Η Γαλλία είναι αισιόδοξη ότι μπορεί να καταλήξει έως τον Ιούνιο σε συμφωνία με τη Γερμανία σε ό,τι αφορά μια κοινή προσέγγιση στις προτάσεις για προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, δήλωσε σύμβουλος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Από τότε που ανήλθε στο ύπατο αξίωμα του γαλλικού κράτους, πριν από ένα χρόνο, ο κ. Μακρόν έθεσε ως προτεραιότητά του τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, ωστόσο η ικανότητά του να το πετύχει αυτό εξαρτάται από την επίτευξη συμφωνίας με τη Γερμανία για το πώς να προχωρήσει αυτό και στη συνέχεια από το να πεισθούν όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης να στηρίξουν τις ιδέες του.
«Οι συζητήσεις μας με τη Γερμανία μάς κάνουν να είμαστε πιο αισιόδοξοι», δήλωσε ο προεδρικός σύμβουλος σε δημοσιογράφους.
Όταν παρουσίασε για πρώτη φορά τις ιδέες του για την Ευρωζώνη, ο πρόεδρος Μακρόν μίλησε για τη δημιουργία ενός ξεχωριστού προϋπολογισμού για τις 19 χώρες που έχουν υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα, τον διορισμό ενός υπουργού Οικονομικών και τη μετατροπή του ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης σε κάτι που να μοιάζει περισσότερο με ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ έχει επαινέσει τον κ. Μακρόν για τις ιδέες του, ωστόσο δεν υπήρξε εξίσου θερμή υποδοχή για αρκετές από τις προτάσεις, ειδικά αυτές που ίσως έχουν ως αποτέλεσμα η Γερμανία να επωμιστεί μεγαλύτερο μέρος των κινδύνων.
Ο σύμβουλος του Ελιζέ δήλωσε ότι η Γαλλία είναι βέβαιη ότι μπορεί επίσης να καταλήξει σε συμφωνία με τη Γερμανία στα σχέδια για την τραπεζική ένωση και ένα ταμείο σταθεροποίησης για την Ευρωζώνη έως τον Ιούνιο, όταν και θα πραγματοποιηθεί η επόμενη σύνοδος των ηγετών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες
Η πρόταση για έναν υπουργό Οικονομικών για την Ευρωζώνη έχει ουσιαστικά παραμεριστεί προς το παρόν, αν και ο κ. Μακρόν συνεχίζει να πιστεύει ότι θα είναι απαραίτητος στο μέλλον όσο προχωρά η ενοποίηση της Ευρωζώνης.
Ενώ ίσως είναι δυνατόν να συμφωνήσουν η Γερμανία και η Γαλλία σε μία κοινή θέση για έναν προϋπολογισμό και ένα ταμείο σταθεροποίησης, θα δυσκολευθούν να πείσουν τα άλλα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ ότι αξίζει να στηρίξουν τις προτάσεις τους. Η Ολλανδία, η Φινλανδία και αρκετές άλλες χώρες της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης έχουν ήδη εκφράσει επιφυλάξεις για κάποια από τα σχέδια του Εμ. Μακρόν, λέγοντας ότι είναι υπερβολικά φιλόδοξα και δεν είναι προς το παρόν απαραίτητα.