Skip to main content

Ομόλογα: Κοντά σε ναδίρ δυόμισι μηνών η απόδοση του γερμανικού

Με τα γκρίζα σύννεφα του εμπορικού πολέμου πάνω στις αγορές και τους φόβους για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας να φουντώνουν, το κρατικό χρέος ευρωπαϊκών χωρών υψηλής επενδυτικής διαβάθμισης παραμένει στο «ραντάρ» των επενδυτών. Η στροφή προς ασφαλή καταφύγια κρατάει την απόδοση του γερμανικού 10ετούς  κοντά σε χαμηλά δυόμισι ετών, ενώ οι αποδόσεις γαλλικών και ισπανικών τίτλων γνώρισαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση των δύο τελευταίων μηνών.

Μικρή αποκλιμάκωση στην απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου στο 3,40%, αν και οι προειδοποιήσεις κορυφαίων αξιωματούχων της Ευρωζώνης για δημοσιονομικό εκτροχιασμό εξαιτίας των πρόσφατων παροχών της κυβέρνησης διατηρούν το κλίμα νευρικότητας.

Η κλιμάκωση της εμπορικής έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας -των δύο ισχυρότερων οικονομιών παγκοσμίως- έχει εντείνει τις ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης, τροφοδοτώντας ράλι στις τιμές των κρατικών ομολόγων στη διάρκεια της εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές εγκατέλειπαν τις αγορές μετοχών, αναζητώντας την ασφάλεια στα ομόλογα και σε νομίσματα όπως το ιαπωνικό γιέν.

Οι σκληρές δηλώσεις για το εμπόριο από τα κινεζικά media επισκίασαν τις θετικές ειδήσεις για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και τα εταιρικά κέρδη, ωθώντας την απόδοση του γερμανικού 10ετούς προς τα χαμηλά δυόμισι ετών που είχε αγγίξει την Τετάρτη, στο -0,13%.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γαλλίας κινήθηκε στο 0,29% και του αντίστοιχου ισπανικού τίτλου στο 0,86%. Σε εβδομαδιαία βάση, το δεκαετές κόστος δανεισμού Γαλλίας και Ισπανίας αποκλιμακώθηκε κατά έξι μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη πτώση του τελευταίου διμήνου.

H απόδοση του ιταλικού 10ετούς ανήλθε στο 2,65%, εν μέσω των δηλώσεων του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Λουίτζι ντι Μάιο, ο οποίος ανέφερε ότι δεν ανησυχεί για πιθανές ευρωπαϊκές κυρώσεις στην περίπτωση που η Ρώμη παραβιάσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.