Οι ισχυροί παράγοντες στις συναλλαγές του ΧΑ αυτές τις μέρες, κινούνται επιθετικά όταν εισάγουν εντολές αγοράς, αλλά αυτές είναι αντίστοιχες των κινήσεων σε προηγούμενες συνεδρίες, όπου με τον ίδιο τρόπο ξεφόρτωναν μετοχές. Μια πρώτη παρατήρηση από τη χθεσινή δυναμική αφορά στην καθοδήγηση από τις Τράπεζες. Είναι ο κλάδος που οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό θα τον επηρεάσουν άμεσα και περισσότερο, ίσως, από όλους τους υπόλοιπους. Την περασμένη βδομάδα ο Τραπεζικός κλάδος είχε μεταβολές μικρές σε σχέση με πολλούς άλλους, αν και ο ημερήσιος τζίρος τους ήταν μεγάλος. Αυτή τη βδομάδα από τον προεκλογικό αγώνα και τις δημοσκοπήσεις δεν θα προκύψει μια λυτρωτική εξέλιξη για εκείνους που επενδύοντας, γνωρίζουν ότι η κάλπη μπορεί να δώσει αποτέλεσμα διαφορετικό από τα σενάρια που κυκλοφορούν.
Συμμετέχοντας στις συναλλαγές αυτή την εποχή οι επαγγελματίες γνωρίζουν την υψηλή μεταβλητότητα και δεν αξίζει να θεωρήσουμε ότι αυτή η διάθεση για τοποθετήσεις αποτελεί μονόδρομο, για την πορεία των τιμών στο ταμπλό. Χρειάζεται ιδιαίτερη επαγρύπνηση, καθώς οι δύο τελευταίες συνεδριάσεις εκτός από την άνοδο έχουν σχηματίσει και αγοραστές που θα μεταβληθούν σε πρώτους πωλητές τίτλων, αν γυρίσει απότομα η τάση. Τεχνικά πάντως, και με βάση όσα υποστήριξαν μετά την άνοδο της Παρασκευής οι εγχώριοι αναλυτές υπήρξε μεγάλη βελτίωση. Αφού ο ΓΔ, όχι μόνο πέρασε πάνω από τις 800 μονάδες, αλλά ξεπέρασε και τις 810 που είναι μια υπολογίσιμης ισχύος οροφή. Βέβαια η υποχώρηση από το μέγιστο μέρας που σημειώθηκε ένα λεπτό πριν ξεκινήσουν την καθοδική τους πορεία οι δείκτες της Wall Street έδειξε πως οι θεσμικοί έχουν το νου τους στην παγκόσμια επενδυτική ατμόσφαιρα. Ωστόσο δεν λειτούργησαν βιαστικά και έδειξαν πως εξακολουθούν να θεωρούν τα εσωτερικά ζητήματα ως το μεγαλύτερο κομμάτι των επενδυτικών τους κριτηρίων.
Δεν πρέπει δε να λησμονούμε ότι οι αγοραίοι διεθνώς έχουν αναπτύξει τεράστιες προσδοκίες ότι η ΕΚΤ δεν είναι δυνατό να μην προβεί, στις 22 Ιανουαρίου, σε λήψη μέτρων, για να αντιμετωπίσει τον αποπληθωρισμό στη ζώνη του κοινού νομίσματος. Το QE περιλαμβάνει αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ και οι αγορές της ευρωζώνης θα επωφεληθούν σχεδόν άμεσα από μια τέτοια αναγγελία ακόμα και αν η υλοποίηση ενός προγράμματος αναζωπύρωσης της οικονομικής δραστηριότητας καθυστερήσει.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Με απώλειες έκλεισαν οι δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να επηρεάζονται από την ισχυρή πτώση του πετρελαίου αλλά και από τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν για το τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,54% στις 17.640,84 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε πτώση 0,84% στις 4.664,71 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με απώλειες 0,81% στις 2.028,26 μονάδες.
