Όποτε η Ελλάδα αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ατμόσφαιρα των συναλλαγών στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά οι μετοχές του ΧΑ… υποφέρουν. Οι εγχώριοι αναλυτές απέδωσαν την χθεσινή πτώση στην μη εκπλήρωση της προσδοκίας για κάποια συμφωνία στις αρχές της εβδομάδος, που είχε προκαλέσει ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη μέχρι τις 826 μονάδες. Η στήλη δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει και να υπενθυμίσει ότι σήμερα οι ξένοι θεσμικοί περιμένουν την ώρα που θα πληρωθούν οι τόκοι στο ΔΝΤ που είναι κοντά στα 200 εκατ. ευρώ.
Από χθες αυτό υπογράμμιζαν οι αναλυτές της Barclays δείχνοντας πόσο προσεκτικά παρακολουθούν τις εξελίξεις στη χώρα. Σε ερώτησή μας γιατί τόνιζαν τη σημερινή υποχρέωση απάντησαν ότι αν η ελληνική πλευρά είχε αποφασίσει τη ρήξη θα απέφευγε να πληρώσει αφού θα είχε επιλέξει το πιστωτικό γεγονός. Αντίθετα η πληρωμή των τόκων θα τους έδινε την εντύπωση πως η ελληνική πλευρά ελπίζει ακόμα σε μια συμφωνία.
Το κλίμα στις διαπραγματεύσεις είναι θετικό σύμφωνα με πηγές της Γερμανικής κυβέρνησης όπως αποτυπώνεται στο τύπο εκεί σήμερα το πρωί αλλά δεν θα λέγαμε πως κάτι ανάλογο φάνηκε μετά τις επαφές της ελληνικής πλευράς με τον Μάριο Ντράγκι. Απομένει λοιπόν σήμερα κύρια για τους εγχώριους αναλυτές που επηρεάζονται από τα πολιτικά ζητήματα της χώρας περισσότερο, η απόφαση της ΕΚΤ γύρω από την διευκόλυνση στο βραχυπρόθεσμο δανεισμό της χώρας. Οι ξένοι θεσμικοί ενδιαφέρονται για τη μεγάλη εικόνα και αυτή δεν έχει αλλάξει ριζικά όπως θα νόμιζε κάποιος αν μετρούσε την άτυπη ενημέρωση για το κλίμα στη διαπραγμάτευση από την ελληνική κυβέρνηση χθες το βράδυ.
Η νευρικότητα αλλά και η τελική της κατεύθυνση θα καθοριστεί πάλι από την εικόνα των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων και από την είδηση πως πληρώθηκαν οι τόκοι στο ΔΝΤ. Η απόφαση της ΕΚΤ πιθανά να επιδεινώσει ή να βελτιώσει το κλίμα για τα τραπεζικά blue chip.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Με απώλειες έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες, με την αγορά να αποτυπώνει τις ανησυχίες της για τις ελληνικές εξελίξεις, ενώ αρνητικά λειτούργησε και η ανακοίνωση για την μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,79% στις 17.928,20 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq σημείωσε απώλειες 1,55% στις 4.939,33 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 1,18% στις 2.089,46 μονάδες.
Στο ταμπλό, με απώλειες 2,2% έκλεισε η Apple, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των blue chips, ενώ αρνητικό ήταν και το κλείσιμο άλλων τεχνολογικών εταιρειών, όπως Microsoft και Google.
Στον αντίποδα, η Salesforce έκλεισε τελικά με κέρδη 1,6%, αν και ενδοσυνεδριακά η διαπραγμάτευσή της ανεστάλη για λίγο, καθώς το πρακτορείο Bloomberg ανέφερε ότι η Microsoft εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβάλει πρόταση εξαγοράς της.
Η αναβάθμισή της σύστασής της από την Jefferies Group σε buy, οδήγησε τη μετοχή της Tesla Motors στο +1%. Η αναβάθμιση και της Netflix σε buy, από την Bank of America, οδήγησε τη μετοχή της στο +1,9%.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στα 51,4 δισ. δολάρια διευρύνθηκε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2015, διαψεύδοντας επί τα χείρω τις εκτιμήσεις των αναλυτών για έλλειμμα 41,7 δισ. δολαρίων. Το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών. Οι εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 0,9%, στα 187,8 δισ. δολάρια, αλλά οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 7,7%, στα 239,2 δισ. δολάρια.
