Skip to main content

Γ. Πιτσιλής: Ιεράρχηση μεγαλοοφειλετών και λειτουργία e-τήρησης βιβλίων μετά το Πάσχα

Μετά το Πάσχα θα μπει σε λειτουργία η ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων και θα υπάρξει ιεράρχηση μεγαλοοφειλετών από 1,5 εκ. και άνω. Αυτό ανέφερε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής, στο 15o Athens Tax Forum που διοργάνωσε το Ελληνο-Aμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με τίτλο: «Ευφυής Φορολογική Πολιτική: Ισχυρός Πυλώνας στη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Ανταγωνιστικότητα».

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος, ανέφερε πως είναι «απαραίτητη η εκλογίκευση των φορολογικών συντελεστών με διεύρυνση της φορολογικής βάσης και περιορισμό της παραοικονομίας παράλληλα με τον περιορισμό των μη παραγωγικών δαπανών του δημοσίου τομέα». Όπως σημείωσε, «η συνεχιζόμενη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων και η ανάπτυξη του 2018 που περιορίστηκε στο 1,9% δημιουργεί επιφυλάξεις για τη φετινή ανάπτυξη, όπου δεν αναμένονται κι εξαιρετικές επιδόσεις στις τουριστικές εισπράξεις. Η μικρή αύξηση της κατανάλωσης, λόγω των αυξημένων παροχών και της αύξησης του κατώτατου μισθού, δεν δημιουργεί σταθερή προοπτική ανάπτυξης και σίγουρα δεν δικαιολογεί τις αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και προσέλκυση επενδύσεων. Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας είναι οι αναγκαίες συνθήκες για τη δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος που θα δημιουργήσει νέο πλούτο και θέσεις εργασίας για την χώρα» είπε ο κ. Αναστασόπουλος.

Από την πλευρά του, ο Σταύρος Κώστας, πρόεδρος της Φορολογικής Επιτροπής του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, επισήμανε ότι «η φορολογία αποτελεί το θεμέλιο στη σχέση “πολίτης-πολιτεία”, στον βαθμό που δεν παρεμποδίζει την εν γένει παραγωγικότητα, που συμβάλλει στην ενίσχυση της ασφάλειας δικαίου, αλλά και ευθυγραμμίζεται αρμονικά με τους οικονομικούς στόχους που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της, με πρωτίστως εξασφαλισμένη την προοπτική, να μην ευνοεί ένα μέρος φορολογουμένων, σε βάρος άλλων».

Όπως συμπλήρωσε, «η στρατηγική μείωση των συντελεστών φορολογίας, η θέσπιση ισχυρών φορολογικών κινήτρων, η αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η ενθάρρυνση της φορολογικής συμμόρφωσης, η συνεπής ολοκλήρωση των φιλο-αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων, μπορούν να λειτουργήσουν σαν μοχλός επενδύσεων και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας».