Skip to main content

Market Beat: Οι ελπίδες για φρένο στην εισαγόμενη φυγή από το ρίσκο είναι επίσης εισαγόμενες  

Η αισιοδοξία στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά για την οικονομική ανάκαμψη μετά το ξέσπασμα του κοροναϊού ξεπέρασε, τουλάχιστον για λίγο, τον τελευταίο πόλεμο λέξεων μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος είχε μειώσει τις μετοχές της Ασίας και της Ευρώπης τη Δευτέρα.

Η αγορά της Αθήνας συντονίστηκε με τις υπόλοιπες στην Ευρώπη και την Ασία τη Δευτέρα. Ωστόσο το βράδυ οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ κατάφεραν, στο τέλος, να κλείσουν με κέρδη, με οδηγούς τα μεγάλα ονόματα στο κλάδο της τεχνολογίας όπως η Microsoft, η Apple και η Amazon. Η ανάκαμψη ήρθε επίσης με τις πιο αισιόδοξες δηλώσεις από τους κυβερνήτες της Καλιφόρνια και της Νέας Υόρκης για το άνοιγμα των επιχειρήσεων. Ο Andrew Cuomo της Νέας Υόρκης τη Δευτέρα παρουσίασε μια σταδιακή επανέναρξη στην Πολιτεία που επλήγη περισσότερο από την πανδημία COVID-19. Η αισιοδοξία για μια οικονομική ανάκαμψη μετά το ξέσπασμα του κοροναϊού ξεπέρασε, τουλάχιστον για λίγο, τον τελευταίο πόλεμο λέξεων μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Με δεδομένη την κατήφεια στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά, μετά την ανανέωση της σκληρής ρητορικής στο διάλογο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, η έναρξη των συναλλαγών στην αγορά της Αθήνας είχε τα χαρακτηριστικά της, χωρίς αμφισβητήσεις, καθόδου. Άργησε να γίνει επιτυχής διασταύρωση εντολών αγοράς και πώλησης στα τραπεζικά blue chip, αλλά μόλις απέκτησαν οι συναλλαγές ροή οι απώλειες του ΓΔ (στις 607,2 μονάδες) πέρασαν το -3,3%. Ενώ δεν είχαν ακόμα συμπληρωθεί οκτώ λεπτά, ο τζίρος ξεπέρασε τα 2,2 εκατ. ευρώ και παράλληλα ίδιο ποσοστό απωλειών εμφάνιζαν οι DAX, CAC, ο ισπανικός IBEX & ο ιταλικός MIB. Η ευρωζώνη δεχόταν πιέσεις.

Μετά από την παραμονή του μέσου όρου επί πέντε λεπτά στις 607 μονάδες, είχαμε την πρώτη αναπήδηση στις 10:42 με επάνοδο στις 611 σε οκτώ λεπτά. Κατόπιν τέθηκε το στοίχημα του σεβασμού του κατώτερου που είχε αρχικά εμφανιστεί. Στο ημίωρο ο τζίρος είχε φθάσει στα 7,5 εκατ. ευρώ με πακέτο 651.500 ευρώ για ΜΟΗ. Ο ΓΔ ήταν πάλι στις 607,28 μονάδες και η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ είχε πέσει κατά 1,245 δις ευρώ. 

Τις εντυπώσεις στο ταμπλό κέρδιζαν οι απώλειες στο -16% για την ΑΡΑΙΓ και άνω του -6% σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΒΙΟ. Όταν πέρασε ο τζίρος τα 10 εκατ. ο ΓΔ έκοψε κάτω από τις 607, υποδηλώνοντας πως η αναζήτηση πυθμένα θα είχε διάρκεια και θα μοίραζε πόνο στα χαρτοφυλάκια κάθε τύπου. Μετά τις 12:23 το κατώτερο ήταν στις 602,72 μονάδες με επιβεβαίωση στις 12:50, αφού τότε χτύπησε πάλι τις 602,83 και τινάχθηκε ως τις 605. Εμφανίστηκε κατά περιόδους, σύμφωνα με τα παραπάνω, αντίδραση στις πιέσεις, αλλά η ισχύς της κάθε φορά εξατμιζόταν από την ενισχυμένη προσφορά.  Έτσι με μικρά μεν βήματα συνεχιζόταν η αναζήτηση πυθμένα με νέο στοίχημα μετά τις 14:36 που εμφανίστηκαν οι 600,79 μονάδες την παραμονή του ΓΔ πάνω από τις 600. . Η βάση των ρευστοποιήσεων ήταν η απόφαση να αυξήσουν οι επενδυτές κάθε τύπου τα διαθέσιμα σε ρευστό καλού κακού. Αυτό κάνουν και γίγαντες των επενδύσεων όπως ο Μπάφετ, ενώ νοιάζονται μήπως εξατμιστούν παντελώς τα κέρδη του Απρίλη.

Η εικόνα στο κλείσιμο δέχθηκε βελτιωτικές παρεμβάσεις, με σχηματισμό της εντύπωσης πως η πίεση δεν εκτονώθηκε. Αν και οι ρυθμοί έπεσαν όταν η αγορά έπιασε τις 600 μονάδες. Υπογραμμίζοντας την συμφωνία των ισχυρών θεσμικών πως το πέρασμα κάτω από τις 600 μονάδες προϋποθέτει από την πλευρά της τεχνικής ανάλυσης μεγαλύτερους όγκους για να γίνει πιστευτό. Με την αλλαγή στο κλίμα πιθανά να αλλάξουν τακτική σήμερα οι επαγγελματίες διαχειριστές.

Το γεγονός πως η εισαγόμενη ανησυχία οδήγησε στη γενίκευση της τάσης για μείωση θέσεων συνέβαλε πιθανά στη μετριοπάθεια των εκτιμήσεων και των παρατηρήσεων των εγχώριων αναλυτών. Βλέπουν ως γεγονός καταλυτικής σημασίας τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ 

Η Eurobank Eq αναφέρει: “Για αυτή την εβδομάδα το συναίσθημα αποφυγής ρίσκου φαίνεται να έχει επιστρέψει στις αγορές παγκοσμίως, καθώς τα αδύναμα οικονομικά δεδομένα υπενθυμίζουν τον αντίκτυπο του κορωνοϊού και έχουν αυξηθεί και οι ανησυχίες αναφορικά με την αύξηση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Στο πλαίσιο αυτό, περιμένουμε πως το ‘bear market rally’ θα εξασθενίσει και οι μετοχές θα υποχωρήσουν”.

Η Beta Sec. εκτιμά:  “Η εγχώρια αγορά εμφάνισε τάσεις διόρθωσης, μετά την άνοδο του Απριλίου. Όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στη Σύνοδο Κορυφής της 6ης Μαΐου”.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ  

Η διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας για τον κορωνοϊό προβλημάτισε τους επενδυτές κρατώντας τους Dow Jones και τον S&P στο κόκκινο για το μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης αλλά τελικά η αισιοδοξία για τις εταιρίες τεχνολογίας έδωσε κέρδη στη Wall Street.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι εργοστασιακές παραγγελίες υποχώρησαν κατά 10,3% στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, καταδεικνύοντας τον μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας.  Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών βούτηξαν 14,7%, λίγο περισσότερο από την προηγούμενη μέτρηση που έδειξε πτώση 14,4%.  Εν τω μεταξύ, οι παραγγελίες για μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά κινήθηκαν 5,8% χαμηλότερα.0

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,11% ή 26 μονάδες, στις 23.749,76, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,42% στις 2.842,74 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,23% στις 8.710,71 μονάδες.

Από τις μετοχές στον βιομηχανικό Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι Exxon Mobil (+3,6%) και Microsoft (+2,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι Reytheon Technologies (-4%) και Caterpillar (-2,9%).

Στο αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 3,1% και η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,7%. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε άνοδο δύο μονάδων βάσης στο 0,63%.

ΕΥΡΩΠΗ

Η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον περασμένο μήνα κατέρρευσε, καθώς το lockdown που επιβλήθηκε για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας ανάγκασε τα εργοστάσια να σταματήσουν τη λειτουργία τους.

Σύμφωνα με το Reuters, ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών ΡΜΙ της IHS Markit, βυθίστηκε στις 33,4 μονάδες τον Απρίλιο, από 44,5 τον Μάρτιο. Ήταν το πιο χαμηλό επίπεδο από την έναρξη της έρευνας, το 1997. Ο δείκτης που μετράει την παραγωγή έκανε βουτιά στις 18,1 μονάδες, από 38,5.

