Skip to main content

Mικροί Οινοποιοί: Μπαράζ δράσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Ο κλάδος του κρασιού, και ιδιαίτερα οι Μικροί Οινοποιοί, έχουν πληγεί σοβαρά από τις συνέπειες του lockdown, και η αγωνία για το εγγύς μέλλον είναι πλέον έκδηλη, γι’ αυτό οι ενέργειες του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδας (ΣΜΟΕ) έχουν ως στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων που ανέκυψαν. 

Στο πλαίσιο αυτό ο Σύνδεσμος απέστειλε επιστολές προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, στις οποίες επεσήμανε τις ανάγκες των μικρών οινοποιείων, ενώ στις 10 Μαϊου μέλη του ΔΣ του συμμετείχαν σε τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό οικονομικών κ. Σταϊκούρα, τους υφυπουργούς κ. Βεσυρόπουλο, κ. Σκυλακάκη. Επίκειται μάλιστα νέα τηλεδιάσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα, με στόχο την επικαιροποίηση των δεδομένων. 

Το Δ.Σ. του συνδέσμου έχει ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδη, με θέμα τη στήριξη του αμπελουργικού τομέα, την απόσταξη κρίσης και τα προγράμματα προώθησης της νέας εποχής, μετά τον κορωνοϊό. Επίσης, στις 2 Ιουνίου μέλη του Δ.Σ. συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του Συριζα κ. Τσίπρα, ο οποίος συνοδευόταν από τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αραχωβίτη και τον πρώην πρόεδρο της Enterprise Greece κ. Στάικο. Τέθηκαν τα ζητήματα σε γνώση τους και αιτήθηκε η συνδρομή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην προσπάθεια προστασίας των μικρών αμπελοοινικών επιχειρήσεων. 

Ο ΣΜΟΕ έχει κάνει σαφή τα αιτήματα και τις προτάσεις του, οι οποίες αφορούν: 

  1. Την ένταξη στις πληττόμενες επιχειρήσεις των αγροτών – αμπελουργών, και των αμπελουργών – οινοποιών και των ΚΑΔ αυτών. Όλοι έχουν υποστεί τις ίδιες απώλειες τζίρου με τα υπόλοιπα οινοποιεία, της τάξης του 80 και 90%, καλούνται όμως να πληρώσουν ασφαλιστικές, φορολογικές και δανειακές υποχρεώσεις χωρίς να εισπράττουν χρήματα γιατί οι ΚΑΔ τους είναι αγροτικοί. 
  2. Την αλλαγή της προϋπόθεσης για απασχόληση έστω και ενός εργαζομένου για την επιστρεπτέα προκαταβολή.
  3. Τη μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) στο κρασί, ώστε να ενισχυθούν άμεσα τα λειτουργικά έσοδα των επιχειρήσεων.
  4. Να μειωθεί το λιγότερο στο 50% (ιδανικά να μηδενιστεί για φέτος) η προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις του αμπελοοινικού τομέα, η οποία ανέρχεται τώρα στο 100%. 
  5. Να λυθεί το ζήτημα με τα άτοκα (για δύο χρόνια) κεφάλαια κίνησης, τα οποία μάλιστα έχουν 80% κρατική εγγύηση κεφαλαίου.
  6. Να επιταχυνθεί η διαδικασία της απόσταξης κρίσης που σε άλλες χώρες ξεκίνησε, αναμένεται το ίδιο και στην Ελλάδα. Όπως επισημαίνεται σε δύο μήνες ξεκινά ο τρύγος στη χώρα μας. 

naftemporiki.gr