Skip to main content

«Λουκέτα» σε φούρνους «βλέπει» η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών «Ο Προφήτης Ηλίας»

Πολλοί φούρνοι θα αναγκαστούν να κατεβάσουν ρολά λόγω της κρίσης εκτιμά η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Νομού Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας» Έλσα Κουκουμέρια.

Μιλώντας στο ΑΜΠΕ εξήγησε ότι την τελευταία τετραετία τα λειτουργικά έξοδα ενός φούρνου έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 35%, οι πωλήσεις παρουσιάζουν μείωση 60% και την «ίδια στιγμή δεν έχουμε προχωρήσει σε καμία αύξηση τιμών στα προϊόντα μας, αναγνωρίζοντας τη δυσχερή κατάσταση των Ελλήνων καταναλωτών».

Η μεγάλη μείωση πωλήσεων στους φούρνους, σύμφωνα με την κ. Κουκουμέρια, οφείλεται στον σημαντικό περιορισμό στην κίνηση των ειδών ζαχαροπλαστικής κατά 70% το 2015 (συγκριτικά με το 2014), λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, αλλά και στο ψωμί, κατά 45%· κυρίως ως αποτέλεσμα των υπεράριθμων σημείων πώλησης του προϊόντος στη χώρα μας.

«Η κίνηση στα είδη ζαχαροπλαστικής στους φούρνους βαίνει μειούμενη τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μετά όμως την επιβολή των capital controls οι καταναλωτές πλέον αγοράζουν κουλουράκια και άλλα αρτοσκευάσματα μόνο στις γιορτές των Χριστουγέννων και το Πάσχα» τόνισε.

Εκτός της αύξησης των λειτουργικών εξόδων, οι αρτοποιοί, σύμφωνα με την κ. Κουκουμέρια, βρίσκονται αντιμέτωποι και με το φαινόμενο του «αθέμιτου ανταγωνισμού που θριαμβεύει».

«Δυστυχώς μόλις το 10% των Ελλήνων καταναλωτών γνωρίζουν ότι το ψωμί που αγοράζουν από οπουδήποτε αλλού εκτός του φούρνου είναι κατεψυγμένο, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα».

Συνολικά, στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 15.000 οικογενειακού τύπου φούρνοι, απασχολώντας 144.000 άτομα, ενώ στον νομό Θεσσαλονίκης τα αρτοποιία ανέρχονται σε 646, από τα οποία τα 460 βρίσκονται εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος και ο αριθμός εργαζομένων σε αυτά υπολογίζεται σε 2.500 με 3.000 άτομα.