Skip to main content

ΒBG: Η Ιταλία και όχι η Ελλάδα μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» για τους επενδυτές ομολόγων

Για τους Ευρωπαίους επενδυτές, ίσως τώρα να είναι περισσότερο ριψοκίνδυνο να τοποθετούν σε ιταλικό χρέος αντί σε ελληνικά ομόλογα, αναφέρει το Bloomberg σε ανάλυσή του.

Η Capital Economics προβλέπει ότι το ελληνικό 10ετές ομόλογο -το οποίο για το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας ήταν ριψοκίνδυνο για πολλούς επενδυτές- προς το τέλος του 2019 θα έχει απόδοση χαμηλότερη έναντι του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου -σε μια ένδειξη ότι ίσως να καταστεί πιο ασφαλές από ό,τι το ιταλικό χρέος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η δημοσιονομική κόντρα μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκαλεί νευρικότητα στους επενδυτές, την ώρα που βελτιώνονται οι δημοσιονομικές προοπτικές της Ελλάδας. 

«Το ιταλικό χρέος είναι λιγότερο βιώσιμο από ό,τι της Ελλάδας», επισημαίνει η Σιμόνα Γκαμπαρίνι, οικονομολόγος της Capital Economics. «Εάν επιδεινωθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές της Ιταλίας, οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους θα ενταθούν, ασκώντας ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων πιθανότατα να μην επηρεασθούν», αναφέρει.

Το Bloomberg αναφέρεται στις εντυπωσιακές επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων φέτος, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλά, κάτω από το φράγμα του 3%, καθώς τα σχεδόν μηδενικά κέρδη που προσφέρουν οι τοποθετήσεις σε ασφαλή στοιχεία ενεργητικού -όπως τα γερμανικά κρατικά ομόλογα- ωθούν τους επενδυτές προς περισσότερο ριψοκίνδυνα χρεόγραφα. Η προκήρυξη όμως πρόωρων εκλογών μετά το θρίαμβο της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές έδωσαν μεγαλύτερη ώθηση στο ράλι των ελληνικών ομολόγων, καθώς ανοίγει η πόρτα για μια περισσότερο φιλική προς τις αγορές κυβέρνηση.

Στον αντίποδα, η Ιταλία έχασε το ράλι στις διεθνείς αγορές ομολόγων, τονίζεται στην ανάλυση. Οι φόβοι ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας θα υπερβεί το όριο 3% της Ε.Ε. την επόμενη χρονιά κρατάει σε υψηλά επίπεδα το spread του ιταλικού έναντι του γερμανικού ομολόγου. Και η ένταση μεταξύ των δύο κομμάτων στον κυβερνητικό συνασπισμό -Πέντε Αστέρια και Λέγκα- απειλούν να ρίξουν την κυβέρνηση της Ρώμης.

«Το πολιτικό ρίσκο της Ιταλίας είναι αυτή την εποχή μεγαλύτερο(σε σύγκριση με την Ελλάδα) οπότε τα spreads μπορεί να συγκλίνουν ακόμη περισσότερο», τονίζει ο Γιάν φον Γκέριχ, στρατηγικός αναλυτής στη Νοrdea Bank, αναφερόμενος στη διαφορά απόδοσης μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έχει υποχωρήσει στο 2,88%, περίπου 28 μονάδες βάσης πιο πάνω από το αντίστοιχο ιταλικό. Η Capital Economics προβλέπει ότι έως τα τέλη του έτους, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς θα είναι 25 μονάδες βάσης χαμηλότερη έναντι του αντίστοιχου της Ιταλίας. Από την άλλη, η ελληνική αγορά ομολόγων χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα ρευστότητας, εν αντιθέσει με την ιταλική αγορά κρατικού χρέους, που είναι μια από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης.