Skip to main content

Market Beat: Οι αγορές μετοχών διεθνώς υποχωρούν με την Αθήνα να συσσωρεύει βασανιστικά

Χθες φάνηκε το εύθραυστο του φρονήματος των επαγγελματιών διεθνώς.  Αμφισβητούν  πανεύκολα τις προ διημέρου επιλογές τους. Η απογοήτευση των επενδυτών διεθνώς είχε σχέση με την αναζωπύρωση της νόσου του COVID19 στη Νότια Κορέα, μετά την επιστροφή στην οικονομική δραστηριότητα αλλά και κατόπιν της αύξησης του ποσοστού αναπαραγωγής στην Γερμανία σύμφωνα με το Γερμανικό Ινστιτούτο Robert Koch. «Ποσοστό αναπαραγωγής» είναι ο αριθμός των ατόμων που μολύνθηκαν από κάθε άτομο που μολύνθηκε με κοροναϊό. Αυτό είχε αυξηθεί σε 1,1. Οποιοδήποτε ποσοστό άνω του 1 σημαίνει ότι ο ιός εξαπλώνεται εκθετικά.

Είναι θεμελιώδες το ζήτημα της ανάπτυξης μετά τα lockdown. Χθες υπογραμμίστηκε με τις ρευστοποιήσεις από υποψίες πως υπάρχει πιθανότητα να επιστρέψουν, αν αποδειχθεί ότι η περιστολή των μέτρων άρχισε νωρίς. Αυτό πιθανά δικαιολογεί την ανθεκτικότητα των αποτιμήσεων στο ΧΑ. Διότι η απόσταση από τον πυθμένα του πανικού λόγω του  COVID19, είναι αρκετά μικρότερη από εκείνη που είχαν σχηματίσει οι εντολές αγοράς από τις 23 Μαρτίου και μετά, σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Με ενθουσιασμό και παράδειγματην σημαντική άνοδο στη Wall Street την Παρασκευή, μέρα που ανακοινώθηκε εκτίναξη ρεκόρ της ανεργίας στις ΗΠΑ, οι συναλλασσόμενοι ρίχτηκαν στη μάχη για μια ουσιαστική απομάκρυνση από τον πυθμένα της πτώσης από τον πανικό του COVID19. Οι ρυθμοί των συναλλαγών ωστόσο, θύμιζαν τροχάδην μέλους της, λόγω γήρατος, ευπαθούς ομάδας. Το ένα εκατομμύριο τζίρου συμπληρώθηκε στις 10:37 και ο ΓΔ τότε ήταν πάνω από τις 609 μονάδες, έχοντας βρεθεί ήδη και στις 611,56, στο πρώτο κιόλας λεπτό. Από τη διαμόρφωση του βάθους κατά την προσυνεδρίαση ήταν εμφανής η παρουσία των επαγγελματιών, μαζί με μια προσπάθεια να υπάρξει εντυπωσιακό ξεκίνημα. Τελευταία ωστόσο δεν αποτελεί καλό σημάδι για τη συνέχεια, η εγγραφή ανώτερου μέρας στην πρώτη ώρα.

Έτσι και χθες ο ΓΔ στις 11:07 χτύπησε πάνω στις 612,5 μονάδες και πέρασε σε πλάγια κίνηση δυο μονάδες πιο κάτω. Οι όγκοι ήταν τόσο χαμηλά που όλοι ανέμεναν την εξέλιξη πριν αποφασίσουν τη συμμετοχή τους συναλλαγές. Γιατί πιθανά περίμεναν να διαπιστώσουν αν αυτή η ισορροπία γύρω από τις 610 μονάδες θα έσπαγε ανοδικά ή πτωτικά, με τους περισσότερους που ρωτήσαμε να περιμένουν το δεύτερο. Η εξέλιξη μετά τη συμπλήρωση της πρώτη ώρας ήταν σαφής. Το πλήθος των ανοδικών blue chip μειώθηκε, τα αρχικά κέρδη των Τραπεζικών μειώθηκαν και η σταδιακή υποχώρηση των δεικτών έφερε τον μέσο όρο σε αρνητικό πεδίο, λίγο μετά το πρώτο δίωρο. Ο ορισμός ισορροπίας στην προσφορά και τη ζήτηση έγινε μετά τις 13:17, όταν ο ΓΔ άρχισε την πλάγια πορεία του ανάμεσα στις 602 και 603,5 μονάδες.

