Skip to main content

Mέσα Μαΐου αρχίζει ο διάλογος για τα μακεδονικά σήματα

Από την έντυπη έκδοση 

Tης Βάσως Βεγίρη
[email protected]

Άμεσα και συγκεκριμένα στις 15-16 Μαΐου, όπως δήλωσε στο περιθώριο της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης του ΣΕΒΕ ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΔΟΣ & ΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Μπράχος, αναμένεται να αρχίσει ο επιχειρηματικός διάλογος μεταξύ των επιχειρηματικών φορέων Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας για το θέμα των εμπορικών σημάτων και σχέσεων των δύο χωρών, βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών και θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη συνεδρίαση της Ομάδας Ειδικών των δύο χωρών.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Μπράχος απαντώντας σε ερώτηση της «Ν», για τις 15 Μαΐου έχει οριστεί η πρώτη σύγκληση στην Αθήνα της Ομάδας Ειδικών των δύο πλευρών, ενώ αμέσως μετά, ίσως και την επόμενη μέρα, θα ξεκινήσει και ο επιχειρηματικός διάλογος, στον οποίον έχουν προσκληθεί η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, που καλύπτει όλα τα Επιμελητήρια της χώρας, και οι Σύνδεσμοι Εξαγωγέων και Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ και ΣΒΕ-πρώην ΣΒΒΕ) και αυτοί οι φορείς θα συντονίζουν τις επιχειρηματικές θέσεις της χώρας μας. 

Αναζήτηση λύσεων
Στο πλαίσιο του επιχειρηματικού διαλόγου, σύμφωνα πάντοτε με τον γ.γ. ΔΟΣ & ΑΣ του ΥΠΕΞ, «θα εντοπίσουν τα προβλήματα οι δύο πλευρές ανεξάρτητα, ως επιχειρηματικοί φορείς θα προσδιορίσουν πού είναι τα προβλήματα και ποιες είναι οι πιθανές λύσεις, ενώ αυτές θα εξεταστούν από την Ομάδα των Ειδικών ώστε να είναι συμβατές με βάση το εθνικό, το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο». Προσωπική εντύπωση του κ. Μπράχου, όπως σημείωσε, από πρόσφατες επισκέψεις του στα Σκόπια, είναι ότι «υπάρχει καλή διάθεση και από τους επιχειρηματικούς φορείς στα Σκόπια» και θεωρεί ότι όταν έρθουν «face to face» όλα τα προβλήματα θα αμβλυνθούν. «Καταλαβαίνω το συναισθηματικό ζήτημα που υπάρχει στη Μακεδονία, καταλαβαίνω επίσης ότι πολλοί έρχονται από την Αθήνα και λένε διάφορα και πολλές φορές μπορεί να ενοχλούν με την απόσταση την τεχνοκρατική, αλλά ειλικρινά σας λέω τα προβλήματα είναι περιορισμένα» πρόσθεσε σχετικά.

Αναπτυξιακή Τράπεζα
 Από το βήμα της γ.σ. ο γ.γ. ΔΟΣ και ΑΣ του ΥΠΕΞ υπογράμμισε την πρόσφατη ψήφιση νόμου για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, που ενοποιεί τα χρηματοδοτικά εργαλεία και προωθεί τις μικροπιστώσεις για τις μμε, παρουσίασε το πλαίσιο στρατηγικής για την προώθηση της εξωστρέφειας και την ενίσχυση των μμε και αναφέρθηκε στην ανάπτυξη συστήματος τηλεδιασκέψεων που προωθεί το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης, και αφορά τη δυνατότητα άμεσης εξ αποστάσεως επικοινωνίας των ελληνικών επιχειρήσεων με επιχειρήσεις του εξωτερικού, μειώνοντας αισθητά το κόστος μετακινήσεων. 

Να αναγνωριστεί ως Θεσμικός Κοινωνικός Εταίρος ζητεί ο ΣΕΒΕ
tΤην ανάγκη στρατηγικής επανατοποθέτησης της χώρας μας, με βασικό πυλώνα τις εξαγωγές και την ανοδική πορεία των εξαγωγών, επισήμανε από το βήμα του ανοιχτού μέρους της γ.σ. ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Γιώργος Κωνσταντόπουλος (φωτογραφία). Παράλληλα, τόνισε το διαχρονικά σημαντικό έργο που επιτελεί και την τεχνογνωσία και εξειδίκευση που διαθέτει από το 1975 ο ΣΕΒΕ σε θέματα διεθνούς εμπορίου, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο ΣΕΒΕ πρέπει να αναδειχθεί ως Θεσμικός Κοινωνικός Εταίρος και να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον κοινωνικό διάλογο με έμφαση σε θέματα εξωστρέφειας και διεθνούς ανταγωνιστικότητας. Με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒΕ, θα αποσταλεί το αίτημα αναγνώρισης του ΣΕΒΕ ως Θεσμικού Κοινωνικού Εταίρου στην κυβέρνηση, στην αξιωματική αντιπολίτευση και στα κόμματα του Κοινοβουλίου, ζητώντας την υποστήριξή τους στην ικανοποίηση του δίκαιου αυτού αιτήματος.