Στον αντίποδα, οριακά βελτιωμένο είναι το επενδυτικό κλίμα στην ευρωζώνη τον Μάιο, αλλά η εκτίμηση για τις τρέχουσες συνθήκες χτύπησε ιστορικό χαμηλό, καθώς υπάρχουν προς αντιμετώπιση πρωτοφανείς προκλήσεις λόγω της κρίσης του COVID19.

Στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -2,65% στις 328,44 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -0,16% στις 5.753,78 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα -3,64% στις 10.466,80 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -4,24% στις 4.378,23 μονάδες.

ΧΑ

Η γενίκευση της τάσης φυγής από τις αγορές μετοχών έφερε στο ΧΑ πτώση -4,13%    

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, μετά από άνοιγμα στις 622,01 με καθοδικό  χάσμα  (6,24 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (628,25), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ, στο σύνολο της ελεύθερης διαπραγμάτευσης ήταν σε αρνητικό πεδίο. Κινήθηκε εις τρόπον ώστε να σχηματιστεί μια σαφής καθοδική πορεία. Από τις 10:30 που ορίστηκε το ανώτερο μέρας στο άνοιγμα ήταν οι 622,01 από  644,39 μονάδες την περασμένη Πέμπτη ξεκίνησε η αναζήτηση πυθμένα που ορίστηκε στις 599,60 μονάδες από 627,20 την προηγούμενη. Ήταν το χαμηλότερο επίπεδο σε όλη τη διάρκεια των γεμάτων νευρικότητα συναλλαγών, και σημειώθηκε στις 15:48.

Η κίνηση επί ώρες σε αρνητικό πεδίο, και η καθαρή πτώση είχε σαν συνέπεια το ανώτερο μέρας να μείνει αυτό που ορίστηκε στις 10:30, και ο πυθμένας εμφανίστηκε μετά από σειρά πτωτικών βημάτων. Με πλάγια κίνηση μετά τις 11:30 ως τις 14:00 ανάμεσα στις 602 και 606 μονάδες πέρασε μετά τις 14:30 σε κίνηση  μεταξύ 600 και 601,5 μονάδων χωρίς απομάκρυνση εκ του επιπέδου των 600 μονάδων, κατέληξε στις 17:01 στις 600,19 μονάδες. Άρα στο ημίωρο πριν τις δημοπρασίες κινήθηκε πλάγια νευρικά. Συνεπώς η αναζήτηση για το ανώτερο μέρας ενδοσυνεδριακά ήταν  ανέφικτη, ενώ το κατώτερο εμφανίστηκε μετά από 5 ώρες και 18 λεπτά ελεύθερης διαπραγμάτευσης.

Δεν υπήρξε ένα κάποιο υπολογίσιμο ανοδικό διάστημα  σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών. Στις δημοπρασίες φάνηκε πως οι εντολές αγοράς ισορρόπησαν τις εντολές πώλησης και ώθησαν τον ΓΔ πιο μακριά από το κατώτερο μέρας. Δεν είχαμε νέο κατώτερο έτους, έμειναν οι 469,55 από τη σύνοδο στις 17/3.

Η έναρξη στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης ήταν καθαρά πτωτική, χωρίς νευρικότητα στην τάση στην πρώτη ώρα. Τα κυριότερα χρηματιστήρια του πλανήτη κινήθηκαν καθοδικά, μετά τις αναφορές για δασμολογήσεις των ΗΠΑ στην Κίνα και μετά την απουσία καίριων αποφάσεων επί των βασικών πολιτικών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ακόμη και αφού επέκτεινε ορισμένα μέτρα τόνωσης.

Ο S&P 500 στην έναρξη σημείωσε πτώση -0,9%, μετά από μια βουτιά την Παρασκευή. Αργότερα ξεκίνησε η ανακτηση των απωλειών με τη βοήθεια των εταιριών τεχνολογίας, και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq Composite πέρασε σε θετικό πεδίο μετά την πρώτη ώρα. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 σημείωνε πτώση -2,2% όταν έκλεισε η Αθήνα.

Χθες φάνηκε πως δεν άλλαξε κάτι στη καθοδική δυναμική  του ΓΔ, που καθόρισε επίπεδα τιμών στις 17:00, 0,59 μονάδες  πάνω από το κατώτερο μέρας. Με τον τραπεζικό δείκτη σε ρόλο κεντρικού παράγοντα στη διάρκεια της συνόδου, στις 17:01 ο ΔΤΡ είχε οδηγηθεί στις 312,58 από 339 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο και ο μέσος όρος κάθισε στις 600,19 μονάδες, ήτοι 21,82 χαμηλότερα από το μέγιστο. Η αγορά έκλεισε τελικά 25,89 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίας με απουσία των blue  chip με κέρδη στο κλείσιμο.

