Σε μια σύνθετη εξίσωση η λύση της οποίας περιλαμβάνει πολλούς αγνώστους εξελίσσεται το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού. Παρόλα αυτά, όπως σημείωσε χθες ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, η χώρα μας θα μπορούσε ανοίξει πιλοτικά νωρίτερα από τα μέσα Μαΐου.
Η Ελλάδα αποτελεί από τις χώρες που η οικονομία τους είναι εξαρτημένη από τον τουρισμό. Και δεν είναι η μόνη, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.
Ο τουριστικός κλάδος του ευρωπαϊκού νότου, που είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την οικονομία της περιοχής, έχει παραμείνει σε αδράνεια καθώς η αργή διάθεση του εμβολίων και το τελευταίο κύμα της πανδημίας που πλήττει την Ευρώπη φέρνουν όλο και πιο κοντά το ενδεχόμενο για ένα δεύτερο χαμένο καλοκαίρι, αναφέρει το δημοσίευμά των FT.
Ξεκινώντας από το πλήγμα στην ισπανική οικονομία, το δημοσίευμα τονίζει πως η περσινή τουριστική χρονιά προκάλεσε καταστροφή στην οικονομία της χώρας. Τα έσοδα από τους ξένους τουρίστες κατά τη διάρκεια της περιόδου από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο μειώθηκαν κατά 78% πέρυσι τους ίδιους τρεις μήνες το 2019, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ισπανίας που δημοσιεύθηκαν αυτήν την εβδομάδα.
Σε «φυσιολογικές» συνθήκες, ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περίπου 12% του ισπανικού ΑΕΠ, οπότε η κατάρρευση συνέβαλε σε συρρίκνωση της οικονομίας κατά 11% πέρυσι – βαθύτερη από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ.
Αν και η Ισπανία αποτελεί το κέντρο της κρίσης, ο κλάδος αντιπροσωπεύει το 11% της οικονομίας του ευρωπαϊκού νότου και δημιουργώντας μία από τις έξι θέσεις εργασίας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας.
Αυτές οι χώρες είχαν ήδη πληγεί περισσότερο από τις χώρες του Βορρά και έχουν υψηλότερα επίπεδα χρέους, πράγμα που περιορίζει την ικανότητά τους να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας, σχολίασε η Νάντια Γκάρμπι, οικονομολόγος της Pictet Wealth Management.
«Ο κίνδυνος και άλλου χαμένου καλοκαιριού θα επιδεινώσει αυτά τα προβλήματα και θα ασκήσει περισσότερη πίεση στην πολιτική», προειδοποίησε.
Τα προγράμματα εμβολιασμού δεν κινούνται αρκετά γρήγορα, εκτίμησε από την πλευρά του ο Τζέικομπ Νελ της Morgan Stanley. «Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος οι [ευρωπαϊκές χώρες] να είναι τόσο αργές με τους εμβολιασμούς που να χάσουν άλλο ένα καλοκαίρι. . . Αυτό αφήνει το νότο της Ευρώπης σε κίνδυνο περαιτέρω [οικονομικής] απομάκρυνσης από το Βορρά».
Το βασικό σενάριο της Τράπεζας της Ισπανίας είναι ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί 6% φέτος, με τη βοήθεια των τουριστικών εσόδων που φτάνουν το 56% των επιπέδων του 2019. Ενώ είπε ότι ο τουρισμός και η οικονομία θα μπορούσαν να ξεπεράσουν σημαντικά αυτές τις προσδοκίες, η κεντρική τράπεζα παρουσίασε επίσης ένα «σοβαρό σενάριο» στο οποίο η Ισπανία διαχειρίζεται μόνο το 3% της ανάπτυξης και ο τουρισμός πέφτει ακόμη και κάτω από το 2020, σε μόλις 14% των επιπέδων του 2019.
Υπάρχουν πρώιμες ενδείξεις ότι η ανάκαμψη θα είναι αργή. Παρόλο που οι πτήσεις της Lufthansa από τη Γερμανία προς τη Μαγιόρκα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί για το Πάσχα, αναμένεται ότι οι συνολικές κρατήσεις φέτος θα φτάσουν μόνο το 40 έως 50% των επιπέδων που σημειώνονται κατά την περίοδο της πανδημίας.
Άλλες ευρωπαϊκές χώρες υποστηρίζουν επίσης τη συνεχιζόμενη οικονομική ζημία, αναφέρουν οι FT αναφερόμενοι στην Ελλάδα και επικαλούμενοι τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Όπως αναφέρεται, τα ελληνικά έσοδα από τον τουρισμό, που υποστηρίζει μία στις πέντε ελληνικές θέσεις εργασίας, μειώθηκαν κατά 77% πέρυσι.
Η φετινή χρονιά, μέχρι στιγμής, έχει αποδειχθεί εξίσου δύσκολη, αναφέρει το δημοσίευμα. Οι κρατήσεις των ξενοδοχείων στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 74% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο και οι αναζητήσεις στο διαδίκτυο για δωμάτια μειώθηκαν κατά 63%, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αυτήν την εβδομάδα.
Οι FT αναφέρονται επίσης στην αισιοδοξία του Χάρη Θεοχάρη για «μια καλύτερη χρονιά από πέρυσι», τονίζονται πως ο υπουργός παραδέχτηκε ότι «οι κρατήσεις είναι καταθλιπτικές».
Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η Goldman Sachs έχει προβλέψει απότομη ανάκαμψη στον τουρισμό, προσθέτοντας 1,4% στην οικονομία της Ισπανίας φέτος και 1% στην ελληνική – αλλά οι εκτιμήσεις αυτές προϋποθέτουν ότι οι περισσότεροι περιορισμοί θα έχουν αρθεί μέχρι τον Ιούνιο.
Η τράπεζα προειδοποίησε για το αρνητικό της σενάριο, σύμφωνα με το οποίο οι περιορισμοί παραμένουν καθ ‘όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το σενάριο αυτό θα στοιχίσει 1,3% από την ανάπτυξη σε ολόκληρη τη νότια Ευρώπη.
Το κλειδί είναι ο εμβολιασμός, ο οποίος θα βοηθήσει στον έλεγχο των κρουσμάτων τόσο στις χώρες προέλευσης όσο και στις χώρες προορισμού και θα ενισχύσει την ετοιμότητα των κυβερνήσεων να επιτρέψουν στους πολίτες να ταξιδέψουν.
naftemporiki.gr