαμηλές αποδόσεις εμφάνισαν είχαν επίσης μεγάλη αύξηση στο ποσοστό της κεφαλαιοποίησής τους που κατέχουν μικροεπενδυτές». Έγραψε ο αναλυτής.
Μεταβλητότητα που ζαλίζει
Οι μεμονωμένοι επενδυτές είναι απίθανο να λογοδοτήσουν για το χρηματιστηριακό χάος της Πέμπτης. Καθώς φάνηκε ότι οι επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί ότι κάθονται στο περιθώριο αυτού του επικού ράλι, εκμεταλλεύονται στρατηγικά το πλήθος των traders που επιλέγουν επενδυτικά τις κινήσεις μέσα στη μέρα. Αλλά το 2020 απέχει ελάχιστα ήδη από το να γίνει το έτος με τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα στην ιστορία της Wall Street. Αφού έχει τρεις από τις 25 χειρότερες ημερήσιες πτώσεις από το 1928 και μετά και 2 από τις μεγαλύτερες ανοδικές μεταβολές. Στις 3 Μαρτίου ο S&P500 έχασε -7,6%, στις 12 βούλιαξε -9,5% και στις 16 Μαρτίου γκρεμίστηκε -12%, με ακόμα χειρότερες μόνο το -12,9% της βουτιάς του S&P500 στις 28/10/1929 και το -20,5% από τις 19/10/1987. Στις 13 Μαρτίου δε φέτος, είχε άλμα +9,3% και στις 24 ένα ακόμα κατά +9,4%, επιδόσεις που κατατάσσονται άνω του μέσου της κατάταξης με τις 25 καλύτερες ημερήσιες επιδόσεις από το 1928.
Αν αυτά δεν βοήθησαν στην αντίληψη της εξόχως αυξημένης μεταβλητότητας, που οι επαγγελματίες προσπαθούν να τη φορτώσουν στους ιδιώτες επενδυτές, υπάρχουν και τα ακόλουθα: το ένα τρίτο των ημερήσιων μεταβολών 36 (το 32% του συνόλου) είναι πάνω από 2% (17 ανοδικές έναντι 19 καθοδικών) ενώ 26 (το 23% του συνόλου) ήταν άνω του 3% (12 ανοδικές 14 καθοδικές). Σε 17 συνεδρίες (το 15% του συνόλου) ήταν άνω του 4% (8 ανοδικές 9 καθοδικές), ενώ σε 10 (το 9% του συνόλου) ήταν άνω του 5% (5 ανοδικές 5 καθοδικές). Τέλος σε 8 (το 7% του συνόλου) ήταν άνω του 6% (5 ανοδικές 3 καθοδικές). Για να οριστεί, σε σχέση με αυτά τα στατιστικά δεδομένα, μέτρο σύγκρισης αναφέρουμε πως το 2008 οι σύνοδοι με μεταβολές άνω του 2% ήταν το 28% του συνόλου (41 πτ. και 31 ανοδ.) ενώ το 17% ήταν άνω του 3% όταν το 11% είχε μεταβολή πάνω από 4% με το 7% να είναι οι ημερήσιες μεταβολές πάνω από 5% και πάνω από 6% μεταβολές καταγράφηκαν στο 5% των συνόδων συνολικά. Συνεπώς το 2020 φαίνεται να βαδίζει στα χνάρια του 2008 και αυτό, προκαλεί μια επιπλέον νευρικότητα στις τοποθετήσεις των επαγγελματιών για τους μικροεπενδυτές, μετά από χρόνια που είχαν περάσει στην αφάνεια μέσω των ETFs.
Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς
Στη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου, στο 27,8% των δεικτών που παρακολουθούμε, οι ασιατικοί δείκτες, εμφάνισαν κέρδη, ενώ ακόμα, μόνο ο Nasdaq δεν έχει απώλειες στο 2020. Όμως σε bear market από 5 στο τέλος Μάιου παραμένει μόνο ο ΙΒΕΧ (απώλειες άνω του -20%). Ο S&P500 με μεταβολή -4,78% στη βδομάδα, στο 2020 αποδίδει -5,86%. Ο Dow, με απώλειες -5,55%, αποδίδει στο 2020 -10,28%. Ο S&P400 με μεταβολή -7,91%, εμφάνισε επίδοση στο 2020 -14,69%, ενώ ο Russell 2000 υποχωρώντας κατά -7,93%, έχει απώλειες -16,83% στο έτος. Ο δε Nasdaq, είχε πτώση -2,30%. Στο 2020 είναι ο πρώτος δείκτης που εμφανίζει κέρδη +6,87%.
Ο FTSE100 του Λονδίνου έχασε -5,85% στη βδομάδα, έτσι στο 2020 χάνει -19,06%. Ο DAX υποχώρησε -6,99%, και στο 2020 αποδίδει -9,81%, ο CAC είχε μεταβολή -6,90%, ενώ στο 2020 αποδίδει -19,05%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας είχε πτώση -7,37%, και στο έτος επίδοση -23,63%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή -6,44%, στο έτος πέφτει -19,65%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 χάνοντας -5,66%, στο 2020 υποχωρεί -14,86%.
Ο Bovespa της Βραζιλίας έπεσε κατά -1,95%, ενώ στο 2020 έχει πτώση -19,76%, όταν ο IPC του Μεξικού με μεταβολή -3,26%, χάνει φέτος -13,46%. Ο χρυσός με απώλειες -0,33%, βρέθηκε στα 1737,00 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους +14,06%. Σημειώθηκε άνοδος +3,51%, για το πετρέλαιο Crude που έκλεισε στα 36,56 δολάρια το βαρέλι. Στο 2020 εμφανίζει απώλειες -40,12%.
Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +1,95%, στο 2020 χάνει -5,71%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +5,06%, με επίδοση στο έτος -2,97%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βρέθηκε ψηλότερα +4,18%, και στο 2020 χάνει -18,11%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng ενισχύθηκε +5,84%, και στο 2020 υποχωρεί -13,79%. Με εβδομαδιαία μεταβολή +2,36% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, αποδίδει στο 2020 -4,27%.
Barclays: Απογείωση μεν αναταράξεις δε
Έχοντας την τάση να εμπιστευόμαστε τις αναλύσεις που διακρίνονται από μετριοπάθεια, θεωρούμε πως η έκθεση της Barclays για την παγκόσμια οικονομία, αποδίδει την εικόνα της ταραγμένης παγκόσμιας ανάπτυξης, ανεξάρτητα από τις νευρικότητες των χρηματιστηρίων. Για αυτούς τα εισερχόμενα δεδομένα παρείχαν ενθαρρυντικά σημάδια για φυγή της παγκόσμιας οικονομίας από το τέλμα της ύφεσης των lockdown. Την άποψη στηρίζουν α) η ισχυρή έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, β) ανθεκτικές κινεζικές εξαγωγές και γ) τα δεδομένα για την βιομηχανική παραγωγή και το ΑΕΠ από την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο, αντίστοιχα, τα οποία, ενώ τα ανέμεναν αδύναμα, επιβεβαίωσαν ότι ο Απρίλιος ήταν ο πυθμένας της ύφεσης.
Ταυτόχρονα, υπάρχουν ακόμη πρόσθετα φορολογικά πακέτα και οι κεντρικές τράπεζες έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα εξετάσουν το ενδεχόμενο αυστηρότερων πολιτικών για τα επόμενα δύο χρόνια ή περισσότερο. Μετά από αυτά, προέβησαν σε μέτριες ανοδικές αναθεωρήσεις στις προοπτικές του ΑΕΠ στην Κίνα, την Ιαπωνία, την ΕΕ και τις ΗΠΑ, υπονοώντας παγκόσμια ύφεση -3,6% το 2020 και ανάπτυξη +5,2% το 2021. Ωστόσο, οι αβεβαιότητες σχετικά με την ανάκαμψη παραμένουν υψηλές, ειδικά εάν ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων, οι οποίες έχουν πρόσφατα αυξηθεί ξανά στις ΗΠΑ, φέρουν νέους περιορισμούς στη δραστηριότητα. Η παγκόσμια ανάπτυξη αναβαθμίζεται καθώς τα πρόσφατα δεδομένα και η πολιτική επιτρέπουν περισσότερη αισιοδοξία.
ΧΑ
Εβδομάδα εξάτμισης των κερδών του μήνα
Με τρεις συνεδριάσεις πτωτικές στη σειρά και μια στο τέλος ελαφρά ανοδική, ο Ιούνιος έγινε για την ώρα πτωτικός, αλλά η επίδοση της αγοράς στο δεύτερο τρίμηνο διατηρήθηκε πάνω από το +15%. Η τάση της αγοράς καθορίστηκε από τη δυναμική που εμφάνισαν τα μεγάλα χρηματιστήρια του πλανήτη, η οποία διαμορφώθηκε από τη ροή αντικρουόμενων ειδήσεων και κυρίως από τις επίσημες προβλέψεις της Fed για αργή ανάκαμψη από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία του COVIC19.
Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο απώλειες -5,36% με επίδοση Ιουνίου -0,89%, ο 25άρης έπεσε -4,94%, στο μήνα, χάνει -0,07%. Παράλληλα ο FTSEM δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή -7,16%, υποχώρησε στον μήνα -2,24%. Στο 2020 ο ΓΔ χάνει -29,44%, ο 25άρης -31,67% και ο FTSEM -29,20% μένοντας όλοι σε κατάσταση bear market.
Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, μετά την αργία της Δευτέρας, ο αρχικός επενδυτικός ενθουσιασμός συνέβαλε στην εγγραφή του ανώτερου στο δεύτερο τρίμηνο που ήταν οι 688,67 μονάδες στο πρώτο πεντάλεπτο. Το κλίμα διεθνώς ήταν πτωτικό, αλλά στην Αθήνα μείωσαν το καθοδικό αποτέλεσμα των συναλλαγών οι Τράπεζες (+2,00%), και τα κέρδη λίγων blue chip (ΕΛΛΑΚΤΩΡ +6,89%, ΟΠΑΠ +4,30%), ώστε ο ΓΔ με μεταβολή -0,70% οδηγήθηκε στις 678,68 από 683,46 μονάδες όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1641,20 από 1651,89 με μεταβολή -0,65%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 89,856 εκατ. ευρώ και τα πακέτα είχαν αξία 2,219 εκατ. Στην αγορά ομολόγων είχαμε άνοδο των αποδόσεων του 10ετούς αναφοράς στο 1,442%. Την Τετάρτη, μέρα που η Fed εμφάνισε τις προβολές των μετρήσεών της με αριθμητικές εκτιμήσεις, η διάθεση φυγής από το μετοχικό ρίσκο εκτοξεύθηκε. Γιατί έδειξαν τη βραδύτητα της ανάκαμψης στην αγορά εργασίας, δηλαδή της καταναλωτικής ισχύος σε χώρα που το 70% του ΑΕΠ της στηρίζεται στην κατανάλωση, από την ύφεση που έφεραν τα μέτρα για την πανδημία.
Εδώ, στην αρχή οι τιμές έδωσαν ανοδική πορεία στους βασικούς δείκτες, αλλά στο τέλος με δεδομένη την κάθοδο στη Wall Street οι Τράπεζες βρέθηκαν στο επίκεντρο των πιέσεων (-5,04%), και 23 από τα 25 blue chip εμφάνισαν απώλειες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 84,872 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 2,856 εκατ. Ο ΓΔ με μεταβολή -2,36% οδηγήθηκε στις 662,67 μονάδες όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1606,28 με μεταβολή -2,13%. Η απόδοση του δεκαετούς οδηγήθηκε στο 1,371% από 1,442%, αλλά η κεφαλαιοποίηση της αγοράς πέρασε κάτω από τα 47 δις ευρώ, αφού κατέληξε στα 46,255. Την Πέμπτη οι επενδυτές παγκοσμίως συνέχισαν τις ρευστοποιήσεις, παρά την υπόσχεση του επικεφαλής της ισχυρότερης Κεντρικής Τράπεζας πως υπάρχει διάθεση για επιπλέον μέτρα, αν αυτά χρειαστούν και για διατήρηση των επιτοκίων της Fed σε επίπεδα κοντά στο μηδέν για καιρό. Στην προτελευταία σύνοδο της βδομάδας προ της εκπνοής των σειρών Ιουνίου στα παράγωγα, μετά από άνοιγμα στις 655,28 με πτωτικό χάσμα (7,39 μονάδες) οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να βρεθεί σε αρνητικό πεδίο μόνιμα. Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-6,26%), ο ΓΔ με μεταβολή -2,68% οδηγήθηκε στις 644,90 μονάδες με κατώτερο μέρας στις 640,51, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1557,48 με απώλειες -3,04%. Ο τζίρος έπεσε στα 69,295 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 7,117 εκατ.
Η μείωση του συναλλακτικού ενδιαφέροντος συνεχίστηκε την Παρασκευή, αφού με τζίρο 58,692 εκατ. ευρώ και αξία πακέτων οριακά κάτω από 1 εκατ., είχαμε την μόνη ανοδική σύνοδο. Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+1,55%), συμβάλλοντας στη βελτίωση της στατιστικής εικόνας των blue chip, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (11 από 2 επί δύο μέρες) έναντι των καθοδικών (13 από 23 επί δύο συνεδρίες) και τη ΒΙΟ στα αμετάβλητα. Ο ΓΔ με μεταβολή +0,29% οδηγήθηκε στις 646,80 μονάδες ο 25άρης έκλεισε στις 1570,31 με κέρδη +0,82%. Ήταν σύνοδος με ανοδικό αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 45,332 από 45,102 δις ευρώ. Το κατώτερο της συνόδου και της εβδομάδας ήταν οι 638,02 μονάδες επιβεβαιώνοντας την ισχύ της στήριξης στις 640 μονάδες, την μέρα που η απόδοση του δεκαετούς οδηγήθηκε στο 1,262% από 1,304%.
Η σκληρότητα των πιέσεων, και το μεγάλο εύρος των μετοχών στις οποίες ασκήθηκαν, αποτυπώθηκε στην στατιστική εικόνα των blue chip. Αφού ένα μόνο εμφάνισε άνοδο, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ +6,31%, σε περίοδο που τα χαμηλά εβδομάδας έγιναν για τους δείκτες αλλά και πολλές μετοχές κατώτερο τελευταίων 30 ημερών. Με απώλειες μεγαλύτερες του μέσου όρου, από -6% και πάνω, συναντάμε τις ΕΤΕ -13,40%, ΑΡΑΙΓ -10,88%, ΛΑΜΔΑ -10,17%, ΤΙΤC -9,48%, ΒΙΟ -9,31%, ΑΔΜΗΕ -9,04%, ΕΧΑΕ -8,58%, ΕΥΡΩΒ -7,69%, ΔΕΗ -7,71%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -7,35%, ΜΥΤΙΛ -7,28%, ΜΟΗ -6,80%, ΕΛΠΕ -6,26%, ήτοι 13 στις 25 του FTSE25. Μεταβολή της τάξης των βασικών δεικτών είχαν οι ΑΛΦΑ -4,63%, ΠΕΙΡ -4,66% και ΕΕΕ -4,80% με οκτώ μόνο να χάνουν από -1% ως -3,6% και ήταν οι ΣΑΡ -3,61%, ΤΕΝΕΡΓ -3,04%, ΕΥΔΑΠ -2,91%, ΟΛΠ -2,56%, ΟΠΑΠ -2,51%, ΜΠΕΛΑ -1,82%, ΟΤΕ -1,62%, και ΦΡΛΚ -1,03%.
Η πορεία αγοράς την τρέχουσα εβδομάδα θα εξαρτηθεί από την πορεία των διεθνών και κυρίως της Wall Street, και την λήξη της σειράς Ιουνίου στα Παράγωγα αλλά επίσης από αλλαγές στην σύνθεση και τη συμμετοχή των μετοχών στον δείκτη FTSE Large Cap.
Τεχνική ανάλυση Παράγωγα
Οι traders αναγνωρίζουν στενά περιθώρια για περεταίρω πτώση
Στην τελευταία σύνοδο της βδομάδας προ της εβδομάδας εκπνοής των σειρών του Ιουνίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 από την αρχή ως το τέλος με περάσματα από θετικό σε αρνητικό πεδίο. Τον έκλεισαν τελικά, 12,83 μονάδες ψηλότερα. Το ελάχιστο σημειώθηκε στις 10:41 και ήταν οι 1540,52 μονάδες. Το μέγιστο, οι 1576,48 μονάδες, εμφανίστηκε στις 11:40. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 1566,09. Το κλείσιμο στις 1570,31 από 1557,48 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,82% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 14,666 από 17,254 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Ιουνίου ανήλθε σε 1637 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1575,00 μονάδες, κατώτερο τις 1540,00 και τελευταίες πράξεις στις 1561,00 από 1555,00 μονάδες και έτσι διαμορφώθηκαν 3426 από 3686 ανοικτά συμβόλαια. Διακινήθηκαν επίσης 122 ΣΜΕ λήξης Ιουλίου με ανώτερο τις 1545,00 μονάδες, κατώτερο τις 1513,00 και τελευταίες πράξεις στις 1534,00 από 1531,00 μονάδες και έτσι τα ανοικτά ΣΜΕ ανήλθαν σε 584 από 576.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον υποχώρησε και διατηρήθηκε επιλεκτικό. Στα calls του 25άρη λήξης Ιουνίου ο όγκος ήταν 3 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 1575 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Ιουλίου, ο όγκος ήταν ανύπαρκτος. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Ιουνίου ο όγκος ανήλθε σε 12 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1525 ως τις 1600 μονάδες. Άλλαξαν επίσης χέρια 37 συμβόλαια για τη σειρά Ιουλίου με τιμή εξάσκησης από τις 1500 ως τις 1575 μονάδες. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 5000 συμβόλαια για ΕΧΑΕ, στα 1027 για ΑΡΑΙΓ, στα 1000 για ΜΠΕΛΑ, στα 974 για ΠΕΙΡ, στα 340 για ΕΕΕ, στα 163 για ΦΡΛΚ και στα 100 για ΕΛΠΕ.
Με τρεις συνεδριάσεις πτωτικές στη σειρά και μια στο τέλος ελαφρά ανοδική, ο Ιούνιος έγινε για την ώρα πτωτικός, αλλά η επίδοση της αγοράς στο δεύτερο τρίμηνο διατηρήθηκε πάνω από το +15%. Η τάση της αγοράς καθορίστηκε από τη δυναμική που εμφάνισαν τα μεγάλα χρηματιστήρια του πλανήτη, η οποία διαμορφώθηκε από τη ροή αντικρουόμενων ειδήσεων και κυρίως από τις επίσημες προβλέψεις της Fed για αργή ανάκαμψη από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία του COVIC19.
Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο απώλειες -5,36% με επίδοση Ιουνίου -0,89%, ο 25άρης έπεσε -4,94%, στο μήνα, χάνει -0,07%. Παράλληλα ο FTSEM δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή -7,16%, υποχώρησε στον μήνα -2,24%. Στο 2020 ο ΓΔ χάνει -29,44%, ο 25άρης -31,67% και ο FTSEM -29,20% μένοντας όλοι σε κατάσταση bear market.
