Από την έντυπη έκδοση
Του Μωυσή Λίτση
[email protected]
Μπλόκο στον κινεζικό επιχειρηματικό «επεκτατισμό», με αλλαγή της ευρωπαϊκής αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, ζητεί η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Μιλώντας χθες ενώπιον των Γερμανών βιομηχάνων στο Βερολίνο, με την ευκαιρία της Ημέρας της Βιομηχανίας, η Γερμανίδα καγκελάριος επέκρινε την πολιτική της Ε.Ε. όσον αφορά τις συγχωνεύσεις, γιατί -όπως είπε- δεν λαμβάνει υπόψη της την αυξανόμενη κινεζική κυριαρχία και υπονομεύει τις προσπάθειες για ανταγωνισμό σε διεθνές επίπεδο.
Στην ομιλία της η Μέρκελ παραπονέθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έλαβε υπόψη της τον κινεζικό ανταγωνισμό όταν τον περασμένο Φεβρουάριο μπλόκαρε τη φιλόδοξη συμφωνία για συγχώνευση των σιδηροδρομικών δραστηριοτήτων του γερμανικού κολοσσού Siemens με τον γαλλικό βιομηχανικό όμιλο Alstom.
«Πώς μπορείτε να λέτε ότι η Κίνα δεν θα εμπλακεί στην Ευρώπη τα πέντε επόμενα χρόνια; Πιστεύω πως ένας τέτοιος χαρακτηρισμός είναι βιαστικός» είπε χαρακτηριστικά η Μέρκελ μιλώντας στην εκδήλωση της Γερμανικής Ομοσπονδίας Βιομηχάνων (BDI). Η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε από την Ε.Ε. να αλλάξει τους κανόνες «ούτως ώστε να γίνει πραγματικά ανταγωνιστική».
Πρόκειται για την πιο αυστηρή κριτική που έχει ασκήσει στην αντιμονοπωλιακή πολιτική της Ε.Ε., καθώς το Βερολίνο και το Παρίσι πιέζουν να υπάρξει μεγαλύτερη δυνατότητα για τη δημιουργία Ευρωπαίων πρωταθλητών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο ανταγωνισμός από την Κίνα και τις ΗΠΑ.
Η χθεσινή συνέλευση των Γερμανών βιομηχάνων ήταν ιδιαιτέρως «επεισοδιακή» καθώς η Μέρκελ αλλά και γενικότερα το πολιτικό σύστημα της Γερμανίας έγιναν αποδέκτες σφοδρής κριτικής, με τη Γερμανίδα καγκελάριο να ανταπαντά με εξίσου σκληρή και ασυνήθιστη γλώσσα. Οι Γερμανοί βιομήχανοι κατηγόρησαν τη Μέρκελ ότι καταστρέφει τις γερμανικές επιχειρήσεις, των οποίων την εμπιστοσύνη έχει μάλιστα προ πολλού απολέσει. Ο πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων Ντίτερ Κεμπφ είπε μεταξύ άλλων ότι οι επιχειρήσεις περιμένουν από την κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα της κοινωνίας και όχι «να ασχολείται με τη μικροπολιτική», η οποία, όπως είπε, έχει ως μοναδικό στόχο τη βελτίωση των επιδόσεων των κυβερνώντων κομμάτων στις δημοσκοπήσεις. Έκανε μάλιστα λόγο για «αναδιανομή πλούτου σε ανθυγιεινό βαθμό», αναφερόμενος τις κοινωνικές δαπάνες οι οποίες αυξάνονται.
Η Μέρκελ από την πλευρά της, απαντώντας στον Κεμπφ, υπενθύμισε ότι κάποιες γερμανικές επιχειρήσεις «έχασαν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας» κυρίως εξαιτίας του σκανδάλου με τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα – «δεν θέλω να πω πόσες ώρες έχασα το τελευταίο διάστημα με την υπόθεση των παραβιάσεων των κανονισμών στην αυτοκινητοβιομηχανία» είπε χαρακτηριστικά.
Έρευνα της SEC
Η Κίνα από επιτυχές υπόδειγμα της παγκοσμιοποίησης των αγορών εξελίσσεται σε φόβητρο για τον ανταγωνισμό. Σύμφωνα με χθεσινό αποκλειστικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) ερευνά τις επιχειρήσεις Siemens, Philips και General Electric ότι χρησιμοποιούν Κινέζους μεσάζοντες για να διαπραγματευτούν μίζες με την κινεζική κυβέρνηση και νοσοκομειακούς παράγοντες για να πουλήσουν ιατρικό εξοπλισμό.
Με βάση την αμερικανική νομοθεσία, είναι παράνομο για τους Αμερικανούς, τις αμερικανικές επιχειρήσεις ή ξένες εταιρείες των οποίων οι μετοχές βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση στις ΗΠΑ να πληρώνουν ξένους αξιωματούχους για να κερδίσουν δουλειές. Αν βρεθούν ένοχοι για παραβίαση της νομοθεσίας, οι επιχειρήσεις απειλούνται με πρόστιμα.
Στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών βρίσκονται και οι μεγάλες επιχειρήσεις τεχνολογίας, Amazon, Apple, Facebook και Google, όχι για πιθανές «ύποπτες» σχέσεις με την Κίνα, αλλά για κατάχρηση ισχύος στην αγορά.