Skip to main content

Market Beat: Η πορεία των τιμών αποκτά άμεση εξάρτηση από το διεθνές κλίμα

Του Κώστα Ιωαννίδη

Οι επαγγελματίες επενδυτές και οι διαχειριστές μετοχικών χαρτοφυλακίων σε δυο μήνες, έχουν αλλάξει διάθεση και προσδοκίες για την παγκόσμια ανάπτυξη και τις μετοχικές αξίες, δεκάδες φορές. Τελευταία δε, αλλάζουν στάση από μέρα σε μέρα και συνεπώς, υπάρχει μια διαταραχή στην ψυχολογική τους κατάσταση με αποτέλεσμα οι κινήσεις τους να γίνονται πιο έντονες αυξάνοντας την μεταβλητότητα των τιμών.

Τελευταία χθες, το Reuters ανέφερε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέτασε μια δέσμη με κυρώσεις τύπου Huawei για την κινεζική εταιρία παρακολούθησης βίντεο Hikvision.

Αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες έβαλαν την Huawei Technologies σε μαύρη λίστα αφορούσα τα ζητήματα των εμπορικών συναλλαγών την περασμένη εβδομάδα, η ARM εταιρία της Βρετανίας που σχεδιάζει chip σταμάτησε τις σχέσεις με την Huawei προκειμένου να συμμορφωθεί με τον αποκλεισμό. Στρίβοντας το μαχαίρι μέσα στην «πληγή» της εμπορικής διαμάχης, ο στρατός των ΗΠΑ είπε ότι έστειλε δύο πλοία μέσα από το Στενό της Ταϊβάν την Τετάρτη.

Οι αναλυτές της Nomura προειδοποίησαν: Τόσο οι Η.Π.Α. όσο και η Κίναφαίνεται να προετοιμάζονται για μια παρατεταμένη περίοδο εμπορικών συγκρούσεων. Πιστεύουμε ότι οι εγχώριες πιέσεις και περιορισμοί θα οδηγήσουν και τις δύο πλευρές σε περαιτέρω κλιμάκωση. Χωρίς σαφή πρόοδο, βλέπουμε έναν αυξανόμενο κίνδυνο να διατηρηθούν οι δασμοί μέχρι το τέλος του 2020.

Αυτές οι εξελίξεις δεν μπορεί να αφήσουν την αγορά της Αθήνας να πλέει σε ήσυχα νερά.

Οι δείκτες των ασιατικών αγορών υπογράμμισαν με την πορεία τους την διάθεση για φυγή από το ρίσκο από την ώρα που έγινε σαφές πως στον τομέα της τεχνολογίας ξέσπασε ψυχρός πόλεμος μεταξύ των δυο μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο.

Οι εγχώριοι παράγοντες από χθες το πρωί είχαν αντίληψη της κατάστασης που θα διαμορφωθεί στην Αθήνα η Leon Depolas Sec ειδοποίησε: Η ανακοίνωση επίσπευσης της αναβάθμισης της Eurobank στους δείκτες MSCI (από 23/5 ισχύουν οι αλλαγές) υπερ-αντιστάθμισε τις προχθεσινές απώλειες, ενώ η μεταβλητότητα στην μετοχή της Τράπεζας φαίνεται ότι θα παραμείνει και για τις υπόλοιπες συνεδριάσεις της εβδομάδας, καθώς αύριο εισέρχονται και οι νέες μετοχές. Ωστόσο, συνολικά για τον ΓΔ εκτιμούμε ότι θα κινηθούμε εντός των προβλεπόμενων ορίων. Επιπλέον, έχουμε την ομιλία Ντράγκι, ενώ αργότερα θα δημοσιευτούν και τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της FED. Τέλος, αναμένουμε να δούμε και την εξέλιξη στα αποθέματα Πετρελαίου των ΗΠΑ, μετά και την συσσώρευση του crude τον τελευταίο μήνα.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ανέφερε: Το θετικό momentum που εκδηλώθηκε εξαιτίας της επίσπευσης του rebalancing στο δείκτη MSCI Standard Greece, αναμένεται να έχει συνέχεια και στη σημερινή συνεδρίαση, με στόχο την ολοκλήρωση των εισροών λόγω ένταξης, σε πρώτη φάση, της Eurobank. Επομένως, αναμένεται η επανάληψη της συναλλακτικής κινητικότητας, με το ΓΔ να κινείται ανοδικά και να αναμετράται με την περιοχή αντίστασης των 740 – 745 μονάδων. Η σχετική αποκλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης, συμβάλει στη βελτίωση του κλίματος και στις Διεθνείς Αγορές.

