Skip to main content

Στα… αζήτητα 915 εκατ. ευρώ για δανειοδότηση μικρομεσαίων

Από την έντυπη έκδοση 

Του Σταμάτη Ζησίμου
[email protected]

Αδιάθετα παραμένουν ως αυτήν τη στιγμή κονδύλια ύψους 915 εκατ. ευρώ που προορίζονται για τη δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το χρηματοδοτικό εργαλείο «Επιχειρηματική Χρηματοδότηση» που έχει συσταθεί με κεφάλαια των τραπεζών και του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), το οποίο, αν και έχει «βγει στον αέρα» από τις 15 Μαρτίου 2019 και παρότι το 40% του δανείου είναι άτοκο, το ενδιαφέρον των δικαιούχων, δηλαδή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είναι υποτονικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την έναρξη ισχύος του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού εργαλείου έως και σήμερα δεν έχει χορηγηθεί κανένα δάνειο, παρά το γεγονός ότι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) έχουν κατατεθεί αρκετές αιτήσεις. Ωστόσο, από την υποβολή της αίτησης στο ΠΣΚΕ έως και την επίσκεψη των μικρομεσαίων σε κάποιο τραπεζικό υποκατάστημα για να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη λήψη του δανείου καταγράφεται ένα μεγάλο κενό, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να παραμένει στα «αζήτητα».

Αρμόδια στελέχη, αν και εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το έλλειμμα ενδιαφέροντος από πλευράς επιχειρήσεων, εκτιμούν ότι στο επόμενο διάστημα οι αιτήσεις θα αυξηθούν και εύλογα θα υπάρξουν οι πρώτες χορηγήσεις δανείων. Μάλιστα επικαλούνται και την πρότερη εμπειρία που δείχνει ότι αυτής της κατηγορίας τα προγράμματα χρειάζονται κάποιο χρονικό διάστημα μερικών μηνών για να εκδηλωθεί ζήτηση. Κι αυτό διότι και οι επιχειρήσεις χρειάζονται χρόνο για να διαμορφώσουν το επενδυτικό τους σχέδιο και οι τράπεζες να το αξιολογήσουν και στη συνέχεια να εγκρίνουν τη χρηματοδότηση. Όπως προαναφέρθηκε, ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 915 εκατ. ευρώ, με τις συνεργαζόμενες τράπεζες να έχουν εισφέρει 549 εκατ. ευρώ και το ΕΤΕΑΝ τα υπόλοιπα 366 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 40%. Στο ποσοστό του δανείου που συμμετέχει το ΕΤΕΑΝ είναι άτοκο για τις επιχειρήσεις.

Τα δάνεια που χορηγούνται έχουν τον χαρακτήρα είτε κεφαλαίου κίνησης είτε επενδυτικού σκοπού και για τον λόγο αυτό η «Επιχειρηματική Χρηματοδότηση» περιλαμβάνει δύο υποπρογράμματα. Ανάλογα με την επιλογή του υποπρογράμματος τα δάνεια μπορούν να κυμαίνονται από 10.000 έως 500.000 ευρώ και από 25.000 έως 1,5 εκατ. ευρώ.

Η υποβολή αιτημάτων δανειοδότησης από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις γίνεται στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο https://www. ependyseis.gr/mis (ΠΣΚΕ) και ακολούθως υποχρεούνται να υποβάλουν τον φυσικό φάκελο σε υποκατάστημα μίας εκ των συνεργαζόμενων τραπεζών. Σημειώνεται ότι στο ΠΣΚΕ, γίνεται μόνο εγγραφή του ενδιαφερόμενου για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Όλα τα υπόλοιπα που απαιτούνται για τη λήψη του δανείου κατατίθενται στις τράπεζες.

Υποπρογράμματα
Το υποπρόγραμμα 1 παρέχει δάνεια επιχειρηματικής ανάπτυξης (κεφάλαια κίνησης ειδικού σκοπού στο πλαίσιο δραστηριοτήτων ανάπτυξης ή επέκτασης όπως τεκμηριώνεται από το επιχειρηματικό σχέδιο της επιχείρησης). Το ύψος δανείου ορίζεται έως το 50% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης όπως αυτός αποτυπώνεται στο Ε3 ή στην εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ ή στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ του οικονομικού έτους που προηγείται της ημερομηνίας αίτησης ή έως το 50% των παραγγελιών τρέχοντος έτους. Για νεοϊδρυθείσες επιχειρήσεις, το ύψος δανείου ορίζεται έως το 50% των παραγγελιών του τρέχοντος έτους ή το 80% των επί πιστώσει αγορών.Σε περίπτωση που τα παραπάνω μεγέθη δεν είναι διακριτά, το δάνειο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% των ιδίων κεφαλαίων.

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω όρια ορίζονται ανά επιχείρηση. Σε κάθε περίπτωση, το εύρος δανείων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ορίζεται μεταξύ 10.000 έως 500.000 ευρώ και η διάρκειά τους από 24 έως 60 μήνες με δυνατότητα περιόδου χάριτος έως έξι μήνες. Το υποπρόγραμμα 2 παρέχει δάνεια για επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων που δεν έχουν υλοποιηθεί. Το ύψος του δανείου μπορεί να κυμαίνεται από 25.000 έως 1,5 εκατ. ευρώ και η διάρκεια του δανείου καθορίζεται στα 5-10 έτη, με δυνατότητα περιόδου χάριτος από έξι έως 24 μήνες. 

Τράπεζες
Οι συνεργαζόμενες τράπεζες είναι οι εξής: Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Αlpha Βank, EFG Eurobank, Τράπεζα Αττικής, Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, Συνεταιριστική Τράπεζα Δράμας.