Skip to main content

«Καμπανάκι» για το έργο της κτηματογράφησης

Από την έντυπη έκδοση 

Της Τέτης Ηγουμενίδη 
 [email protected]

Τον κώδωνα του κινδύνου για το έργο του Κτηματολογίου κρούει στην κυβέρνηση η παράθεση στοιχείων, που καταδεικνύουν τα προβλήματα της διαδικασίας για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης και τη λειτουργία των κτηματολογικών γραφείων.

Μεταξύ άλλων στο πρωθυπουργικό γραφείο (και αφού προηγουμένως τέθηκαν υπ’ όψιν στον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και σε άλλα μέλη της κυβέρνησης) έχουν κατατεθεί στοιχεία βάσει των οποίων ο εν εξελίξει διαγωνισμός για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου δεν λαμβάνει υπ’ όψιν του ουσιαστικές εξελίξεις που θα μπορούσαν να επιταχύνουν την εκτέλεση του έργου (π.χ. η σύνδεσή του με το έντυπο Ε9) και τη μείωση του κόστους του.

Όπως επισημαίνεται στα εν λόγω στοιχεία με χαρακτήρα non paper, ο συντάκτης του οποίου φαίνεται να γνωρίζει καλά το τι συμβαίνει, «τα τελευταία 20 χρόνια σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε το κτηματολόγιο κατά 22% σε αστικές μόνο περιοχές, με πολλαπλάσιο από το εφικτό κόστος.

Σήμερα εκτελείται ένα άλλο 23% με πλήθος προβλημάτων, καθυστερήσεων και υπερβάσεων. Παρά το γεγονός ότι πολλές αδυναμίες μπορούσαν να αντιμετωπιστούν για το 55% του έργου, με την αντιμετώπιση της διοίκησης της ΕΚΧΑ προστέθηκε πολυπλοκότητα χωρίς να διαφαίνεται δυνατότητα να τελειώσει το έργο μέχρι το 2020».

Όπως προστίθεται, για το 22% του έργου (1995-2015) έχει διατεθεί 1,1 δισ. ευρώ για το 23% (2008 – σήμερα) και για το 56% (2017) θα διατεθεί 0,4 δισεκατομμύριο ευρώ.

Τις αβεβαιότητες ως προς την ολοκλήρωση του έργου του Κτηματολογίου έχει επισημάνει γλαφυρότατα η Παγκόσμια Τράπεζα, στην οποία έχει ανατεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ρόλος του συμβούλου για το έργο και προκειμένου να κατατεθεί φάκελος για τη χρηματοδότησή του από το ΕΣΠΑ με 84 εκατ. ευρώ. Από τις εκθέσεις που έχει καταρτίσει η Παγκόσμια Τράπεζα και έχουν δημοσιοποιηθεί, χωρίς να διαψευστούν, είναι σαφές ότι αμφισβητεί τη δυνατότητα ολοκλήρωσης του έργου έως το 2020, όπως είναι η μνημονιακή υποχρέωση της χώρας.

Την ίδια στιγμή, για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ είναι δεδομένο πως με την αναστάτωση που θα δημιουργηθεί, εφόσον τεθεί προς υλοποίηση η πρόταση για συγχώνευση της ΕΚΧΑ (η εταιρεία που καταρτίζει το Κτηματολόγιο) με τα υποθηκοφυλακεία της χώρας (το πρώτο σχέδιο για τον σχετικό νόμο το έχει παρουσιάσει η «Ν» στις 18.5.2017) σε ένα νέο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) οι καθυστερήσεις θα πολλαπλασιαστούν.