Η σκληρότητα των πιέσεων, και το μεγάλο εύρος των μετοχών στις οποίες ασκήθηκαν, αποτυπώθηκε στην στατιστική εικόνα των blue chip. Αφού ένα μόνο εμφάνισε άνοδο, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ +6,31%, σε περίοδο που τα χαμηλά εβδομάδας έγιναν για τους δείκτες αλλά και πολλές μετοχές κατώτερο τελευταίων 30 ημερών.
Δεν ήταν αναμενόμενη η μεγάλη υποχώρηση της δεύτερης βδομάδας του Ιουνίου και αυτό φάνηκε από το πλήθος των αναλύσεων για τα αίτια που την προκάλεσαν διεθνώς και τοπικά.
Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά: “Η ανοδική κίνηση των Αγορών, υπό την επήρεια των ανακοινώσεων των πακέτων στήριξης και κυρίως των γενναιόδωρων προγραμμάτων αγορών τίτλων, από τις Κεντρικές Τράπεζες ολοκληρώθηκε σε αυτή την φάση. Τα δεδομένα ωστόσο των Οικονομιών, στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη κυρίως, πιστοποιούν ότι το μέγεθος της φετινής ύφεσης θα είναι μεγάλο, με την ορατότητα για την Ελληνική Οικονομία να παραμένει χαμηλή. Σαν αποτέλεσμα, οι Επενδυτές ρευστοποιούν τίτλους για να καταγράψουν βραχυχρόνια κέρδη, με το ΓΔ να διασπά εύκολα το όριο των 652 μονάδων και να αναμετράται σύντομα με το όριο των 640 μονάδων”.
Ο Πέτρος Τσούρτης της Merit Sec επισημαίνει μεταξύ άλλων: “Πτωτική η εβδομάδα που πέρασε, αφού μετά από τρεις συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες, οι Επενδυτές προτίμησαν να αποκομίσουν κέρδη, καθώς η σχέση ρίσκου/απόδοσης δεν είναι ελκυστική σε αυτά τα επίπεδα. Σε γενικές γραμμές, εκτιμούμε ότι η αυξημένη μεταβλητότητα θα συνεχιστεί έως τα μέσα Νοεμβρίου, αφού τότε θα έχουμε ορατότητα τόσο για την πορεία της πανδημίας τον Χειμώνα, όσο και για το αποτέλεσμα των Αμερικανικών εκλογών στις 04/11. Η πορεία του ΓΔ την επόμενη εβδομάδα θα εξαρτηθεί κυρίως από την πορεία του S&P 500, αλλά και από τις αλλαγές στην συμμετοχή των μετοχών στον δείκτη FTSE Large Cap (μέγιστη 10%) και την λήξη των Παραγώγων της σειράς Ιουνίου.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta sec. σχολίασε αναλυτικά:
“Τα συσσωρευμένα κέρδη των τριών συνεχόμενων ανοδικών εβδομάδων, έβαλαν στον πειρασμό όσους τόλμησαν στα χαμηλά να τοποθετηθούν να κατοχυρώσουν κέρδη και να αυξήσουν την ρευστότητά τους, αυξάνοντας την μεταβλητότητα της Αγοράς.
Με τα νούμερα της πανδημίας να βρίσκονται Παγκοσμίως σε υψηλό επίπεδο, οι Επενδυτές θεώρησαν ότι η διαδρομή έως τα ιστορικά υψηλά των βασικών δεικτών των ΗΠΑ ήταν πρώιμη και υπεραισιόδοξη, για το βαθμό της πληροφόρησης που ήταν διαθέσιμος. Αναμενόμενα, το βάθος των ημερήσιων διακυμάνσεων ήταν έντονο και η “προσγείωση στην πραγματικότητα” έγινε με εμφατικό τρόπο, αφυπνίζοντας χαρτοφυλάκια και “βεβαιότητες”.
