Skip to main content

Market beat: Εβδομάδα κρίσιμη με κινήσεις στο παρασκήνιο και το προσκήνιο

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

Οι εξελίξεις στο παρασκήνιο της Εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και όσα θα συμβούν αναφορικά με τη διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης είναι βέβαιο πως θα απασχολήσουν τους θεσμικούς του ΧΑ. Ωστόσο δεν αποκλείεται η συνέχεια στην άνοδο της Παρασκευής από μια μερίδα εγχώριων αναλυτών ενώ αρκετοί ειδοποιούν για δυναμική που μπορεί να αποδειχθεί παγίδα. Η πτώση των Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης αργού πετρελαίου χτύπησε τις ασιατικές μετοχές, σήμερα, μετά από την αποτυχία στις συνομιλίες των  παραγωγών πετρελαίου το Σαββατοκύριακο να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο για τον περιορισμό του  πλεονάσματος στην παγκόσμια προσφορά. Ενώ στο Τόκιο οι μετοχές υποχώρησαν καθώς οι επενδυτές επιμέτρησαν την επίδραση ενός καταστροφικού σεισμού στη νοτιοδυτική Ιαπωνία.

Η αγορά της Αθήνας προσέφερε ένα… «θέαμα» την Παρασκευή, που αντάξιό του εμφανίζεται μόνο σε κρίσιμες αθλητικές αναμετρήσεις. Η ολική ανατροπή του πτωτικού αποτελέσματος των τεσσάρων προηγούμενων συνόδων σε μια μέρα, δεν συμβαίνει συχνά σε μηχανισμούς που η εικόνα τους και το αποτέλεσμα που παράγουν, εξαρτάται από την συνεισφορά χιλιάδων ατομικών επιλογών. Σκηνοθέτησε η ελληνική κρίση και η ανασφάλεια που παράγει και ο συγγραφέας του «έργου ανακούφισης», που παίχτηκε στο ταμπλό, ήταν ο Μάριο Ντράγκι. Οι δε ξένοι θεσμικοί είναι πρόσωπα που υποτάσσονται στους άδηλους κανόνες των αγορών, γιατί είναι πιστοί στο ρητό «Δεν πάμε κόντρα στη βούληση των Κεντρικών Τραπεζών» αφού είναι οι καλές νεραΐδες των χρηματιστηρίων, σταθερά, μετά το 2008.

Εκτιμούμε ότι δεν μέτρησαν οι θεσμικοί ούτε την «σκληρότητα» του πυθμένα των 147 μονάδων για τον 25άρη, ούτε το ακριβές όφελος για κάθε τράπεζα από την έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση στις Ελληνικές Τράπεζες. Αφού αποφάσισε η ΕΚΤ να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και την αγορά ομολόγων έκδοσης EFSF μέχρι το 30% κάθε έκδοσης. Η αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μαζί με την εκτίναξη του τραπεζικού κλάδου υποδηλώνει ανακούφιση από την μείωση του country risk. Καθώς  η ΕΚΤ εμμέσως και απροσδόκητα έδειξε πως ζήτημα Grexit δεν υφίσταται. Το φίλτρο των τριών  συνόδων για την σίγουρη εγκατάσταση μιας ανατροπής στην τάση ισχύει για το ΧΑ. Η ψυχραιμία είναι καταλληλότερη του ενθουσιασμού, ενώ οι προσδοκίες για τιμές πάνω από τις 580 μονάδες άνθισαν ξανά.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας  

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Πάνω που φάνηκε ότι οι απαισιόδοξες προσδοκίες κερδίζουν έδαφος, οι αγορές κινήθηκαν ανοδικά. Λες και θέλουν να επιβεβαιώσουν όσους υποστηρίζουν μια θεωρία συνομωσίας, που φάνηκε πως άρεσε, ή μάλλον πίστεψαν, οι συμμετέχοντες στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία. Η θεωρία συνωμοσίας των ημερών είναι ότι κατά τη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου 26-27 των υπουργών Οικονομικών του G20 στη Σαγκάη, οι Κινέζοι απείλησαν να υποτιμήσουν το νόμισμά τους κατά 15% -20%, εκτός εάν η Fed συμφωνούσε  στο να αναβάλει την ομαλοποίηση της νομισματικής της πολιτικής.

Σενάρια Συνομωσίας

Από τις 8 Απριλίου σε άρθρο του Reuters σημείωναν: «Ακόμα και αν δεν υπήρχε μυστική συμφωνία για να αποδυναμώσει το δολάριο και να σταθεροποιήσει τις αγορές παγκόσμια, στη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των 20 στη Σαγκάη πριν από έξι εβδομάδες, το νόμισμα και τα χρηματιστήρια φαίνεται ότι βρέθηκαν στην ευχάριστη θέση να αντιδράσουν σαν να είχε συμβεί κάτι τέτοιο εκεί. Στις εβδομάδες που ακολούθησαν, οι τρεις πιο μεγάλες πηγές ανησυχίας στη διάρκεια του παρελθόντος έτους, ήτοι το γουάν της Κίνας, η πτώση των τιμών του πετρελαίου και η απειλή ενός ισχυρότερου δολαρίου από τα υψηλότερα επιτόκια των ΗΠΑ, έχουν χαλαρώσει. Σε ανταπόκριση αυτού του φαινομένου, οι αναδυόμενες αγορές έχουν σταθεροποιηθεί, οι μετοχές και το πετρέλαιο δεν πέφτουν τόσο γρήγορα και τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας, η αιτία ενός τεράστιου παγκόσμιου sell-off στις αρχές Ιανουαρίου, αυξάνονται και πάλι. Φαίνεται σχεδόν σαν κάποιος να τα είχε προγραμματίσει». Το άρθρο στη συνέχεια ανέφερε επιχειρήματα γιατί μια τέτοια μυστική συμφωνία ήταν απίθανο να έχει συμβεί.

Δυο κυρίες και η Κίνα

Αυτό είναι το πιθανότερο, αλλά στα πρακτικά της συνόδου της FOMC (η επιτροπή που αποφασίζει την νομισματική πολιτική της Fed) του Ιανουαρίου, τα προβλήματα της Κίνας αναφέρθηκαν έξι φορές. Ενώ στα πρακτικά της συνόδου του Μαρτίου που κυκλοφόρησαν την προ προηγούμενη βδομάδα η Κίνα εξακολουθεί να αναφέρεται τρεις φορές, αν και με τη σημείωση ότι οι χρηματοοικονομικές συνθήκες εκεί είχαν βελτιωθεί. Από την άλλη η πρόεδρος Janet Yellen (της Fed) αναφέρθηκε στην Κίνα μόνο μία φορά στη συνέντευξη Τύπου για την απόφαση του Μαρτίου. Ωστόσο, κατά την ομιλία της ενώπιον του Economic Club της Νέας Υόρκης, η Yellen ξεχώρισε την Κίνα και την τοποθέτησε ως τη χώρα αλλά και το νόμισμα που παραμένουν κύρια πηγή της παγκόσμιας αβεβαιότητας.

«Όλοι γνωρίζουν ότι η οικονομία της Κίνας θα επιβραδυνθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς μεταβαίνει από τις επενδύσεις προς την κατανάλωση και από τις εξαγωγές προς τις εγχώριες πηγές ανάπτυξης. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα, ωστόσο, για το πόσο ομαλά αυτή η μετάβαση θα προχωρήσει όπως και σχετικά με το πλαίσιο πολιτικής που θα επιλέξουν για τη διαχείριση των πιθανών οικονομικών διαταραχών που μπορεί να τη συνοδεύουν. Οι αβεβαιότητες αυτές εντείνονται από τη σύγχυση στην αγορά νωρίτερα φέτος γύρω από τη συναλλαγματική πολιτική της Κίνας». Ήταν τα λόγια της Janet Yellen. Δεν είναι τυχαίο ότι, σε ομιλία της σχετικά με την παγκόσμια οικονομική κατάσταση, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρθηκε στην Κίνα πέντε φορές, σημειώνοντας ότι η οικονομία της ήταν σε επιβράδυνση. Επίσης παρατήρησε: «Μετά τις αναταράξεις στις αρχές του τρέχοντος έτους, το οικονομικό κλίμα έχει βελτιωθεί – αφού καθοδηγείται από την περαιτέρω χαλάρωση από την πλευρά της ΕΚΤ, μια διαφαινόμενη στροφή προς ένα πιο αργό ρυθμό αυξήσεων των επιτοκίων από την Fed, μια σχετική ισχυροποίηση των τιμών του πετρελαίου, και από τις μικρότερες εκροές κεφαλαίων από την Κίνα».

Τα παραπάνω, παρατηρούσε ο Δρ Ed Yardeni, ακούγονται σίγουρα σαν ιδανικό αποτέλεσμα μιας μυστικής συμφωνίας που σύναψαν οι υπουργοί Οικονομικών του G20. Μια άλλη σύμπτωση είναι ότι το γουάν σταμάτησε την κατηφόρα του και οι εκροές κεφαλαίων στην Κίνα επιβραδύνθηκαν. Το γουάν υποχώρησε στο φετινό χαμηλό στις 7 Ιανουαρίου, και είναι ελαφρώς ψηλότερα έκτοτε. Τα δε κινεζικά αποθέματα εκτός χρυσού σε διεθνείς αξίες ανέβηκαν το Μάρτιο κατά 11 δις δολάρια, έχοντας ωστόσο υποστεί ως τον Φεβρουάριο εκροές 788 δις δολαρίων, από τα υψηλά των 4 τρισεκατομμυρίων τον Ιούνιο του 2014. Δεν είναι προφανές τι προκάλεσε την ξαφνική παύση των εκροών το Μάρτιο. Είναι δικαίωμα ενός εκάστου να αποφασίσει αν όλα αυτά ήταν μια τυχαία σύμπτωση ή μια συνωμοσία. Αλλά στις αγορές άρεσε όπως φαίνεται από τις μεταβολές των δεικτών που παρακολουθεί η στήλη χρόνια τώρα.

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Για την εβδομάδα, ο S&P500 κλείνοντας στις 2080,73 μονάδες είχε επίδοση +1,62% και στο 2016 διατήρησε θετική επίδοση +1,80%. Ο Dow ανέβηκε επίσης +1,82% και αποδίδει +2,71% στο έτος. Ο S&P400 κέρδισε +2,63% με επίδοση φέτος +4,73%, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή +3,06%, αποδίδει στο έτος -0,44%. Ο δε Nasdaq, με άνοδο +1,80%, εμφανίζει για το 2016 πτώση –1,38%. Ο χρυσός έπεσε κατά -0,35%, με κλείσιμο στα 1235,80 δολάρια η ουγκιά. Το πετρέλαιο Crude των ΗΠΑ αντέδρασε ανοδικά μέσα στη βδομάδα, περνότας πάλι πάνω από τα 40 δολάρια, κλείνοντας στα 40,40 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο +1,35% και επίδοση στο έτος +8,98%.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας με την BOJ να διατηρεί πολιτική νομισματικής χαλάρωσης, εκτινάχθηκε +6,49% και στο έτος χάνει -11,48%. Ο γερμανικός δείκτης DAX με άνοδο +4,46%, έχει απόδοση -6,44% το 2016 και ο CAC  ομοίως ανέβηκε +4,46% με ετήσια μεταβολή -3,06%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κέρδισε +5,02%. Στο έτος χάνει -7,26%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία ενισχύθηκε κατά +4,30% και στο 2016 υποχωρεί -14,76%. Ο Bovespa της Βραζιλίας εμφάνισε κέρδη +5,84%, με κέρδη στο έτος +22,79%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού ανέβηκε +1,51%, διαμορφώνοντας τα κέρδη του στο 2016 στο +5,95%. Ο  δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +2,16%, με επίδοση για το 2016 +2,72%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία κέρδισε +3,86%, και στο 2016 αποδίδει -2,04%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng τινάχθηκε κατά +4,64% και στο 2016 χάνει -2,73%. Άνοδο +3,12% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με ετήσια επίδοση -13,03%. 

Η αλήθεια των αποτελεσμάτων

Η εβδομάδα που ξεκινά θα αποκαλύψει την αλήθεια μέσω των εταιρικών αποτελεσμάτων. Αλλά μετά από όσα αναφέραμε σχετικά με τον πόλεμο και τις συμφωνίες για την ισχύ των νομισμάτων, αξίζει να σημειώσουμε πως απέναντι στην βελτίωση των δεικτών ορθώνουν τείχος αρνητικών επιχειρημάτων εκείνοι που θεωρούν πως πλησιάζει η ώρα για μεγάλη διόρθωση των αγορών.

Οι χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ μετά από την μελαγχολική έναρξη της χρονιάς, για ορισμένους, είναι μια κλασική παγίδα για τους επενδυτές. Γιατί πολλοί έχουν την τάση να πηδούν σε κάποιες αξίες πάρα πολύ νωρίς, με τα πρώτα σημάδια βελτίωσης των οικονομικών δεικτών ή τις πρώτες θετικές ειδήσεις. Αλλά οι αγορές είναι ικανές να παγιδεύουν τους πλέον αξιόπιστους επενδυτές και να ξεγελάσουν ακόμα και τους πιο ορθολογικά σκεπτόμενους. Αυτό σημειώνουν πάντα σε περιόδους που διαψεύδουν τις πτωτικές τους προσδοκίες. Θεωρούν ότι το μοντέλο της Fed για την απόφαση επί του

επιτοκίου δίνει περισσότερο βάρος στον πληθωρισμό από ό, τι στους κινδύνους της χρηματοπιστωτικής αγοράς. Από την άλλη πλευρά αναγνωρίζουν ότι ήταν σωστό να μην αυξήσει τα επιτόκια το Μάρτιο, δεδομένου ότι αυτό μείωσε τον κίνδυνο μιας διεθνούς νομισματικής κρίσης, ακόμη και αν αυτό δεν ήταν ο κύριος στόχος της απόφασής της.

Επιχειρήματα για απαισιοδοξία

Ο Med Jones πρόεδρος του International Institute of Management ωστόσο, παρουσιάζει το μέλλον γεμάτο κινδύνους. Η ευθύνη για την ακρίβεια των μεγεθών δική του. Εάν η Fed αυξάνει τα επιτόκια, ενώ άλλες κεντρικές τράπεζες διατηρούν χαμηλότερα ή αρνητικά επιτόκια, θα αυξηθεί ο κίνδυνος εκροής κεφαλαίων από τις χώρες αυτές προς τις ΗΠΑ, προκαλώντας μια σημαντική πτώση των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών αυτών.

Προβλέπει ότι οι traders στις αγορές συναλλαγματος με τη σειρά τους θα πιέσουν αυτά τα νομίσματα, και τα hedge funds θα παίξουν την πτώση σε αυτές τις χρηματιστηριακές αγορές. Το σενάριο αυτό θα μπορούσε να συμβεί γρήγορα, και να έχει διαρκή αντίκτυπο. Η παγκόσμια αγορά συναλλάγματος επισκιάζει τις αγορές μετοχών και ομολόγων. Στην παγκόσμια αγορά Forex εμπορεύονται περισσότερα από 5.000 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα. Περισσότερο από το 80% αυτού του όγκου προέρχεται από τους κερδοσκόπους για κάθε νόμισμα.

Το μέγεθος των χρηματιστηριακών αγορών παγκόσμια υπολογίζεται ανάμεσα σε 30 έως 40 τρισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων περίπου 20 αντικατοπτρίζουν τη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ. Ωστόσο, τα παράγωγα της αγοράς, που αφορούν σε μελλοντικά στοιχήματα σχετικά με την τιμή των ομολόγων, των εμπορευμάτων, ή των χρηματιστηριακών δεικτών και των ETFs  ανέρχονται σε 800 τρισεκατομμύρια σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αγορά παραγώγων των ΗΠΑ υπολογίζεται σε 300-400 τρις δολάρια. Αυτό είναι 10 έως 20 φορές το μέγεθος της χρηματιστηριακής αγοράς των ΗΠΑ. Και τα παράγωγα είναι παίγνιο μηδενικού αθροίσματος.

ΧΑ

Η εβδομάδα εκπνοής σειρών στα παράγωγα έχει συνήθως διαστήματα που κυριαρχεί η πτωτική τάση αλλά και διαστήματα με σαφή άνοδο. Γιατί με αυτή την ισορροπία γίνεται ευκολότερα η μετακύληση των short  και των long θέσεων που αναπτύσσονται σε κάθε σειρά από τους επενδυτές. Φέτος στην εκπνοή των σειρών Απριλίου η ροή των ειδήσεων από το εξωτερικό ήταν μάλλον υπέρ της ανάληψης ρίσκου, αλλά οι εξελίξεις από το εσωτερικό είχαν ανεβάσει το περίφημο country risk. Η ατμόσφαιρα είχε φορτιστεί από τη διακοπή των συνομιλιών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ή τουλάχιστον για να χαραχθεί η πορεία ως εκεί με σαφήνεια.

Αυτή είναι η πιθανότερη εξήγηση της ανεξαρτησίας που επέδειξε η ελληνική αγορά μετοχών και ομολόγων έναντι της τάσης και του κλίματος που επικράτησε σε παγκόσμια κλίμακα. Ο ΓΔ στην Αθήνα από τη Δευτέρα ως και την Πέμπτη εμφάνισε μόνιμα πτωτικά κλεισίματα με διαφορετικές ημερήσιες μεταβολές.

Της Δευτέρας η πτώση ήταν οριακή  για τους βασικούς δείκτες. Καθώς δεν είχε φανεί πλήρως η αδυναμία προσέγγισης της κυβέρνησης με τους Θεσμούς και οι θεσμικοί με τζίρο που μόλις πέρασε τα 40 εκατ. ευρώ έδωσαν απώλειες στους ΓΔ και 25άρη απώλειες μεταξύ -0,1% και -0,2% και στον FTSEM άνοδο +3,79%. Οι ανοδικοί και οι πτωτικοί κλάδοι ήταν ισοδύναμου πλήθους με τις Τράπεζες στο +0,22% και ανοδικούς κλάδους με ξεχωριστές επιδόσεις της Υγείας +18,70%, Βιομηχανικών Προϊόντων +1,90%, Εμπορίου +1,13% και στον αντίποδα οι εταιρίες Πρώτων Υλών -1,57%, Τηλεπικοινωνιών -1,18% και στα Ταξίδια Αναψυχή -1,09%. Την Τρίτη ωστόσο, το κλίμα βάρυνε και με ανώτερους ρυθμούς συναλλαγών, η αγορά άνοιξε με πτωτικό χάσμα και κινήθηκε σαφώς καθοδικά. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -1,34% και έφθασε στις 553,43 διαπερνώντας πτωτικά τις 560 μονάδες, στήριξη ως τότε και ο 25άρης με μεταβολή -1,93%, έκλεισε στις 150,01 μονάδες πάνω από μια στήριξή του στις 149 περίπου. Ειδοποιώντας για τη συνέχεια την Τετάρτη, όταν με τζίρο 44,092 από 45,840 την Τρίτη, οι βασικοί δείκτες έγραψαν το ελάχιστο εβδομάδας και μήνα. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -0,83% και έφθασε στις 548,83 και ο 25άρης έκλεισε στις 148,62 με μεταβολή -0,93%. Οι  τιμές του ελάχιστου μέρας ήταν οι 542,33 από 545,75 μονάδες για τον ΓΔ ενώ ο 25άρης βρέθηκε στις 146,48 από 147,88 την Τρίτη. Την πτώση οδήγησαν για άλλη μια συνεδρία οι Τράπεζες, με πτώση -4,43% από -4,24% την προηγούμενη, μια μέρα που στην ευρωζώνη ο κλάδος είχε συμβάλει σε άνοδο των βασικών δεικτών κατά ποσοστό πάνω από +2%.

Την Πέμπτη οι θεσμικοί έδειξαν μερικώς την διάθεση να σταματήσει η κατηφόρα στις τιμές και μάλιστα αυτό αποτυπώθηκε πιο έντονα στις συναλλαγές των Τραπεζικών blue chip. Ο τζίρος βούλιαξε στα 36,7 εκατ. ευρώ και στις τράπεζες του 25άρη πήγαν τα 20 εκατ. που έκλεισαν με άνοδο +0,29% βοηθώντας τον 25άρη να κλείσει με οριακή άνοδο αλλά δεν ήταν αρκετή για τον ΓΔ που έκλεισε οριακά χαμηλότερα κατά -0,13% γιατί πιέστηκαν οι εταιρίες  Κοινής Ωφέλειας -1,83%, στις Κατασκευές Υλικά -1,82%, Πρώτων Υλών -1,35%, Πετρελαίου Αερίου -1,13% και Βιομηχανικών Προϊόντων -1,10%. Την Παρασκευή έγινε γνωστό σε όλους πως η ΕΚΤ αποφάσισε να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και την αγορά ομολόγων έκδοσης EFSF μέχρι το 30% κάθε έκδοσης. Οι Τράπεζες μπορούν συνεπώς να πουλήσουν σταδιακά, μέσα στο 2016, ως και το 50% των ομολόγων έκδοσης EFSF  που διακρατούν, εγγράφοντας κέρδη βελτιώνοντας τον ισολογισμό τους. Με σημαντικό αντίκτυπο της απόφασης και στην Αγορά ομολόγων, καθώς υπήρξε αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους με την απόδοση στο 2ετες 11,64%, στο 5ετες 10,45% και στο 10ετες 9,14%, οι μετοχές των τραπεζών την Παρασκευή εκτινάχθηκαν. Το ίδιο συνέβη και στον τζίρο που ανήλθε στα 92,3 εκατ. ευρώ διαμορφώνοντας μέσο τζίρο εβδομάδας στα 52 εκατ.