Δεν είχαμε λοιπόν blue  chip που ώθησαν ανοδικά,  . Μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά με πτώση πάνω από -6%, εκτός των Τραπεζικών, ήταν ΑΡΑΙΓ -24,32%, ΒΙΟ -8,32%, ΛΑΜΔΑ -7,00%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ-6,87%, ΦΡΛΚ -6,71%, ΕΥΔΑΠ -6,34%, και ΔΕΗ-6,04%. Η παρουσία των θεσμικών του δολαρίου, δεν επηρέασε την τελική εικόνα. Ήταν σύνοδος με πτωτικό αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 42,916 από 44,509 δις ευρώ.

Τη σύνοδο σφράγισε κατώτερο συναλλακτικό ενδιαφέρον από  της προηγούμενης συνεδρίας, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 1,190 ευρώ (για ΜΟΗ). Η δε εμφάνιση απωλειών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Η απόδοση του δεκαετούς οδηγήθηκε στο 2,145% από 2,152%.

Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-8,28%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -8,25% από -4,03%, την ΕΤΕ στο -8,80% από -4,69%, ΕΥΡΩΒ στο -7,93% από -5,95% και την ΠΕΙΡ στο -8,29% από -4,84%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή -5,08% από -1,95%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip χειροτέρεψε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (0 από 3) blue chip έναντι των καθοδικών (24 από 21) και ένα τη ΣΑΡ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -4,12% οδηγήθηκε στις 602,36 από 628,25 μονάδες όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1464,70 από 1525,21 με μεταβολή -3,97%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 49,218 από 57,908 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 1,190 από 1,213 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 12 από 31, των καθοδικών 89 από 79 και 22 από 18 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Η μεγάλη πτώση του 25άρη δεν ενίσχυσε τα short στοιχήματα

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 μόνο σε αρνητικό πεδίο. Τον έκλεισαν τελικά, 60,51 μονάδες χαμηλότερα. Το μέγιστο οι 1512,33 μονάδες, εμφανίστηκε πάλι στις 10:30. Το ελάχιστο σημειώθηκε στις 15:49 και ήταν οι 1456,43. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 1458,63 μονάδες. Το κλείσιμο στις 1464,70 από 1525,21 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -3,97% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 5,868 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Μαΐου ανήλθε σε 866 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1500,00 μονάδες, κατώτερο τις 1455,00 και τελευταίες πράξεις στις 1473,00 από 1554,75 μονάδες με ανοικτά 3296 από 3200 συμβόλαια. Άλλαξαν επίσης χέρια 67 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τελευταίες πράξεις στις 1469,00 από 1544,00 μονάδες και έτσι έμειναν ανοικτά 316 από 312 συμβόλαια.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον αυξήθηκε. Στα calls του 25άρη λήξης Μαΐου ο όγκος ήταν 80 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 1450 τις 1500 και τις 1550 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Ιουνίου, ο όγκος ήταν  2 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 1400 και στις 1425 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Μαΐου ο όγκος ήταν 1 συμβόλαιο για τιμή εξάσκησης στις 1450 μονάδες. Ενώ άλλαξαν χέρια 40 συμβόλαια λήξης Ιουνίου για τιμή εξάσκησης στις 1425 και 1450 μονάδες. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo περιορίστηκε στα 28.500 συμβόλαια για ΟΠΑΠ. 

Η πτώση της αγοράς με οδηγούς τις τραπεζικές μετοχές δεν μείωσε την ψυχραιμία στις εκτιμήσεις των αναλυτών αν και η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον περασμένο μήνα κατέρρευσε, καθώς το lockdown που επιβλήθηκε για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας ανάγκασε τα εργοστάσια να σταματήσουν τη λειτουργία τους.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Η Merit Sec σημειώνει: “Χάθηκε το πρώτο σημείο στήριξης των 610 μονάδων (ΚΜΟ 20). Η πρώτη αντίσταση στις 650 μονάδες.

