Skip to main content

Market Beat: Οι επενδυτές ανησυχούν και παράλληλα ελπίζουν υποθάλποντας τη νευρικότητα

Με άνοδο κατόπιν συντονισμού με την αντίδραση στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά η αγορά της Αθήνας πέρασε τον μέσο όρο της πάνω από τις 610 μονάδες, με ανώτερο μέρας 5 μονάδες πιο πάνω. Ωστόσο ο τζίρος περιορίστηκε στα 35 εκατ. ευρώ και στην εξέλιξη των συναλλαγών η ανοδική ορμή διαρκώς εξασθενούσε. Η παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία βρίσκεται σε μια ιδιόμορφη κατάσταση. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν παγιδευτεί αυτόν τον μήνα ανάμεσα σε απαίσια οικονομικά μεγέθη συνδυασμένα με τις ανησυχίες σχετικά με την επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας, ενώ στην άλλη πλευρά αναπτύσσουν μια αισιοδοξία από τη χαλάρωση των περιορισμών λόγω του COVID-19 σε πολλές χώρες.

Το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας έδωσε την Τρίτη στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τρεις μήνες για να δικαιολογήσει τις αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς ομολόγων της, ή να χάσει την Bundesbank ως συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα που στοχεύει στο μετριασμό του οικονομικού πλήγματος από τον κοροναϊό. Το ευρώ έφτασε στο χαμηλότερο σημείο σε βάθος μιας εβδομάδας στα 1,0826 δολάρια τη νύχτα και υποχώρησε σε μια τριετή κατώτατη τιμή των 115,09 γιεν στην Ασία, καθώς οι έμποροι ανησυχούσαν τόσο για το καθεστώς όσο και για το μέλλον του ευρώ.

Με 4 εκατ. ευρώ στο ημίωρο ο ΓΔ κέρδιζε +1,9% πλησίαζε τις 914 μονάδες και από τα blue chip απώλειες κάτω του -1% είχε μόνον η ΤΙΤC. Ανάλογη ήταν η εικόνα των αγορών στην υπόλοιπη Ευρώπη και δεν είναι τελικά αυτή την εποχή υπερβολή η υπογράμμιση από τη στήλη του ρόλου που παίζει για την παγκόσμια κεφαλαιαγορά ο Φάρος των χρηματιστηρίων δηλαδή η Wall Street.

Όλοι καταλαβαίνουν και ας μην το ομολογούν πως τα χρηματιστήρια σαν προεξοφλητικός μηχανισμός είναι παντελώς τυφλά αφού κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει το μέγεθος και τη διάρκεια της κρίσης λόγω COVID19. Απομένει η παρακολούθηση του ισχυρότερου λόγω διεθνούς προτίμησης αλλά και σημαντικά πληγέντος, λόγω της υποτίμησης του κινδύνου αρχικά, πυλώνα της παγκόσμιας επενδυτικής βιομηχανίας.

Με την ελπίδα ανεβαίνουν οι τιμές και με τον φόβο πέφτουν αυτή την εποχή, με αποτέλεσμα να επιστρατεύεται η… συναισθηματική νοημοσύνη. Η “υστερόβουλη” πρόβλεψη της στήλης είναι πως o Φάρος θα αναβοσβήνει ως τις εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Η δυναμική των συναλλαγών από τις 12:40 ως τις 16:30 είχε προκαλέσει πλάγια νευρική κίνηση ανάμεσα στις 610,4 και στις 612,75 μονάδες και αυτό που μας φάνηκε σαν κεντρικό συμπέρασμα της συνόδου ήταν η προσπάθεια να τοποθετηθεί ο μέσο όρος πάνω από τις 610 μονάδες. Ήταν η στήριξη που χάθηκε εύκολα στην πρώτη σύνοδο της βδομάδας, της οποίας τη σημασία υπογράμμιζαν πριν ξεπεραστεί πτωτικά αλλά και αφού ο ΓΔ προσέγγισε τις 600. Το “αρνητικό” στην ανοδική σύνοδο της Τρίτης ήταν πως στις 16:00 με την αγορά στο +1,5% ο συνολικός τζίρος παρέμενα χαμηλότερα από τα 25 εκατ. ευρώ. Αφήνοντας υποψίες για την ποιότητα και των ταυτότητα των κωδικών που είχαν δημιουργήσει τα κέρδη στα 23 ανοδικά blue chip.

Κάτι κρατά σε επιφυλακή τους αισιόδοξους και δεν έχει ακόμα αναδειχθεί από τις αναλύσεις των εγχώριων παραγόντων. Μπορεί να είναι η αξιολόγηση, που αναμένεται την Παρασκευή, από την Moody’s και οι αναταράξεις… συνεχίζονται.

Η χαμηλή ισχύς της ανοδικής δυναμικής που ήταν πάλι εισαγόμενη όπως και η καθοδική σφραγίστηκε από την υποχώρηση του τζίρου και πιθανά ήταν η αιτία μαζί με τις πληροφορίες για τον Τραπεζικό κλάδο που οι προσδοκίες των εγχώριων παραγόντων είναι σεμνές και ταπεινές.

Η Eurobank Eq εκτιμά: “Σήμερα οι αγορές έδειξαν πως έχουν δυνάμεις για μία αντίδραση, λόγω ελπίδων για θεραπεία του κορωνοϊού, αλλά πιστεύουμε πως η μεταβλητότητα της αγοράς θα συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα”.

Η Leon Depolas Sec. επισημαίνει: “Βραχυπρόθεσμα, η διαπραγμάτευση εντός συγκεκριμένου εύρους τιμών αποτελεί το θετικό σενάριο στην παρούσα φάση, καθώς η κατάσταση αξιολογείται μέρα με την ημέρα. Επεξεργαζόμαστε τα εισερχόμενα εταιρικά αποτελέσματα, αλλά διατηρούμε αμυντική στρατηγική”.

Η Merit Sec. ειδοποιεί: “Πρώτο σημείο στήριξης οι 590 μονάδες και θετική ένδειξη το κλείσιμο του ΓΔ υψηλότερα των 609 μονάδων (ΚΜΟ 20)”.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Οι προοπτικές επαναλειτουργίας της αμερικανικής οικονομίας ανέβασαν τη διάθεση των επενδυτών για ρίσκο στη Wall Street. Από το εταιρικό μέτωπο, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα α’ τριμήνου ανακοίνωσε η DuPont. Αντίθετα, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε τον Μάρτιο στα 44,4 δις δολάρια. Οι εισαγωγές αγαθών διολίσθησαν 6,2% ενώ οι εξαγωγές βούτηξαν 9,6%. Τον Φεβρουάριο ήταν στα 39,8 δις δολάρια και ο τομέας των υπηρεσιών στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία τον Απρίλιο.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,56% ή 133 μονάδες, στις 23.883, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,9% στις 2.868 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,13% στις 8.809 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι Pfizer (+2,7%) και UnitedHealth (+2,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι Boeing (-4,6%) και Walt Disney (-1,6%).

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε άνοδο δύο μονάδων βάσης στο 0,65%.

ΕΥΡΩΠΗ

Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές βλέπουν θετικά την σταδιακή επαναλειτουργία των περισσότερων ευρωπαϊκών οικονομιών. Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι τιμές στα εργοστάσια των 19 κρατών της ευρωζώνης υποχώρησαν -1,5% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, και κατά- 2,8% σε ετήσια βάση. Τη μεγαλύτερη πτώση από την οικονομική κρίση του 2008 σημείωσαν οι τιμές παραγωγού τον Μάρτιο στην ευρωζώνη, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού μείωσε τη ζήτηση για πετρέλαιο.

Στο μεταξύ, το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο βάζει τρικλοποδιές στο QE. Το Δικαστήριο αποφάσισε ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων του 2015 της ΕΚΤ παραβιάζει «εν μέρει» το σύνταγμα.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +2,15% στις 335 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +1,66% στις 5.849 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα +2,51% στις 10.729 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +2,4% στις 4.483 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 19% στα 24,24 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,4%. Το ευρώ κινήθηκε χαμηλότερα 0,5% έναντι του δολαρίου στο 1,0860 από 1,0905 την προηγούμενη μέρα.