Θα παρατηρούσαμε το μέλλον των μετοχικών αξιών από άλλη θέση αφού αρχικά φάνηκε ότι οι εγχώριες δυνάμεις και οι ξένοι θεσμικοί «συμφώνησαν» πως αξίζει να αναληφθεί μετοχικό ρίσκο. Αλλά έκανε ζημιά και θα συνεχίσει να κάνει η εισαγόμενη μιζέρια. Η είδηση ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ετοιμάζεται να εμφανίσει συμπεριφορά ανάλογη αυτής του επιφύλαξε στην Huawei, σε άλλη μια εταιρία τεχνολογίας από την Κίνα, λειτούργησε σαν συναγερμός στους αγοραίους. Ακούσαμε τους παράγοντες της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς να χρησιμοποιούν για την κατάσταση χαρακτηρισμούς όπως, αβέβαιη, ασαφής, πόλεμος με μεγάλη διάρκεια, και άλλα.

Βέβαια οι τολμηρές αντιστάσεις στο ρεύμα που επικρατεί παγκόσμια, λόγω επιδείνωσης του εμπορικού πολέμου μέσω των διαφορών στην Τεχνολογία, δεν μπορούν να έχουν μεγάλη ισχύ και διάρκεια. Χθες όμως η αγορά εμφάνισε απείρως καλύτερη εικόνα απέναντι σε ένα παγκόσμιο μίνι πανικό.

Στις 17:00 η συνολική αξία ήταν στα 95 εκατ. ευρώ και τελικά ανήλθε στα 225,5, με μόλις 13,7 σε πακέτα. Με τα 12,7 για την ΕΥΡΩΒ, που ο τζίρος της πέρασε τα 151 εκατ. ευρώ. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης του MSCI Global Standard. Αλλά η είσοδός της έφερε εκροές στις υφιστάμενες μετοχές του δείκτη, που είναι: ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΚ, ΜΠΕΛΑ και ΜΟΗ οι οποίες πιέστηκαν στο τέλος. Στις 28/5 θα έρθει και η είσοδος της ΕΤΕ στον ίδιο δείκτη. Το φαινόμενο πιθανά να επαναληφθεί.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Οι εξελίξεις στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας επέφεραν πιέσεις στη Wall Street. Ο  Dow Jones υποχώρησε -0,39% στις 25.776,61 μονάδες, ο S&P σημείωσε πτώση -0,28% στις 2.856,27 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -0,45% στις 7.750,84 μονάδες.

Στον δείκτη Dow Jones , τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Coca-Cola (+2,2%) και Merck & Co (+2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση εμφάνισαν οι Apple (-2%) και Goldman Sachs (-1,8%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε οριακά υψηλότερα σε σχέση με το ευρώ στο 1,1161 δολ. από 1,1162 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση τριών μονάδων βάσης στο 2,39%.

Σε επιστολή τους προς τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, οι εταιρείες κατασκευής και πώλησης υποδημάτων -μεταξύ των οποίων μεγάλα ονόματα όπως οι Adidas, Nike και PUMA- ανέφεραν ότι ένας νέος γύρος αυξήσεων δασμών στα υποδήματα που εισάγονται από την Κίνα θα έχει «καταστροφικά» αποτελέσματα σε καταναλωτές, εταιρείες και την αμερικανική οικονομία.

Από τα πρακτικά της τελευταίας συνόδου της Fed ξεχώρισαν οι αναλυτές την διατύπωση: «Τα μέλη της επιτροπής παρατήρησαν ότι η υπομονετική προσέγγιση για τον καθορισμό των μελλοντικών αλλαγών στα επιτόκια θα συνεχίσει να είναι η κατάλληλη για κάποιο διάστημα ακόμα»

ΕΥΡΩΠΗ

Στις ευρωπαϊκές αγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε μόλις 0,08% στις 379,19 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,07% στις 7.334,19 μονάδες, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,21% στις 12.168,74 μονάδες ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,12% στις 5.378,98 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε χαμηλότερα 0,07% στις 9.232,20 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε απώλειες 0,61% στις 20.573,31 μονάδες.

Η τιμή του πετρελαίου υποχωρούσε -3% στα 61,27 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού είχε άνοδο 0,2% στα 1.278 δολάρια η ουγκιά.

Η Βρετανία θα δημοσιεύσει την Παρασκευή τη νομοθεσία για την εφαρμογή της αποχώρησής της από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, χθες. Όπως μεταδίδει το Reuters, το αποκαλούμενο Νομοσχέδιο Συμφωνίας Αποχώρησης (Withdrawal Agreement Bill) πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο, για να γίνει νόμος.

ΧΑ

Με δυο Τράπεζες και την ΕΕΕ στο τιμόνι, ο ΓΔ άνω των 730 μονάδων παρά τη διεθνή κάθοδο

Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί οδήγησαν τις τιμές των βασικών δεικτών αρχικά ψηλότερα από το κλείσιμο της Τρίτης και στο τέλος, ελαφρά χαμηλότερα από την τιμή ανοίγματος. Αρχικά το άνοιγμα έγινε με ανοδικό χάσμα 1,01 μονάδες στις 734,19. Ελάχιστο μέρας έγιναν οι 734,10 που εμφανίστηκαν στο πρώτο λεπτό, έναντι των 720,65 την προηγούμενη σύνοδο. Ακολούθησε ανοδική πορεία, με τον μέσο όρο να σκαρφαλώνει κλιμακωτά, και στις 13:10 ήρθε το μέγιστο στις 743,90 από 733,33 και ως τις 14:40 κινήθηκε πλάγια πάνω από τις 742 μονάδες. Ακολούθησε μια υπεροχή της προσφοράς ως τις 17:00 που σταμάτησε στις 733,68 μονάδες. Εμφανίστηκαν μεγάλες πιέσεις και κινήσεις θεσμικών χαρτοφυλακίων στην εξέλιξη των δημοπρασιών και εμφανίστηκε το κατώτερο μέρας και κλείσιμο του μέσου όρου τότε, με τιμή στις 731,49 και   με μεταβολή της τάξης του -0,23%, λειτουργώντας αρνητικά στη διάθεση για ρίσκο στην επόμενη σύνοδο.

Στο σχόλιο των παραγώγων το πρωί σημειώσαμε: Μια ανακοίνωση που μπορεί να χαρακτηριστεί πρωτοφανής είναι του Οίκου MSCI αφορά στην απόφαση να ενταχθεί νωρίτερα και συγκεκριμένα την Πέμπτη 23 Μαΐου η μετοχή της ΕΥΡΩΒ στον βασικό δείκτη του MSCI. Αιτία για την επίσπευση, είναι η συγχώνευση της Τράπεζας με την ΓΡΙΒ. Στον συγκεκριμένο δείκτη επιστρέφει και η μετοχή της ΕΤΕ, με το rebalancing να γίνεται στην κανονική ημερομηνία (28/5). Το φινάλε, που όρισε ελάχιστο μέρας και πρόσημο μεταβολής στις δημοπρασίες οφείλεται σε αυτό. Όπου είχαμε τζίρο ανώτερο και αυτού στην ελεύθερη διαπραγμάτευση. Στις 17:00 η συνολική αξία ήταν στα 95 εκατ. ευρώ και τελικά ανήλθε στα 225,5, με μόλις 13,7 σε πακέτα. Με τα 12,7 για την ΕΥΡΩΒ, που ο τζίρος της πέρασε τα 151 εκατ. ευρώ. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης του MSCI Global Standard. Αλλά η είσοδός της έφερε εκροές στις υφιστάμενες μετοχές του δείκτη, που είναι: ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΚ, ΜΠΕΛΑ και ΜΟΗ οι οποίες πιέστηκαν στο τέλος.

