Skip to main content

Bloomberg: H τελευταία πράξη του ελληνικού δράματος, οι χαμένοι στόχοι και οι διαφωνίες

Στις επίμονες διαφωνίες των Ευρωπαίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την ελάφρυνση του χρέους και την εποπτεία μετά το πρόγραμμα, αλλά και στην αδικαιολόγητη, όπως αποδείχθηκε, αισιοδοξία για τους ρυθμούς ανάκαμψης της οικονομίας αναφέρεται σε σημερινό δημόσιευμά του το Bloomberg. 

«Η Ευρώπη μπορεί να ετοιμάζεται να αφήσει την Ελλάδα να εξέλθει από το πρόγραμμα, αλλά οι αντιπαραθέσεις για τους όρους και τις προϋποθέσεις αναμένεται να κλιμακωθούν» προειδοποιεί το πρακτορείο, υπενθυμίζοντας ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να καταλήξουν σε μία συμφωνία τον Ιούνιο.

«Σχεδόν έξι χρόνια μετά την υπόσχεση που έλαβε η Ελλάδα για ελάφρυνση του χρέους ύψους 320 δισ. ευρώ, εξακολουθεί να μην ξεκάθαρο το πώς θα εξελιχθεί το φινάλε σε μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές καταρρεύσεις της Ευρώπης» αναφέρει το πακτορείο, ενώ προσθέτει ότι ενόψει των εκλογών της επόμενης χρονιάς, η κυβέρνηση θέλει απεγνωσμένα να αποφύγει ένα νέο πρόγραμμα. Παραθέτει δε διάγραμμα το οποίο δείχνει πόσο έξω έπεσαν οι προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης του 2017 (1,4% .έναντι στόχου για 2,7%). 

Οι διαφωνίες

Βασική πηγή διαφωνίας, όπως αναφέρει, για το τι θα γίνει από δω και πέρα είναι κατά πόσον ο μηχανισμός, που συνδέει το χρέος με την ανάπτυξη θα ενεργοποιείται αυτόματα ή θα απαιτείται έγκριση από το Eurogroup. ΔΝΤ, Κομισιόν και χώρες όπως η Γαλλία τάσσονται υπέρ της πρώτης επιλογής, ενώ η Γερμανία θέλει να προηγείται μια αξιολόγηση ώστε να διασφαλίζεται ότι η Ελλάδα δεν θα αποκλίνει από την πορεία της.

Επικαλούμενο πηγές με γνώση των συνομιλιών αναφέρει ότι ένα πρόσθετο σημείο διαφωνίας είναι και κατά πόσον η επιμήκυνση των χρόνων αποπληρωμής των δανείων θα αφορά στα δάνεια από το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης που δόθηκαν από τον EFSF ή αν θα επεκταθεί, όπως θέλει το ΔΝΤ θέλει και στα διμερή δάνεια που έλαβε η Αθήνα στο πρώτο πρόγραμμα αλλά και σε εκείνα από τον ESM.

Επισημαίνει δε ότι «μια αναδιάρθρωση των διμερών δανείων θα είχε επιπτώσεις στους προϋπολογισμούς κρατών της ευρωζώνης, που έχουν αποκλείσει οποιαδήποτε λύση έστω και απόμακρα παραπέμπει σε μεταφορά κεφαλαίων προς την Αθήνα.»

Tέλος υπενθυμίζεται η επιμονή της Γερμανίας και άλλων χωρών να συνεχίσει η Ελλάδα να παράγει τα συμφωνημένα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έναντι του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και περίπου 2% από εκεί και έπειτα ώστε να μπορεί να εξοφλεί τα χρέη, άποψη με την οποία διαφωνεί το ΔΝΤ. 

naftemporiki.gr