Στο ταμπλό, η Foundation Medicine σημείωσε κέρδη 101%, μετά την ανακοίνωση ότι η Roche θα αγοράσει 5 εκατ. νέες μετοχές της έναντι του ποσού των 50 δολαρίων ανά μετοχή. Μόλις ολοκληρωθεί η συναλλαγή σχεδιάζει να καταθέσει πρόταση για το 50% των υφιστάμενων μετοχών στην ίδια τιμή.
Επίσης, η NPS Pharmaceuticals κέρδισε 8,3%, καθώς υπήρξε συμφωνία για την εξαγορά της από την Shire έναντι του ποσού των 46 δολαρίων ανά μετοχή. Η τιμή είναι κατά 9,8% υψηλότερη σε σχέση με το κλείσιμο της NPS στις 9 Ιανουαρίου.
Στον αντίποδα, η SanDisk υποχώρησε κατά14%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα έσοδα του τριμήνου που ολοκληρώθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2014 διαμορφώθηκαν στα 1,73 δισ. δολάρια, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν να φτάσουν στα 1,8-1,85 δισ. δολάρια.
Επίσης, η Tiffany & Co βρέθηκε στο -14%, μετά την ανακοίνωση ότι οι πωλήσεις της εορταστικής περιόδου υποχώρησαν κατά 1%, με τη διοίκηση να προχωρά και σε μείωση των στόχων για τα κέρδη του 2014.
Τέλος, ο κλάδος της ενέργειας υποχώρησε κατά 2,7%, με τις 42 από τις 43 μετοχές που τον συνθέτουν να κλείνουν στο “κόκκινο”. Η Exxon Mobil και η Chevron έχασαν πάνω από 1,9% και η Transocean βρέθηκε στο -3,9%.
ΕΥΡΩΠΗ
Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, λαμβάνοντας ώθηση από την εντυπωσιακή άνοδο του κλάδου υγείας και την ανάκαμψη του ελληνικού χρηματιστηρίου. Ωστόσο, ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε χωρίς μεταβολή.
Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 παρέμεινε αμετάβλητος στις 6.501 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 1,38% στις 9.782 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με κέρδη 1,17% στις 4.228 μονάδες.
Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με άνοδο 0,61% στις 340 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε βρεθεί ακόμη και στο +1,1%.
Στο ταμπλό, η Deutsche Lufthansa ενισχύθηκε κατά 1,8% καθώς ανέφερε ότι το λειτουργικό της κόστος θα μειωθεί φέτος κατά 900 εκατ. ευρώ, ή 13%, εξαιτίας της πτώσης του πετρελαίου. Υπενθυμίζεται εδώ ότι το 2014 το κόστος μειώθηκε κατά 400 εκατ. ευρώ, για τον ίδιο λόγο. Επίσης, η Hikma Pharmaceuticals σημείωσε κέρδη 4,3%, καθώς ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τη διάθεση ενός νέου φαρμάκου στην αμερικανική αγορά. Παράλληλα, η International Consolidated Airlines κέρδισε 1,1%, καθώς απέρριψε την πρόταση εξαγοράς της από την Aer Lingus Group. Η τελευταία υποχώρησε κατά 3,9%.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, οριακή ενίσχυση, της τάξεως του 0,1%, σημείωσε η οικονομία της Γαλλίας το δ’ τρίμηνο του 2014, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της κεντρικής τράπεζας της χώρας.