Σε αρκετά μεγάλο διάστημα, εμφάνισε πλάγια πορεία ανάμεσα στις 742 ως τις 744 μονάδες, σαν περίοδο μιας συντονισμένης, ανεξάρτητα από τα διεθνή, μάχης από την πλευρά των αισιόδοξων. Το ποσοστό της πτώσης στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ βάσει των futures των εκεί δεικτών βοήθησε σε κάθοδο και στην Ευρώπη. Εδώ ο ΓΔ δεν κινήθηκε παράλληλα, υπογραμμίζοντας την γνώση των επενδυτών πως το κλίμα στην αγορά της Αθήνας λόγω rebalancing δεν θα είναι ίδιο με αυτό στα ξένα χρηματιστήρια. 

Στο δεύτερο μέρος οι δείκτες κινήθηκαν από τους θεσμικούς μονίμως πτωτικά. Συνεπώς, κυριάρχησε η υπεροχή της ζήτησης απέναντι στην προσφορά  στο πρώτο διάστημα αλλά υπήρξε η αντιστροφή στο δεύτερο μέρος που οδηγεί στις δημοπρασίες, αφού σημειώθηκε κατώτερο μέρας στο φινάλε της συνόδου. Απαγορεύοντας να εμφανιστεί αποτελεσματική ανοδική αντίδραση.

Έγινε σαφές πως το ελάχιστο της μέρας, ήταν πολύ πάνω από το μίνιμουμ της περασμένης συνόδου, και αρκετά ψηλότερα (131,37 μονάδες) έναντι του κατώτερου του τρέχοντος έτους (600,12). Στις δημοπρασίες, με την απουσία της ζήτησης έναντι της προσφοράς, τον έκλεισαν 1,69 μονάδες χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο.

Τη σύνοδο σφράγισε ανώτερο, σε σχέση με την προηγούμενη, συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 13,672 εκατ. ευρώ (για ΕΤΕ ΕΥΡΩΒ και ΟΤΕ). Η δε εμφάνιση κερδών στα 2 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, πιθανά να μην είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν μικρή διακύμανση της απόδοσης τους (4 έναντι 4 μονάδων). Αλλά με μεταβολή 2 μονάδες βάσης, η απόδοση από το 3,39% κατέληξε στο 3,41%.

Το κλείσιμο του ΓΔ στις 731,49 μονάδες, ήταν 0,00 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 12,51 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του. Ήταν σύνοδος με ίδιο (12,51 από 12,69 μονάδες) εύρος διακύμανσης και το αποτέλεσμα της ήταν ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 51,619 από 51,521 δις ευρώ. Εννέα να blue chip δεν υπέκυψε εντέλει στις πιέσεις, ήταν η ΕΕΕ +2,51%, ΠΕΙΡ +2,36%, ΒΙΟ +2,23%, ΕΤΕ +1,38%, ΕΧΑΕ +1,25%, ΕΛΠΕ +0,92%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +0,84%, ΜΥΤΙΛ +0,45% και ΦΡΛΚ +0,42% ενώ 12 έκλεισαν με πτωτική μεταβολή.