Ως είθισται, οι Εγχώριες Τράπεζες δέχθηκαν το μεγαλύτερο μέρος των πιέσεων, καθώς μέρος των πρόσφατων συναλλαγών τους πραγματοποιήθηκε με ευκαιριακά κεφάλαια υψηλής συχνότητας. Η πηγή της φημολογίας που αύξησε το βαθμό της μεταβλητότητας ήταν το θέμα της έγκρισης εξουσιοδότησης του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας, για Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου στην επόμενη τακτική γ.σ. στο τέλος Ιουνίου, καθώς και η παρελκόμενη φημολογία για νέο γύρο συγκεντρώσεων στον Τραπεζικό κλάδο. Όλα αυτά θα είχαν νόημα, αν δεν υπήρχε σαφής οδηγία (19/3) από τις Εποπτικές Αρχές που εξαιρεί την υποχρέωση των Τραπεζών να προβούν σε εταιρικές πράξεις απομείωσης των υφιστάμενων Μετόχων, ή Ομολογιούχων, εφόσον τα κεφάλαια, ή η ρευστότητά τους μειωθεί, λόγω της πανδημικής κρίσης.
Επίσης, η σημαντική επιτυχία της νέας έκδοσης της Ελληνικής 10ετιας με χαμηλό επιτόκιο, χάθηκε στην… μετάφραση, καθώς εκτός από το χαμηλό κουπόνι της έκδοσης, δευτερογενώς καταγράφηκαν γρήγορες και αξιόλογες υπεραξίες, επιβεβαιώνοντας το ισχυρό αρχικό ενδιαφέρον. Οι τρεις συστημικές Ελληνικές Τράπεζες (ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ) βγαίνουν ιδιαίτερα ωφελημένες από αυτή την εξέλιξη, καθώς εκτός από την ανατιμητική εικόνα που παρουσιάζει το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων τους, εξασφαλίζουν χρηματοδότηση από την ΕΚΤ με αρνητικό επιτόκιο.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κάθε άλλο παρά συντηρητικά διόρθωσε, αφού προσπάθησε την περιοχή των 690 μονάδων. Το εν λόγω επίπεδο αποδείχθηκε πολύ σκληρό για να πέσει με την πρώτη προσπάθεια και ενδεχομένως να απαιτηθεί εκ νέου συγκέντρωση δυνάμεων, πριν από οποιαδήποτε νέα προσέγγιση του Γενικού Δείκτη, προς την ζώνη του καθοδικού “κενού” της 9ης Μαρτίου. Η αποστολή των αγοραστών έχει δυσκολέψει, αφού στην πρόσφατη υποχώρηση (11/6) δημιουργήθηκε νέο καθοδικό “χάσμα” (662 – 655) το οποίο προηγείται σαν αντίσταση. Από την άλλη πλευρά οι 630 μονάδες είναι το νέο σημείο αναφοράς της τάσης, η οποία είναι μεσοπρόθεσμα ανοδική, έχει όμως μικρά περιθώρια ανοχής, πριν ενεργοποιήσει σήμα πώλησης.
Συμπερασματικά, λόγω της αυξημένης μεταβλητότητας στο εξωτερικό, θα αναμέναμε υψηλό βαθμό συσχέτισης και αντανάκλαση των τάσεων και στην Εγχώρια Αγορά. Αν θα έπρεπε να επιλέξουμε “στρατόπεδο” η υποχώρηση 10% από τα πρόσφατα υψηλά είναι ικανή να ενεργοποιήσει κάποια αντανακλαστικά ανόδου, ωστόσο η πρώτη απόπειρα που έγινε την Παρασκευή είχε σχετική χαμηλή συναλλακτική δράση”.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Δευτέρα 15/6 και οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν καθώς οι φόβοι για ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων από κοροναϊό στο Πεκίνο ανάγκασαν τους επενδυτές να ψάχνουν για ασφαλή καταφύγια, ενώ τα απογοητευτικά δεδομένα από την Κίνα επηρέασαν περαιτέρω τη διάθεση για ρίσκο.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας μειώθηκε αρχικά κατά -0,3% αλλά στις 8:30 δική μας ώρα η μεταβολή ήταν στο -1,63%, με τις μετοχές της Αυστραλίας στο -0,1% αλλά στις 8:30 δική μας ώρα η μεταβολή ήταν στο -1,52% και τον KOSPI στη Νότια Κορέα να έχει υποχωρήσει -0,3% αλλά στις 8:30 δική μας ώρα η μεταβολή ήταν στο -1,74%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας έπεφτε αρχικά -0,7% αλλά στις 8:30 δική μας ώρα η μεταβολή ήταν στο -2,52%.
