Του Κώστα Ιωαννίδη
Σε αγορά με τα δυο πρόσωπα μπορεί να ήταν θέμα χρόνου το να επανέλθει η άνοδος αν συνεχιζόντουσαν οι συναλλαγές. Αναφερόμαστε στο φαινόμενο της κίνησης των τιμών στο πρώτο μέρος των συναλλαγών με υπεροχή της ζήτησης και κέρδη για τον ΓΔ και τον 25άρη ενώ στο δεύτερο τα μακροοικονομικά δεδομένα για τις ΗΠΑ κουμπώσανε με τα απογοητευτικά στοιχεία για την Κινέζικη βιομηχανία και έφεραν διάθεση για φυγή από το ρίσκο.
Η Αθήνα ακολούθησε την βουτιά των ευρωπαϊκών αγορών εξ αφορμής όσων αναφέραμε αλλά στις ΗΠΑ το καθοδικό άνοιγμα λειτούργησε ως συναγερμός που έφερε την είδηση πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ σχεδίαζε να καθυστερήσει τους δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων. Παρέχοντας μια μάλλον απαραίτητη ανακούφιση στις αγορές που πλήττονται από την έκρηξη των εμπορικών εντάσεων και των αδύναμων οικονομικών δεδομένων των ΗΠΑ και της Κίνας. Οι δείκτες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ γύρισαν ανοδικά αλλά δεν πρόλαβε να φθάσει στην Αθήνα η αναίρεση της τάσης φυγής από τις μετοχικές αξίες.
Η υπόθεση του κινδύνου από τις εντάσεις για το εμπόριο δεν σταμάτησαν όμως εκεί καθώς αργότερα μέσα στη μέρα για τις ΗΠΑ και ξημερώματα για τις ασιατικές αγορές γνωστοποιήθηκεη επιλογή των Ηνωμένων Πολιτειών να επιβάλλουν στον κινεζικό τηλεπικοινωνιακό γίγαντα Huawei αυστηρές κυρώσεις, απειλώντας με περαιτέρω ένταση στις εμπορικές σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ. Αυτό έκανε τα ασιατικά χρηματιστήρια σήμερα Πέμπτη 16/5 να εμφανίζουν μεικτή εικόνα αλλά ο ευρύτερος δείκτης των μετοχών της Asia-Pacific εκτός της Ιαπωνίας, MSCI, υποχώρησε κατά 0,2%, κυμαινόμενος κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιανουαρίου.
Η ευκολία με την οποία οι ρυθμοί συναλλαγών χαμηλώνουν, από τη μια σύνοδο στην άλλη, είναι αποκαλυπτική του περιορισμένου πλήθους ενεργών συναλλασσόμενων. Αφού στις μέρες με σημαντικά για το ΧΑ γεγονότα, όπως η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, οι όγκοι εκτινάσσονται και την αμέσως επόμενη σύνοδο, οι όγκοι βουλιάζουν. προφανώς απουσιάζουν εκείνοι οι επενδυτές που λόγω χαμηλότερης ποιότητας στην πληροφόρηση και λιγότερο άμεσων αντιδράσεων στις προκλήσεις, θα συνέχιζαν αυτό που οι ισχυροί θεσμικοί ολοκλήρωσαν την προηγούμενη μέρα. Είναι αγορά με λίγα ισχυρά χέρια τα οποία δεν μπορούν να έχουν ισοδύναμους «αντίπαλους» που η διαφορά στις εκτιμήσεις για τη μελλοντική κερδοφορία, θα προσέφεραν βάθος στις συναλλαγές. Χθες στο μέσο της διαπραγμάτευσης ο τζίρος ήταν στα 25 εκατ. ευρώ και τα blue chip ήταν μοιρασμένα σε ανοδικά πτωτικά και μάλιστα με ισορροπία και στις επιμέρους μεταβολές.
Η ευκολία με την οποία αλλάζει η τάση δηλαδή η διάθεση των επενδυτών υπογραμμίζει την απουσία ορατότητας για το μέλλον της οικονομίας. Δικαιολογημένα κατά την εκτίμησή μας. Η πορεία του μέσου όρου απλή και «τίμια» καθώς το μέγιστο πρώτου μέρους ήρθε γρήγορα και ήταν πάνω από τις 740 μονάδες ενώ το ελάχιστο ήταν πάνω από τις 732. Ήταν ακριβώς 14:48 όταν πέρασε κάτω από το κλείσιμο της Τρίτης για πρώτη φορά, ενώ οι δείκτες των χρηματιστηρίων του ευρώ εμφάνιζαν απώλειες επί ώρες, αφού παρέμειναν λίγο χρόνο μετά το άνοιγμα σε θετικό πεδίο, με τις πιέσεις να κλιμακώνονται σταδιακά. Άλλωστε και τα futures των βασικών δεικτών της Νέας Υόρκης είχανε αρνητικές μεταβολές, προειδοποιώντας για πτωτικό άνοιγμα σε λίγες ώρες.
Στο τέλος ακόμα και εκείνοι που δεν ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των εργαλείων της τεχνικής ανάλυσης, σκέφτηκαν την σημασία που έχουν δηλώσει αρκετοί ότι έχουν για αυτούς οι 722 μονάδες. Σχεδόν όλοι θεωρούν πως ένα πέρασμα σε χαμηλότερες τιμές, κάνει αναπόφευκτη την επίσκεψη του μέσου όρου στη ζώνη μεταξύ των 703 και 710 μονάδων. Η διαχείριση της κατάστασης στα τελευταία 60 λεπτά και αφού το χαμηλό ημέρας είχε οριστεί στις 721,91 έφερε τον ΓΔ στις 722,88 στο κλείσιμο και τα χειρότερα σενάρια πιθανά για τη σημερινή σύνοδο.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Προβλημάτισε η αναπάντεχη πτώση 0,2% στις λιανικές πωλήσεις τον Απρίλιο στις ΗΠΑ ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 0,2%. Αντίστοιχα, υποχώρησε 0,5% τον Απρίλιο η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ έναντι ενίσχυσης 0,1% που ανέμεναν οι αναλυτές, Αυτή ήταν η τρίτη διαδοχική μηνιαία πτώση.
Η Fed ανέβασε τις πιθανότητες για ύφεση τους επόμενους 12 μήνες στο 27,5%, στο υψηλότερο σημείο από την οικονομική κρίση. Επιπλέον, επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης μετά την μικρότερη αύξηση των τελευταίων 16 ετών στις λιανικές πωλήσεις της Κίνας. Ειδικότερα οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 7,2% τον Απρίλιο έναντι αύξησης 8,7% τον προηγούμενο μήνα και πρόβλεψης για άνοδο 8,6%.
Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,46% ή 116 μονάδες στις 25.648,02, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,58% στις 2.850,96 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,13% στις 7.822,15 μονάδες.
Στον δείκτη Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Visa (+1,5%) και Pfizer (+1,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Walmart (-0,6%) και 3M Co (-0,5%).
Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση τριών μονάδων βάσης στο 2,38%.
ΕΥΡΩΠΗ
Τα δημοσιεύματα για πιθανή αναβολή έξι μηνών στην επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα από τις ΗΠΑ ώθησαν ανοδικά τις ευρωπαϊκές αγορές αν και παραμένουν οι ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης μετά την μικρότερη αύξηση των τελευταίων 16 ετών στις λιανικές πωλήσεις της Κίνας.
Η γερμανική οικονομία εμφάνισε αύξηση το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, βάζοντας τέλος στην επιβράδυνση που είχε το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε ανάπτυξη 0,4% τους πρώτους τρεις μήνες του 2019, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.
“Η Βουλή των Κοινοτήτων θα ψηφίσει τη Συμφωνία Αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την εβδομάδα που ξεκινάει στις 3 Ιουνίου”, δήλωσε ο Στίβεν Μπάρκλεϊ αρμόδιος Υπουργός για το Brexit.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,46% στις 378,06 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,76% στις 7.296,95 μονάδες, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,9% στις 12.099,57 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,62% στις 5.374,26 μονάδες.
Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε υψηλότερα 0,54% στις 9.177,10 μονάδες ενώ ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε απώλειες 0,14% στις 20.863,14 μονάδες.
Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινήθηκε οριακά χαμηλότερα έναντι του δολαρίου στο 1,1204 από 1,1205 την προηγούμενη μέρα.
ΧΑ
Οι επαναλαμβανόμενες αλλαγές της διάθεσης διεθνώς επανέφεραν την πτώση
Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών μεικτή πορεία, με τον μέσο όρο διαρκώς πάνω από το κλείσιμο της Τρίτης στο πρώτο μέρος και μετά τις 14:53, διαρκώς κάτω από αυτό. Από τις 10:30 ο ΓΔ, με τιμή ανοίγματος στις 734,14 που αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 2,08 μονάδων αναζήτησε σχετικά γρήγορα το μέγιστο, ξεπερνώντας στις 11:05 τις 740 μονάδες. Ήταν οι 740,55 από τις 735,49 την προηγούμενη σύνοδο. Αλλά κύματα πιέσεων αμέσως μετά έφεραν μια αποκλιμάκωση στην τιμή του, που συνοδεύτηκε από διαστήματα πλάγιας κίνησης αρχικά μεταξύ 737,5 και 739 μονάδων (από τις 11:20 ως 12:55).
Κατόπιν κινήθηκε πλάγια μεταξύ 732 και 736. Αλλά μετά τις 14:30 οι πιέσεις εντάθηκαν και περνώντας τον ΓΔ σε αρνητικό πεδίο ξεκίνησε η αναζήτηση για το ελάχιστο μέρας στις 721,91 από 724,44 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο. Εμφανίστηκε στις 15:43. Κατόπιν με τις επιλογές των ισχυρών παραγόντων επιβλήθηκε πλάγια πορεία με όρια τις 723,8 και 727 μονάδες και ισορροπία της προσφοράς έναντι της ζήτησης αρκετά κοντά στο κατώτερο μέρας. Εμφανίστηκαν πιέσεις στην εξέλιξη των δημοπρασιών και διατηρήθηκε το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών με πτώση της τάξης του -1,25%, λειτουργώντας αποθαρρυντικά στη διάθεση για ρίσκο στην επόμενη σύνοδο.
Σε αρκετά μεγάλο διάστημα, εμφάνισε πλάγια πορεία ανάμεσα στις 737 ως τις 740 μονάδες, σαν περίοδο μιας συντονισμένης, κόντρα στα διεθνή, μάχης από την πλευρά των αισιόδοξων. Το ποσοστό της καθόδου στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ βάσει των futures των εκεί δεικτών ανάγκασε σε διεύρυνση των απωλειών στην Ευρώπη και ο ΓΔ κινήθηκε απότομα καθοδικά. Συντονίζοντας την αγορά της Αθήνας με τα ξένα χρηματιστήρια, με προσέγγιση του ΓΔ προς νέο χαμηλό, από αυτό της περασμένης βδομάδας
Στο δεύτερο μέρος οι δείκτες κινήθηκαν από τους θεσμικούς καθοδικά, πάντα μέσα σε αρνητικό πεδίο, ενώ φάνηκε πως τους δινόταν κίνηση σε στενή διακύμανση σε ζώνη τιμών που χαμήλωνε από τις 732 μονάδες και απειλήθηκαν με διάτρηση καθοδικά οι 722. Συνεπώς, κυριάρχησε η υπεροχή της προσφοράς απέναντι στη ζήτηση στο κρίσιμο διάστημα που οδηγεί στις δημοπρασίες, αφού σημειώθηκε κατώτερο μέρας στο δεύτερο μισό του δεύτερου μέρους της συνόδου. Επιτρέποντας να προκαλέσει η επίτευξή του, περιορισμένη μόνο ανοδική αντίδραση.
Έγινε σαφές πως το ελάχιστο της μέρας, ήταν χαμηλότερα από το μίνιμουμ της περασμένης συνόδου, αλλά αρκετά ψηλότερα (121,80 μονάδες) έναντι του κατώτερου του τρέχοντος έτους (600,12). Στις δημοπρασίες, με την απουσία της ζήτησης έναντι της προσφοράς, τον έκλεισαν 9,18 μονάδες χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο.
Τη σύνοδο σφράγισε αρκετά περιορισμένο, σε σχέση με την προηγούμενη, συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές χωρίς πακέτα. Η δε εμφάνιση απωλειών στα 3 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, πιθανά να μην είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν μικρή διακύμανση της απόδοσης τους (3 έναντι 2 μονάδων). Αλλά με μεταβολή 1 μονάδας βάσης, η απόδοση από το 3,56% κατέληξε στο 3,55%.