Στο εταιρικό μέτωπο, σημαντική πτώση στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου κατέγραψε η Total, καθώς οι τιμές του πετρελαίου έκαναν ιστορική βουτιά λόγω της μείωσης της ζήτησης λόγω κορωνοϊού.

ΧΑ

Ανατροπή στην τάση φυγής με φτωχό τζίρο έφερε υπέρβαση των 610 μονάδων

Στη δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, μετά από άνοιγμα στις 606,92 με ανοδικό χάσμα (4,56 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (602,36), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ, στο σύνολο της ελεύθερης διαπραγμάτευσης ήταν σε θετικό πεδίο. Κινήθηκε εις τρόπον ώστε να σχηματιστεί μια σαφής ανοδική πορεία. Από τις 10:30 που ορίστηκε το κατώτερο μέρας στο πρώτο λεπτό μετά το άνοιγμα ήταν οι 606,68 από 599,60 μονάδες την προηγούμενη. Η αναζήτηση του μέγιστου επίσης κράτησε λίγο αφού σημειώθηκε στις 10:51 και ήταν οι 615,17 από 622,01 μονάδες τη Δευτέρα και μετά από σκαμπανεβάσματα ξεκίνησε η πλάγια κίνηση σε δύο ζώνες τιμών.

Με πλάγια κίνηση μετά τις 12:40 ως τις 16:30 ανάμεσα στις 610 και 613 μονάδες πέρασε μετά τις 16:30 σε κίνηση μεταξύ 609 και 611 μονάδων χωρίς απομάκρυνση εκ του επιπέδου των 610 μονάδων, κατέληξε στις 17:01 στις 609,84 μονάδες. Άρα στο ημίωρο πριν τις δημοπρασίες κινήθηκε πλάγια νευρικά. Συνεπώς η αναζήτηση για το ανώτερο μέρας ενδοσυνεδριακά ήταν ανέφικτη, αφού τα ακρότατα της διακύμανσης (ανώτερο κατώτερο) εμφανίστηκαν στα πρώτα 25 λεπτά της ελεύθερης διαπραγμάτευσης.

Υπήρξε ένα υπολογίσιμο καθοδικό διάστημα κατά τη διάρκεια των συναλλαγών και ήταν όταν από τις 10:52 ως τις 11:48 που πήρε τον ΓΔ από τις 615 μονάδες και τον έφερε στις 609,84 που ήταν το ενδοσυνεδριακό χαμηλό μετά το πρώτο λεπτό. Στις δημοπρασίες φάνηκε πως οι εντολές αγοράς ισορρόπησαν τις εντολές πώλησης και ώθησαν τον ΓΔ λίγο πιο μακριά από το κατώτερο μέρας. Δεν είχαμε νέο κατώτερο έτους, έμειναν οι 469,55 από τη σύνοδο στις 17/3.

Η έναρξη στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης ήταν καθαρά ανοδική, χωρίς νευρικότητα στην τάση στην πρώτη ώρα. Τα κυριότερα χρηματιστήρια του πλανήτη κινήθηκαν ανοδικά, μετά τις πληροφορίες για επιστροφή στην κανονικότητα σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και σε Πολιτείες των ΗΠΑ.

Ο S&P 500 στην έναρξη σημείωσε άνοδο +1,00%, μετά από κέρδη +0,42% τη Δευτέρα. Αυτό έκανε τους επενδυτές στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να αυξήσουν τα ημερήσια κέρδη τους σε αντίθεση με την ισορροπία του +1,3% που καθόρισε την πορεία του ΓΔ εδώ. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 σημείωνε κέρδη +1,8% όταν έκλεισε η Αθήνα.

Σήμερα φάνηκε πως κάτι άλλαξε στη δυναμική του ΓΔ, που καθόρισε επίπεδα τιμών στις 17:00, 3,16 μονάδες πάνω από το κατώτερο μέρας. Με τον τραπεζικό δείκτη σε ρόλο κεντρικού παράγοντα στη διάρκεια της συνόδου, στις 17:01 ο ΔΤΡ είχε οδηγηθεί στις 322,84 από 312,58 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο και ο μέσος όρος κάθισε στις 609,84 μονάδες, ήτοι 5,33 χαμηλότερα από το μέγιστο. Η αγορά έκλεισε τελικά 8,03 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίας με τέσσερα εκ των blue chip με πτώση στο κλείσιμο.

Είχαμε συνεπώς πολλά blue chip που ώθησαν ανοδικά, εκτός των Τραπεζών. Ξεχώρισαν οι ΣΑΡ +7,56%, ΜΟΗ +5,59%, ΑΔΜΗΕ +4,51%, ΕΛΠΕ +3,58%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +3,14% με κέρδη πάνω από +3%. Μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά με πτώση, ήταν ΟΤΕ -2,55%, ΛΑΜΔΑ -1,25%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,36%, και ΟΠΑΠ-0,31%. Η παρουσία των θεσμικών του δολαρίου, δεν επηρέασε την τελική εικόνα. Ήταν σύνοδος με ανοδικό αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 43,316 από 42,916 δις ευρώ.

Τη σύνοδο σφράγισε κατώτερο συναλλακτικό ενδιαφέρον από της προηγούμενης συνεδρίας, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 2,461 ευρώ (για ΜΠΕΛΑ ΕΥΡΩΒ & ΜΟΗ). Η δε εμφάνιση κερδών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Η απόδοση του δεκαετούς οδηγήθηκε στο 2,165% από 2,145%.

Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+3,33%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +2,94% από -8,25%, την ΕΤΕ στο +4,42% από -8,80%, ΕΥΡΩΒ στο +3,19% από -7,93% και την ΠΕΙΡ στο +2,78% από -8,29%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή -0,14% από -5,08%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (20 από 0) blue chip έναντι των καθοδικών (4 από 24) και ένα τη ΒΙΟ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +1,33% οδηγήθηκε στις 610,39 από 602,36 μονάδες όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1481,68 από 1464,70 με μεταβολή +1,16%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 35,349 από 49,218 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,461 από 1,190 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 64 από 12, των καθοδικών 36 από 89 και 26 από 22 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Χαμηλά οι όγκοι και οι προσδοκίες ανεξαρτήτως τάσης

Στη δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 μόνο σε θετικό πεδίο. Τον έκλεισαν τελικά, 16,98 μονάδες ψηλότερα. Το μέγιστο οι 1494,25 μονάδες, εμφανίστηκε στις 10:51. Το ελάχιστο σημειώθηκε στις 10:30 και ήταν οι 1478,78. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 1481,53 μονάδες. Το κλείσιμο στις 1481,68 από 1464,70 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +1,16% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 5,002 από 5,868 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Μαΐου ανήλθε σε 690 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1495,00 μονάδες κατώτερο τις 1480,00 και τελευταίες πράξεις στις 1482,50 από 1473,00 μονάδες με ανοικτά 3226 από 3296 συμβόλαια.. Άλλαξαν επίσης χέρια 195 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με ανώτερο τις 1491,75 μονάδες με τις τελευταίες πράξεις στις 1479,00 από 1469,00 μονάδες και έτσι έμειναν ανοικτά 346 από 326 συμβόλαια.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον αυξήθηκε. Στα calls του 25άρη λήξης Μαΐου ο όγκος ήταν 99 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1475 ως τις 1525 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Ιουνίου, ο όγκος ήταν 40 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 1500 και στις 1525 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Μαΐου ο όγκος ήταν 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1500 μονάδες. Ενώ δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια λήξης Ιουνίου. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo περιορίστηκε στα 1.858 συμβόλαια για ΜΥΤΙΛ και στα 1.150 για ΟΠΑΠ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ:

“Ο Απρίλιος ήταν μήνας θετικών επιδόσεων για όλα τα χρηματιστήρια του πλανήτη, κυρίως εξαιτίας της αρνητικής υπερβολής του προηγούμενου μήνα, αλλά και των αντανακλαστικών που επέδειξαν από κοινού κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις. Όμως, ο χαμηλός βαθμός ορατότητας παραμένει τόσο στο υγειονομικό πεδίο σε σχέση με την πανδημία (ανακάλυψη αποτελεσματικού φαρμάκου/εμβολίου), όσο και στο πεδίο της οικονομίας.