Η Παγκόσμια Τράπεζα αμφισβητεί τη δυνατότητα της ΕΚΧΑ να ολοκληρώσει και να λειτουργήσει το έργο, εντοπίζει την πλήρη έλλειψη συντονισμού και διαχείρισης του ζητήματος από τα συναρμόδια υπουργεία, την πρωτοτυπία της μη διασύνδεσης της κτηματογράφησης με τους τίτλους που βρίσκονται στα υποθηκοφυλακεία και το Ε9, ενώ της έχουν γνωστοποιηθεί περιπτώσεις με σημαντικό αριθμό σφαλμάτων σε κτηματολόγια εν λειτουργία.

Η Παγκόσμια Τράπεζα στις διαπιστώσεις της, έπειτα από εργασία μηνών για τη συλλογή των στοιχείων και αφού συνεργάστηκε με στελέχη της ΕΚΧΑ και τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Δικαιοσύνης, έχει επισημάνει ότι «τα αρχεία του Κτηματολογίου από προηγούμενες συμβάσεις δεν είναι αξιόπιστα», ενώ έχει στρέψει την προσοχή στον κίνδυνο να ολοκληρωθεί ένα Κτηματολόγιο το οποίο δεν θα εμπιστεύονται οι πολίτες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το σύστημα λειτουργίας της ιδιοκτησίας στη χώρα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο Βασίλης Βεσκούκης, στέλεχος που είχε αναλάβει -όταν υπουργός Περιβάλλοντος ήταν ο Πάνος Σκουρλέτης- τον ρόλο του συντονιστή για την αποτύπωση της κατάστασης στο Κτηματολόγιο και την κατάθεση προτάσεων από την Παγκόσμια Τράπεζα, ως αντιπρόεδρος της ΕΚΧΑ, έχει παραιτηθεί, γεγονός που δεν έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Δασικοί χάρτες: Ποιοι δήμοι καθυστερούν

Στη σέντρα έβγαλε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) που δεν δήλωσαν τα σχέδια οικισμών και τις οικιστικές πυκνώσεις, στο πλαίσιο της ανάρτησης των δασικών χαρτών.

Οι συγκεκριμένοι δήμοι ουσιαστικά δεν διασφαλίζουν την κατοικία των δημοτών τους σε περιοχές εντός σχεδίου και σε περιοχές οικιστικών πυκνώσεων.

Σε επιστολή του επισημαίνει ότι παρότι έληξε χθες η προθεσμία, το 42,5% των Δήμων που τους αφορά δεν έχει προβεί στις νομοθετημένες, εδώ και ένα χρόνο, υποχρεώσεις του. Τονίζεται ότι έτσι οι συγκεκριμένοι δήμοι δεν διασφαλίζουν τα δικαιώματα των πολιτών τους, ωθώντας τους στην υποβολή αντιρρήσεων και στην καταβολή διαφόρων ποσών.

Συγκεκριμένα, οι δήμοι οι οποίοι δεν έχουν ανταποκριθεί είναι: Αλεξανδρουπόλεως, Ανατολικής Μάνης, Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, Αρχαίας Ολυμπίας, Βοΐου, Βόρειας Κυνουρίας, Βορείων Τζουμέρκων, Γορτυνίας, Δέλτα, Δοξάτου, Δυτικής Μάνης, Δωδώνης, Εδέσσης, Ελαφονήσου, Εορδαίας, Ζαγοράς – Μουρεσίου, Ζαγορίου, Ζαχάρως, Ιλίου, Ιστιαίας – Αιδηψού, Καβάλας, Καλαμάτας, Κασσάνδρας, Κερκύρας, Κιμώλου, Κομοτηνής, Κόνιτσας, Μεσσήνης, Μετσόβου, Μήλου, Μυκόνου, Ναυπλιέων, Νέας Προποντίδας, Νότιας Κυνουρίας, Νοτίου Πηλίου, Οιχαλίας, Περιστερίου, Πρεβέζης, Πύλου – Νέστωρος, Πύργου, Σιθωνίας, Σίφνου, Σκοπέλου, Σπάρτης, Σπετσών, Σύρου – Ερμούπολης, Τυρνάβου, Φαρσάλων, Χίου και Ωραιοκάστρου.