Skip to main content

To ρωσικό πρόβλημα που αλλάζει τις ισορροπίες στην αγορά πετρελαίου

Οι αναλυτές εξετάζουν τις προθέσεις του ΟΠΕΚ, τα στοιχεία για την αμερικανική παραγωγή και αποθέματα και τον αντίκτυπο των γεωπολιτικών εντάσεων. Για τους traders στην αγορά πετρελαίου, ωστόσο, υπάρχει ένας παράγοντας αυτή την περίοδο που επηρεάζει πολύ περισσότερο τις τιμές. Πρόκειται για το κλείσιμο ενός μεγάλου ρωσικού αγωγού, που μεταφέρει αργό σε ευρωπαϊκά διυλιστήρια.

Τα προβλήματα με τον αγωγό Druzbhba άρχισαν στα τέλη Απριλίου, όταν το αργό, που περνούσε από αυτόν διαπιστώθηκε ότι είναι βαρύτατα νοθευμένο με οργανικά χλωρίδια. Η υπόθεση οδήγησε στην άμεση άνοδο των τιμών του αργού τύπου Brent. Τις τελευταίες ημέρες οι traders καλούνται να πληρώσουν πρίμιουμ 1 δολαρίου το βαρέλι για άμεση παράδοση πετρελαίου, σε σχέση με την τιμή του αργού για παράδοση σε ένα μήνα. Το συμβόλαιο Ιουλίου στην αγορά, κινείται κοντά στα 72 δολάρια το βαρέλι ή περίπου 3,5 δολάρια υψηλότερα από το συμβόλαιο για παράδοση τον Ιανουάριο του 2020.

Όταν οι βραχυπρόθεσμες τιμές του πετρελαίου είναι υψηλότερες από εκείνες των συμβολαίων μακροπρόθεσμης εκπλήρωσης, έχουμε στην αγορά μία κατάσταση που ονομάζεται backwardation (αναστροφή). Για τους επενδυτές αυτό είναι ένδειξη περαιτέρω ανόδου και όχι πτώσης των τιμών- τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Oι traders έχουν κίνητρο να πουλήσουν απευθείας το πετρέλαιο αντί να το αποθηκεύσουν για μελλοντική πώληση. Οι τιμές του Brent χουν ήδη ενισχυθεί 34% φέτος.

«Η ρωσική κατάσταση είναι ο βασικός παράγοντας για την αναστροφή στην καμπύλη του Brent» επισημαίνει ο στρατηγικός αναλυτής της Rabobank, Ράιαν Φιτζμόρις. Η τάση αυτή τείνει να προσελκύει hedge funds και άλλους συστηματικούς traders, που επιζητούν να κερδίσουν από τη διαφορά τιμής στα συμβόλαια.

Ο αγωγός Druzhba (που σημαίνει φιλία στα ρωσικά) είναι ένας από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως. Έχει δύο βασικά τμήματα που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε διυλιστήρια στην Ουγγαρία, την Πολωνία, την Τσεχία και την Ανατολική Γερμανία και εξελίσσεται στη δύναμη που αλλάζει τις ισορροπίες στην αγορά. Οι τιμές θα μπορούσαν να δεχθούν πολύ εντονότερες μετά την ανακοίνωση από την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ (ΕΙΑ) ότι την περασμένη εβδομάδα τα αμερικανικά αποθέματα αυξήθηκαν κατά 472 εκατ. βαρέλια, στα υψηλότερα επίπεδα από το 2017, ενώ η παραγωγή παρέμεινε κοντά στα επίπεδα ρεκόρ των 12 εκατ. βαρελιών ημερησίως.

Πηγή: WSJ