Καλά τα αποτελέσματα της Jumbo με αύξηση σε όλες τις γραμμές, θετική παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών (€171 εκατ.) και καθαρό ταμείο ύψους €331 εκατ. Η διοίκηση θα προτείνει στη γ.σ. τη διανομή μικτού υπόλοιπου μερίσματος €0,062/μετοχή. Η διοίκηση ανακοίνωσε ακόμα ότι το 2020 θα είναι μία πολύ δύσκολη χρονιά, αφού κάθε μήνας lockdown, πλην του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου, αντιπροσωπεύει περίπου το 5% των πωλήσεων, ενώ εκτιμά ότι ακόμα και όταν ανοίξουν τα καταστήματα, οι πωλήσεις θα είναι μειωμένες σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο. Σε αυτή την συγκυρία θα υπάρξουν καθυστερήσεις στο άνοιγμα των καταστημάτων που ήταν προγραμματισμένα να λειτουργήσουν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020, ωστόσο ο όμιλος δεν θα παρεκκλίνει από τη μακροπρόθεσμη στρατηγική επέκτασης του δικτύου. Το ηλεκτρονικό κατάστημα στην Ελλάδα διπλασίασε τις πωλήσεις του, όμως αντιπροσωπεύει ένα μικρό ποσοστό στη συνολική δραστηριότητα.

Αδύναμα τα αποτελέσματα του Ελλάκτωρα, λόγω της κακής χρηματοοικονομικής εικόνας με αρνητική παραγωγή λειτουργικών και ελεύθερων ταμειακών ροών, αύξησης του καθαρού δανεισμού (+€243 εκατ.) και αύξησης των ζημιών μετά φόρων. Η εταιρεία είναι ήδη υπερδανεισμένη, όπως φαίνεται και από τους παραπάνω δείκτες. Είμαστε αρνητικοί για τις προοπτικές της και πιστεύουμε ότι θα χρειαστεί ΑΜΚ για να συνεχίσει την λειτουργία της στο νέο περιβάλλον.

Το ΔΣ της Trastor αποφάσισε να τροποποιήσει το από 20/11/2019 πρόγραμμα Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου, ως προς τα εξής: α) μείωση του ανώτατου ποσού ΜΟΔ από €41.084.115,00 σε €31.950.000 και β) μετάθεση κατά έξι (6) μήνες της ημερομηνίας λήξης του ΜΟΔ, ήτοι την 31/7/2021. Επιπλέον, οι δυο βασικοί μέτοχοι της εταιρείας, WRED LLC και Τράπεζα Πειραιώς κοινοποίησαν στο ΔΣ νέες δηλώσεις πρόθεσης συμμετοχής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, σύμφωνα με τις οποίες προτίθενται να συμμετάσχουν στην Α.Μ.Κ., ασκώντας μερικώς τα δικαιώματα προτίμησης που τους αναλογούν. Ειδικότερα, η WRED LLC προτίθεται να ασκήσει μερικώς τα δικαιώματα προτίμησης που της αναλογούν για το ποσό των €14,95 εκατ. και η Πειραιώς προτίθεται να ασκήσει μερικώς τα δικαιώματα προτίμησης που της αναλογούν στην Α.Μ.Κ. για το ποσό των €22 εκατ. Περαιτέρω, οι δύο βασικοί μέτοχοι δήλωσαν ότι δεν προτίθενται να πωλήσουν, ή με οποιονδήποτε τρόπο μεταβιβάσουν τα δικαιώματα προτίμησης που δεν θα ασκήσουν, αλλά θα τα αφήσουν να εκπνεύσουν. Το ΔΣ αποφάσισε ομόφωνα ότι μετά τη διάθεσή των νέων μετοχών που αντιστοιχούν στα δικαιώματα προτίμησης που θα ασκηθούν κατά την περίοδο άσκησης και στην ικανοποίηση τυχόν αιτημάτων προεγγραφής από τους ασκήσαντες πλήρως δικαιώματα προτίμησης, δεν θα προβεί σε διάθεση των υπολοίπων αδιάθετων μετοχών που θα απομείνουν λόγω της μερικής άσκησης, ή μη άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων”.