Στη βδομάδα, σαν σε ποδοσφαιρικό αγώνα, από απώλειες σημαντικές για την περίοδο των τεσσάρων συνόδων, οι δείκτες εμφάνισαν με την εκτίναξη της τελευταίας μέρας (+4,86% για ΓΔ και +7,19% για τον 25άρη) κέρδη +2,34% για τον ΓΔ και +4,09% για τον 25άρη. Επειδή με την άνοδο της Παρασκευής, η ΑΛΦΑ εμφάνισε κέρδη βδομάδας +11,17%, η ΕΤΕ +10,88% και η ΠΕΙΡ +10,05%, έχοντας αντίστοιχα μεταβολές στην τελευταία σύνοδο +15,70%, +18,83% και +27,07%. Η ΕΥΡΩΒ με εκτίναξη στις 15/4 +18,67%, ενισχύθηκε στη βδομάδα +1,35%. Η τραπεζοκεντρικότητα του 25άρη, όταν στο τιμόνι βρίσκονται οι τράπεζες, είναι εξίσου εμφανής στην άνοδο και στην πτώση.

Εκτός τραπεζών, από τα υπόλοιπα blue chip ξεχώρισαν, με κέρδη βδομάδας πάνω από το 4,1%  του 25άρη, οι ΟΛΠ +8,57% και ΟΠΑΠ +4,58%. Στον αντίποδα τα blue chip που δεν «εκμεταλλεύθηκαν» το rebound ήταν ΑΡΑΙΓ -4,56%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -3,42%, ΤΙΤΚ -3,06% και ΤΕΝΕΡΓ -2,93%, ενώ ακολουθούν με πτώση κάτω του -2,3%: τα ΕΛΠΕ -2,21%, η ΕΧΑΕ -1,81%, ΜΠΕΛΑ -1,14% και ΓΡΙΒ -0,13%. Στην ουδέτερη ζώνη από την άποψη της στατιστικής εικόνας βρίσκονται τα blue chip με άνοδο κάτω του +1% ήτοι ΜΥΤΙΛ +0,89%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +0,60% και ΜΕΤΚ +0,31% και ακολουθεί η ομάδα με εβδομαδιαία άνοδο κατώτερη του 25άρη αλλά πάνω από +1%. Περιλαμβάνει  τις ΕΕΕ +3,72%, ΕΥΔΑΠ +3,28%, ΟΤΕ +2,75%, ΒΙΟ +1,90%, ΔΕΗ +1,37%,  ΕΥΡΩΒ +1,35%, ΜΟΗ +1,17%, και ΛΑΜΔΑ +1,01%.

Τεχνική ανάλυση

Εκτιμώντας πως θα προσφέρουμε κάτι διαφορετικό στα όσα κυκλοφορούν μετά την εκτίναξη της Παρασκευής, προσεγγίσαμε την εικόνα της αγοράς από τις 3 Μαρτίου ως σήμερα. Τότε ο ΓΔ έκλεισε πάνω από τις 550 μονάδες, για πρώτη φορά μετά την εγγραφή του ελάχιστου στο βίο του στο ευρώ στις 420,82 μονάδες στις 11/2, και για την ακρίβεια στις 551,36. Από τότε, ο μέσος όρος επί 28 συνεδριάσεις διακυμαίνεται μεταξύ των 536 και 584,95 μονάδων χωρίς ποτέ να καταφέρει να κλείσει πάνω από τις 580 ή κάτω από τις 544.

Πραγματοποιεί μια συσσώρευση επί ενάμισι μήνα περιμένοντας κύρια τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους θεσμούς, χωρίς κάποιο ξεκάθαρο φως στο ενδιάμεσο. Όταν η ανησυχία μειώνεται και συμβάλει το κλίμα στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά, οι θεσμικοί ανεβάζουν τις τιμές ως το όριο των 580 μονάδων. Κάτι που έχει συμβεί δύο φορές ως τώρα και ακολούθησε διόρθωση ικανών διαστάσεων και τις δύο.

