Με μικρές απώλειες έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από μια συνεδρίαση που έδειχνε ότι οι εγχώριοι επενδυτές τηρούν πλέον στάση αναμονής των εξελίξεων στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών, ενώ ταυτόχρονα προχώρησαν σε διορθώσεις χαρτοφυλακίων, κατοχυρώνοντας μέρος των κερδών τους.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 0,31% στις 838,95 μονάδες, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με κέρδη 1,95%. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 847,72 μονάδες και η χαμηλότερη στις 834,16. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 47,14% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Πέμπτης, διαμορφούμενη στα 67,64 εκ. € περίπου, ενώ έγιναν συναλλαγές αξίας 3,89 εκ. € σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής ανάλυσης της Beta Securities, Μ. Χατζηδάκη, οι αγορές σκαρφαλώνουν «στον τοίχο της αμφιβολίας» και πέφτουν στην «καμπύλη της ελπίδας». Οι επενδυτές της ελληνικής αγοράς δεν είχαν να αντιμετωπίσουν μόνο τοίχους αμφιβολιών τις τελευταίες εβδομάδες αλλά βουνά ανησυχιών και επιφυλάξεων από κάθε σχετικό μέτωπο: ∆ηλώσεις αρμοδίων παραγόντων, αναλύσεις, αριθμητικά δεδομένα, πίεση χρόνου και ρευστότητας ήταν αρκετά για να αποθαρρύνουν κάθε συντηρητικό και μακροπρόθεσμο επενδυτή ή λειτουργούσουν ανασταλτικά στην διαμόρφωση κάθε αγοραστικής επιθυμίας.
Το μόνο που λειτουργούσε υπέρ μιας κίνησης ανάληψης ρίσκου ήταν οι τιμές της αγοράς οι οποίες είχαν σε πολλές περιπτώσεις υποχωρήσει σε επίπεδα που εξέφραζαν οριακά σενάρια χωρίς αυτό να συνοδεύεται από μια αντίστοιχη υποχώρηση των θεμελιωδών δεδομένων τους. Η εαρινή άνοδος της ελληνικής αγοράς ήρθε με πολύ προσδοκία, μηδενική ορατότητα νέων, χαμηλή σχετικά ρευστότητα και αιφνιδίασε σε κάποιο βαθμό για την ταχύτητα και την ένταση της.
Η προσδοκία επίτευξης συμφωνίας μεταξύ πιστωτών και κυβέρνησης φαίνεται να αποκτά βάσιμες πιθανότητες υλοποίησης μετά από πολλά στάδια παλινδρομήσεων και ζυμώσεων καθώς σταδιακά κλείνουν τα ανοικτά μέτωπα που αποτελούσαν εμπόδιο για την συμφωνία. Ήδη η αγορά έχει αρχίσει και επανεξετάζει αποτιμήσεις και τις «περιπτώσεις της επόμενης ημέρας» αφού η ορατότητα θα βελτιωθεί προοδευτικά και θα επαναξιολογηθούν οι μαζικοί κίνδυνοι που είχαν ενσωματωθεί στις αποτιμήσεις.
Ενδεχομένως η εστίαση να κινηθεί πλέον στο εσωτερικό μέτωπο καθώς η συμφωνία θα χρειαστεί και την επικύρωση της ελληνικής Βουλής, μια εξέλιξη που δεν θα πρέπει να υποτιμάται για τις ζυμώσεις που μπορεί να προκαλέσει. Όπως και να έχει ο κύριος εκφραστής μιας θετικής ή αρνητικής εξέλιξης στο μέτωπο της συμφωνίας είναι ο τραπεζικός κλάδος, εκεί όπου οι επιπτώσεις της τετράμηνης διάρκειας της διαπραγμάτευσης ήταν πιο ορατές και πολύ πιο ποσοτικοποιημένες από άλλους κλάδους της οικονομίας (Καταθέσεις, ELA, μείωση εκτιμήσεων για το ΑΕΠ, υποβαθμίσεις, μείωση τιμών ομολόγων κλπ),
Τεχνικά ο Γενικός ∆είκτης μετά από ένα κρεσέντο ανόδου τριών συνεχόμενων ανοδικών εβδομάδων και αθροιστικών κερδών 22% από τα χαμηλά έφθασε στο ανώτατο όριο της διορθωτικής κίνησης (61,7%) από την πτώση στο εύρος μεταξύ 946 – 691 μονάδων και ξεκίνησε μια ήπια από πλευράς συναλλακτικών όγκων διόρθωση. Μετά από ένα ράλι τιμών στον τραπεζικό κλάδο αλλά και πολύ ικανοποιητικών αποδόσεων σε όλο σχεδόν το εύρος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ο Γενικός ∆είκτης δείχνει να συσσωρεύει δυνάμεις πάνω από τις 800 μονάδες έχοντας πλέον σαν νέο σενάριο την πορεία προς τα φετινά υψηλά.