Το κλείσιμο του ΓΔ στις 722,88 μονάδες, ήταν 0,97 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 17,67 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του. Ήταν σύνοδος με μεγαλύτερο (18,64 από 11,10 μονάδες) εύρος διακύμανσης και το αποτέλεσμα της ήταν πτωτικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 51,418 από 51,928 δις ευρώ. Τέσσερα blue chip δεν υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις, ήταν ΕΥΡΩΒ +1,27%, ΕΥΔΑΠ +1,04%, ΕΕΕ +0,60%, και ΕΧΑΕ +0,49% ενώ 20 έκλεισαν με καθοδική μεταβολή.
Επηρέασαν μεικτά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-1,59% από +3,56%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -3,32% από +4,55%, την ΕΤΕ στο -1,78% από +3,33%, ΕΥΡΩΒ +1,27% από +2,47% και την ΠΕΙΡ στο -2,41% από +3,49%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή -1,77% από -0,35%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip χειροτέρεψε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (4 από 18) blue chip έναντι των καθοδικών (20 από 6) και ένα, την ΓΡΙΒ, στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -1,25% και έφθασε στις 722,88 από 732,06 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1876,78 από 1897,02 με μεταβολή -1,07%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν αισθητά προς τα κάτω την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, και το κλείσιμο έγινε πιο κοντά στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 61,294 από 84,952 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 0,00 από 17,030 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 56,936 από 65,010 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,297 από 1,269 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 25 από 50, των καθοδικών 68 από 44 και 27 από 26 ήταν οι σταθερές.
Τεχνική ανάλυση – παράγωγα
Σήμερα είναι βέβαιη η επιτάχυνση στη μετακύληση θέσεων
Στη τρίτη σύνοδο της εβδομάδας εκπνοής, η δυναμική του 25άρη ήταν μεικτή. Σύντομα (11:12) έφθασε στο μέγιστο μέρας στις 1919,85 μονάδες και κρατήθηκε σε αυτά τα επίπεδα ως τις 11:58. Μετά άρχισε η αναζήτηση πυθμένα. Με τιμή στις 17:00 τις 1882,82 μονάδες, το κλείσιμο στις 1876,78 ήταν το κατώτερο ημέρας και αντιστοιχούσε σε μεταβολή -1,07%. Ο τζίρος ανήλθε στα 32,177 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη για τη σειρά Μαΐου υπήρξε όγκος 4052 συμβολαίων με τελευταίες πράξεις στις 1888,00 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 1575 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με ανώτερο τις 1920,00, κατώτερο τις 1875,00 και τελευταίες πράξεις στις 1888,00 μονάδες. Εμφανίστηκε ενδιαφέρον και για ΣΜΕ λήξης Ιουλίου με όγκο 358 συμβόλαια. Οι ανοικτές θέσεις για την σειρά Μαΐου έγιναν 3721 από 5642 και για τη σειρά Ιουνίου 2094 από 1352 και 425 από 396 ανοιχτά ΣΜΕ λήξης Ιουλίου.
Στα calls λήξης Μαΐου ο όγκος ήταν 4 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 1875 και τις 1925 μονάδες. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 127 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1900 ως τις 2000 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Μαΐου ο όγκος ήταν 17 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1875 και τις 1925 μονάδες. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 102 για τιμές εξάσκησης στις 1875 και τις 1900 μονάδες.
Οι πρωινές εκτιμήσεις των εγχώριων αναλυτών αποδείχθηκαν αισιόδοξες σε σχέση με την κατάληξη των χθεσινών συναλλαγών.
Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ανέφερε: Οι Διεθνείς Αγορές ‘χωνεύουν’, για την ώρα, τις εξελίξεις του εμπορικού πολέμου ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα. Δίνεται έτσι η ευκαιρία στο Ελληνικό Χρηματιστήριο να επωφεληθεί και με εμπροσθοφυλακή τον Τραπεζικό κλάδο, να επιδιώξει μια ακόμη μια ανοδική συνεδρίαση ενόψει του rebalancing της 28ης Μαΐου”,.
Η Beta Sec επεσήμαινε: Περιμένουμε συνέχεια της αντίδρασης, μετά και την δημοσίευση ικανοποιητικών αποτελεσμάτων από την Εθνική Τράπεζα και τη μείωση της μεταβλητότητας των Διεθνών Αγορών.