Πρώτα στις 15 Μαρτίου, που ο ΓΔ κατέληξε στις 579,3 μονάδες με μέγιστο μέρας τις 581,52 και σε πέντε συνόδους βρέθηκε ως τις 536, για να κλείσει στις 544,3 μονάδες στις 22 Μαρτίου. Από εκεί ξεκίνησε η δεύτερη ανοδική προσπάθεια υπέρβασης των 580 μονάδων, που κατέληξε στις κορυφές της 30ης Μαρτίου (μέγιστο 584,95 κλείσιμο στις 578,83) και της επόμενης στις 31 εκείνου του μήνα με κλείσιμο στις 577,12 και μέγιστο τις 581,15. Από τότε, τον Απρίλιο ως την περασμένη Τετάρτη, ο δείκτης διόρθωνε αργά  αλλά σταθερά, για να πιάσει τις 542,33 μονάδες. Ενώ την Πέμπτη, επανέλαβε με ελάχιστο στις 542,74 και κλείσιμο στις 548,1, κάτω από τις 550 πάλι μετά από τρεις βδομάδες.

Ενώ φαινόταν ότι η δεύτερη πρόσκρουση στις 580 μονάδες και η υποχώρηση είχε απογοητεύσει τις δυνάμεις της αγοράς, που έβλεπαν πως χωρίς τελειωμένη την πρώτη αξιολόγηση οι 580 μονάδες δεν ξεπέρνιονται, ήρθε η Παρασκευή, μετά την απόφαση της Πέμπτης από το αρχηγείο του Μάριο Ντράγκι, που επενέφερε τον ΓΔ μια ανάσα προ των 580 μονάδων. Με μια κίνηση εκτός του αναμενόμενου προγράμματος, η αγορά έδειξε μπροστά σε μια ουσιαστικά θετική είδηση, πόσο μοιάζει με συμπιεσμένο ελατήριο.

Στατιστικά υπάρχει ένας αρνητισμός, από το ανοδικό χάσμα του ΓΔ. Αλλά και η υπέρβαση του μέσου όρου πάνω από τον ΚΜΟ 30 ημερών, δεν είναι παρά θετικό στοιχείο. Όταν στις δυο προηγούμενες συνόδους είχε βρεθεί χαμηλότερα, υπογραμμίζοντας την ισχύ του φίλτρου τριών ημερών για τα μηνύματα που φέρνει η στατιστική ανάλυση την περίοδο που υπάρχει πιθανή αλλαγή τάσης. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι το rebound απαίτησε ή επέφερε τζίρο πάνω από 90 εκατ. ευρώ και τριπλασιασμό του ημερήσιου όγκου από της Πέμπτης και τελευταίας πτωτικής συνόδου του Απριλίου. Εντός του οποίου έκλεισε τρεις φορές ανοδικά και οκτώ πτωτικά.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Νίκος Καυκάς της Merit ΑΧΕΠΕΥ

Σε μακρά συσσώρευση παραμένει ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, καθώς διαπραγματεύεται σε ένα εύρος 40 μονάδων από τις αρχές Μαρτίου, αναμένοντας ‘’υπομονετικά’’ το κλείσιμο της 1ης Αξιολόγησης.

Θα αποφύγουμε τις προβλέψεις για την καταληκτική ημερομηνία του τέλους του συγκριμένου “μαρτυρίου”, καθώς δεν επιθυμούμε να επαναλάβουμε το λάθος μας.

Παρά ταύτα, εκτιμούμε ότι το θετικό σενάριο θα ωθήσει την Αγορά μας στην περιοχή των 650 – 700 μονάδων, όταν αυτό πιστοποιηθεί, με ανάλογη αποκλιμάκωση του 10ετούς ομολόγου, ενδεχομένως μέχρι περίπου τα επίπεδα των 750 μονάδων βάσης.

Ωστόσο, δεδομένου ότι οι μεγαλύτεροι χρηματιστηριακοί δείκτες όπως Dow και DAX βρίσκονται σε κρίσιμα σημεία, έχοντας ολοκληρώσει μια ανοδική αντίδραση από τα χαμηλά του Γενάρη, και με την συμπεριφορά της Κινεζικής Αγοράς να παραμένει στο επίκεντρο, η πορεία του Χ.Α. νομοτελειακά θα συσχετιστεί εκ νέου με εκείνη των Διεθνών Αγορών.

Δυνατότητα για μεγάλες αποδόσεις από το Ελληνικό ταμπλό υφίσταται, αλλά απέχει αρκετά από το να μετατραπεί σε υπολογίσιμη πιθανότητα όσο δεν ικανοποιούνται οι βασικές προϋποθέσεις, όπως πολιτική σταθερότητα, επενδύσεις και φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Σήμερα

Η πτώση των Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης αργού πετρελαίου χτύπησε τις ασιατικές μετοχές, σήμερα Δευτέρα, μετά από την αποτυχία στις συνομιλίες των  παραγωγών πετρελαίου το Σαββατοκύριακο να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο για τον περιορισμό του  πλεονάσματος στην παγκόσμια προσφορά, ενώ στο Τόκιο οι μετοχές υποχώρησαν καθώς οι επενδυτές επιμέτρησαν την επίδραση ενός καταστροφικού σεισμού στη νοτιοδυτική Ιαπωνία.

Περίπου 18 έθνη που εξάγουν πετρέλαιο είχαν συγκεντρωθεί στην Ντόχα, πρωτεύουσα του Κατάρ, σε μια προσπάθεια να συμφωνήσουν σε σταθεροποίηση της παραγωγής στα επίπεδα που ανήλθε τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο του 2016. Το σύμφωνο κατέρρευσε μετά την αίτηση από τη Σαουδική Αραβία να συμφωνήσουν και οι ιθύνοντες από το Ιράν.