ΕΥΡΩΠΗ
Με ένα sell off την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, οι ευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν την Τρίτη με σημαντικές απώλειες, στη σκιά των ελληνικών εξελίξεων και της πτώσης των αμερικανικών δεικτών. Τις απώλειες περιόρισαν τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία που ανακοίνωσαν ορισμένες εισηγμένες.
Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,83% στις 6.928 μονάδες, ο γερμανικός DAXκατέγραψε απώλειες 2,51% στις 11.328 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε πτωτικά κατά 2,12% στις 4.974 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 1,46% στις 391,01 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά σημείωνε κέρδη έως και τις 401 μονάδες.
Στο ταμπλό, η UBS κατέγραψε κέρδη 4,75%, μετά την ανακοίνωση ότι κατάφερε αύξηση 88% στα κέρδη του πρώτου τριμήνου του έτους, ήτοι στα 1,977 δισ. ελβετικά φράγκα, από 1,11 δισ. στο ίδιο περσινό διάστημα. Οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν στα 1,437 δισ. φράγκα.
Στον αντίποδα, η HSBC κατέγραψε απώλειες 3,1%, παρά το γεγονός ότι κατέγραψε κέρδη ύψους 5,3 δισ. δολ. στο πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με τα 5,2 δισ. δολ. την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 15,9 δισ. δολ.
Επίσης, η Adidas υποχώρησε κατά 2,2%, παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε ότι τα λειτουργικά κέρδη του πρώτου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 12% στα 345 εκατ. ευρώ, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν στα 321 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα αυξήθηκαν στα 4,08 δισ. ευρώ, από 3,9 δισ. που ανέμεναν οι αναλυτές.
Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι υπήρξε αναβάθμιση των εκτιμήσεων για την οικονομία της Ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία πλέον εκτιμά ότι ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 1,5%, έναντι αρχικής εκτίμησης, η οποία έκανε λόγο για ανάπτυξη 1,3%.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, νέα αύξηση στα 26,3 δισ. ευρώ σημείωσε το έλλειμμα του προϋπολογισμού στη Γαλλία τον Μάρτιο του 2015, από 23,5 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους.
ΧΑ
Βίαια διόρθωσε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, χάνοντας μετά από δύο συνεδριάσεις το επίπεδο των 800 μονάδων, το οποίο κατέκτησε ελπίζοντας σε μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδος – ΕΕ σύντομα. Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων στάθηκαν αφορμή για την “ηχηρή” διόρθωση της αγοράς, μετά το πρόσφατο ανοδικό σερί.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 3,85% στις 794,23 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 820,48 μονάδες και η χαμηλότερη στις 785,74. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 16,77% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, διαμορφούμενη στα 89,35 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 7,39 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Αν και μέχρι τα μισά σχεδόν της συνεδρίασης οι απώλειες που καταγράφονταν ήταν υπό έλεγχο, τα σχόλια του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Κριστιάν Νουαγιέ, ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να ξεμείνουν από επαρκή εχέγγυα ια να κάνουν χρήση των κεφαλαίων του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA), αν η κατάσταση στη χώρα δεν βελτιωθεί σύντομα, στάθηκαν η αφορμή για την ένταση των ρευστοποιήσεων. Σημειώνεται ότι την Τετάρτη αναμένεται η απόφαση της ΕΚΤ για την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA.
Σε αυτό το πλαίσιο ανησυχιών, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 9,65% στις 592,66 μονάδες, χάνοντας τη στήριξη των 600 μονάδων, με την Πειραιώς να ολοκληρώνει με πτώση 14,19% στα 0,3690 ευρώ και όγκο 35,3 εκατ. τεμάχια. Στο -10,57% η Εθνική και στα 1,10 ευρώ, με πτώση 8,21% έκλεισε η Eurobank στα 0,1230 ευρώ και στο -6,39% η Alpha Bank ΑΛΦΑ και στα 0,2930 ευρώ. Με πτώση 14,85% στα 0,0860 ευρώ έκλεισε το warrant της Πειραιώς, ενώ προερxόταν από ράλι 150% το 8ήμερο.
