H EKT έχει βγάλει όλα τα όπλα από τη φαρέτρα και οι κυβερνήσεις ανά την Ευρώπη προωθούν γενναία σχέδια δημοσιονομικής τόνωση, ενώ και η Κομισιόν προωθεί ένα άκρως φιλόδοξο πακέτο. Αλλά όλα αυτά από μόνα τους δεν είναι αρκετά να βγάλουν την οικονομία από την βαθύτερη ύφεση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εάν δεν ανταποκριθούν οι καταναλωτές.
Τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά έσπευσαν να φυλάξουν στους τραπεζικούς λογαριασμόυς τους εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ κατά την περίοδο της καραντίνας. Και παρόλο που τα καταστήματα σε πολλές χώρες έχουν ανοίξει και πάλι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι οι καταναλωτές δεν είναι ακόμη έτοιμοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Και τούτο γιατί φοβούνται ένα δεύτερο κύμα του ιού και νέα lockdown, που θα σήμαιναν περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας.
Ο φόβος αυτός ωστόσο λειτουργεί ως τροχοπέδη στην ανάκαμψη, με τους ειδικούς να προειδοποιούν για έναν φαύλο κύκλο. Καθώς οι καταναλωτές αποταμιεύουν αντί να δαπανούν, η ύφεση θα βαθαίνει, η ανεργία θα ανεβαίνει και το εισόδημα των νοικοκυριών θα συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από την ΕΚΤ τον Μάρτιο και τον Απρίλιο οι καταθέσεις των νοικοκυριών στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες του ευρώ κατέγραψαν αύξηση άνω των 100 δισ. ευρώ, η οποία και ήταν τρεις φορές μεγαλύτερη σε σχέση με το μέσο ρυθμό αύξησης της τελευταίας δεκαετίας.
Στη Γερμανία παραδοσιακά τα νοικοκυριά στρέφονται στην αποταμίευση σε περιόδους αβεβαιότητας. Η αύξηση στις καταθέσεις ωστόσο ήταν πολύ πιο μεγάλη στη Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, αφού είναι μεταξύ των χωρών που έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από τον νέο κορωνοϊό. Στις δύο τελευταίες η κρίση έχει λάβει διαστάσεις τραγωδίας.
Σημειώνεται ότι οι καταναλωτικές δαπάνες, που καλύπτουν πάνω από το 50% του ΑΕΠ στη νομισματική ένωση, είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάκαμψη. Η κάμψη τους ευθυνόταν για τα 2/3 της συρρίκνωσης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο.
Με πληροφορίες από Bloomberg