Οι περισσότερες κυβερνήσεις αναγγέλλουν τον οδικό χάρτη για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, μαζί και η ελληνική, διαδικασία επίπονη και χρονοβόρα που διακόπτει την καραντίνα και επιτρέπει να οραματιζόμαστε την επαναφορά σε μια κανονικότητα, που θα είναι σε πολλά επίπεδα διαφορετική από αυτή που γνωρίζαμε!

Αν και οι εξελίξεις είναι κατ’ αρχάς θετικές για την οικονομία, η αισιοδοξία είναι από όλους συγκρατημένη. Οι επιδόσεις για το 1ο τρίμηνο στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη (-4,8% και -3,8% αντίστοιχα έναντι του προηγούμενου) ήταν οι αναμενόμενες, αλλά όλοι αναμένουμε να δούμε το ακόμη δυσκολότερο 2ο τρίμηνο, για το οποίο οι προσδοκίες είναι χειρότερες, με τις αγορές να ανησυχούν για το βαθμό επιδείνωσης των εταιρικών μεγεθών.

Η πετρελαϊκή αναταραχή παραμένει με την τιμή του αργoύ πετρελαίου να καταγράφει ακόμη και μονοψήφια επίδοση πριν λίγες ημέρες. Τον πρόεδρο Trump και τον υπουργό Εξωτερικών να βάλουν ευθέως κατά της Κίνας για την διάδοση του κορωνοϊού, συντηρώντας κλίμα αντιπαλότητας και πιθανών νέων εχθρικών κινήσεων αναμεταξύ τους στο οικονομικό πεδίο, στο εγγύς μέλλον. Τον Warren Buffett να ξεπουλάει τις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών και να διατηρεί $137 δισ. μετρητών, δηλώνοντας παντοτινή πίστη στις ΗΠΑ αλλά απροθυμία για νέες τοποθετήσεις, επί του παρόντος.

Τις Federal και ECB να δηλώνουν ότι παραμένουν σε επαγρύπνηση για νέες δράσεις και τους ηγέτες της Ε.Ε. να καλούνται στην Σύνοδο Κορυφής να μορφοποιήσουν αποτελεσματικά το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.

Με αυτά τα δεδομένα, η επενδυτική ψυχολογία διαταράσσεται πάλι. Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων για το σχηματισμό που θα ακολουθήσει το ΑΕΠ το 2020 και στη συνέχεια ποικίλουν, από το “V” και το “U” για τους πιο αισιόδοξους, μέχρι το “W” και το “L” για τους απαισιόδοξους. Επομένως, η πορεία και των χρηματιστηριακών δεικτών μπορεί να κινηθεί από ανοδικά μέχρι πτωτικά και πάλι, επιβεβαιώνοντας το σενάριο του διπλού πάτου, αν η ύφεση υποτροπιάσει και η πανδημία αναζωπυρωθεί, αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να επαναφέρουν τα περιοριστικά μέτρα.

Στην Ελλάδα, η επιδείνωση του δείκτη οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, αλλά και του δείκτη παραγγελιών PMI για τη βιομηχανία τον Απρίλιο, επιβεβαιώνουν ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Η διάσωση ενός μέρους από τη φετινή τουριστική σεζόν αποτελεί το καλύτερο σενάριο για το επόμενο διάστημα για την ελληνική οικονομία, με την Ελλάδα να προβάλλεται ως ο ασφαλής υγειονομικά προορισμός του πλανήτη, για όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν.

