Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τον δεύτερο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1,4 δισ. ευρώ, με διευρυμένο αριθμό δικαιούχων. Τον Ιούλιο αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το ποσοστό της μείωσης στην προκαταβολή φόρου που πρέπει να καταβάλουν οι επιχειρήσεις.
Εντός του Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να λάβουν οικονομική ενίσχυση μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Στους βασικούς όρους του νέου γύρου της επιστρεπτέας προκαταβολής θα περιλαμβάνονται:
- η μεταβολή των εσόδων για τους μήνες Μάρτιο – Απρίλιο – Μάιο σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδους της προηγούμενης τριετίας
- δυνατότητα υποβολής αίτησης θα έχουν όλες οι νομικές μορφές επιχειρήσεων, ακόμα και όσες ήδη έλαβαν δάνειο μέσω του πρώτου γύρου (ωστόσο για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα αφαιρείται το ποσό που έλαβαν στον πρώτο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής από το ποσό που θα μπορούν να λάβουν).
- δυνατότητα υποβολής δήλωσης θα έχουν και οι εποχικές επιχειρήσεις όπως και ατομικές επιχειρήσεις με αξιόλογη εμπορική δραστηριότητας χωρίς εργαζόμενο αλλά χρειάζονται κεφάλαιο κίνησης για να επανεκτιμήσουν τη δραστηριότητα τους.
Υπενθυμίζεται ότι ο επιχειρηματίας που θα εισπράξει την επιστρεπτέα προκαταβολή, θα πληρώσει την πρώτη δόση το 2022 καθώς υπάρχει περίοδος χάριτος ενώ η αποπληρωμή θα πραγματοποιηθεί σε 40 μηνιαίες δόσεις. Και στο δεύτερο γύρο, η επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής θα είναι μερική ή ολική. Το αν το ποσό θα επιστραφεί στο σύνολο του ή μέρος αυτού θα εξαρτηθεί από το εάν η επιχείρηση είναι βιώσιμη ή κατέστη προβληματική λόγω της κρίσης της πανδημίας και δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Τον Ιούλιο οι αποφάσεις για τη μείωση της προκαταβολής φόρου
Τα στοιχεία του τζίρου Μαρτίου – Ιουνίου 2020 σε συνδυασμό με τα στοιχεία που θα περιλαμβάνονται στις φορολογικές δηλώσεις των επιχειρήσεων θα καθορίσουν το τελικό ποσοστό της μείωσης που θα υπάρξει στην προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις.
Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τον Ιούλιο οπότε το υπουργείο Οικονομικών θα έχει στη διάθεση του όλα τα απαραίτητα στοιχεία. «Θα είναι γενναία η μείωση της προκαταβολής, εκτιμούμε ότι θα έχουμε οριστικά στοιχεία των Ιούνιο και θα δούμε τη μείωση του τζίρου της επιχείρησης και τον Ιούλιο θα αποφασίσουμε σχετικά» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών το Σάββατο.
Στα σενάρια που μελετά το οικονομικό επιτελείο είναι η προκαταβολή φόρου να μειωθεί κατά 30% ή 50%. Τα έσοδα από την προκαταβολή φόρου ανέρχονται σε 2,4 δισ. ευρώ. Η μείωση κατά 50% εκτιμάται ότι οδηγεί σε απώλειες για το Δημόσιο μεταξύ 800 εκατ. ευρώ και 1 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα η μείωση κατά 30% περιορίζει τις απώλειες στα επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις που απειλούνται με ζημιές, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και σήμερα οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν μείωση της προκαταβολής φόρου υπό προϋποθέσεις. Με βάση τη νομοθεσία, αν μειωθεί το εισόδημα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 25% μία επιχείρηση μπορεί να υποβάλλει αίτηση για μείωση της προκαταβολής. Στη συνέχεια οι φορολογικές αρχές εκτιμούν τη μείωση του εισοδήματος που έχει υποστεί με βάση τα ακαθάριστα έσοδα του τρέχοντος έτους σε σχέση με το περσινό, το ποσοστό δαπανών και εξόδων διαχείρισης έναντι του προηγούμενου έτους, τις μεταβολές που επήλθαν στους παράγοντες διαμόρφωσης του μεικτού κέρδους της επιχείρησης κατά το τρέχον φορολογικό έτος σε σχέση με το προηγούμενο.
naftemporiki.gr