ΧΑ
Εντυπωσιακό ήταν το rebound στο Χρηματιστήριο Αθηνών χθες, με τον τραπεζικό κλάδο να ηγείται της επαναφοράς του Γενικού Δείκτη άνω των 800 μονάδων, επίπεδα που έχασε στις 5 Ιανουαρίου.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 3,78% στις 809,01 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 816,80 μονάδες και η χαμηλότερη στις 775,55. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 24,34% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 68,55 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 13,55 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Η αγορά έδειξε ότι βλέπει την Ελλάδα με πιο ψύχραιμη ματιά, αναφορικά με τα σενάρια που την ήθελαν να εγκαταλείπει την Ευρωζώνη, με τους επενδυτές να σπεύδουν να διορθώσουν τις υπερβολές των προηγούμενων εβδομάδων, που οδήγησαν τον γενικό δείκτη έως και τις 757 μονάδες.
Μάλιστα, τα τελευταία 24ωρα βλέπουμε μια επιχείρηση να πέσουν οι τόνοι των «διαρροών» περί σχεδίων Grexit, οι οποίες ξεκίνησαν από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης και διαχύθηκαν σχεδόν σε όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά και αμερικανικά πρακτορεία, γεγονός που αποτυπώθηκε τη Δευτέρα και στην αποκλιμάκωση των εντάσεων στην αγορά των ελληνικών ομολόγων.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε άνοδο 3,44%, με μόνες τις μετοχές της Coca Cola HBC (-2,11%) και της Grivalia Properties να κλείνουν με απώλειες. Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές της Jumbo (+9,27%), της MIG (+9,20%), της ΕΥΔΑΠ (+7,69%), της ΜΕΤΚΑ(+6,92%), της Motor Oil (+6,62%), της Εθνικής (+6,25%), της Τέρνα Ενεργειακή (+6,15%), της Alpha Bank (+6,09%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+5,56%) και της ΔΕΗ (+5,48%).
Την ίδια ώρα, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 3,75%, με την Χαλκορ να κλείνει στο +6,97%, τη Σιδενορ στο +7,07%, τη Φουρλής στο +6,71% και την Αττικής στο +6,98%. Μοναδική «παραφωνία» στην ανοδική συνεδρίαση ήταν η Ικτίνος η οποία έκλεισε με απώλειες 4,10%.
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Οικιακών Αγαθών (+9,08%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Τροφίμων – Ποτών (-2,63%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 92 κινήθηκαν ανοδικά, 32 καθοδικά, ενώ η τιμή 18 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.
Τεχνική ανάλυση
Οι δύο τελευταίες συνεδριάσεις που ήταν ανοδικές είναι δυνατό να θεωρηθούν ως μέρος μιας κίνησης που ξεκίνησε από τις 22/12 όταν ο 25άρης έκλεισε στις 279,64 μονάδες με μέγιστο μέρας τις 282,97. Η κάθοδος που ξεκίνησε από τότε έδωσε μια ανοδική ανάσα με δυο ανοδικές συνεδριάσεις στις 31/12 με κλείσιμο στις 264,86 και ελάχιστο μέρας τις 260 μονάδες και μέγιστο την τιμή κλεισίματος. Την επόμενη συνεδρίαση την είχαμε στο νέο χρόνο 2/1 με κλείσιμο στις 267,97 μονάδες μέγιστο τις 269,7 και ελάχιστο τις 264,58.
Ο 25άρης χθες έκλεισε στις 258,17 δηλαδή κάτω από το μέγιστο της ανοδικής ανάσας των ημερών που αναφέραμε αλλά με μέγιστο στις 261,45 δηλαδή πάνω από τη ελάχιστη τιμή στη συνεδρίαση που αποτέλεσε την έναρξη της ανοδικής αντίδρασης εκείνων των ημερών της πτώσης, λόγω της διαπίστωσης ότι οι έκτακτες και πρόωρες εκλογές ήταν γεγονός. Με βάση λοιπόν την πρόσφατη στατιστική προϊστορία ο 25άρης θα συναντήσει μια οροφή μεταξύ των 264 και 267 μονάδων και κατόπιν στα επίπεδα των 279 ως 283 μονάδων. Όλα αυτά αν συνεχίσουν οι επενδυτές να αγοράζουν μετοχές του ΧΑ πιθανά γιατί θεωρούν ότι η μείωση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα είναι δείγμα πως οι αγοραίοι δεν ανησυχούν πως η ΕΚΤ δεν θα στηρίξει τα ομόλογα της χώρας.
