Skip to main content

ΕΥ: Προβληματισμός για την αποτελεσματικότητα των εταιρικών αναφορών

Προβληματισμό για την αποτελεσματικότητα των εταιρικών αναφορών εκφράζουν οι οικονομικοί διευθυντές διεθνώς, σύμφωνα με έρευνα της Ernst & Young (EY).

H ανησυχία εδράζεται στη μειωμένη χρησιμότητα των αναφορών λόγω των πιέσεων από τις επιτροπές ελέγχου, την πολυπλοκότητα των νέων απαιτήσεων, αλλά και την υπερπληθώρα πληροφόρησης

Σύμφωνα με την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 1.000 οικονομικοί διευθυντές από 25 χώρες, σε επιχειρήσεις με πωλήσεις πάνω από 500 εκατ. δολάρια, η εμπιστοσύνη των οικονομικών διευθυντών στις εταιρικές αναφορές σ’ όλες τις πτυχές τους, έχει μειωθεί σημαντικά τους τελευταίους 12 μήνες, καθώς μόνο το 55% εμπιστεύεται το βαθμό συμμόρφωσης των αναφορών, έναντι 84% το περασμένο έτος.

Παράλληλα, η συνέπεια στην εφαρμογή των βασικών δεικτών απόδοσης, έχει μειωθεί στο 44%, από 66% το 2014. Λιγότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες (45%) είναι πεπεισμένοι για τη σαφήνεια και τη συνάφεια των μηνυμάτων, σε σχέση με 67% το 2014.

Η άποψη των οικονομικών διευθυντών ως προς την αποτελεσματικότητα των εταιρικών αναφορών έχει μειωθεί σημαντικά, φθάνοντας το 39%, σε σύγκριση με 68% το 2014. Μόλις 48% (από 71% το 2014) θεωρούν ότι οι αναφορές τους είναι αποτελεσματικές στην εξασφάλιση της εμπιστοσύνης του διοικητικού συμβουλίου.

Tο ένα τρίτο των οικονομικών διευθυντών (32%) συμφωνεί ότι ο πιο κρίσιμος παράγοντας για την αποτελεσματικότητα των εταιρικών αναφορών είναι να καλύπτουν τις ανάγκες των επιτροπών ελέγχου και άλλων εποπτικών οργάνων. Αντίστοιχα, μόνο το 43% των οικονομικών διευθυντών πιστεύουν ότι οι αναφορές τους ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των ενδιαφερομένων εκτός της επιχείρησης.  

Η Χριστιάνα Παναγίδου, επικεφαλής του τμήματος Χρηματοοικονομικών Λογιστικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της ΕΥ Ελλάδας, παρατηρεί:

«Οι εταιρικές αναφορές είναι κρίσιμο να παρέχονται έγκαιρα, και με λογικό κόστος και να είναι  ουσιαστικές, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των ενδιαφερομένων. Οι Οικονομικοί Διευθυντές οφείλουν να αξιολογήσουν αντικειμενικά το περιεχόμενο που παράγουν και να αντιμετωπίσουν άμεσα τους προβληματισμούς των ενδιαφερομένων ως προς την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα των αναφορών.

Το πρόβλημα είναι διεθνές, αλλά αφορά ιδιαίτερα και την Ελλάδα, σε μια περίοδο που είναι εξαιρετικά σημαντικό να ενισχυθεί η διαφάνεια και να τονωθεί η εμπιστοσύνη μετόχων, ελεγκτικών αρχών και κοινωνίας προς τις επιχειρήσεις. Οι εταιρικές αναφορές εξυπηρετούν το σκοπό για τον οποίο προορίζονται, μόνο αν οι ίδιοι οι οικονομικοί διευθυντές που τις παράγουν, πιστεύουν στην αποτελεσματικότητά τους».