Με τέτοιας δυναμικής διαπραγμάτευση στις 15:00 ο τζίρος είχε φθάσει στα 13,8 εκατ. ευρώ, με αξία πακέτων κάτω από 30 χιλιάδες ευρώ και ο ΓΔ έχανε -0,37%, ευρισκόμενος στις 601,82 μονάδες με κατεύθυνση… Νότια. Ωστόσο μετά από μισή ώρα, ο τζίρος με αύξηση κατά  1 εκατ. ευρώ και ο ΓΔ ήταν στις 602,3 πρακτικά αμετάβλητος. Οι θεσμικοί του δολαρίου δυσκόλεψαν την άμυνα των αισιόδοξων συναδέλφων τους, μετά την επίσημη είσοδό τους. Καθώς στις 16:38 έθεσαν θέμα διατήρησης του ΓΔ άνω των 600 μονάδων.

Σήμερα τα ασιατικά χρηματιστήρια σκόνταψαν πάνω στη διόγκωση των ανησυχιών για την κατάσταση που πιθανά θα προκληθεί στους καταναλωτές αν υπάρξει αναζωπύρωση της μετάδοσης της νόσου.

«Το άνοιγμα της παγκόσμιας οικονομίας πιθανότατα θα ακολουθήσει τη μορφή της δραστηριότητας στην Κίνα. Οι επιχειρήσεις εκεί έχουν επανεκκινήσει τις δραστηριότητές τους, αλλά δεν είναι απαραίτητα σε πλήρη ανάπτυξη. Ενώ οι επιχειρήσεις έχουν επανεκκινήσει ως επί το πλείστον, τα νοικοκυριά της Κίνας παραμένουν προσεκτικά. Τα εστιατόρια είναι ανοιχτά, αλλά οι θέσεις είναι κενές. Οι πωλήσεις οχημάτων ανέκαμψαν από τα χαμηλά, αλλά είναι πολύ χαμηλότερα από τις κανονικές. Τα νοικοκυριά στις Η.Π.Α. και στην Ευρώπη σίγουρα θα αντικατοπτρίζουν αυτήν την επιφυλακτική στάση ακόμα και όταν η δραστηριότητα αυξάνεται». Δήλωσε ο Bob Baur, της Principal Global Investors.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ  

Μικτά πρόσημα στη Wall Street παρότι ο S&P έχει καταγράψει ράλι πάνω από 33% μετά το χαμηλό της 23ης Μαρτίου. Η άνοδος στηρίχθηκε σε μετοχές εταιριών τεχνολογίας όπως του Facebook, της Amazon, της Apple, της Alphabet και της Microsoft. Όλες αυτές οι μετοχές έχουν ενισχυθεί περισσότερο από 20% από τα τέλη Μαρτίου.

Ο Dow Jones υποχώρησε -0,45% ή 109 μονάδες, στις 24.221,99, ο S&P 500 σημείωσε οριακή άνοδο +0,01% στις 2.930,32 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +0,78% στις 9.192,34 μονάδες.

Στον βιομηχανικό Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι Pfizer (+2,6%) και Merck & Co (+2,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση οι American Express (-4,5%) και Boeing (-3,4%).

Ο Πίτερ Ναβάρο, σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε θέματα εμπορίου, δήλωσε πως η Κίνα πρέπει να πληρώσει αποζημίωση για τη ζημιά που προκάλεσε ο νέος κορωνοϊός, κατηγορώντας το Πεκίνο για την πανδημία.

Στο αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε 2,4% στα 24,14 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,9%. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 0,71%.