Στο μεταξύ, αρνητικά λειτούργησε και η δημοσιοποίηση των εαρινών προβλέψεων για την ευρωπαϊκή οικονομία από την Κομισιόν, η οποία αναθεωρεί επί τα χείρω τις προηγούμενες προβλέψεις του περασμένου Φεβρουαρίου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας φέτος και του χρόνου. Ειδικότερα, η προβλεπόμενη ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί σημαντικά φέτος, αφού η αύξηση του ΑΕΠ δεν θα ξεπεράσει το 0,5%, ενώ το Φεβρουάριο η Κομισιόν προέβλεπε αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 2,5%.
Οι εκτιμήσεις αυτές ήρθαν μία ημέρα μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, το οποίο ανέφερε ότι το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι η Ελλάδα αποκλίνει μέχρι στιγμής σε τέτοιο βαθμό από το πρόγραμμα διάσωσης που κινδυνεύει να χάσει σημαντική στήριξη από το Ταμείο, εκτός εάν οι Ευρωπαίοι πιστωτές διαγράψουν μεγάλο μέρος του ελληνικού κρατικού χρέους.
Ο FTSE 25, τώρα, έκλεισε στις 237,18 μονάδες με πτώση 3,94%, με επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στις 234 μονάδες. Σε θετικό έδαφος έκλεισε μόνο η Motor Oil, στα 7,92 ευρώ με άνοδο 1,02%. Ανθεκτικότητα έδειξε και ο ΟΤΕ, ΟΤΕ κλείνοντας στα 8,20 ευρώ με πτώση μόλις 0,61% με όγκο 1,13 εκατ. τεμάχια, ενώ έχανε έως 4,61%
Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν, πλην των τραπεζικών, οι μετοχές της ΔΕΗ ΔΕΗ(-8,97%), της MIG (-8%), της Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-6,06%), της Folli Follie (-5,64%), της Τέρνα Ενεργειακή (-5,49%) και της Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ (-5,12%).
Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης (-9,94%) ενώ κανένας κλάδος δεν έκλεισε με θετικό πρόσημο. Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 30 κινήθηκαν ανοδικά, 90 καθοδικά, ενώ η τιμή 11 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.
Τεχνική ανάλυση
Η κάθοδος που ξεκίνησε μετά την πρόσκρουση του 25άρη στην αντίσταση των 246 -248 μονάδων θα συνεχιστεί κατά την εκτίμηση των επενδυτών στα παράγωγα, αφού πλέον από χθες ο δείκτης πέρασε σε προ-πορεία έναντι του ΣΜΕ με ταυτόχρονο κλείσιμο των long στοιχημάτων. Αφού καταγράφηκε μείωση των ανοικτών θέσεων κατά 1300 ΣΜΕ ενώ ανέβηκαν οι ανοικτές θέσεις στην επόμενη σειρά. Διατήρησαν ωστόσο την προήγηση της τιμής του ΣΜΕ Ιουνίου κατά 0,50 της μονάδας. Με κλείσιμο του 25άρη στις 237 μονάδες χονδρικά το ΣΜΕ τρέχοντα μήνα εκκαθαρίστηκε στις 236,50 μονάδες και του Ιουνίου στις 237.
Οι κινήσεις τους στα options αποκαλύπτουν πως δεν αποκλείουν την επάνοδο στα επίπεδα των 225 μονάδων αφού στα calls, λήξης Μαΐου άλλαξαν χέρια 200 από 51 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 230 ως τις 255 μονάδες. Ενώ για την σειρά Ιουνίου άλλαξαν χέρια 32 από 36 συμβόλαια, για τιμές εξάσκησης από τις 225 ως τις 255 μονάδες. Στα puts ο όγκος για την τρέχουσα ήταν 29 από 6 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 225 ως τις 245 μονάδες, ενώ για την επόμενη σειρά δεν διακινήθηκε συμβόλαιο.
Η στήλη παρά τις αποφάσεις των traders οφείλει να επισημάνει πως το ελάχιστο στη χθεσινή συνεδρία ήταν στις 234 μονάδες. Η πρόσφατη στατιστική προϊστορία θέλει αυτά τα επίπεδα να έχουν ιδιότητες στήριξης. Αυτό αποδείχθηκε στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης που ο δείκτης χτύπησε χαμηλό στις 233,5 μονάδες ενδοσυνεδριακά και μετά εκτινάχθηκε ως τις 246 για να κλείσει στις 245,3. Τα επίπεδα δε αυτά ήταν κορυφές για τον 25άρη στις συνεδριάσεις στις 14 Απριλίου στις 9 και στις 7 του ίδιου μήνα.