Επηρέασαν μεικτά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,17% από +4,29%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -0,49% από +2,67%, την ΕΤΕ στο +1,38% από +1,93%, ΕΥΡΩΒ -1,19% από +6,05% και την ΠΕΙΡ στο +2,36% από +7,93%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από  τα blue chip με μεταβολή -0,00% από +0,78%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip χειροτέρεψε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (9 από 22) blue chip έναντι των καθοδικών (12 από 1) και τρία ΤΕΝΕΡΓ, ΣΑΡ, ΟΠΑΠ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,23% και έφθασε στις 731,49 από 733,18 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1897,52 από 1896,73 με μεταβολή +0,04%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν προς τα κάτω την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, και το κλείσιμο έγινε στο ελάχιστο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 225,578 από 99,939 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 13,672 από 15,281 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 210,396 από 83,273 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,648 από 0,554 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 32 από 66, των καθοδικών 46 από 20 και 37 από 26 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Η νευρικότητα ανέβασε τους όγκους στα ΣΜΕ επί μετοχών

Στη τρίτη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στον δείκτη των παραγώγων μεικτή δυναμική με ομαλή μετάβαση από την άνοδο στην πτώση. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 7,57 μονάδων και μετά από 2 ώρες και 10 λεπτά σημειώθηκε το μέγιστο μέρας στις 1929,23. Ενώ στις 17:00 σταμάτησε τις 1903,89 μονάδες, το κλείσιμο στις 1897,52 αντιστοιχούσε σε μεταβολή +0,04% και ήταν τελικά το κατώτερο μέρας. Ο τζίρος διατηρήθηκε στα 17,852 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για τη σειρά Ιουνίου υπήρξε όγκος 1570 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας τις 1929,00, κατώτερο τις 1900,00 με τελευταίες πράξεις στις 1904,00 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 160 συμβόλαια λήξης Ιουλίου με ανώτερο τις 1863,00 κατώτερο τις 1828,75 και τελευταίες πράξεις στις 1841,00 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Ιουνίου έγιναν 4099 από 4112 ΣΜΕ και 491 από 468 της επόμενης.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών ξεχώρισαν τα ΣΜΕ της ΑΛΦΑ με 12.093 συμβόλαια για τη σειρά Ιουνίου, της ΕΤΕ με 6.502, της ΕΥΡΩΒ με 49.593, της ΠΕΙΡ έφθασαν τα 5.080, και της ΔΕΗ τα 878 λήξης Ιουνίου. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo επικεντρώθηκε στα 3.344 συμβόλαια για ΕΥΡΩΒ.

«Οι περισσότεροι Επενδυτές προτιμούν να παραμείνουν στο περιθώριο, ωστόσο το γενικότερο κλίμα έναντι των Ελληνικών Τραπεζών τείνει να είναι θετικό, καθώς φαίνεται να θεωρούν πως μπορεί να υπάρξουν θετικές εκπλήξεις από τις αναδιαρθρώσεις των NPEs» γράφει η UBS.

Η UBS έχει σύσταση “buy” στη ΕΥΡΩΒ (τιμή – στόχος 0,92 ευρώ), που παραμένει η Τράπεζα που προτιμά και η Τράπεζα Πειραιώς “sell”, (τιμή – στόχος 1,44 ευρώ) είναι αυτή που προτιμά λιγότερο, ενώ τηρεί “ουδέτερη” στάση για ΑΛΦΑ (τιμή – στόχος 1,62 ευρώ) και ΕΤΕ (τιμή – στόχος 1,71 ευρώ).

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο  Νικόλας Πετράκης Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ

Η ανακωχή των πωλητών στις Διεθνείς Αγορές, σε συνδυασμό με τα πονταρίσματα ενόψει Ευρωεκλογών και τις εισροές που προκύπτουν στον Τραπεζικό κλάδο λόγω MSCI, δημιούργησαν τις ιδανικές συνθήκες για μία τεχνική αντίδραση στην Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά, αλλά και την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των Κυβερνητικών ομολόγων.