Πιο γενικές ήταν οι εκτιμήσεις της Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ: Ανοδικά αντέδρασε χθες το Χ.Α., με πρωταγωνιστές και πάλι τις Τράπεζες, έχοντας ως σύμμαχο, την εισαγωγή των δυο Τραπεζών στον δείκτη MSCI, καθώς και το θετικό κλίμα στις Ξένες Αγορές. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 710 και αντίσταση στις 744. Ο FTSE25, με στήριξη στις 1844 και αντίσταση στις 1939. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 585 μονάδες και αντίσταση στις 628. Συμπερασματικά: Η εικόνα του ΓΔ δεν έχει αλλάξει, η τάση παραμένει ανοδική, κινείται πλέον όμως στο κάτω μέρος του ανοδικού καναλιού, αφού έχει χάσει την αρχική δυναμική του. Όσο κρατάει η ζώνη 720 – 700, ο στόχος για περεταίρω άνοδο παραμένει. Η παραβίαση αυτής της ζώνης, αλλάζει την μεσοπρόθεσμη τάση
Αρκετοί εγχώριοι αναλυτές θεώρησαν πως α εσωτερικά αίτια ήταν εκείνα που τελικά καθόρισαν την κίνηση των τιμών χθες. Ήταν τα αρνητικά μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, οι δηλώσεις Στουρνάρα, αλλά και η έκθεση – προειδοποίηση από την Goldman Sachs. «Η Κομισιόν αναμένεται να υπογραμμίσει τα ρίσκα για χειρότερες δημοσιονομικές επιδόσεις, τόσο λόγω των δικαστικών αποφάσεων που ενδέχεται να ανατρέψουν υλοποιημένες περικοπές κόστους, αλλά και λόγω της αύξησης των Δημοσίων Υπαλλήλων, των μισθών στο Δημόσιο και των υψηλότερων Κρατικών δαπανών που υιοθετεί η Ελληνική Κυβέρνηση». Σημείωσαν από την Goldman Sachs.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ
Αναιμική θα χαρακτηριζόταν η σημερινή πρωινή κίνηση της Αγοράς, μετά τη χθεσινή, τεχνικής φύσεως, αντίδραση από την στήριξη των 728 μονάδων. Ο τόνος δόθηκε από τους Αμερικανικούς δείκτες, που κατάφεραν να μαζέψουν μέρος από τις απώλειες του “sell off” της Δευτέρας, με την μεταβλητότητα να βρίσκεται στα ύψη.
Ανεξαρτήτως όμως της προσπάθειας του διημέρου, τα αίτια της πτώσης παραμένουν ακόμα στην επικαιρότητα. Ο εμπορικός πόλεμος φαίνεται να μην τελειώνει άμεσα, αλλά και η παροχολογία της Κυβέρνησης σε συνδυασμό με την άνοδο των αποδόσεων των 10ετων ομολόγων, να συνεχίζουν να προκαλούν πονοκέφαλο στους Εμπλεκομένους.
Το σήμα πώλησης της περασμένης εβδομάδας βρίσκεται ακόμα σε ισχύ, παρά την αντίδραση τεχνικής φύσεως. Ο μόνος τρόπος να ακυρωθεί το σήμα πώλησης, είναι ο Γενικός Δείκτης να δώσει καθαρό κλείσιμο πάνω από τις 760 μονάδες, κάτι που φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο δεδομένων των συνθηκών. Επικρατέστερο σενάριο θα βλέπαμε, σε πρώτη φάση, μια κίνηση προς τις 714 μονάδες και εν συνεχεία τις 689 μονάδες του Δείκτη.
Αντιστοίχως, το σήμα πώλησης του δείκτη Τραπεζών βρίσκεται και αυτό σε ισχύ, με μοναδική διαφοροποίηση τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας. Ο πτωτικός σχηματισμός ανοδικής σφήνας του κλαδικού δείκτη, φαίνεται να ‘βλέπει’ και αυτός χαμηλότερα επίπεδα, προς τις 550 και 515 μονάδες, ενώ ακυρώνεται μόνο με κλείσιμο πάνω από το πρόσφατο τοπικό υψηλό των 670 μονάδων. Υπενθυμίζουμε ότι στην δημοπρασία της Τρίτης 28/5 θα επανεισαχθούν οι μετοχές της ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ στον δείκτη MSCI.
