Skip to main content

Ε.Ε.: Κανόνες προστασίας για τους εργαζομένους της «gig economy»

Το πράσινο φως σε κανόνες που προστατεύουν τους εργαζομένους στη λεγόμενη «gig οικονομία» έδωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η νομοθεσία καθιερώνει ένα μίνιμουμ δικαιωμάτων και απαιτεί περισσότερη διαφάνεια για τις συνθήκες εργασίας όσων απασχολούνται σε «κατά παραγγελία» θέσεις, όπως στην Uber ή τη Deliveroo. 

Μεταξύ άλλων προβλέπει πιο προβλέψιμο ωράριο εργασίας, αποζημίωση για διακοπή της εργασίας και ένα τέλος στις καταχρηστικές πρακτικές των ελαστικών συμβάσεων έργου (που είναι γνωστές και ως συμβάσεις μηδενικών ωρών). Τα κράτη-μέλη θα έχουν τώρα στη διάθεσή τους σχεδόν τρία χρόνια προκειμένου να εφαρμόσουν πλήρως τους νέους κανόνες. 

Ο κανονισμός της Ε.Ε. απαιτεί από τους εργοδότες να ενημερώνουν όλους τους εργαζομένους για τις «ουσιαστικές πτυχές» της απασχόλησής της από την πρώτη ημέρα πρόσληψης. Μεταξύ άλλων καλούνται να ξεκαθαρίζουν τα ακόλουθα:

  • Περιγραφή των καθηκόντων τους 
  • Ημέρα έναρξης της εργασίας και λεπτομέρειες για το μισθό 
  • Παρουσίαση του τι μία τυπική ημέρα εργασίας περιλαμβάνει ή ενδεικτικό ωράριο
  • Δικαίωμα αποζημίωσης για ακύρωση της εργασίας 
  • Δικαίωμα των εργαζομένων να έχουν άλλες εργασίες, απαγορεύοντας τις λεγόμενες «ρήτρες αποκλειστικότητας». 

Οι νέοι κανόνες θα ισχύουν για όσους εργάζονται τουάχιστον τρεις ώρες την εβδομάδα (κατά μέσο όρο σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων) και υπολογίζεται ότι αφορούν τουάχιστον τρία εκατομμύρια εργαζομένους. Όπως αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν αφορούν τους «γνήσια αυτοαπασχολούμενους», αυτούς δηλαδή που επιλέγουν μόνοι να μην έχουν κάποιον εργοδότη. 

naftemporiki.gr