Skip to main content

Στην εκκίνηση το έργο αξιοποίησης του ιαματικού cluster στη Φθιώτιδα

Από την έντυπη έκδοση 

Του Λάμπρου Καραγεώργου
[email protected]

Εντός του Ιουνίου ξεκινούν οι διαδικασίες από το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του ιαματικού Cluster της Φθιώτιδας, μία περιοχή μοναδική, καθώς σε πολύ μικρή απόσταση συγκεντρώνει τρεις σπουδαίες ιαματικές πηγές, τη λουτρόπολη Καμένων Βούρλων, την Ιαματική Πηγή και το κάμπινγκ Κονιαβίτη και την Ιαματική Πηγή Θερμοπυλών. 

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και για τις τρεις μονάδες αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να δημοσιοποιηθεί εντός του Ιουνίου. Ακόμη ωστόσο δεν είναι γνωστό αν το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει στην αξιοποίησή τους «πακέτο», δηλαδή θα συμπεριλάβει σε έναν διαγωνισμό και τις τρεις μαζί ή θα προκηρύξει εκδήλωση ενδιαφέροντος για την κάθε μία ξεχωριστά. Είναι κάτι που εξετάζεται σύμφωνα με πληροφορίες και θα αποφασιστεί το επόμενο διάστημα.

Στόχος πάντως του ΤΑΙΠΕΔ είναι όχι μόνο η αναβάθμιση των υποδομών των εν λόγω ακινήτων που βρίσκονται κοντά στις ιαματικές πηγές μέσω των επενδύσεων που θα προσελκύσουν, αλλά και η ενίσχυση του τουρισμού ευεξίας και θερμαλισμού στην Ελλάδα.

Λουτρόπολη Καμένων Βούρλων
Το ΤΑΙΠΕΔ έχει προχωρήσει επίσης στη διατύπωση των προτεινόμενων επενδυτικών προτάσεων για την κάθε ιαματική πηγή. Ειδικότερα στη λουτρόπολη Καμένων Βούρλων, προτεινόμενη χρήση είναι η ανάπτυξη ξενοδοχείου 5 αστέρων με έμφαση στον τουρισμό ευεξίας (Wellness), με επιτρεπόμενη δόμηση 33.500 τ.μ και υπολειπόμενη δόμηση 11.100 τ.μ. Το συγκεκριμένο ακίνητο (γεωτεμάχιο) είναι εμβαδού 468.000 τ.μ. και η δομημένη επιφάνεια είναι 22.400 τ.μ. Για το ακίνητο βρίσκεται υπό εκπόνηση Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ).   

Το ακίνητο βρίσκεται σε παραθαλάσσια περιοχή του Νομού Φθιώτιδας στο Δήμο Μώλου – Αγ. Κωνσταντίνου και απέχει περίπου 38 χλμ. από τη Λαμία και 165 χλμ. από την Αθήνα. Σε μικρή απόσταση από το ακίνητο υπάρχουν περιοχές ιδιαίτερου ιστορικού ενδιαφέροντος και φυσικού κάλλους (Δελφοί, Χιονοδρομικά Κέντρα Παρνασσού και Καρπενησίου κ.λπ.). Το συγκρότημα περιλαμβάνει:

– Το ξενοδοχείο «Γαλήνη» δυναμικότητας 500 κλινών που αποτελεί ένα από τα κορυφαία SPA Resort και λειτουργεί όλο τον χρόνο. 
– Τα διατηρητέα ξενοδοχεία «Ράδιον» και «Θρόνιον» 
– Τα διατηρητέα υδροθεραπευτήρια «Ασκληπιός» και «Ιπποκράτης».

 Ιαματική Πηγή και κάμπινγκ Κονιαβίτη
 Για την Ιαματική Πηγή και το κάμπινγκ Κονιαβίτη οι προτεινόμενες χρήσεις είναι η  ανάπτυξη ξενοδοχείου 5 αστέρων με SPA, με παραθεριστικές κατοικίες επίσης, ενώ υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης μαρίνας. Η επιτρεπόμενη δόμηση είναι 52.000 τ.μ. Το προς αξιοποίηση ακίνητο με παραλιακό μέτωπο 1.000 μέτρων βρίσκεται στη περιοχή του Νομού Φθιώτιδας στο Δήμο Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου.

Έχει άμεση πρόσβαση από τη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης και σε μικρή απόσταση από το ακίνητο υπάρχουν περιοχές ιδιαίτερου ιστορικού ενδιαφέροντος και φυσικού κάλλους (Δελφοί, Χιονοδρομικά Κέντρα Παρνασσού και Καρπενησίου κ.λπ.).

Απέχει 37 χλμ. από τη Λαμία, 166 χλμ. από την Αθήνα, 130 χλμ. από το Διεθνές Αεροδρόμιο Νέας Αγχιάλου και 10 χλμ. από το λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου, από το οποίο υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση με τις Βόρειες Σποράδες (Σκιάθο, Σκόπελο, Αλόννησο). Το ακίνητο (γεωτεμάχιο) έχει εμβαδόν 598.000 τ.μ. Για το ακίνητο βρίσκεται υπό εκπόνηση Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ).

