Skip to main content

Σενάρια απογείωσης για μέταλλα- πετρέλαιο

Το γεωπολιτικό ρίσκο κάνει για τα καλά αισθητή την παρουσία του στις διεθνείς αγορές, δίνοντας ώθηση στις τιμές εμπορευμάτων, αλλά και σε σενάρια, που αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη ανησυχία από τις χώρες- καταναλωτές ενέργειας και πρώτων υλών. 

Με τον Λευκό Οίκο να εξετάζει κατά πόσο θα επιβάλλει νεές κυρώσεις στο Ιράν, αποκλείοντάς το έτσι εκ νέου από τη διεθνή αγορά πετρελαίου, η τιμή του αργού ακολουθεί σταθερά την ανιούσα. Σήμερα περαιτέρω ώθηση έδωσαν οι πληροφορίες του Reuters, που θέλουν τη Σαουδική Αραβία να βλέπει θετικά ένα σενάριο για άνοδο των τιμών του πετρελαίου πάνω από τα 80 δολ. ή ενδεχομένως και στα 100 δολάρια το βαρέλι.

Το Ριάντ έως και πριν από λίγο καιρό εμφανιζόταν μετριοπαθές και ικανοποιημένο με τις τιμές κοντά στα 70 δολάρια.  Τι είναι αυτό που το κάνει να αλλάζει γνώμη; Οι αυξανόμενες χρηματοδοτικές ανάγκες για την προώθηση μεγάλων project, που έχουν ως στόχο να θωρακίσουν την οικονομική κυριαρχία του στην περιοχή στο μέλλον. Όσο για το ενδεχόμενο νέων αμερικανικών κυρώσεων στην Τεχεράνη, πιθανόν προκαλεί πολλά χαμόγελα στο βασίλειο του Σαούντ, που θεωρεί την σιιτική χώρα τον μεγαλύτερο αντίπαλο στο παιχνίδι επιρροής. 

Λίγο πριν από τις 15:00 ώρα Ελλάδος η τιμή του αργού τύπου μπρεντ ενισχύεται 1,5% στα 74,5 δολάρια το βαρέλι. Είχε προηγηθεί άλμα 3% αργά το βράδυ της Τετάρτης. Η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) ακολουθεί με άνοδο 1,4% στα 69,44 δολάρια το βαρέλι. 

Δεν είναι, όμως, μόνο το πετρέλαιο, που επιδίδεται σε ράλι. Οι αμερικανικές κυρώσεις στη Ρωσία και ειδικότερα στη βιομηχανία Rusal στέλνουν στα ύψη τις τιμές αλουμινίου και άλλων μετάλλων. 

H τιμή του αλουμινίου με άνοδο σχεδόν 3% προσέγγισε τα 2.600 δολάρια ανά μετρικό τόνο, τα υψηλότερα επίπεδα από το 2011. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι θέμα χρόνου να σπάσει και το φράγμα των 3.000 δολαρίων. Άλμα 5% καταγράφει η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος ενώ και η τιμή του νικελίου με άνοδο 3,2% στα 15.770 δολάρια, κυμαίνεται σε υψηλά τουλάχιστον τριών ετών. Η τιμή του νικελίου εκτιμάται ότι θα συνεχίσει το ράλι της, καθώς εντείνονται οι φόβοι ότι και η Nornnickel, η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός του μετάλλου στον κόσμο- θα μπει σύντομα στο στόχαστρο της Ουάσιγκτον.