Skip to main content

DW: Aγγλοσαξονικός δάκτυλος στην Ευρωζώνη;

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της οδεύουν – ελλείψει ρευστότητας – στην τελευταία πράξη του δράματος, με μια νέα διάσταση απόψεων να επισκιάζει τις σχέσεις ανάμεσα στους ίδιους τους δανειστές. Ενώ στο non paper του Μαξίμου περιγράφεται ως σκηνικό ρήξης, ο γερμανικός Τύπος τη χαρακτηρίζει ως «ισχυρή διαφωνία».

Η κύρια αιτία αυτής της διαφωνίας έχει τις ρίζες της, σύμφωνα με τους αρθρογράφους της Frankfurter Allgemeine Zeιtung, στη διαφορετική αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος. Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθετεί, για πολιτικούς λόγους και μόνο, μια πιο χαλαρή και ευέλικτη στάση στην εφαρμογή της συμφωνίας, το ΔΝΤ επικαλείται τους αυστηρούς κανόνες που απορρέουν από το καταστατικό του και επιμένει στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μπορεί να εκταμιεύει δάνεια μόνο όταν ένα χρέος είναι βιώσιμο. Σύμφωνα με το Ταμείο, το ελληνικό χρέος δεν φαίνεται να είναι βιώσιμο μετά την επί τα χείρω αναθεώρηση των προοπτικών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και επειδή η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να πάρει μέτρα λιτότητας και να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της.

Αντίθετα, για την Κομισιόν η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη παραμένει στόχος ύψιστης προτεραιότητας για να μην διαλυθεί η Ευρωζώνη. Χθες, για μια ακόμη φορά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε ομιλία του στο βελγικό πανεπιστήμιο της Λουβέν, απέκλεισε το ενδεχόμενο Grexit, εμπλουτίζοντας το οπλοστάσιο υπέρ της ελληνικής παραμονής στο ευρώ με ένα ακόμη επιχείρημα που προκάλεσε αίσθηση. Υποστήριξε ότι, αν βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη ο αγγλοσαξονικός παράγων θα κάνει το παν για να καταστρέψει ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Ο αρμόδιος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, που συνάντησε χθες τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Βαρουφάκη, έσπευσε να αποκλείσει επαναφορά της Ευρωζώνης στην προτέρα κατάσταση. «Δεν ετοιμαζόμαστε για Grexit, διότι πιστεύουμε στη συνοχή της νομισματικής ένωσης, η οποία είναι μη αναστρέψιμη».

Η επιχειρηματολογία Γιούνκερ υπέρ της πάση θυσία αποφυγής ενός Grexit προκάλεσε ειρωνικά σχόλια. Γερμανοί σχολιαστές στην ίδια εφημερίδα την κατατάσσουν στις θεωρίες συνομωσίας. «Eίναι το τελευταίο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα», επισημαίνουν. «Πιθανότατα για τον Γιούνκερ το ΔΝΤ ανήκει στον αγγλοσαξονικό κόσμο και ίσως να θεωρεί προσπάθεια καταστροφής την υπόμνηση ότι τα προγράμματα βοήθειας υπόκεινται σε κανόνες.»

Έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι εταίροι εμμένουν σε ένα αυστηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, ενώ όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν παρατηρητές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει με οποιοδήποτε τίμημα να κλείσει τις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα.

Πηγή: Deutsche Welle