Αν σήμερα λοιπόν δεν αντιδράσει ο 25άρης, τότε οι 232 μονάδες θα αποτελέσουν μια ισχυρότερη στήριξη χωρίς να αποκλείεται πως ανάλογα θα συμπεριφερθούν και τιμές λίγο κάτω από τις 230 μονάδες, με βάση τα κλεισίματα του στις 31/3 και στις 2 και 8 Απριλίου.
Σήμερα
Οι ρευστοποιήσεις στα κρατικά ομόλογα παγκόσμια έσπρωξαν τις ασιατικές μετοχές σε χαμηλά δύο εβδομάδων, σήμερα Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι μπορεί να προκληθούν ρευστοποιήσεις και σε άλλες κατηγορίες ενεργητικού, ενώ το δολάριο παρέμεινε σε πίεση χτυπημένο από τις ανησυχίες από το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ.
Ένας βασικός δείκτης των ασιατικών μετοχών μειώθηκε 3% μετά από πρόσκρουση σε υψηλό πάνω από επτά χρόνια στις 29 Απριλίου. Σήμερα ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,8%, ενώ οι μετοχές της Αυστραλίας εμφάνισαν πτώση κατά -2,3%.
Οι συμμετέχοντες στην αγορά αγωνίστηκαν να βγάλουν νόημα από την ταυτόχρονη πίεση στις αγορές χρέους των ΗΠΑ και στην Ευρωζώνη αλλά και τις μετοχές, παράλληλα με την αύξηση της τιμής των πρώτων υλών.
Την ανησυχία φαίνεται να έχει προκαλέσει η επίμονη αύξηση των αποδόσεων των γερμανικών bund, που καθοδηγείται από τις ανησυχίες για μια πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας και τις υπερβολικά μεγάλες θέσεις σε ευρωπαϊκό χρέος.
«Οι σημερινές ρευστοποιήσεις στα ομόλογα φαίνεται να έχουν οδηγηθεί από τις εξελίξεις στις αγορές της Ευρωζώνης», δήλωσε στο Reuters ο Ashish Agrawal, στρατηγικός αναλυτής της Credit Suisse στη Σιγκαπούρη.
Σε μόλις τέσσερις συνεδρίες, οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών ομολόγων είχε τριπλασιαστεί φθάνοντας στο 0,517% και έτσι διαγράφονται όλα τα κέρδη του τρέχοντος έτους. Την Τρίτη μόνο, οι αποδόσεις στα ιταλικά, ισπανικά και πορτογαλικά ομόλογα αυξήθηκαν όλα κατά 27 ως 30 μονάδες βάσης.
Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων άγγιξαν κορυφή δύο μηνών στο 2,20% ανεβαίνοντας από 1,92% σε διάστημα λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Δημήτρης Τζάνας της TecGroup
Το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν μπορεί να αρνηθεί τελικά τη φύση του κατά τον ίδιο τρόπο ο σκορπιός δεν μπορεί να σταματήσει να δαγκώνει, όποτε του δίνεται η ευκαιρία να το κάνει. Εν προκειμένω, το Χ.Α. συνεχίζει να έχει την επενδυτική φυσιογνωμία μιας ρηχής Αγοράς με έντονη μεταβλητότητα, καθώς οι κινήσεις των πρωταγωνιστών του, δηλαδή των hedge funds που διενεργούν το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών, είναι επιθετικές και επιδιώκουν την καταγραφή βραχυπρόθεσμων κερδών.
Έτσι, η μη εκπλήρωση της προσδοκίας για κάποια συμφωνία στις αρχές της εβδομάδος που είχε προκαλέσει ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη μέχρι τις 826 μονάδες, οδήγησε σε ρευστοποιήσεις που εύκολα κατέρριψαν το “χάρτινο” όριο των 800 μονάδων, καθώς η επιδείνωση του κλίματος αύξησε πάλι την αβεβαιότητα περί το χρόνο και τη μορφή μιας τελικής συμφωνίας της Χώρας με τους Δανειστές της.
Δύο εξελίξεις συνέβαλλαν στην επιδείνωση του κλίματος: η σκληρή στάση του ΔΝΤ που εκτιμώντας ότι δεν θα επιτευχθεί φέτος πρωτογενές πλεόνασμα ζητεί άμεσες ενέργειες από την Ε.Ε. , είτε δηλαδή την έξοδο του από Δανειστής της Χώρας, είτε την άμεση αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο. Από την άλλη πλευρά, η Ε.Ε. διατυπώνει πλέον την πρόβλεψη ότι η Ελληνική Οικονομία δεν θα πετύχει ουσιαστικό ρυθμό ανάπτυξης φέτος, επισημοποιώντας δηλαδή την αρνητική συγκυρία της πραγματικής Οικονομίας που όλοι βιώνουμε τους τελευταίους μήνες.
Κατά τα λοιπά, το πρόβλημα ρευστότητας απειλεί να οδηγήσει σε αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του Κράτους κατά τον τρέχοντα μήνα, καθώς υπάρχουν δανειακές ανάγκες ύψους 1 δισ ευρώ και λοιπές ανελαστικές ανάγκες ύψους 2,7 δισ. ευρώ. Μετά βεβαιότητας ωστόσο, η διαδικασία γίνεται απαγορευτική τον Ιούνιο οπότε το σύνολο των υποχρεώσεων φτάνουν τα 4,8 δισ ευρώ!
Επομένως, η ανάγκη ενός ολοένα και περισσότερο επώδυνου συμβιβασμού με τους Δανειστές γίνεται επιτακτική, καθώς ο χρόνος δεν λειτουργεί, πλέον, υπέρ μας, αφού το στράγγισμα της ρευστότητας στην Αγορά συνιστά μείζονα απειλή για την Οικονομία, ενώ η προοπτική επανεκκίνησής της συνιστά ουτοπία. Το κλειδί της ρευστότητας βρίσκεται για την ώρα στην ΕΚΤ, από την οποία προσδοκούμε να αναθεωρήσει τη σκληρή της στάση σε σχέση με τοποθετήσεις Τραπεζικών διαθεσίμων σε έντοκα γραμμάτια.
Είναι σαφές επομένως, ότι το βραχυπρόθεσμο παιχνίδι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο θα είναι πτωτικού χαρακτήρα με το ενδεχόμενο επαναπροσέγγισης των 700 μονάδων.
Στο μεταξύ το αναδομημένο επιτελείο θα συνεχίζει να διαπραγματεύεται με στόχο την επίτευξη συμφωνίας και τη φιλολογία ενός “Grexit” να επανέρχεται στο διεθνή τύπο, ενόψει μάλιστα των Βρετανικών εκλογών το αποτέλεσμα των οποίων είναι ενδεχόμενο να αναζωπυρώσει και το “Brexit” (=σενάριο εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε.).
Δύσκολες μέρες δηλαδή για τη συνοχή του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, με την ΕΚΤ να πρέπει να επαγρυπνεί αδιάλειπτα.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Στο θέμα μείωσης του ελληνικού χρέους που έθεσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρονται και πάλι οι γερμανικές εφημερίδες.
«Το ΔΝΤ αποκάλυψε τις διαφωνίες μεταξύ των Ελλήνων και των πιστωτών τους» είναι ο τίτλος της Die Welt. Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται ότι το ΔΝΤ ζήτησε από τη Γερμανία και τους άλλους πιστωτές της Ελλάδας ξεκάθαρα είτε να εφαρμοστεί σκληρή πολιτική μεταρρυθμίσεων είτε να προχωρήσουν σε μείωση του ελληνικού χρέους.
Την επιβολή ενός ειδικού τέλους στις 500 πλουσιότερες οικογένειες της χώρας εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Bild. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ανάμεσα στις προταθείσες μεταρρυθμίσεις είναι επίσης η αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τους εργαζόμενους με εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ κατ’ έτος καθώς και του φόρου πολυτελείας για αγαθά όπως τα ακριβά αυτοκίνητα.
Στους θεσμούς παρέπεμψε για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι το ΔΝΤ ζητά νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δήλωσε: «Είναι φυσιολογικό πριν από κάθε συνεδρίαση του Eurogroup να υπάρχουν εικασίες, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διαδικασία σε εξέλιξη με τους τρεις Θεσμούς και την Ελλάδα».
Η αναζήτηση «τεχνικών λύσεων» ήταν το αντικείμενο της δεύτερης συνάντησης σήμερα στο Παρίσι του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον Γάλλο υπουργό Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν, αργά το απόγευμα, ύστερα από την πρωινή συνάντηση με τον ομόλογό του Μισέλ Σαπέν. Η συνάντηση, που διήρκεσε μία ώρα και ένα τέταρτο, έγινε στις 20:00 ώρα Ελλάδας, αφού επέστρεψε ο κ. Βαρουφάκης από τις Βρυξέλλες, όπου είχε συνάντηση με τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί.
