Με θετικές αναφορές για την αναπτυξιακή στρατηγική, ξεκάθαρα μηνύματα ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν εγκαίρως οι μεταρρυθμίσεις, αλλά και επισημάνσεις για τη μετα-μνημονιακή «ενισχυμένη» εποπτεία ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup στη Σόφια. Στόχος να ληφθούν όλες οι κρίσιμες αποφάσεις στο Eurogroup του Ιουνίου.
«Τον Ιούνιο οι υπουργοί θα αποφασίσουν επί όλων των στοιχείων, που θα διευκολύνουν την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα» σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Mάριο Σεντένο, σε δήλωσή του μετά το πέρας της συνεδρίασης, ενώ γνωστοποίησε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 14 Μαΐου. «Αυτό είναι πολύ καλό νέο» είπε, ενώ σημείωσε πως με το πρόγραμμα να οδεύει προς το τέλος του «ετοιμάζουμε την μετά το πρόγραμμα περίοδο».
Παράλληλα ο Μάριο Σεντένο τόνισε ότι η Αθήνα παραμένει πλήρως αφοσιωμένη στις μεταρρυθμίσεις, ενώ υπογράμμισε ότι η ελληνική «ιδιοκτησία» της αναπτυξιακής στρατηγικής είναι το κλειδί για τη μελλοντική ανάπτυξη. Επανέλαβε δε ότι η Ελλάδα δεν θέλει να ζητήσει προληπτική πιστωτική γραμμή, ενώ επιβεβαίωσε ότι συζητήθηκε η πρόταση της Κομισιόν για τη μετα-μνημονιακή εποπτεία. Αναφορικά με το το χρέος, σημείωσε πως η τελική απόφαση για τα μέτρα ελάφρυνσης θα ληφθεί, εφόσον χρειαστεί, στο τέλος του προγράμματος και υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι αυτό θα έχει ολοκληρωθεί.
Οι συζητήσεις αυτές, όπως είπε, συμπεριλαμβανομένης της στρατηγικής για το χρέος, θα συνεχιστούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ουσιαστικά στη σημερινή συνεδρίαση δεν υπήρξε κάποια πρόοδος στο θέμα του χρέους, αφού η Γερμανία εξακολουθεί να είναι αντίθετη στη γαλλική πρόταση για έναν αυτόματο μηχανισμό σύνδεσης της αποπληρωμής του με τους ρυθμούς ανάπτυξης. Το Βερολίνο και οι σύμμαχοί του θέλουν να υπάρξει μία άλλη σύνδεση: αυτή των μέτρω ελάφρυνσης με την εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Σημειώνεται πάντως ότι τη γαλλική πρόταση στηρίζουν η Κομισιόν, η ΕΚΤ (όπως προκύπτει και από τις σημερινές δηλώσεις του Μπενουά Κερέ) και φυσικά το ΔΝΤ, το οποίο φαίνεται να τη θεωρεί και προϋπόθεση για συμμετοχή στο πρόγραμμα σε επίπεδο χρηματοδότησης.
Παρά τις διαφωνίες πάντως βασικός στόχος παραμένει να ληφθεί συνολική απόφαση για έξοδο από το πρόγραμμα, εποπτεία μετά το τέλος του και ελάφρυνση του χρέους στις 21 Ιουνίου.