Με την οικονομία της Ευρωζώνης να κατεβάζει ταχύτητα και το πολιτικό ρίσκο να ανεβαίνει, οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχουν αυξηθεί προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην εξαμηνιαία έκθεσή της.
Η ΕΚΤ παραθέτει μία μακρά λίστα τρωτών σημείων, στα οποία περιλαμβάνεται και επίμονη αβεβαιότητα για το Brexit. Ξεχωρίζουν όμως τρεις κίνδυνοι: τα υψηλά δημόσια χρέη, οι αδυναμίες στο τραπεζικό σύστημα και οι φόβοι για φούσκα στην αγορά ακινήτων.
«Οι προκλήσεις για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα αυξάνονται εν μέσω κινδύνων για τις οικονομικές προοπτικές» αναφέρει η ΕΚΤ και προειοδποιεί: «Εάν οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη γίνουν πραγματικότητα, το κόστος χρηματοδότησης για ευάλωτες οικονομίες θα ανέβει και αυτό ενδεχομένως να γεννήσει ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους τους».
Αποφεύγοντας να αναφερθεί ευθέως στην Ιταλία, αλλά δείχνοντας ουσιαστικά προς την κατεύθυνση αυτή, η ΕΚΤ δεν παραλείπει να χτυπήσει καμπανάκι: «Η απουσία δημοσιονομικής πειθαρχίας, η καθυστέρηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ή ακόμη και η ανατροπή παλαιών μεταρρυθμίσεων, ενδεοχμένως να εντείνει τις πιέσεις στα πιο ευάλωτα μέλη».
Όσον αφορά στον τραπεζικό τομέα σημειώνει πως για την επόμενη διετία η μέση απόδοση ιδίων κεφαλαίων θα κινηθεί στο 6%, με ένα μεγάλο αριθμό να μην μπορεί να αντισταθμίσει το κόστος κεφαλαίου ή να ανταποκριθεί στην απόδοση 8% με 10% που απαιτούν οι επενδυτές. Κάνει λόγο για αδύναμη κερδοφορία των τραπεζών, ενώ προειδοποιεί και για ανησυχητικά σημάδια στην αγορά ακινήτων ,με τις τιμές να κινούνται σε αρκετά υψηλά επίπεδα, την ώρα που η απομόχλευση των νοικοκυριών που είχε επιταχυνθεί μετά την κρίση, έχει πια επιβραδυνθεί αισθητά.
Η ΕΚΤ υπογραμμίζει πως παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην αγορά ακινήτων και θα μπορούσε να απαιτήσει μέτρα, όπως το να αναγκάσει τις τράπεζες να έχουν στην άκρη περισσότερα κεφάλαια, αν αυτό τελικά κριθεί αναγκαίο.
Παρουσιάζοντας την έκθεση ο Λούις Ντε Γκίντος, αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, προέβλεψε πτώση των κερδών των τραπεζών για φέτος και βραδεία μόνο ανάκαμψη την επόμενη διετία.
Kληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες για την Ιταλία και την κόντρα της με τις Βρυξέλλες, υπογράμμισε ότι η χώρα θα πρέπει να υπακούει στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε., διαφορετικά θα αντιμετωπίσει υψηλότερο κόστος δανεισμού που θα μπορούσε να πλήξουν την οικονομία της ακόμα περισσότερο.
«Νομίζω ότι το μήνυμα είναι πολύ, πολύ σαφές: όταν ηρεμούν οι εντάσεις μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και της (Ευρωπαϊκής) Επιτροπής, τα spread μειώνονται» είπε χαρακτηριστικά ο Ντε Γκίντος. «Το μάθημα είναι ξεκάθαρο: είναι πολύ σημαντικό να σέβεται κανείς τους δημοσιονομικούς κανόνες» συμπλήρωσε.
Νωρίτερα ο Ματέο Σαλβίνι είχε ζητήσει να αλλάξει ο ρόλος της ΕΚΤ και να διευρυνθούν οι εξουσίες της, ώστε να μπορεί να στηρίζει άμεσα χώρες, που βάλλονται.
naftemporiki.gr