Οι κινεζικές μετοχές άνοιξαν με πτώση με τον δείκτη blue-chip CSI300 να μειωθεί αρχικά -0,1% αλλά στις 8:30 δική μας ώρα η μεταβολή ήταν στο -0,74%.
Οι απώλειες της Δευτέρας ακολουθούν ένα ισχυρό ράλι των παγκόσμιων μετοχών από τα τέλη Μαρτίου, τροφοδοτούμενο από την κεντρική τράπεζα και τα δημοσιονομικά κίνητρα και την αισιοδοξία από την είδηση πως οι χώρες άρχισαν σταδιακά να αίρουν τους περιορισμούς που είχαν τεθεί για να περιορίσουν την εξάπλωση του νέου κοροναϊού.
«Κάθε νέο ξέσπασμα θα εξεταστεί πολύ, πολύ προσεκτικά από τους επενδυτές. Η αγορά εισέρχεται σε φάση που αναγνωρίζεται η προοπτική ότι δεν έχει επιλυθεί ακόμη το πρόβλημα του COVID-19. Είναι ένας έλεγχος από την εξέλιξη της πραγματικότητας », δήλωσε ο James McGlew, αναλυτής της χρηματιστηριακής εταιρείας Argonaut.
Το ξεκίνημα από τη Wall Street ήταν επίσης αβέβαιο με τα ΣΜΕ για τον S & P500 βυθισμένα κατά -1,1% στις πρώτες ασιατικές συναλλαγές αλλά στις 8:30 δική μας ώρα η μεταβολή ήταν στο -2,1%.
Η διάθεση για ανάληψη ρίσκου χτυπήθηκε καθώς το Πεκίνο κατέγραψε δεκάδες νέες περιπτώσεις COVID-19 τις τελευταίες ημέρες, όλα συνδεδεμένα με μια μεγάλη αγορά χονδρικής για τρόφιμα. Οι αρχές έκλεισαν το κέντρο και έθεσαν περιορισμούς στις γειτονικές περιοχές στέγασης.
Οι επενδυτές ανησυχούν επίσης για μια αύξηση των περιπτώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου αναφέρθηκαν περισσότερα από 25.000 νέα κρούσματα το Σάββατο. Τα κρούσματα σε όλο τον κόσμο έχουν ξεπεράσει τα 7,86 εκατομμύρια με 430.501 θανάτους, σύμφωνα με το Reuters.
Τα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα δεν κατάφεραν να αναστηλώσουν τη διάθεση των επενδυτών.
Η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας αυξήθηκε 4,4% τον Μάιο από πριν από ένα χρόνο, αν και οι αναλυτές είχαν προβλέψει αύξηση 5,0%, ενώ οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 2,8% μεγαλύτερο από το αναμενόμενο, σε μια ένδειξη της χαμηλής εγχώριας ζήτησης.
Ορισμένοι αναλυτές ήταν ακόμη αισιόδοξοι: «Υποθέτουμε ότι οποιοδήποτε δεύτερο κύμα είναι πιθανό να είναι πιο διαχειρίσιμο από την πρώτη φορά, καθώς είναι δεδομένη η προηγούμενη εμπειρία», έγραψαν οι αναλυτές της Morgan Stanley σε ένα σημείωμα.