Ο Ηλίας Ζαχαράκης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ τόνισε:

“Το πρώτο τρίμηνο στην Ευρωζώνη είχαμε μία πτώση της οικονομικής παραγωγής κατά 3,8%, αν και το πιο κρίσιμο είναι το επόμενο τρίμηνο. Πλέον όλες οι οικονομίες κάνουν προσπάθεια να επανέλθουν, με την καραντίνα να ανοίγει σταδιακά και στην χώρα μας. Τα μάτια της επενδυτικής κοινότητας είναι στραμμένα στην άρση των μέτρων, αλλά πολύ πιο σημαντικό είναι το τι θα συμβεί με τον τουρισμό που είναι και το πιο μεγάλο μέγεθος, στο ΑΕΠ της χώρας.

Τα αποτελέσματα των εισηγμένων συνεχίζουν να δημοσιεύονται χωρίς να παρουσιάζουν ιδιαίτερες απώλειες, αν και μεγαλύτερο ρόλο θα παίξει το επόμενο τρίμηνο.

Σίγουρα είναι νωρίς ακόμα για να δούμε το μέγεθος της ζημιάς, με τους αναλυτές απλά να εικάζουν διαφορετικά μεγέθη, με το μόνο σίγουρο να είναι ότι τα πραγματικά νούμερα θα μας τα δείξει μόνο η εξέλιξη της πανδημίας.

Είναι δεδομένο ότι οι διακυμάνσεις θα συνεχιστούν και δεν χρειάζεται να κυνηγάμε τις τιμές από πίσω. Καλό θα ήταν να μελετάμε τον κάθε τίτλο από μόνο του, μιας και αυτό μας βοηθάει να παίρνουμε σωστότερες τοποθετήσεις”.

Σήμερα

Οι μετοχές των ασιατικών χρηματιστηρίων κινήθηκαν ανοδικά σήμερα Τρίτη 5/5, ακολουθώντας την τάση της Wall Street, καθώς οι κυβερνήσεις μείωσαν τα λουκέτα λόγω του coronavirus, ενώ το πετρέλαιο εμφάνισε κέρδη από τις προσδοκίες ότι η ζήτηση καυσίμων θα αρχίσει να αυξάνεται.

Το αργό πετρέλαιο Brent αυξήθηκε 4,3% στα 28,37 δολάρια το βαρέλι, για έκτη συνεχόμενη ημέρα, και το αργό πετρέλαιο ΗΠΑ αυξήθηκε 1,38% στα 21,77 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι χώρες άρχισαν να χαλαρώνουν τους περιορισμούς και τέθηκαν σε ισχύ οι περικοπές στον ανεφοδιασμό του αργού.

Σε μέρα με μειωμένες συναλλαγές, με την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα σε διακοπές, ο ASX 200 της Αυστραλίας αυξήθηκε 1,26% αλλά στις 8:45 δική μας ώρα είχε μεταβολή +1,34%. Ο  Hang Seng του Χονγκ Κονγκ ανέβηκε στο πρώτο μέρος της συνόδου +0,66% αλλά στις 8:45 δική μας ώρα είχε μεταβολή +0,79%.

Τα μελλοντικά συμβόλαια επί των δεικτών των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά +0,94%.

Το ράλι ακολούθησε τα κέρδη στο τέλος των συναλλαγών στις ΗΠΑ με τον S&P 500 να καταλήγει στο +0,42%, με οδηγό τα μεγάλα ονόματα στο κλάδο της τεχνολογίας όπως η Microsoft, η Apple και η Amazon.

Η δύναμή τους ξεπέρασε τις απώλειες στις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών μεταξύ -5% και -8% αφού ο θρυλικός επενδυτής Warren Buffett δήλωσε ότι η Berkshire Hathaway είχε πουλήσει τις εταιρείες μεταφοράς.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε αρχικά +0,56%, αλλά στις 8:45 δική μας ώρα είχε μεταβολή +0,83%.

Η ανάκαμψη ήρθε με πιο αισιόδοξες δηλώσεις από τους κυβερνήτες της Καλιφόρνια και τη Νέα Υόρκη για το άνοιγμα των επιχειρήσεων. Ο Andrew Cuomo της Νέας Υόρκης τη Δευτέρα παρουσίασε μια σταδιακή επανέναρξη στην Πολιτεία που επλήγη περισσότερο από την πανδημία COVID-19.

Η αισιοδοξία για μια οικονομική ανάκαμψη μετά το ξέσπασμα του κοροναϊού ξεπέρασε, τουλάχιστον για λίγο, τον τελευταίο πόλεμο λέξεων μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος είχε μειώσει τις μετοχές της Ασίας και της Ευρώπης τη Δευτέρα.