Ισχυρή ήταν η αντίδραση που επιφύλαξε σήμερα στους επενδυτές το Χρηματιστήριο Αθηνών, διακόπτοντας με τον καλύτερο τρόπο το τριήμερο πτωτικό σερί της προηγούμενης εβδομάδας, παρά το γεγονός ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία των εκλογών, οπότε και παραδοσιακά παρατηρείται έντονη μεταβλητότητα.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά +2,68% στις 811,78 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 812,27 μονάδες και η χαμηλότερη στις 782,42. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 39,97% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 51,24 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 2,95 εκατ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Η συνεδρίαση σήμερα είχε δύο πρόσωπα. Από την έναρξη των συναλλαγών μέχρι περίπου στις 13:30 παρατηρήθηκαν αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, με το πρόσημο του γενικού δείκτη να είναι αρνητικό εξαιτίας, κυρίως, του τραπεζικού κλάδου. Ωστόσο, από εκείνη τη στιγμή, η ψυχολογία της αγοράς άλλαξε και οι αγοραστές «αναθάρρησαν», ωθώντας την αγορά υψηλότερα.
Στην αλλαγή του κλίματος συνέβαλαν οι σποραδικές δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και οι αναλύσεις ξένων θεσμικών, οι οποίες είχαν ως κοινό παρανομαστή τον καθησυχασμό αναφορικά με την τύχη της Ελλάδος εντός της Ευρωζώνης. Οι περισσότερες εξ αυτών συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι τόσο η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου όσο και οι δανειστές στην Ελλάδα θα αναζητήσουν μια κοινή βάση για συμφωνία, ώστε να μην υπάρξουν αναταράξεις στην περιοχή.
Από την άλλη μεριά, ο όγκος συναλλαγών «μαρτύρησε» ότι οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής αφενός εν όψει των εκλογών της Κυριακής και αφετέρου της ανακοίνωσης του περίφημου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Οι δύο αυτοί παράγοντες δικαιολογούν από μόνοι τους τη χαμηλή διάθεση για ανάληψη κινδύνου από τους θεσμικούς, με την εβδομάδα, όπως φαίνεται, να αναμένεται να κυλήσει στο ίδιο μοτίβο. Παρ’ όλα αυτά, παρατηρήθηκε ότι πολλά αιτήματα των αγοραστών δεν ικανοποιήθηκαν παρά κατά ένα ποσοστό γιατί οι πωλητές δεν ήσαν πρόθυμοι να κατέβουν λίγο πιο κάτω, εξέλιξη ιδιαιτέρως θετική, αν αναλογιστεί κανείς την κρισιμότητα των ημερών που διανύουμε.
Στο ταμπλό τώρα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 2,05%, και στις 811,78 μονάδες, με το χαμηλό του στις 784,42 μονάδες στο -1,03%. Ο όγκος του στα 80 εκατ. τεμάχια, ήτοι το 95% του συνόλου των μετοχών που διακινήθηκαν.
Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της MIG (+17,18%), η οποία σήμερα ανακοίνωσε και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 300 εκατ. ευρώ. Επίσης, έντονα ανοδικά κινήθηκαν οι Μυτιληναίος (+9,03%), ΔΕΗ (+9,01%), Ελλάκτωρ (+8,24%), ΕΧΑΕ (+7,14%), Folli Follie (+6,67%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+6,56%) και Grivalia Properties (+6,04%). Στον αντίποδα, «βαρίδι» για την αγορά ήταν οι μετοχές της Eurobank (-4,12%), της Alpha Bank (-0,44%) και της Jumbo (-0,34%).
Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,33%. Ο δείκτης είναι 13 ανοδικές μετοχές, με την Υγεία να κλείνει στο +8,24%, τη Σιδενόρ στο +5,09%, τη Φουρλής στο +3,91% και την Άνεμος στο +3,70%.
Στον αντίποδα, η Αττικής έκλεισε στο -4,55% και στα 0,0420 ευρώ, με την αποτίμηση της να πέφτει στα 43,9 εκατ.
Η Λάμδα έκλεισε στο -4,05% και η Ιντρακομ στο -2,56%.
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος Πρώτων Υλών (+8,42%). ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Ασφαλειών (-5,04%).
Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 62 κινήθηκαν ανοδικά, 39 καθοδικά, ενώ η τιμή 26 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.