Πολλά θα εξαρτηθούν λοιπόν από το διεθνές κλίμα και τα ζητήματα που θεωρούν καίρια σε παγκόσμια κλίμακα οι θεσμικοί. Το πρώτο ζήτημα είναι η συνεχιζόμενη βύθιση των τιμών του πετρελαίου και το αμέσως επόμενο είναι το σχεδόν σίγουρο QE από πλευράς ΕΚΤ.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές εμφάνισαν σήμερα ως επί το πλείστον μικρές μεταβολές μετά από οικονομικά στοιχεία θετικά για την κινεζική οικονομία που βοήθησαν στο να αντισταθμιστεί η τάση για αποστροφή του κινδύνου, που δημιουργείται από μια συνεχιζόμενη διολίσθηση των τιμών του αργού πετρελαίου, ενώ το δολάριο υποχώρησε σε ένα μήνα χαμηλό έναντι του γεν ασφαλές καταφύγιο.
Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας εξισορρόπησε τις αρχικές του απώλειες για να αυξηθεί κατά +0,3% μετά από τα στοιχεία για το κινεζικό εμπόριο που ήσαν καλύτερα από το αναμενόμενο. Οι δείκτες αναδεικνύουν μια επενδυτική ανακούφιση, καθώς τα πρόσφατα σημάδια αδυναμίας στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είχαν κεντρική σημασία στις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη.
Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κέρδισε 0,53% και ο Shanghai Composite Index αυξήθηκε ως το +0,8% αλλά κατόπιν η άνοδος του μειώθηκε στο +0,3%.
Αλλά οι μετοχές της Αυστραλίας έπεσαν κατά -0,3%, τονίζοντας πως εξακολουθούν να επικρατούν ανησυχίες για την βουτιά των τιμών του αργού πετρελαίου.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας έφθασε να χάνει -1,7% αλλά κατόπιν έπεσε μόλις -0,7%, καθώς οι επενδυτές επέστρεψαν μετά από μια αργία.
Η μείωση των τιμών του πετρελαίου προκαλεί ανησυχίες σχετικά με τα εταιρικά αποτελέσματα των αμερικανικών επιχειρήσεων, όπως η ανακοίνωση των κερδών που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τις προβλέψεις για τα κέρδη στις εταιρείες ενέργειας του S&P500 να έχουν πέσει απότομα τους τελευταίους μήνες.
Μόνο οι αρνητικές πτυχές των χαμηλών τιμών του αργού πετρελαίου ήταν στο επίκεντρο μέχρι σήμερα, αλλά θα μπορούσε αυτή η δυναμική να μετατραπεί παραγωγό θετικών χαρακτηριστικών εάν τα δεδομένα των ΗΠΑ την Τετάρτη επιβεβαιώσουν την επέκταση της ιδιωτικής κατανάλωσης.
Το μπρεντ ήταν κάτω κατά 1,6% στα 46,68 δολάρια το βαρέλι, μετά την πτώση 5% τη Δευτέρα στα μια χαμηλότερα επίπεδα σχεδόν έξι ετών, μετά την Goldman Sachs που προειδοποίησε ότι οι τιμές θα μειωθούν περαιτέρω και πως οι παραγωγοί του Κόλπου δεν έδειξαν σημάδια γύρω από τον περιορισμό της παραγωγής.
Στα νομίσματα, το δολάριο υποχώρησε στα επίπεδα του χαμηλού ενός μηνός στα 117,74 γιεν, ένα καταφύγιο που ωφελεί όταν οι επενδυτές γίνονται δύσπιστοι απέναντι στα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου.