Η τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας απασχόλησε τη συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στη Φρανκφούρτη. Εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση ο κ. Δραγασάκης. Όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ, στη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκε η τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και έγινε επισκόπηση της πορείας των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στις Βρυξέλλες.
Η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι πιστωτές της δεν θα καταλήξουν σε ολοκληρωμένη συμφωνία έως την επόμενη εβδομάδα όπως αναμενόταν δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Working Group Τόμας Βίζερ, εκφράζοντας, ωστόσο, την πεποίθηση ότι θα υπάρξει συμφωνία πριν ενσκήψει μια πραγματική κρίση ή μια χρεοκοπία.
Ενδεχόμενος συμβιβασμός της Ελλάδας με τους πιστωτές της την οδηγεί ακόμη περισσότερο στην καταστροφή, διότι αν περάσουν οι θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα χαθούν και την επόμενη χρονιά αποθέματα κεφαλαίων της χώρας, προειδοποιεί σε σημερινό άρθρο της η μεγαλύτερη αυστριακή οικονομική εφημερίδα Wirtschaftsblatt.
Το ΤΑΙΠΕΔ δεν διαπραγματεύεται με κανέναν την αλλαγή όρων του διαγωνισμού για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς Α.Ε., ξεκαθαρίζει το Ταμείο με ανακοίνωσή του. «Το ΤΑΙΠΕΔ τηρεί απαρέγκλιτα τους όρους διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης των επενδυτών και ενημερώνει ότι επεξεργάζεται μικρής έκτασης τροποποίηση των όρων, τους οποίους και θα επικοινωνήσει άμεσα σε όλους τους επενδυτές που βρίσκονται στη Β’ φάση του διαγωνισμού», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Στο 1,5% εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης το 2015 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναθεωρώντας επί τα βελτίω την αρχική της εκτίμηση, η οποία έκανε λόγο για ανάπτυξη 1,3%. Σύμφωνα με τις προβλέψεις που περιλαμβάνονται στην εαρινή της έκθεση, η Κομισιόν επισημαίνει ότι η πτώση των τιμών του πετρελαίου και η εφαρμογή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζα θα στηρίξουν τον αναπτυξιακό ρυθμό της Ευρωζώνης, ο οποίος θα ενισχυθεί το 2016 στο 1,9%. Η οικονομία της Ε.Ε. θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,8% το 2015 και 2,1% το 2016.
Μικρή άνοδο σημείωσε η κερδοφορία της Crédit Agricole SA το πρώτο τρίμηνο, καθώς τα ισχυρά κέρδη στην επενδυτική τράπεζα και τα οφέλη από το εξασθενημένο ευρώ αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο νέο ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης.
Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας βάσει στοιχείων ενεργητικού ανακοίνωσε πως τα καθαρά κέρδη της αυξήθηκαν κατά 3% στα 784 εκατ. ευρώ τους τρεις πρώτους μήνες του 2015, ενώ τα έσοδά της σημείωσαν άνοδο 8% και ανήλθαν στα 4,36 δισ. ευρώ.
Πτωτικά κινήθηκε ο αριθμός των ανέργων στην Ισπανία, για τρίτο συνεχή μήνα, τον Απρίλιο, παραμένοντας, ωστόσο, σε υψηλά επίπεδα, στα 4,33 εκατομμύρια. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας, οι άνεργοι μειώθηκαν τον προηγούμενο μήνα κατά 118.923 άτομα χάρη σε εποχικούς παράγοντες.
Την δυνατότητα εκχώρησης περισσότερων αρμοδιοτήτων στον εποπτικό της βραχίονα εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ώστε να αποδεσμεύει τους αξιωματούχους της από αρμοδιότητες χαμηλού επιπέδου, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.
Σε κερδοφόρο τροχιά επέστρεψε η Lufthansa κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, χάρη στο έκτακτο όφελος από την πρόωρη ανταλλαγή των μετατρέψιμων ομολόγων της JetBlue. Ο γερμανικός αερομεταφορέας ανακοίνωσε σήμερα πως εμφάνισε καθαρά κέρδη ύψους 425 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 252 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. Τα έσοδά του αυξήθηκαν κατά 8% στα 6,97 δισ. ευρώ.
ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