ΕΥΡΩΠΗ

Ενώ συνεχίζεται η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων εντείνονται παράλληλα οι ανησυχίες για ένα πιθανό δεύτερο κύμα πανδημίας στην Ευρώπη. Πολλές γερμανικές βιομηχανίες προχωρούν σε περικοπές θέσεων εργασίας λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, ανακοίνωσε σήμερα το γερμανικό ινστιτούτο Ifo, διευκρινίζοντας ότι το 39% των εταιρειών του τομέα των αυτοκινήτων, το 50% των ξενοδοχείων, το 58% των εστιατορίων και το 43% των ταξιδιωτικών πρακτορείων απέλυσαν ήδη εργαζομένους τον Απρίλιο.

Παράλληλα, η γερμανική κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με την απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (PSPP) της περιόδου 2015-18 και δεν θεωρεί ότι (η απόφαση) αμφισβητεί την υπεροχή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Σε διάγγελμά του, ο Μπόρις Τζόνσον πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε ότι το lockdown δεν θα αρθεί ακόμα, αλλά ενθάρρυνε κάποιους πολίτες να επιστρέψουν στην εργασία τους, αν και οι ηγέτες της Σκοτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας δήλωσαν ότι εμμένουν στο μήνυμα για «παραμονή στο σπίτι».

Στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -0,40% στις 339,70 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε οριακή άνοδο +0,06% στις 5.939,73 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα -0,73% στις 10.824,99 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -1,31% στις 4.490,22 μονάδες.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ διαπραγματεύονταν   χαμηλότερα -0,2% έναντι του δολαρίου στα 1,0813 από 1,0837 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΧΑ

Σύνοδος χαμηλών όγκων και εντάσεων στις πιέσεις, με συντονισμό καθόδου στα διεθνή       

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, μετά από άνοιγμα στις 607,71 με ανοδικό  χάσμα  (3,66 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (604,05), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ, στο πρώτο δίωρο της ελεύθερης διαπραγμάτευσης βρισκόταν σε θετικό πεδίο. Κατόπιν ταλαντώθηκε για 40 λεπτά γύρω από το κλείσιμο της Παρασκευής και ξεκίνησε η αναζήτηση κατώτερου μέρας από τις 13:17 που πέρασε οριστικά σε αρνητικό πεδίο καθώς και στην Ευρώπη οι αγορές γύρισαν πτωτικά. Κινήθηκε αρχικά εις τρόπον ώστε να σχηματιστεί μια νευρική ανοδική πορεία στην οποία από τις 10:30 ως τις 11:07 δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για να φανεί το ανώτερο μέρας ήτοι οι 612,46 από 608,77 μονάδες την Παρασκευή. Το ενδοσυνεδριακό κατώτερο μέρας εμφανίστηκε μια φορά στις 16:58 και ήταν οι 599,51 μονάδες αλλά αποδείχθηκε ότι το κατώτερο αποτελούσε αντικείμενο διαρκούς αναζήτησης  ως στις 17:12 και ορίστηκε στο κλείσιμο και ήταν οι 596,34 από 604,05 μονάδες την προηγούμενη. Καθώς στις δημοπρασίες ασκήθηκαν σημαντικές πιέσεις.

Με πλάγια κίνηση μετά τις 13:20 ως τις 14:38 ανάμεσα στις 602,5 και 604 μονάδες δεν άλλαξε τύπο κίνησης αλλά μετά τις 14:45 ως τις 16:25 κινήθηκε ανάμεσα στις 601,0 και 602,5. Αλλά μετά τις 16:25 οι πιέσεις κλιμακώθηκαν και συνεπώς, κατέληξε στις 17:01 στις 599,51 μονάδες. Άρα στο ημίωρο πριν τις δημοπρασίες κινήθηκε σε διαμορφωμένη από τη δυναμική στη Νέα Υόρκη ατμόσφαιρα. Συνεπώς ανανέωση της αναζήτησης για το ανώτερο μέρας ήταν  ανέφικτη, αφού τα ακρότατα της διακύμανσης  (ανώτερο) εμφανίστηκε στην αρχή του πρώτου μέρους της ελεύθερης διαπραγμάτευσης και το κατώτερο στο τελευταίο δεκάλεπτο των δημοπρασιών.