Το ευρώ ήταν σταθερό στα 1,1843 δολάρια. Το κοινό νόμισμα συνέχισε να κρατά κάποια απόσταση από το χαμηλό εννέα ετών των 1,1754 δολαρίων που σημειώθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ
Ο φόβος και η ελπίδα είναι τα δύο βασικά συναισθήματα που ουσιαστικά κυριαρχούν αυτή την περίοδο και όλα εξαρτώνται όχι μόνο από την πολιτική έκβαση αλλά από την συνέχεια των διαπραγματεύσεων.
Η Ευρώπη προσπαθεί να ρίξει τους τόνους, ενώ οι συζητήσεις για την συνέχεια του έργου και τις πιθανές λύσεις δίνουν και παίρνουν. Είναι σημαντικό να δημιουργηθεί μία Κυβέρνηση άμεσα, χωρίς περαιτέρω χρονοτριβή και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, μιας και η Χώρα θα συρθεί σε περαιτέρω ανασφάλεια.
Ο χρόνος λειτουργεί ήδη εναντίον της Οικονομίας, μιας και λόγω των εκλογών είμαστε εκτός ορίων, καθώς η Αγορά έχει νεκρώσει και περιμένει τις εξελίξεις για να κινηθεί.
Το άγνωστο είναι αυτό που φοβίζει περισσότερο μιας και η λύση μπορεί να είναι μόνο πολιτική. Μπορεί τα δημοσιεύματα να μιλάνε για απροβλημάτιστη Ευρώπη, παρόλα αυτά σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να μπει στην διαδικασία να φέρει την κατάσταση στα όρια οπότε πρέπει να βρεθεί μία οριστική λύση.
Το θέμα χρέος είναι το εύκολο της υπόθεσης όσο και αν φαίνεται οξύμωρο. Το θέμα είναι τι θα ζητήσει από την Ελλάδα να υλοποιήσει για να προχωρήσει σε πρώτη φάση για το χρηματοδοτικό κενό που έχουμε για το 2015. Στην παρούσα οι πολιτικές εξελίξεις έχουν προτεραιότητα και είναι φυσικό να οδηγούν την κίνηση. Είναι δεδομένο πως οι Αγορές θέλουν ψυχολογία και πολιτική ηρεμία για να λειτουργήσουν και φυσικά κινούνται με πάταγο σε περίπτωση μίας απόφασης που δεν την περιμένουν.
Από την άλλη η ΕΚΤ μένει να μας δείξει τις προθέσεις της, μιας και από την στιγμή που θα ξεκινήσει το QE και όσο είμαστε μέσα στο πρόγραμμα με την παράταση που έχουμε πάρει, πρέπει να στηρίξει την αγορά ομολόγων. Οι περισσότεροι τίτλοι προσπαθούν να συντηρηθούν με τους αγοραστές παρόλα αυτά να μην βιάζονται περιμένοντας παράλληλα και τις εξελίξεις.
Εν κατακλείδι παραμένουμε με αυξημένα μετρητά, ή σε περίπτωση αγορών στα αγοραστικά σήματα έχουμε πολύ συγκεκριμένα ‘stop loss’. Μένουν μόλις 9 συνεδριάσεις για τις εκλογές και δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος για ανάληψη μεγάλου ρίσκου. Μπορεί οι αποτιμήσεις σε κάποιες εταιρίες να είναι σε δελεαστικά επίπεδα παρόλα αυτά η προσφορά και η ζήτηση στους τίτλους κάνουν την διαφορά. Το σύστημα την περίοδο που διανύουμε δοκιμάζει τις αντοχές του και μαζί και τις αντοχές των κατόχων τίτλων. Η Οικονομία είναι στην πιο εύθραυστη φάση της και η όποια Κυβέρνηση πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα με τις κινήσεις της.