Ιαματική Πηγή Θερμοπυλών
Για τις Θερμοπύλες η προτεινόμενη χρήση είναι η ανάπτυξη ξενοδοχείου τριών αστέρων και ιστορικού-θεματικού πάρκου με αναφορά στη Μάχη των Θερμοπύλων. Η επιτρεπόμενη δόμηση είναι 16.600 τ.μ. και η υπολειπόμενη 12.500 τ.μ.  
Το ακίνητο βρίσκεται στο Νομό Φθιώτιδας στο Δήμο Λαμίας στους πρόποδες του βουνού Καλλίδρομο και απέχει 15 χλμ. από τη Λαμία και 185 χλμ. από την Αθήνα.

Το συγκρότημα περιλαμβάνει κτηριακές εγκαταστάσεις συνολικής δομημένης επιφάνειας 4.100 τ.μ. και ειδικότερα, κέντρο υδροθεραπείας, δύο παλαιά ξενοδοχεία και διάφορες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις.

Σημαντικές οι προοπτικές
Τις εγκαταστάσεις του ιαματικού cluster της Φθιώτιδας είχε επισκεφθεί πριν από λίγες εβδομάδες ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Άρης Ξενόφος, ο οποίος δήλωσε εντυπωσιασμένος από τα εν λόγω ακίνητα, την έκταση και τις σημαντικές προοπτικές που έχουν, ώστε να καταστούν ένας μοναδικός πόλος έλξης για τον παγκόσμιο ιαματικό τουρισμό. 

Ο κ. Ξενόφος επισήμανε ότι «αναπτύσσεται μια σημαντική δυναμική για τις ιαματικές πηγές στην Ελλάδα, οι προοπτικές είναι μεγάλες και οι συνθήκες έχουν ωριμάσει ώστε να κάνουμε το επόμενο βήμα, που είναι η αξιοποίησή τους. Η παγκόσμια βιομηχανία σπα και ιαματικών πηγών το 2015 ξεπέρασε σε αξία τα 51 δισ. δολάρια, ενώ συνολικά ο τουρισμός ευεξίας παράγει έσοδα πλέον των 563 δισ. δολάρια σε ετήσια βάση. Οι τουρίστες αυτής της κατηγορίας δαπανούν 61% περισσότερα χρήματα.

Οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ βρίσκονται στην διαδικασία ενημέρωσης (pre marketing) πιθανών επενδυτών προκειμένου να αξιολογήσουν το ενδιαφέρον τους και να καταγράψουν τις εναλλακτικές επιλογές αξιοποίησης».

Ελπίδες προσέλκυσης επενδύσεων
Πολλές ελπίδες για την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θετικού κλίματος έχει εναποθέσει στο cluster της Φθιώτιδας και ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας. Όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν, η Ελλάδα διαθέτει τρία πλεονεκτήματα στον τομέα των θερμαλιστικών υπηρεσιών. Το πρώτο είναι η μεγάλη παράδοση που έχει η χώρα μας στον κλάδο της ολιστικής προσέγγισης της υγείας που ξεκινά από την αρχαία εποχή. Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι η τεράστια επάρκεια του φυσικού πόρου των ιαματικών πηγών και το τρίτο ότι οι υπηρεσίες προσφέρονται όλες τις εποχές του χρόνου, έχει δηλώσει ο κ. Πιτριόρλας. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα, δεδομένου ότι οι σύγχρονοι Έλληνες δεν διαθέτουν την κουλτούρα και τη γνώση για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στον συγκεκριμένο τομέα, πρέπει «να δημιουργήσουμε ορισμένα θετικά επενδυτικά παραδείγματα τα οποία θα αποτελέσουν στοιχεία μίμησης και για άλλες επενδύσεις. Αυτά τα παραδείγματα μπορούν να γίνουν πράξη με ιδιωτικά κεφάλαια και εμπειρία που υπάρχει τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό». Οι δύο διαγωνισμοί για την ιαματική πηγή της Κύθνου που βρίσκεται σε εξέλιξη και για το cluster της Φθιώτιδας, που ξεκινάει τώρα, είναι τα παραδείγματα που χρειάζεται ο κλάδος, κατά τον κ. Πιτσιόρλα.

Προχωρεί ο διαγωνισμός για το Ξενία Κύθνου
Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) προχώρησε στην έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για το ακίνητο «Ξενία Κύθνου» και των λοιπών εγκαταστάσεων του ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην Κύθνο. 

Το ακίνητο βρίσκεται στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα στον παραδοσιακό οικισμό «Λουτρά» της Κύθνου. 

Το ακίνητο «Ξενία και Ιαματική Πηγή Κύθνου» αφορά οικόπεδο έκτασης 7.018,40 τ.μ. με δύο ιαματικές πηγές και κτηριακές εγκαταστάσεις του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Ξενία Κύθνου, οι οποίες περιλαμβάνουν ένα υδροθεραπευτήριο και ένα ημιτελές κτήριο για υδροθεραπείες. 

Απέχει 5 χλμ. από τη χώρα του νησιού και βρίσκεται σε εγγύτητα με τις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού. 

Η πρόσβαση στο νησί είναι εύκολη μέσω των λιμανιών του Λαυρίου και του Πειραιά.

Το συγκρότημα περιλαμβάνει: ξενοδοχείο 46 δωματίων, υδροθεραπευτήριο με 14 λουτήρες, υδρομασάζ, βοηθητικούς χώρους.  Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η μεταβίβαση από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ)  του δικαιώματος επιφανείας του ακινήτου για 99 έτη. 

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών είναι η 11/6/2018.