Υπήρξε ένα υπολογίσιμο ανοδικό διάστημα  κατά τη διάρκεια των συναλλαγών και ήταν από τις 10:30 ως τις 11:10 όταν οι συναλλασσόμενοι πήραν τον ΓΔ από τις 608 μονάδες και τον έφεραν στις 612,5 που ήταν πάνω από 16,4 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο και χαμηλό μέρας. Στις δημοπρασίες φάνηκε πως οι εντολές πώλησης γονάτισαν τις εντολές αγοράς και ώθησαν τον ΓΔ ακόμα χαμηλότερα από το ανώτερο μέρας. Δεν είχαμε νέο κατώτερο έτους, έμειναν οι 469,55 από τη σύνοδο στις 17/3.

Η έναρξη στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης ήταν πτωτική, με εξέλιξη της τάσης σε πλάγια με απώλειες πάνω από -0,7% σχεδόν αμέσως. Τα κυριότερα χρηματιστήρια του πλανήτη κινήθηκαν πτωτικά. Ο S&P 500 στην έναρξη σημείωσε πτώση -0,6%. Αυτό έκανε τους επενδυτές στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να διατηρήσουν  τις αρνητικές τους μεταβολές  σε συντονισμό με την κάθοδο του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης που πιθανά καθόρισε την πορεία του ΓΔ εδώ.  Ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 σημείωνε πτώση -0,77% όταν έκλεισε η Αθήνα.

Σήμερα φάνηκε πως δεν άλλαξε τίποτε στη δυναμική  του ΓΔ σε σχέση με τις προηγούμενες συνόδους της βδομάδας, που στις 17:00, καθόρισε επίπεδα τιμών 3,17 μονάδες  πάνω από το κατώτερο μέρας που ακολούθησε. Με τον τραπεζικό δείκτη σε ρόλο κεντρικού παράγοντα στη άμυνα κατά τη διάρκεια της συνόδου, στις 17:01 ο ΔΤΡ είχε οδηγηθεί στις 309,24 από 311,18 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο και ο μέσος όρος κάθισε στις 599,51 μονάδες, ήτοι 12,95 χαμηλότερα από το μέγιστο. Η αγορά έκλεισε τελικά 7,71 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίας με 7 εκ των blue  chip με κέρδη στο κλείσιμο.

Είχαμε συνεπώς αρκετά blue  chip που ώθησαν ανοδικά, ξεχώρισαν αυτά με κέρδη άνω του +0,5% ήτοι ΑΡΑΙΓ +4,27%, ΤΙΤC +1,03%, ΕΛΠΕ +0,86%, ΕΤΕ +0,80%, και  ΤΕΝΕΡΓ +0,72%. Μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά εκτός εκ των Τραπεζών, με πτώση πάνω από -2,00% ήταν ΓΕΚΤΕΡΝΑ -3,83%, ΣΑΡ -3,42%, ΜΥΤΙΛ -3,26%, ΛΑΜΔΑ -3,16%, ΔΕΗ -2,69%, ΕΥΔΑΠ -2,36%, ΕΕΕ -2,21 και ΟΤΕ -2,10%. Η παρουσία των θεσμικών του δολαρίου, επιδείνωσε υπολογίσιμα την τελική εικόνα. Ήταν σύνοδος με πτωτικό αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 42,215 από 42,703 δις ευρώ.

Τη σύνοδο σφράγισε κατώτερο συναλλακτικό ενδιαφέρον από  της προηγούμενης συνεδρίας, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 0,175 εκατ. ευρώ (για ΕΤΕ ΑΛΦΑ ΒΙΟ). Η δε εμφάνιση απωλειών σε 3 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Η απόδοση του δεκαετούς οδηγήθηκε στο 2,155% από 2,163%.

Επηρέασαν μεικτά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,11%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -0,92% από -0,72%, την ΕΤΕ στο +0,80% από -0,18%, ΕΥΡΩΒ στο -0,03% από -1,01% και την ΠΕΙΡ στο -0,09% από +1,72%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή -0,336% από +1,91%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip χειροτέρεψε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (7 από 16) blue chip έναντι των καθοδικών (18 από 9) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -1,28% οδηγήθηκε στις 596,34 από 604,05 μονάδες όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1432,51 από 1453,24 με μεταβολή -1,48%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 23,372 από 31,283 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 0,175 από 1,361 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 36 από 58, των καθοδικών 59 από 32 και 29 από 25 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Με άμυνα στις Τράπεζες χαμηλών ρυθμών μετακύληση θέσεων

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 μια ώρα και 33 λεπτά σε θετικό πεδίο, ενώ στο διάστημα της ελεύθερης διαπραγμάτευσης από τις 13:00 και μετά, ήταν μόνιμα σε αρνητικό. Τον έκλεισαν τελικά, 20,73 μονάδες χαμηλότερα. Το μέγιστο οι 1474,18 μονάδες, εμφανίστηκε στις 10:31. Το ελάχιστο σημειώθηκε στις 17:12 και ήταν οι 1432,51. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 1440,64 μονάδες. Το κλείσιμο στις 1432,51 από 1453,24 αντιστοιχεί σε μεταβολή -1,43% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 5,228 από 3,107 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Μαΐου ανήλθε σε 493 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1471,50 μονάδες, κατώτερο τις 1430,00 και τελευταίες πράξεις στις 1430,25 από 1444,00 μονάδες με ανοικτά 3119 από 3286 συμβόλαια. Άλλαξαν επίσης χέρια 510 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με ανώτερο τις 1469,50 μονάδες, κατώτερο τις 1425, και τελευταίες πράξεις στις 1425,25 από 1459,00 μονάδες και έτσι έμειναν ανοικτά 450 από 401 συμβόλαια. Διακινήθηκαν επίσης 114 ΣΜΕ λήξης Ιουλίου με τελευταίες πράξεις στις 1415,00  μονάδες και έτσι σχηματίστηκαν 74 ανοικτά ΣΜΕ.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον χαμήλωσε. Στα calls του 25άρη λήξης Μαΐου ο όγκος ήταν 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1450 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Ιουνίου, ο όγκος ήταν ανύπαρκτος. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Μαΐου ο όγκος ήταν μηδενικός. Ενώ άλλαξαν χέρια 40 συμβόλαια λήξης Ιουνίου για τιμή εξάσκησης στις 1425 μονάδες. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo μηδενίστηκε. 

Η πρώτη σύνοδος της βδομάδας ήταν μέρα που την έκπληξη προκάλεσε η αντοχή των Τραπεζικών blue chip. Ο Δείκτης των οποίων δεν πέρασε κάτω από τις 308,8 μονάδες στην διάρκεια της ελεύθερης διαπραγμάτευσης, καθώς κορύφωσε στα πρώτα λεπτά πάνω από τις 317 μονάδες και υποχώρησε κλιμακωτά. Ωστόσο ενώ οι βασικοί δείκτες στις δημοπρασίες έγραψαν το κατώτερο μέρας για αυτούς, ο Τραπεζικός άντεξε στις επιπλέον πιέσεις που επικράτησαν στις δημοπρασίες.

Δεν ήταν εντούτοις κεραυνός εν αιθρία το καθοδικό φινάλε, καθώς όλες οι αγορές στην Ευρώπη μετά την αρχική άνοδο από τον ενθουσιασμό για τα κέρδη των Dow S&P 500 την Παρασκευή, υποχώρησαν μετά από τραγικές ανακοινώσεις για την ανεργία την εποχή των μέτρων κατά του COVID19. Το ανησυχητικό, σύμφωνα με τους εγχώριους παράγοντες είναι η μείωση της διάθεσης για συμμετοχή. Για τους περισσότερους η απόφαση να μην αλλάξει τίποτε η Moody’s και να μην δημοσιεύσει αξιολόγηση λειτούργησε ουδέτερα και αυτό που κρατά τους επενδυτές στην άκρη είναι η αβεβαιότητα πριν από την οριστικοποίηση των αλλαγών στους δείκτες από την MSCI.

Σε αυτά συγκλίνουν οι τοποθετήσεις των εγχώριων αναλυτών μετά από μια συνεδρίαση που πριν τις δημοπρασίες φαινόταν έτοιμη να αποτυπώσει μια ήπια πτώση που στις δημοπρασίες οι απώλειες διογκώθηκαν κατά 3,2 μονάδες από τις 7,7 του συνόλου της καθόδου.

Η Beta Sec. επισημαίνει: “Η ανακοίνωση για την αναθεώρηση των δεικτών MSCI θα επηρεάσει τη στάση των επενδυτών, καθώς οι δυνητικές διαγραφές θα αυξήσουν τις εκροές σε ένα αριθμό μεγάλων εταιρειών του Χ.Α. Οι επιλεκτικές τοποθετήσεις ωστόσο, θα μπορούσαν να παρατηρηθούν μετά την άρση αρκετών περιορισμών από σήμερα για πολλούς οικονομικούς κλάδους, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ελλάδα, είναι ένας από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη”.

 Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει: “Την Τετάρτη, ΤITC και ΕΛΠΕ ανακοινώνουν αποτελέσματα 1ου τριμήνου, καθώς και η ΚΡΙ-ΚΡΙ τα ετήσιά της για το 2019, ενώ την Πέμπτη είναι η σειρά του ΟΤΕ να γνωστοποιήσει τα αποτελέσματα 1ου τριμήνου του. Η δημοσιοποίηση των αλλαγών για τη σύνθεση του MSCI την Τρίτη, θα οριστικοποιήσει τις πιθανολογούμενες αλλαγές που έχουν αναγγελθεί. Ο ΓΔ συνεχίζει να οριοθετεί την πιθανολογούμενη κίνησή του στο εύρος ανάμεσα στις 580 και 630 μονάδες, όπως προσδιορίζει η τεχνική ανάλυση”.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο  Ηλίας Ζαχαράκης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ σχολίασε:

“Η αναμονή για τον MSCI στις 12/05 και τις πιθανές εκροές, παίζουν τον ρόλο για την άσχημη εικόνα και τους χαμηλούς τζίρους στην αγορά.

Στα θετικά η απόρριψη της ένστασης της “Hard Rock” για το καζίνο στο Ελληνικό, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την έναρξη του έργου. Από την άλλη το άνοιγμα των συζητήσεων για λύση στον τραπεζικό κλάδο με την “Bad Bank” στο τραπέζι, παίζει σημαντικό ρόλο, με την αγορά να περιμένει τις πιθανές εξελίξεις.

Στα διεθνή υπάρχουν δημοσιεύματα που θέλουν Αμερική και Κίνα να επιστρέφουν στο τραπέζι των εμπορικών διαπραγματεύσεων. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παρουσιάσει το σχέδιο για τον τουρισμό, γεγονός που θα παίξει σημαντικό ρόλο για τα έσοδα, μιας και σκοπός είναι να χαθεί όσο το δυνατόν μικρότερο ποσοστό στο ΑΕΠ. Η Γερμανία ανοίγει τις πτήσεις για Ελλάδα, με την χώρα να θεωρείται από τους πιο ασφαλείς προορισμούς, κερδίζοντας παράλληλα πόντους μεσοπρόθεσμα, κάτι που θα κεφαλαιοποιηθεί στο μέλλον.

Μέρα με την μέρα η αισιοδοξία επιστρέφει στην αγορά, αν και θα περιμέναμε να δούμε ακόμα μία σοβαρή διόρθωση, πριν δοκιμάσουμε και πάλι ουσιαστική ανοδική κίνηση. Τεχνικά, όσο η ζώνη του 595 – 588 αντέχει, δεν μπορούμε να ποντάρουμε σε ένα τέτοιο σενάριο. Ο τραπεζικός είναι κλειδί μιας και βρίσκεται πολύ κοντά στα χαμηλά του, χαλώντας σημαντικά την συνολική εικόνα της αγοράς”.

