Skip to main content

ΕΚΤ: Η κρίση του Covid-19 στερεύει τη ρευστότητα των ελληνικών ΜμΕ

Ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και μείωση του τζίρου διαπιστώνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ευρωζώνης, εν μέσω της παράλυσης και των προσωρινών «λουκέτων» που έχει προκαλέσει η πανδημία του Covid-19. Ιδιαίτερα  ευάλωτες οι ΜμΕ της Ελλάδας, που εμφανίζουν αυξημένες ανάγκες δανειοδότησης, καθώς η ύφεση και τα κατεβασμένα «ρολά» στερεύουν τη διαθέσιμη ρευστότητα.

Η πανδημία έχει συμβάλει στην αύξηση της ζήτησης για τραπεζικά δάνεια από τις μικρομεσαίες της Ευρωζώνης, όπως δείχνει η εξαμηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τα αποτελέσματα της έρευνας αποκαλύπτουν τις σημαντικές διαφορές από χώρα σε χώρα, με σημαντική αύξηση των αναγκών για δάνεια σε Ισπανία, Γαλλία και Πορτογαλία(14%), καθώς και σε Ιταλία(12%).

Η Ελλάδα εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό (23%). Την ίδια στιγμή, οι ΜμΕ της Ευρωζώνης αναφέρουν αυξημένη ανάγκη για πιστωτικές γραμές ( 3% από 4% στην προηγούμενη έρευνα της ΕΚΤ). Αυτές οι ανάγκες είναι υψηλότερες μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων (25%), ενώ ακολουθεί η Ισπανία (20%).

Oι ΜμΕ αναφέρουν και μείωση έως και 15% της κερδοφορίας τους, καθώς και περιορισμένες προσδοκίες για πρόσβαση σε εξωτερική χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με την έρευνα  της ΕΚΤ, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ευρωζώνης αναφέρουν, για πρώτη φορά από το 2014, υποχώρηση του κύκλου εργασιών, ένατι αύξησης 20% του προηγούμενου εξαμήνου. Παράλληλα βρίσκονται αντιμέτωπες με μεγάλη επιδείνωση της κερδοφορίας τους ως συνέπεια των μέτρων για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Η έρευνα της ΕΚΤ καλύπτει την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2019 έως τον Μάρτιο του 2020.

Οι ΜμΕ της Ευρωζώνης αναφέρουν παράλληλα έλλειψη διαθεσιμότητας εξειδικευμένου προσωπικού, αλλά και δυσκολίες στην εξεύρεση πελατών σε ποσοσοτί 21%.

Όσον αφορά την πρόσβαση σε χρηματοδότηση, το ποσοστό των ΜμΕ που ανέφεραν βελτίωση στη διαθεσιμότητα τραπεζικών δανείων παρέμεινε μεν θετικό, παραμένει όμως σε πολύ χαμηλά επίπεδα(5%) και έχει υποχωρήσει σε σύγκριση με το 10% της προηγούμενης έρευνας. Για πρώτη φορά από το 2014, οι ΜμΕ θεωρούν ότι η οικονομική τους κατάσταση αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την πρόσβαση σε πίστωση, ενώ εμφανίζονται απαισιόδοξες για τις οικονομικές προοπτικές.

Αντανακλώντας το γεγονός ότι κάποιες χώρες έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της πανδημίας, οι ΜμΕ της Ιταλίας εμφανίζουν τη μεγαλύτερη επιδείνωση των προσδοκιών για τη διαθεσιμότητα τραπεζικών δανείων(-13% από 9%), ενώ ακολουθούν οι γαλλικές και ισπανικές επιχειρήσεις. 

naftemporiki.gr