Τα futures του μπρεντ υποχώρησαν περίπου 4,5% στα 41,17 δολάρια το βαρέλι, ενώ του αργού ΗΠΑ υποχώρησε περίπου 4,9% στα 38,40. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν -0,9% χαμηλότερα, τραβώντας μακριά από τα υψηλά επίπεδα πέντε μηνών που άγγιξε ενδοσυνεδριακά την Παρασκευή.

Τα futures του S & P 500 έχουν απώλειες -0,6%. Η Wall Street έκλεισε με μικρές απώλειες την Παρασκευή, αλλά οι βασικοί δείκτες εξακολουθούν να εμφανίζουν υπολογίσιμα εβδομαδιαία κέρδη.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei μειώθηκε κατά 3%, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν την επίδραση των καταστροφικών σεισμών στο Kyushu στη νοτιοδυτική Ιαπωνία και δυσκολίες στις αλυσίδες εφοδιασμού των βιομηχανιών.

Η βουτιά των τιμών του αργού πετρελαίου πήρε ένα μεγάλο μέρος από την ισχύ που εμφάνισαν πρόσφατα τα νομίσματα των βασικών προϊόντων.

Το αμερικανικό νόμισμα κέρδισε 1% έναντι του δολαρίου Καναδά, ενώ το δολάριο Αυστραλίας έπεσε 0,8%.

Το ιαπωνικό γεν, το νόμισμα που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο, μπήκε στον ανελκυστήρα από την αναταραχή, με το δολάριο απέναντί του σε ολίσθηση 0,7% που αγόραζε 108,02 γεν.

Το ευρώ επιταχύνθηκε ελαφρά αγοράζοντας 1,1284 δολάρια, ενώ ο δείκτης δολαρίου DXY ήταν σταθερά στο 94,730.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Την Αθήνα επισκέπτεται σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν, αρμόδιος για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν θα μιλήσει στη Βουλή των Ελλήνων, ειδικότερα στα προεδρεία και σε εκπροσώπους των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου, και Οικονομικών Υποθέσεων, στις 10:00.

Να ζητήσουν από την Ελλάδα την υπογραφή επιπλέον μέτρων, ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή στην περίπτωση, που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, εξετάζουν οι πιστωτές σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, σε μία προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ.

Με δύο μεγάλα εμπόδια στο δρόμο προς το κλείσιμο της αξιολόγησης ξεκινά σήμερα ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων Αθήνας – θεσμών, με ενδιάμεσο σταθμό το Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευή. Το ένα αφορά στα «κόκκινα» δάνεια που παραμένουν ένα από τα βασικά αγκάθια της διαπραγμάτευσης αφού οι θέσεις της κυβέρνησης πόρρω απέχουν από εκείνες του ΔΝΤ αλλά και της ΕΚΤ και του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος προ ημερών εξέπληξε ευχάριστα τα στελέχη της κυβέρνησης με την απόφασή του να προσφέρει μια επιπλέον ανάσα ρευστότητας στα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα.

Μια ώθηση με πρακτικό όφελος έως και 1 δισ. ευρώ, αλλά και ψυχολογική τόνωση στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο έδωσε ηαπόφαση του Μάριο Ντράγκι να γίνονται δεκτά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τα ομόλογα του EFSF που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες. Αν και δεν σχετίζεται με την τρέχουσα αξιολόγηση, η κίνηση αυτή δείχνει ότι η ΕΚΤ συνεχίζει να «βάζει πλάτη» και προϊδεάζει για την πρόθεση Ντράγκι να δράσει άμεσα μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, θέτοντας σε κίνηση σειρά θετικών εξελίξεων. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ομόλογα EFSF της τάξης των 37 δισ. ευρώ που έχουν λάβει στο πλαίσιο της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης αλλά και της απόκτησης του «καλού» κομματιού τραπεζών που εκκαθαρίστηκαν, και είναι τίτλοι με την ανώτερη διαβάθμιση.

Συγκλίσεις διαπιστώνει η Αθήνα σε μια πρώτη αποτίμηση των επαφών στην Ουάσιγκτον, αλλά και σημαντικές διαφορές μεταξύ των πλευρών που μετέχουν στη διαπραγμάτευση, όπως τόνισαν κυβερνητικοί κύκλοι. Η ελληνική πλευρά θεωρεί  ως σημαντικότερη σύγκλιση την επιθυμία όλων των πλευρών να υπάρχει καταρχήν συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement ) στην Αθήνα, μέχρι την συνεδρίαση τουEurogroup την ερχόμενη εβδομάδα.

Αισιόδοξοι για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα εμφανίστηκαν χθες στην Ουάσιγκτον οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, ενώ ταυτόχρονα επέμειναν στην ανάγκη να συνεχίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμμετέχει στο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας. «Εκμεταλλευθήκαμε την παρουσία στην Ουάσιγκτον πολλών πολιτικών και οικονομικών αξιωματούχων για να προχωρήσουμε μπροστά», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στις οποίες συμμετέχει επίσης ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Με την Εκδήλωση Ενδιαφέροντος από τρία επενδυτικά σχήματα έληξε την Παρασκευή η προθεσμία υποβολής εκδήλωσης αρχικού ενδιαφέροντος για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε., όπως επισημαίνει το ΤΑΙΠΕΔ σε ανακοίνωσή του.

Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές είναι οι:

  • Ferrovie dello Stato Italiane S.p.A.
  • Open Joint-Stock Company “Russian Railways”
  • ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών Ακινήτων Κατασκευών

Στη σημαντική μείωση του κόστους της λιγνιτικής παραγωγής εστιάζει η ΔΕΗ, ΔΕΗ+5,71% απαντώντας σε δημοσιεύματα σχετικά με τις δαπάνες λειτουργίας των ορυχείων της Επιχείρησης.

Συγκεκριμένα, επισημαίνει τα εξής:

  • Οι λειτουργικές δαπάνες των Ορυχείων έχουν μειωθεί την περίοδο 2009-2015 κατά 23,2%. Ειδικά οι δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού των Ορυχείων για την αντίστοιχη χρονική περίοδο έχουν μειωθεί κατά 43%, λόγω αποχωρήσεων, μείωσης υπερωριακής απασχόλησης και των μνημονιακών μέτρων μείωσης των μισθών.
  • Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας την περίοδο 2009-2015 μειώθηκε κατά 18,5%

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Έντονη νευρικότητα επικράτησε κατά τις πρώτες ώρες των συναλλαγών στα χρηματιστήρια και αγορές της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, με το γιέν να αγγίζει υψηλά 17 μηνών, αφότου οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για τα όρια της παραγωγής αργού, την ώρα που οι εταίροι της Ιαπωνίας στο G20 δεν φάνηκε να συμμερίζονται τους έντονους προβληματισμούς του Τόκιο για τον αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο από το ισχυρό γιέν.

Το δημοψήφισμα των Βρετανών που θα κρίνει το μέλλον της χώρας εντός ή εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα μπορούσε να συνιστά απειλή για οποιονδήποτε «μνηστήρα» από τις ΗΠΑ που έχει στρέψει το βλέμμα του προς το Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου, δεν υπονομεύει όμως τα σχέδια για τη συγχώνευση, ύψους τριάντα δισ. δολαρίων, μεταξύ του Deutsche Boerse και του LSE, όπως τόνισε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Εuro am Sonntag», ο οικονομικός διευθυντής του Γερμανικού Χρηματιστηρίου, Γκρέγκορ Πότμεγιερ.

Κέρδη άνω του 1 τρισ. δολαρίων έχουν μεταφέρει εκτός ΗΠΑ, σε φορολογικούς παραδείσους, οι μεγάλες πολυεθνικές των ΗΠΑ, σύμφωνα με νέα μελέτη της Oxfam. Αυτό, όπως υπολογίζουν οι ειδικοί της μη κυβερνητικής οργάνωσης σημαίνει ότι το αμερικανικό δημόσιο χάνει από τη φοροαποφυγή περισσότερα από 100 δισ. δολάρια ετησίως. Συγκεκριμένα στη μελέτη της η Oxfam αναφέρει ότι η φοροαποφυγή κολοσσών, όπως είναι οι Apple,Μicrosoft, Google και General Electric, στοιχίζει στις ΗΠΑ 111 δισ. δολάρια το χρόνο.

Απειλή για την παγκόσμια οικονομία που ήδη πλήττεται από την «αβεβαιότητα» θα αποτελεί ο κίνδυνος εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτιμούν οι υπουργοί Οικονομικών των 20 πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G20) στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη λήξη των εργασιών της συνόδου τους στην Ουάσινγκτον.

«Το σοκ από μια ενδεχόμενη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ περιπλέκει (…) την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας», τονίζουν οι υπουργοί, δυόμισι μήνες πριν από το δημοψήφισμα στο οποίο θα κριθεί το ευρωπαϊκό μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στην ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων από την Ισπανία και τηνΠορτογαλίαγια τον περιορισμό των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων, στέκεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στην Ουάσιγκτον, ο επικεφαλής ευρωπαϊκών υποθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν και ο αναπληρωτής του, Φίλιπ Γκέρσον, χτύπησαν «καμπανάκι» για τις δύο χώρες της Ιβηρικής χερσονήσου.

Κατά 0,6% υποχώρησε τον Μάρτιο η βιομηχανική παραγωγή στιςΗΠΑ, σημειώνοντας την έκτη διαδοχική μείωση τους τελευταίους επτά μήνες. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν πτώση της τάξης του 0,2% έναντι πτώσης 0,6% τον Φεβρουάριο. Στα επιμέρους στοιχεία, η παραγωγή των ορυχείων συρρικνώθηκε κατά 2,9% ενώ των εταιρειών κοινής ωφέλειας κατά 1,2%. Παράλληλα, ο κλάδος της μεταποίησης υποχώρησε κατά 0,3% και της αυτοκινητοβιομηχανίας κατά 1,6%.

Κατά 27% υποχώρησαν στο α’ τρίμηνο του 2016 τα καθαρά κέρδη της Citigroup, λόγω της μειωμένης επενδυτικής δραστηριότητας.

Συγκεκριμένα, η κερδοφορία της αμερικανικής τράπεζας διαμορφώθηκε σε 3,5 δισ. δολάρια (1,10 δολ./μετοχή) έναντι 4,77 δισ. δολαρίων (1,51 δολ./μετοχή) στο α’ τρίμηνο του 2015. Τα έσοδα παράλληλα, σημείωσαν πτώση κατά 11% στα 17,56 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 1,03 δολαρίων ανά μετοχή και έσοδα 17,46 δισ. δολαρίων.