«Το καλύτερο νέο του Eurogroup είναι ότι υπάρχει αποφασιστικότητα να τελειώσουν όλα 21 Ιουνίου» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας ότι το θέμα του χρέους βρίσκεται υπό συζήτηση.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» για το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων ο κ. Τσακαλώτος διευκρίνισε: «Θα έρθουν οι θεσμοί 14 Μαΐου, 24 Μαΐου θα γίνει το ενδιάμεσο Eurogroup, όπου θα έχουμε μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, μετά έχουμε δουλειά να κάνουμε εμείς τον Ιούνιο, θα έχει κλείσει η αξιολόγηση στις 21 Ιουνίου και υπάρχουν τα άλλα δυο κομμάτια: για τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση έχουμε ήδη τις παραμέτρους πώς θα είναι αυτή και το θέμα του χρέους που είναι υπό συζήτηση».
Για τη μετά το πρόγραμμα εποχή και το είδος της εποπτείας, ο κ. Τσακαλώτος έκανε λόγο για «διαστρέβλωση με σκοπιμότητα» όσων ανέφερε για τρεις – τέσσερις επισκέψεις των θεσμών στη χώρα. «Δεν θα υπάρχουν προαπαιτούμενα», είπε, προσθέτοντας πως «δεν θα υπάρχει μια κατάσταση Α που θα υπάρχει επιτήρηση και μετά μια κατάσταση Β χωρίς καθόλου επιτήρηση. Αυτό πάντα το λέγαμε».
Σημείωσε ακόμη ότι για την Ελλάδα η παρακολούθηση «ίσως να είναι λίγο πιο αυξημένη». Όπως εξήγησε «στο πρόγραμμα έχεις επιτήρηση στόχων και μέσων: Οι θεσμοί θα έχουν λόγο για κάποιες μεγάλες μεταρρυθμίσεις (π.χ. πώς η ΑΑΔΕ να μην γίνει μη ανεξάρτητη), αλλά στο πώς θα φτάσεις στο 3,5% του ΑΕΠ και μετά στο 2% του ΑΕΠ δεν θα έχουν μεγάλο λόγο. Εμείς θα έχουμε μεγαλύτερο λόγο στα μέσα, οι στόχοι είναι αυτοί που είναι».
Ειδικότερα για το ζήτημα του χρέους ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι «δεν φαίνεται να έχει κλείσει» καθώς «είναι και νέος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και οι διαφωνίες ακόμη υπάρχουν». Δήλωσε ακόμη ότι ήδη τα βραχυπρόθεσμα μέτρα («κλείδωμα» επιτοκίων σημαντικού τμήματος του χρέους σε χαμηλά σταθερά) έχουν αποδώσει πολύ περισσότερο από ό,τι αναμενότα. Τα μεσοπρόθεσμα, διευκρίνισε, αφορούν στην εξαγορά (από τον ESM) του ακριβού χρέους προς το ΔΝΤ και την επιμήκυνση στις λήξεις των ομολόγων και υπάρχει και ο «γαλλικός μηχανισμός» για τη σύνδεση της επιμήκυνσης με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. «Η διαφωνία», πρόσθεσε, «είναι ότι οι Γερμανοί θέλουν να είναι υπό όρους η σύνδεση. Αυτό, κατά την άποψή μου και κατά την άποψη των τεσσάρων θεσμών, είναι εναντίον της απόφασης του Eurogroup για τη διευθέτηση του χρέους». Επίσης, συνέχισε, το ΔΝΤ δεν επιθυμεί να υπάρχουν όροι. «Αυτά που θα πάρουμε πρέπει να μετατρέψουν την Ελλάδα από μοναδική υπερχρεωμένη χώρα σε υπερχρεωμένη όπως άλλες χώρες, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, που δανείζονται χαμηλά».
Στην ερώτηση εάν η κυβέρνηση θέλει να συμμετάσχει εκ νέου το ΔΝΤ στο «ελληνικό ζήτημα», ο υπουργός υπενθύμισε τις αποτυχημένες προβλέψεις του Ταμείου και συμπλήρωσε ότι «το ΔΝΤ μπορεί να βοηθήσει να πάρουμε περισσότερα για το χρέος, μπορεί να θεωρήσει ότι δεν παίρνουμε πολλά και να φύγει».
