Στις 48 μονάδες έκλεισε τον Μάιο ο κύριος εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα, υποδεικνύοντας επιδείνωση της υγείας του τομέα παραγωγής αγαθών για ένατο συνεχή μήνα.
Η πρόσφατη τιμή ήταν υψηλότερη από το χαμηλό 22 μηνών των 46,5 μονάδων του Απριλίου.
Σύμφωνα με την Markit, η παραγωγή στα εργοστάσια περιορίστηκε για πέμπτο συνεχή μήνα τον Μάιο. Ωστόσο, ο ρυθμός μείωσης ήταν μέτριος και εξασθένησε από τον αντίστοιχο που καταγράφηκε τον Απρίλιο. Ο τομέας με τη χαμηλότερη απόδοση ήταν εκείνος των επενδυτικών αγαθών, ο οποίος, μαζί με τον τομέα παραγωγής ενδιάμεσων αγαθών, κατέγραψαν περαιτέρω υποχώρηση των επιπέδων παραγωγής.
Σύμφωνα με τις αναφορές των εταιρειών, οι περιορισμένες νέες παραγγελίες ήταν ο κύριος λόγος της μείωσης της παραγωγής, ενώ τα επίπεδα των νέων εργασιών υποχώρησαν και πάλι τον Μάιο, καθώς η αβεβαιότητα και οι αντίξοες χρηματοοικονομικές συνθήκες εξακολούθησαν να επηρεάζουν αρνητικά τη ζήτηση. Επιπλέον, οι νέες παραγγελίες από το εξωτερικό μειώθηκαν με δριμύ ρυθμό, ο οποίος ήταν σε γενικές γραμμές αμετάβλητος από τον αντίστοιχο που καταγράφηκε τον προηγούμενο μήνα.
Η έλλειψη των νέων εργασιών έδωσε γενικά τη δυνατότητα στις εταιρείες να περιορίσουν τις αδιεκπεραίωτες εργασίες τους. Ο βαθμός με τον οποίο μειώθηκαν οι ανεκτέλεστες εργασίες ήταν έντονος.
Καθώς δεν υπήρχε καμία πίεση στο δυναμικό, οι κατασκευαστές μείωσαν για δεύτερο συνεχή μήνα το προσωπικό τους κατά τη διάρκεια του Μαΐου. Ο ρυθμός με τον οποίο μειώθηκε η απασχόληση ήταν λίγο ταχύτερος από τον Απρίλιο, παρότι παρέμεινε και πάλι μέτριος σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία της έρευνας.
Επίσης, παρατηρήθηκε περιορισμός της αγοραστικής δραστηριότητας, η οποία υποχώρησε με έντονο ρυθμό, συμβάλλοντας έτσι σε περαιτέρω μείωση των επιπέδων αποθεμάτων προμηθειών του μήνα. Τα επίπεδα ετοίμων προϊόντων περιορίστηκαν εξίσου, παρότι ο ρυθμός μείωσης ήταν ο βραδύτερος που έχει καταγραφεί σε διάστημα 17 μηνών, καθώς ορισμένες εταιρείες ανέφεραν χαμηλότερη ζήτηση για τα προϊόντα τους.
Παρά το γεγονός ότι υποχώρησαν τα επίπεδα αγορών μεταξύ των κατασκευαστών, εντούτοις οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκαν κατά μέσο όρο. Επιπλέον, ο βαθμός στον οποίο επιδεινώθηκαν οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών κατά τη διάρκεια του Μαΐου ήταν ο εντονότερος που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2014.
Ωστόσο, τα στοιχεία της έρευνας του Μαΐου υπέδειξαν δριμεία αύξηση των μέσων τιμών αγορών που κλήθηκαν να καταβάλλουν οι κατασκευαστές, ενώ ο βαθμός αύξησης επιταχύνθηκε καταγράφοντας υψηλό τεσσάρων ετών λόγω του εξασθενημένου ευρώ και των υψηλότερων τιμών ορισμένων υλικών. Παρ’ όλα αυτά, οι τιμές εκροών υποχώρησαν με σημαντικό ρυθμό, μολονότι λιγότερο έντονο από τον προηγούμενο μήνα.