Skip to main content

Στις τρεις πρώτες επιλογές των Κινέζων βρίσκεται η Αθήνα

Από την έντυπη έκδοση

Του Λάμπρου Καραγεώργου
[email protected]

Η Αθήνα είναι ο τρίτος δημοφιλέστερος προορισμός που επιθυμούν να επισκεφθούν στην Ευρώπη οι Κινέζοι για το 2018 με ποσοστό 4%, μετά το Παρίσι (ποσοστό 18%) και το Λονδίνο (ποσοστό 5%), σύμφωνα με έρευνα ταξιδιωτικού βαρόμετρου για την Κίνα της Hotel.com. Η Αθήνα έχει αφήσει πίσω της άλλες μεγάλες δημοφιλείς τουριστικά ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπως το Βερολίνο και τη Ρώμη.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ο αριθμός των Κινέζων τουριστών που θα επιλέγουν Ευρώπη θα αυξάνεται την επόμενη 5ετία με μέσο ετήσιο ρυθμό 9,3%! Σημειώνεται ότι το 2016 επισκέφθηκαν την Ευρώπη πάνω από 10 εκατ. Κινέζοι τουρίστες και το 2017 υπολογίζεται ότι πλησίασαν τα 11,5 εκατ.

Ένα σημαντικό μέρος του ανερχόμενου κινεζικού τουριστικού ρεύματος διεκδικεί η χώρα μας. Όπως επισημαίνει η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, οι αφίξεις Κινέζων τουριστών στο παρελθόν δεν ξεπερνούσαν τις 20 χιλιάδες ετησίως. Στο διάστημα των τριών τελευταίων ετών, οπότε και υλοποιείται ένα δυναμικό πρόγραμμα ενίσχυσης της διμερούς τουριστικής συνεργασίας, οι ετήσιες αφίξεις έχουν σχεδόν δεκαπλασιαστεί και αναμένεται να αυξηθούν κατακόρυφα τα επόμενα χρόνια.

Οι αφίξεις Κινέζων στην Ελλάδα το 2017 υπολογίζεται από το υπουργείο Τουρισμού, με βάση εκτιμήσεις του Ελληνοκινεζικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και επίσημων στοιχείων των προξενικών αρχών στην Κίνα, ότι έφτασαν τους 170.000-180.000 περίπου, σημειώνοντας αύξηση 10%-15% σε σχέση με το 2016, οπότε και είχαν ξεπεράσει τις 150 χιλιάδες. Την τελευταία επταετία ο αριθμός των θεωρήσεων για την Ελλάδα έχει εξαπλασιαστεί.

Η δυσκολία στην ακριβή αποτύπωση και αποκλίσεις που τυχόν παρατηρούνται σχετίζονται με το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός Κινέζων επισκεπτών που έρχονται στην Ελλάδα ταξιδεύουν με βίζα που έχει εκδοθεί για άλλη χώρα Σένγκεν ως αρχικό προορισμό, στο πλαίσιο τουριστικού πακέτου περισσότερων της μίας χώρας προορισμών.

Γενικότερα για το 2018 αναμένεται αύξηση 6,3% στα ταξίδια των Κινέζων τουριστών στο εξωτερικό, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το ελληνικό υπουργείο Τουρισμού, το οποίο παρακολουθεί στενά τις ροές των Κινέζων τουριστών προς την Ελλάδα, αλλά και διεθνώς. Οι Κινέζοι τουρίστες που θα ταξιδεύουν εκτός Κίνας το 2018 θα ξεπεράσουν τα 154 εκατ. από 145 εκατ. το 2017, εκ των οποίων τα 86 εκατομμύρια θα επισκεφθούν διεθνείς προορισμούς (πρόκειται για αύξηση 10% σε σχέση με το 2017) και τα υπόλοιπα θα κατευθυνθούν στους προορισμούς της Greater China (Χονγκ Κονγκ, Ταϊβάν, Μακάο), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Ερευνών Εξερχόμενου Τουρισμού της Κίνας COTRI.

Ωστόσο, παρά τις αυξητικές τάσεις, η κινεζική αγορά εξακολουθεί να αποτελεί μόλις το 2% των αφίξεων στις χώρες της Ε.Ε.

Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, οι παράγοντες που συμβάλλουν την αύξηση των κινεζικών αφίξεων τη χώρα μας είναι:

* Η απευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνας-Πεκίνου. Όπως εκτιμάται, σημαντική ώθηση αναμένεται να δώσει στις αφίξεις Κινέζων τουριστών η απευθείας πτήση Πεκίνο-Αθήνα από την Air China. Από 30 Σεπτεμβρίου πραγματοποιούνται απευθείας συνδέσεις δύο φορές την εβδομάδα μετ’ επιστροφής (Τετάρτη-Σάββατο). Η εταιρεία πραγματοποιούσε από το 2011 δρομολόγια Πεκίνο-Αθήνα με ενδιάμεση στάση στο Μόναχο και γενικότερα η σύνδεση με τις μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας εξυπηρετούνταν μέσω ενδιάμεσων σταθμών σε Ρωσία, Γερμανία, Τουρκία, αραβικές χώρες.

* Η κρουαζιέρα και το στρατηγικό άνοιγμα της Cosco, αλλά και άλλων εταιρειών, όπως π.χ. της Celestyal Cruises, στους Κινέζους.

* Η ανάπτυξη νέων οικονομικών συνεργασιών και η προώθηση επενδύσεων.

* Οι σχεδιαζόμενες δράσεις στο πλαίσιο του Έτους Τουρισμού Ε.Ε.- Κίνας και στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «One Belt-One Road». Σημειώνεται ότι η Ελλάδα θα διοργανώσει το 2018 την 8η Διεθνή Συνάντηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών για τον Τουρισμό στον Δρόμο του Μεταξιού.

* Η διοργάνωση Fam Trips/Press Trips για δημοφιλείς και νέους ελληνικούς προορισμούς (με έμφαση και στη φιλοξενία συνεργείων κινηματογραφικών / τηλεοπτικών παραγωγών και εκπομπών, βιντεο-αφιερωμάτων κ.ά.).

* Η συμμετοχή του ΕΟΤ σε τέσσερις εκθέσεις το 2018 στην Κίνα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό (Πεκίνο, Χονγκ Κονγκ, Σανγκάη, Γκουανγκζού).