Καταλήγοντας, οι διεθνείς συνθήκες έδωσαν την ευκαιρία για μια ανοδική αντίδραση στην Αγορά, που όμως διατηρεί το πτωτικό momentum για δεύτερη εβδομάδα. Τεχνικά η εικόνα των Ξένων Αγορών συνεχίζει να εμφανίζει μεγάλα περιθώρια διόρθωσης, με τον κύριο καταλύτη της πτώσης, δηλαδή τον εμπορικό πόλεμο των δύο μεγάλων Δυνάμεων, όπως φαίνεται, θα συνεχίσει να μας απασχολεί το προσεχές διάστημα.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Πέμπτη 16/5 μετά την επιλογή των Ηνωμένων Πολιτειών να επιβάλλουν στον κινεζικό τηλεπικοινωνιακό γίγαντα Huawei αυστηρές κυρώσεις, απειλώντας με περαιτέρω ένταση στις εμπορικές σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ.
Ο ευρύτερος δείκτης των μετοχών της Asia-Pacific εκτός της Ιαπωνίας, MSCI, υποχώρησε κατά -0,16%, κυμαινόμενος κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιανουαρίου.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε 0,67%, με τις τράπεζες να πιέζονται από τα χαμηλά τους κέρδη, ενώ οι μετοχές της Νότιας Κορέας έχασαν επίσης -1,25% και τα κινεζικά χρηματιστήρια ανέβηκαν κατά 0,37% αφού εμφάνισαν απώλειες ως -0,2%.
Οι ασιατικές μετοχές είχαν σταθεροποιηθεί στις αρχικές συναλλαγές μετά από τις ειδήσεις ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ σχεδίαζε να καθυστερήσει τους δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων, παρέχοντας μια μάλλον απαραίτητη ανακούφιση στις αγορές που πλήττονται από την έκρηξη των εμπορικών εντάσεων και των αδύναμων οικονομικών δεδομένων των ΗΠΑ και της Κίνας.
Ανοίγοντας με πτωτική πορεία, οι μετοχές της Αυστραλίας παρέμειναν καθοδικές, καθώς τα χαμηλότερα από τα αναμενόμενα τοπικά δεδομένα της αγοράς εργασίας υποστήριζαν τις προσδοκίες για διατήρηση της χαλαρωτικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας. Αλλά μετά το ανοδικό γύρισμα στις κινέζικες μετοχές πέρασαν σε κέρδη +0,22%
Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ δήλωσε αργά την Τετάρτη ότι πρόσθεσε την Huawei Technologies Co Ltd και 70 θυγατρικές της στον “κατάλογο οντοτήτων” – μια κίνηση που απαγορεύει στην εταιρεία να αποκτήσει εξαρτήματα και τεχνολογία από αμερικανικές επιχειρήσεις χωρίς έγκριση από την κυβέρνηση.
Την Τετάρτη, λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον για υψηλότερους δασμούς στις εισαγωγές από την Κίνα ύψους 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούχιν δήλωσε ότι πιθανότατα θα ταξιδέψει σύντομα στο Πεκίνο για να συνεχίσει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με Κινέζους ομολόγους.
Η Κίνα ανέφερε την εκπληκτικά ασθενέστερη αύξηση των λιανικών πωλήσεων και της βιομηχανικής παραγωγής για τον Απρίλιο, με τις συνολικές λιανικές πωλήσεις να σημειώνουν τη βραδύτερη αύξηση από τον Μάιο του 2003.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι πωλήσεις λιανικής μειώθηκαν απροσδόκητα τον Απρίλιο, καθώς τα νοικοκυριά περιορίστηκαν στις αγορές μηχανοκίνητων οχημάτων και άλλων προϊόντων, ενώ η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,5% τον Απρίλιο, η τρίτη πτώση φέτος.
Τα αδύναμα στοιχεία στήριξαν τις τιμές των ομολόγων στις ΗΠΑ, μειώνοντας περαιτέρω τις αποδόσεις.
Η απόδοση των 10 ετών των αμερικανικών κρατικών ομολόγων υποχώρησε στο 2,371%, πλησίον του χαμηλού 15μηνου 2,340% που σημείωσε τις 28 Μαρτίου.
Η απόδοση των δύο ετών έγραψε σε χαμηλό 15μηνου στο 2,139% την Τετάρτη και τελευταία ήταν 2,1616%.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης επί των επιτοκίων Fed είναι πλήρως τιμολογημένα για μια μείωση του επιτοκίου μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και περισσότερες από 50% πιθανότητες εμφάνισης αυτής της κίνησης μέχρι τον Σεπτέμβριο.