Οι ταλαντωτές ακόμα δεν έχουν εισέλθει σε υπεραγορασμένες ζώνες τιμών υποδηλώνοντας ένα ικανοποιητικό περιθώριο ανόδου πριν την ζώνη της τοπικής υπερβολής ενώ όλοι οι μεσοπρόθεσμοι δείκτες τάσεις είναι αγορασμένοι.
Σημειώνεται ότι η αγορά έρχεται από έντονη πτωτική υπερβολή η οποία κατά την διάρκεια της οδήγησε σε πρωτοφανείς υποτιμήσεις και ως εκ τούτου δεν θα ήταν απίθανο η εξομάλυνση της να συνοδευτεί με μια αντίστοιχη ανοδική υπερβολή που θα επιμείνει χρονικά εντός των υπεραγορασμένων ζωνών των μεσοπρόθεσμων ταλαντωτών. Κατά τα λοιπά η άνοδος έχει συνεκτική δομή με προοδευτικά αυξανόμενους τζίρους (>100 εκατ. ευρώ) τους οποίους πλέον πρέπει να καθιερώσει στο από εδώ και πέρα στάδιο καθώς τα κερδισμένα χαρτοφυλάκια της περιόδου εκκίνησης της ανοδικής κίνησης θα θελήσουν σίγουρα να κατοχυρώσουν μέρος από τα άκρως ικανοποιητικά κέρδη τους.
Στο ταμπλό τώρα, στις 251,41 μονάδες με πτώση 0,28% έκλεισε ο FTSE 25 που κινήθηκε μεταξύ -0,9% και +0,9%. Η αξία των συναλλαγών του ανήλθε σε 66,44 εκατ. ευρώ και στο 92,3% του συνολικού. Μόλις επτά τίτλοι έκλεισαν θετικά, εκείνοι της Grivalia (+4,97%), της Coca Cola HBC (+3,74%), της Viohalco(+3,23%), του ΟΠΑΠ(+2,99%), της Πειραιώς (+1,52%) και της ΕΥΔΑΠ(+0,55%). Σταθερός ο τίτλος των ΕΧΑΕ και με αρνητικό πρόσημο οι υπόλοιποι 17 τίτλοι. Στο -4,90% έκλεισε η Alpha Bank, στο -3,53% η ΜΕΤΚΑ, που έχασε τα δύο τρίτα του μερίσματος της, στο -3,23% η MIG, στο -3,05% ο Μυτιληναίος και στο -2,8% η Jumbo.
Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 692,69 μονάδες με πτώση 2,04% έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης με την αξία των συναλλαγών του στα 41,55 εκατ. ευρώ και στο 57,7% του συνόλου. Διόρθωση 4,90% για την Alpha Bank στα 0,33 ευρώ με όγκο 24,5 εκατ. ευρώ. Στο -2,38% η Εθνική στα 1,23 ευρώ με όγκο 11,4 εκατ. τεμάχια. Με άνοδο 1,52% έκλεισε η Πειραιώς στα 0,4680 ευρώ με όγκο 19 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,32% στη Eurobank στα 0,15 ευρώ με 64 εκατ. τεμάχια.
Ο Mid Cap20 έκλεισε με σημαντική άνοδο, στο +2,59% κα τις 890,37 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών του στα 3,22 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της Frigoglass και της Αττικής. Πέντε οι πτωτικές μετοχές ,δύο οι σταθερές, ενώ ξεχώρισαν ιδιαίτερα πρωτίστως η Frigoglass με άνοδο 14,37% και δευτερευόντως τα Ελληνικά Πετρέλαια με κέρδη 6,70%. Η Fourlis έκλεισε στο +6,59%, η Attica Bank στο +6,15%, η Σωληνουργεία Κορίνθου στο +5,50% και η Χαλκόρ στο +5,29%.
Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος Πετρελαίου – Αερίου (-2,61%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Μέσων Ενημερωσης (+8,65%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 57 κινήθηκαν ανοδικά, 57 καθοδικά, ενώ η τιμή 16 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.