Skip to main content

Η πρώτη «ταξιδιωτική φούσκα» εντός της Ευρώπης

Στο άνοιγμα των μεταξύ τους συνόρων προχώρησαν από σήμερα τρεις χώρες της Βαλτικής, δημιουργώντας την πρώτη «ταξιδιωτική φούσκα» εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία άνοιξαν τα μεταξύ τους σύνορα, επιτρέποντας σε πολίτες και κατοίκους να ταξιδεύουν ελεύθερα μεταξύ των τριών χωρών και εντός ενός ασφαλούς ταξιδιωτικού «διαδρόμου». Οποιοσδήποτε φθάνει εκτός της ασφαλούς ζώνης θα πρέπει να τεθεί σε καραντίνα για 14 ημέρες.

Πρόκειται για την πρώτη «ταξιδιωτική φούσκα» στην Ευρώπη από τότε που οι χώρες-μέλη άρχισαν να κλείνουν τα σύνορά τους, στο πλαίσιο των ευρύτερων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Την ώρα που οι χώρες αρχίζουν σταδιακά να χαλαρώνουν τα μέτρα, ώστε να συμβάλουν στην επανεκκίνηση των οικονομιών, τα βλέμματα στρέφονται στο άνοιγμα των διεθνών συνόρων και την επανέναρξη των αεροπορικών πτήσεων και των ταξιδίων.

Ορισμένες χώρες, όπως το τρίο της Βαλτικής, έχουν ήδη συμφωνήσει στη δημιουργία ασφαλούς ζώνης ταξιδίων, επιβάλλοντας όμως καραντίνα σε όσους ξένους εισέρχονται στη «φούσκα».

Σε ανάλογη πρωτοβουλία προσανατολίζονται Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία, με τη δέσμευση για μια «ασφαλή ταξιδιωτική ζώνη», μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Οι αρχές της Ε.Ε. παροτρύνουν και άλλες χώρες να άρουν τους περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών, καθώς φουντώνουν οι ανησυχίες για τις οικονομικές επιπτώσεις. Οι τρεις χώρες της Βαλτικής εκτιμούν ότι οι οικονομίες τους θα συρρικνωθούν 8% φέτος. 

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Λιθουανίας, Σαούλιους Σκβερνέλις, η κίνηση για τη δημιουργία «ταξιδιωτικής φούσκας» αποτελεί «μια ευκαιρία για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων, αλλά και μια αχτίδα ελπίδας ότι η ζωή επιστρέφει στην κανονικότητα».

Παρ’ όλα αυτά, ο αντιπρόσωπος της Κομισιόν στη Λιθουανία, Αρνόλντας Πρανκεβίτσιους, σημείωσε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι οι κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής ενθαρρύνουν τις χώρες-μέλη για σταδιακό άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων με συντονισμένο τρόπο και όχι με διακρίσεις».

Το τρίο της Βαλτικής έχει προσεγγίσει Φινλανδία και Πολωνία να συμμετάσχουν στη «φούσκα». Εσθονία και Φινλανδία έχουν ήδη χαλαρώσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για επιχειρήσεις και εκπαιδευτικούς σκοπούς και το ίδιο ισχύει για Πολωνία και Λιθουανία.

naftemporiki.gr