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές μετοχών σκοντάφτουν σήμερα Τρίτη 12/5 λόγω των κλιμακούμενων ανησυχιών για ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων από COVID19  μετά την είδηση πως στην κινεζική πόλη από την οποία προήλθε η πανδημία, ανέφεραν τα πρώτα νέα κρούσματά της μετά από την άρση του lockdown. Η Γουχάν ανέφερε πέντε νέα κρούσματα τη Δευτέρα, δημιουργώντας αμφιβολίες για τις προσπάθειες μείωσης των περιορισμών που σχετίζονται με τον κοροναϊό σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο ευρύτερος δείκτης της MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας  έπεσε πάνω από -1%, διακόπτοντας  δύο συνεχόμενες ανοδικές συνεδρίες, ενώ στις 9:05 δική μας ώρα είχε μεταβολή -1,11%. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ ήταν μεταξύ των πιο σκληρά πληγέντων, μειώθηκε κατά -1,4% ενώ στις 9:05 δική μας ώρα είχε μεταβολή -1,44%. Ακολουθούμενος από το χρηματιστήριο στην Αυστραλία, με πτώση -1,3% ενώ στις 9:05 δική μας ώρα είχε μεταβολή -1,11%. Οι κινεζικές μετοχές υποχώρησαν στις αρχές της διαπραγμάτευσης με τον σύνθετο δείκτη της Σαγκάης με οριακές απώλειες ενώ στις 9:05 δική μας ώρα είχε μεταβολή -0,22%. Ο KOSPI της Νότιας Κορέας έπεσε αρχικά -0,9% ενώ στις 9:05 δική μας ώρα είχε μεταβολή -0,14%.

Καθώς οι χώρες σε όλο τον κόσμο μειώνουν σταδιακά τους περιορισμούς σε μια προσπάθεια επανεκκίνησης των οικονομιών τους, οι επενδυτές ανησυχούν για ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων.

Οι διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων αναμένουν ότι οι αγορές μετοχών θα παραμείνουν στην τρέχουσα πορεία έως τον Ιούνιο και θα αποφύγουν την επανεξέταση των χαμηλών Μαρτίου, δεδομένης της τεράστιας νομισματικής ώθησης που παρέχεται από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες. Αργά τη Δευτέρα, η Fed δήλωσε ότι θα αρχίσει να αγοράζει μετοχές ETFs που επενδύουν σε ομόλογα, ένα από τα πολλά εργαλεία για τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς μετά την πανδημία κοραναϊού. Οι αγορές παρακολουθούν επίσης προσεκτικά τις εμπορικές σχέσεις της Κίνας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι αντιτίθεται στην επαναδιαπραγμάτευση της εμπορικής συμφωνίας «Φάση 1» ΗΠΑ-Κίνας, ενώ τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Κίνα έχει αναστείλει τις εισαγωγές από τέσσερα σφαγεία σε μια διαδικασίας κλιμάκωσης των εντάσεων.

Στο μέτωπο της πολιτικής, οι επενδυτές θα αναζητούν σχόλια από αξιωματούχους της Fed. Ο James Bullard και ο Patrick Harker αναμένεται να κάνουν σχόλια σήμερα στις 1300 GMT και 1400 GMT, αντίστοιχα, πριν από την αναμενόμενη ομιλία του προέδρου Jerome Powell αύριο.

Το ευρώ υποχώρησε κάτω από 1,08 δολάρια για πρώτη φορά σχεδόν σε μια εβδομάδα και το ιαπωνικό γεν διατήρησε μια απώλεια από χθες το βράδυ περίπου -1% και έφτασε στα 107,48 γιεν ανά δολάριο, δηλαδή είναι στο κάτω άκρο του εύρους που διατηρεί από τα μέσα Απριλίου.

Στις αγορές βασικών προϊόντων, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν μετά από μια απροσδόκητη δέσμευση από τη Σαουδική Αραβία να εμβαθύνουν τις περικοπές παραγωγής τον Ιούνιο.