«Εμείς αυτήν τη στιγμή δεν παίρνουμε θέση» πρόσθεσε, ενώ εξήγησε πως ένας από τους λόγους για τους οποίους είναι αισιόδοξος «είναι ότι το ΔΝΤ θέλει να συμμετέχει στο πρόγραμμα πιο πολύ από ό,τι “καίγονται” οι Ευρωπαίοι». «Και αυτή είναι η αισιοδοξία ότι το ΔΝΤ δεν θα μπορεί να επιβάλλει παράλογα πράγματα» σημείωσε.
Για τις συντάξεις
Ο υπουργός άφησε ανοικτό να ζητηθεί από την κυβέρνηση να μην εφαρμοστεί η (ψηφισμένη) περικοπή των συντάξεων το 2019, λέγοντας πως «η θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν είναι ώρα για αυτήν τη συζήτηση»
«Κάθε πράγμα στην ώρα του. Να κλείσει η δ’ αξιολόγηση, το είδος της παρακολούθησης και το χρέος, και μετά θα το δούμε» είπε, προσθέτοντας ότι «ούτε εμείς το ζητήσαμε, ούτε κανένας άλλος» να ανασταλεί η εφαρμογή του μέτρου κατά ένα εξάμηνο.
Για τα 88 προαπαιτούμενα της δ’ αξιολόγησης, δήλωσε ότι υπάρχουν κάποια με τεχνικές δυσκολίες που μπορεί να καθυστερήσουν, «αλλά αυτό καμία σχέση δεν έχει με παράταση του μνημονίου».
Ερωτηθείς πώς θα πεισθεί ένας ψηφοφόρος να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι οι ψηφοφόροι πρέπει να κρίνουν ποιο μπλοκ δυνάμεων μπορεί να διανείμει τα οφέλη σε μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας. Ανέφερε ότι εκτός μνημονίου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτεραιότητες (σε αντίθεση με τη Ν.Δ.) την αύξηση του κατώτατου μισθού, τις συλλογικές συμβάσεις, την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την καταπολέμηση του πελατειακού κράτους.
Σχολιάζοντας την εξαγγελία της Ν.Δ. για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ο υπουργός δήλωσε πως αυτό ήδη υπάρχει. «Η νεοφιλελεύθερη άποψη λέει “κόψτε όλα τα άλλα επιδόματα και βάλτε τα στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα”. Εμείς λέμε ότι χρειάζεται το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει όλα τα άλλα επιδόματα (π.χ. τέκνων)», πρόσθεσε.
Για τον χρόνο των εκλογών
Σχετικά με τον χρόνο των βουλευτικών εκλογών, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι είναι υπέρ του «όσο πιο αργά, τόσο καλύτερα». «Το 2019 θα έχουμε μεγαλύτερη απασχόληση, μεγαλύτερη ανάπτυξη από ό,τι το 2017 και το 2018. Ο μόνος φόβος μου είναι μήπως η Ν.Δ. αλλάξει αρχηγό, που θα ήταν ένας λόγος για να πας νωρίτερα. Αλλά ελπίζω ότι δεν θα τον αλλάξει έως το τέλος» σημείωσε.
Για το αίτημα του Κινήματος Αλλαγής για πρόωρες εκλογές ο ΥΠΟΙΚ σχολίασε: «πήραμε κάποιο ποτάκι και είπαμε να πούμε κάτι».
Ερωτηθείς για τη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ αναγνώρισε ότι «είναι βαθιές οι ιδεολογικές διαφορές και το δέχονται και οι δύο πλευρές» και συνέχισε λέγοντας: «Η τραγωδία είναι πόσο λίγο έχει αλλάξει η σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα. Πρέπει να κάνει την υπέρβαση και να αναλύσει πού μπορεί να πάει. Για τις ανακατατάξεις που χρειάζονται, η Ευρώπη είναι πιο μπροστά και αυτό είναι ανησυχητικό για την Ελλάδα».
Για το εάν υπάρχουν διαφωνίες με τον Πρωθυπουργό, ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι αυτό το έχει διαψεύσει ο ίδιος, αλλά και το γραφείο του Αλ. Τσίπρα «καμιά σαρανταριά φορές».
naftemporiki.gr