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία από τις εμπορικές συναλλαγές της Κίνας δεν κατάφεραν να ανακόψουν την καθοδική πορεία των τιμών του πετρελαίου
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Στην εκτίμηση ότιη Ελλάδα δεν μπορεί βασίζεται σε νέα επίσημη αναδιάρθρωση του χρέους της και πως η μόνη λύση θα ήταν η επιμήκυνση του χρέους και η μείωση των επιτοκίων, προέβη σε άρθρο του στην οικονομική εφημερίδα του Βελγίου «L’ Écho» ο Πέτερ Ντε Κίζερ επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Paribas Fortis. Ο Ντε Κίζερ παραθέτει τους λόγους για τους οποίους, κατά την άποψή του, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει, να επιβάλει στις άλλες χώρες του ευρώ νέο «κούρεμα» του δημοσίου χρέους της,
Τον σημαντικό ρόλο που επιτελεί διαχρονικά η ελληνική ναυτιλία στην εθνική οικονομία θα αναδείξει το 1ο Ναυτιλιακό Forum που διοργανώνει η «Ναυτεμπορική» στις 22 Ιανουαρίου, εγκαινιάζοντας με τον τρόπο αυτό τα Ναυτεμπορική event. Παράλληλα, θα επιχειρήσει να ανιχνεύσει τις μελλοντικές τάσεις ενός κλάδου ο οποίος αντιμετωπίζει εδώ και έξι τουλάχιστον χρόνια μια πρωτοφανή κρίση. Η ελληνική ναυτιλία διατήρησε και το 2014 τον ηγετικό και πρωταγωνιστικό της ρόλο στην παγκόσμια ναυτιλιακή αγορά, επενδύοντας περισσότερα από 13,5 δισ. δολ. σε αγορές πλοίων και νέες ναυπηγήσεις.
Τη λειτουργία ενός ακόμη καταστήματος McDonald’s ανακοίνωσε η εταιρεία Premier Capital Hellas Α.Ε., η οποία σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 11 εκατ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια για το άνοιγμα 10 νέων εστιατορίων. Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, η εταιρεία άνοιξε το 20ο εστιατόριο της συγκεκριμένης αλυσίδας, στον Αγ. Ι. Ρέντη. Το ύψος της επένδυσης ανήλθε στα 550.000 ευρώ, ενώ δημιουργήθηκαν 28 νέες θέσεις εργασίας. Σημειώνεται ότι η Premier Capital Hellas ΑΕ έχει επενδύσει συνολικά περισσότερα από 4,5 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά από το 2011.
Παραφροσύνη χαρακτηρίζει τον ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ο Φραντς Νάουσνιγκ, στέλεχος της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας, αρμόδιος σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης σε δηλώσεις του στο σημερινό τεύχος του αυστριακού εβδομαδιαίου περιοδικού «Προφίλ», αναφέρει πως μια υποτίμηση της δραχμής που θα επαναφερόταν ως νόμισμα, θα καθιστούσε αμέσως ακριβότερες όλες τις εισαγωγές και, καθώς η χώρα διαθέτει λίγα προϊόντα εξαγωγής.
Υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ τάσσεται το 44% των Αυστριακών, «εφόσον μετά τις εκλογές χαλαρώσει την πολιτική λιτότητας και η Αθήνα δεν εξυπηρετεί πλέον το χρέος», ενώ 37% υποστηρίζουν την περαιτέρω παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με δημοσκόπηση της αυστριακής εφημερίδας «Έστεραϊχ». Σε δημοσίευμά της με τίτλο «Δημοσκόπηση: Η Αθήνα έξω από το ευρώ», η εφημερίδα αναφέρει πως «οι Αυστριακοί χάνουν σιγά- σιγά την υπομονή τους με τους Έλληνες».
Στην ανάγκη αλλαγής πορείας στην Ευρωζώνη αναφέρθηκε από την Αθήνα ο Στέφανο Φασίνα, πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, οικονομολόγος επί μία 5ετία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και νυν βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Ιταλίας.