Υπενθυμίζουμε ότι το τεχνικό όριο στον Γενικό Δείκτη το οποίο ορίζει την βραχυπρόθεσμη τάση είναι οι 754 μονάδες, κάτι το οποίο όσο δεν διασπάται ανοδικά, θα διατηρεί το βραχυπρόθεσμο σήμα πώλησης ανέπαφο. Οι κοντινότερες στηρίξεις εντοπίζονται στις 730 και 714 μονάδες, ενώ οι αντιστάσεις βρίσκονται στις 754 και τις 786 μονάδες.

Όσον αφορά τον δείκτη Τραπεζών, οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί από την επανεισαγωγή των ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ στον MSCI Greece, έχουν χωρίσει κυριολεκτικά τον ΔΤΡ στα δύο. Από την μία οι μετοχές της ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ διατηρούν εμφανώς το σήμα πώλησης και από την άλλη οι τίτλοι των ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ βρίσκονται στα ψηλά τους, ενόψει των εισροών. Όπως και να έχει, η σχηματική εικόνα του ΔΤΡ παραμένει ενεργή, με την πρόσφατη αντίδραση να έχει επαναφέρει τον δείκτη από το επίπεδο διάσπασης της ανοδικής σφήνας. Ο πτωτικός σχηματισμός θα παραμένει ενεργός, όσο ο κλαδικός δείκτης δεν δίνει ημερήσια κλεισίματα άνω των 671 μονάδων, όπου και αποτελούν το ψηλό του σχηματισμού.

Το πρώτο σκέλος των εισροών στην ΕΥΡΩΒ από τον MSCI ολοκληρώθηκε χθες, με το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών να αποτιμάται από την Αγορά σε τρεις μόλις συνεδριάσεις, την Δευτέρα 27/5, ενώ την επόμενη θα ολοκληρωθούν και οι εισροές στην Εθνική.

Μετά από αυτήν την ανάπαυλα, στην θέση του οδηγού της Ελληνικής Αγοράς θα επανέλθει το διεθνές προσκήνιο, αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Κίνας, που όπως φαίνεται προς το παρόν, το χάσμα μεταξύ των δύο Χωρών είναι πολύ μεγάλο.

Σήμερα

Οι μετοχές στην αγορά της Σαγκάης έχασαν -1,31%, και είναι κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο. Ένας δείκτης επί των μεγάλων εταιρειών τηλεπικοινωνιών μειώθηκε κατά 2,7%, καθώς οι προμηθευτές της Huawei υπέφεραν.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο σε τέσσερις μήνες και κατέγραψε τελευταία πτώση -0,81% περνώντας κάτω από τις 500 μονάδες (499,60).

Ο Nikkei της Ιαπωνίας έχασε -0,62% και η μετοχές στην Νότια Κορέα -0,26%. Επίσης, τα συμβόλαια E-Mini για τον S & P 500 υποχώρησαν 0,4%.

Η αγορά της Ινδίας αναμενόταν να επηρεάσει την τάση, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης που ανέφεραν ότι το κόμμα του πρωθυπουργού Narendra Modi ήταν πολύ μπροστά για τις εκλογές.

Ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούχιν δήλωσε την Τετάρτη ότι θα ήταν τουλάχιστον ένα μήνα πριν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εφαρμόσουν τους προτεινόμενους δασμούς  σε κινεζικές εισαγωγές ύψους 300 δις  Δολαρίων, καθώς μελετά τις επιπτώσεις τους στους Αμερικανούς καταναλωτές.

Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την Τετάρτη υπογράμμισαν την ετοιμότητά της να είναι υπομονετική στην νομισματικής της πολιτική “για κάποιο χρονικό διάστημα” δεδομένων των αβέβαιων παγκόσμιων προοπτικών.

Η πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων φαινόταν να μειώνεται καθώς πολλοί φορείς χάραξης πολιτικής της Fed είδαν την πρόσφατη αδυναμία του πληθωρισμού ως «μεταβατική», αν και η τελευταία κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου σημαίνει ότι οι αγορές εξακολουθούν να στοιχηματίζουν σε μια ενδεχόμενη χαλάρωση.