Την ίδια ώρα, η αναγκαστική αναβολή των σχεδιαζόμενων τιτλοποιήσεων από τις συστημικές τράπεζες, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη προσθήκη νέων “κόκκινων” δανείων στα χαρτοφυλάκιά τους, κινητοποιεί την ΤτΕ που ετοιμάζεται να επαναφέρει την πρόταση της “bad bank”, ώστε να αποτραπούν δυσάρεστες εξελίξεις σε σχέση με την κεφαλαιακή τους επάρκεια το 2021.

Με αυτά τα δεδομένα, ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου αναστέλλει, πιθανότατα, τις συναντήσεις του με τις 650 μονάδες, ή και ψηλότερα και επαναφέρει το σενάριο ενδεχόμενης οπισθοχώρησης κάτω από τις 600 μονάδες, με τις 580 μονάδες να αποτελούν ισχυρό επίπεδο στήριξης. Η συνειδητοποίηση των σοβαρών δυσκολιών όπως, χωρίς καλλωπισμούς, διατυπώθηκαν από τον επικεφαλής της Aegean Airways Ευτύχη Βασιλάκη, μιας από τις πλέον αξιόπιστες επενδυτικές επιλογές του ελληνικού χρηματιστηρίου, μετέφερε τα σωστά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση: τα νέα δεδομένα επιβάλλουν τον ανασχεδιασμό του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας και τη χάραξη μιας άλλης στρατηγικής από τους επιχειρηματίες, ώστε σε πρώτη φάση να διασφαλίσουν την επιβίωσή τους και στη συνέχεια τη μεγέθυνσή τους”.

Σήμερα

Οι μετοχές παλεύουν να περάσουν από το αρνητικό στο θετικό πεδίο και το γιεν εμφάνισε κέρδη σήμερα Τετάρτη 6/5, με τις αγορές στην Κίνα να είναι σχεδόν επίπεδες κατά την επιστροφή τους από αργίες διαρκείας καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τις εντάσεις μεταξύ Κίνας και Η.Π.Α., ενώ το πετρέλαιο σταμάτησε μια αλυσίδα ανοδικών συνεδριάσεων από τους κινδύνους που συνεπάγεται η υπερπροσφορά εν μέσω της χαμηλής ζήτησης.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Wall Street έγιναν αρνητικά αφού ξεκίνησαν υψηλότερα, με τα E-minis για τον S & P500 στο -0,3% αλλά στο δεύτερο μέρος εμφάνισαν μεταβολές της τάξης του 0,00% και στις 9:00 δική μας ώρα εμφανίζουν κέρδη +0,5%.

Η Κίνα, που άνοιξε για πρώτη φορά από την Πέμπτη, ξεκίνησε με υποχώρηση με τον δείκτη των blue-chip κάτω -0,6% και στις 9:00 δική μας ώρα εμφάνιζαν μεταβολή +0,16%. Οι μετοχές της Αυστραλίας μειώθηκαν -0,8% και στις 9:00 δική μας ώρα εμφάνιζαν μεταβολή -0,26%.

Καθώς ο Πρόεδρος Trump και η διοίκησή του εξακολουθούν να βάλλουν προς το εργαστήριο στη Wuhan, οι συναλλασσόμενοι είναι εξαιρετικά προσεκτικοί σήμερα το πρωί, σταθμίζοντας όλες τις πιθανές απαντήσεις της Κίνας. Και αυτό που θα έβλαπτε περισσότερο θα ήταν να μειώσει η Κίνα τις εισαγωγές πετρελαίου των ΗΠΑ.

Αλλού, ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ πρόσθεσε 0,7% και στις 9:00 δική μας ώρα εμφάνιζε μεταβολή +1,09%. Το κλίμα για τον KOSPI της Νότιας Κορέας ήταν επίσης αισιόδοξο, αυξάνοντάς τον κατά 1% και στις 9:00 δική μας ώρα εμφάνιζε μεταβολή +1,51%. Οι ιαπωνικές αγορές έκλεισαν για μια δημόσια αργία.

Αυτά άφησαν τον ευρύτερο δείκτη MSCI μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας με αύξηση +0,3% σε σχετικά ελαφρούς όγκους και στις 9:00 δική μας ώρα εμφάνιζε μεταβολή +0,67%.