Στην τελική ευθεία εισέρχεται η επένδυση της Τέρνα Ενεργειακή για την κατασκευή αιολικού σταθμού παραγωγής ενέργειας ισχύος 73,2 ΜW στη νησίδα του Αγίου Γεωργίου, στον θαλάσσιο χώρο νότια από το ακρωτήριο Σούνιο, με στόχο την έναρξη παραγωγής ενέργειας έως το τέλος του 2015. Όπως σημειώνει η εταιρεία, πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική επένδυση της τάξης των 150 εκατ. ευρώ, με πολλαπλά ενεργειακά και περιβαλλοντικά οφέλη.
Συμφωνία συμμετοχής στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποίησης AWACS του NATO υπέγραψε η IDE (Intracom Defense Electronics) με την Boeing, στο πλαίσιο διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το έργο της IDE αφορά εξειδικευμένα υποσυστήματα των αεροσκαφών AWACS, είναι ύψους 2,5 εκατ. δολαρίων και οι παραδόσεις θα ολοκληρωθούν στα μέσα του 2017.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Σταθερό ρυθμό ανάπτυξης αναμένει, κατά μέσο όρο, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στα κράτη – μέλη του και στην Ευρωζώνη, παρά την ύπαρξη ενδείξεων ότι η Γερμανία, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, εξασθενεί. Στη μηνιαία έκθεσή του που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ο διεθνής οργανισμός αναφέρει πως μολονότι η Γερμανία και η Ιταλία, πρώτη και τρίτη κατά σειρά μεγέθους οικονομίες της Ευρωζώνης, εξασθενούν, ως σύνολο η ζώνη του ευρώ θα παρουσιάσει οικονομική σταθερότητα.
Σε πτωτική τροχιά επανήλθε χθες το ευρώ, μετά την τεχνική αντίδραση που το οδήγησε και πάλι πάνω από τα επίπεδα των 1,18 δολαρίων, καθώς πλησιάζουμε στη συνεδρίαση της 22ας Ιανουαρίου, όταν και αναμένονται οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Με σημαντικές απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο και σήμερα, μετά και τις νέες εκτιμήσεις της Goldman Sachs για την πορεία των τιμών στο επόμενο διάστημα, ενώ στον αντίποδα ο χρυσός έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα, καθώς λειτούργησε και σήμερα ως επενδυτικό καταφύγιο. Παράλληλα, τα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου του χρυσού έκλεισαν με κέρδη 1,4% στα 1.232,80 δολάρια η ουγγιά, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκαν ακόμη και στα 1.235,60 δολάρια, επίπεδα που θεωρούνται τα υψηλότερα από τις 10 Δεκεμβρίου.
Εκτίναξη των δημόσιων δαπανών σε επίπεδα – ρεκόρ προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, το προσχέδιο του προϋπολογισμού της ιαπωνικής κυβέρνησης για το νέο δημοσιονομικό έτος. Παρ’ όλα αυτά, ο δανεισμός της χώρας αναμένεται να μειωθεί για τρίτο διαδοχικό έτος, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών.
Δυναμικά άρχισαν το 2015 οι Goldman Sachs και UBS όσον αφορά την αναδοχή δημόσιων εγγραφών, καθώς επιλέχθηκαν από την ισπανική τράπεζα Banco Santander για τη διαχείριση της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, ύψους 7,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πηγές, η Goldman και η UBS αναμένεται να μοιραστούν μία αμοιβή μεταξύ 56 έως 113 εκατ. ευρώ, βάσει προμηθειών της τάξης του 0,75% ως 1,5% επί του συνολικού ποσού της συναλλαγής.
Οριακή ανάπτυξη κατέγραψε η γαλλική οικονομία στο τέλος του 2014, όπως προκύπτει από τη μηνιαία έρευνα της Τράπεζας της Γαλλίας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας, το ΑΕΠ της Γαλλίας αυξήθηκε κατά 0,1% το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με το τρίτο.
ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