Το πώς τα ελληνικά ομόλογα σκαρφάλωσαν στην κορυφή των προτιμήσεων των επενδυτών, ενώ έως και πριν από λίγα χρόνια ήταν αμφίβολο το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και η παραμονή της στην Ευρωζώνη, προσπαθεί να εξηγήσει σε εκτενές άρθρο του το Bloomberg. Αυτό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δηλώσεις του αρχηγού της Ν.Δ., Κυριάκου Μητσοτάκη, και του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα.
To Βloomberg θυμίζει ότι από το 2015 τα ελληνικά ομόλογα προσφέρουν στους επενδυτές συνολική απόδοση, δηλαδή κέρδος (τόκοι συν ανατίμηση) 231%. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται τα ομόλογα της Πορτογαλίας προσφέροντας κέρδος μόλις 23%, ενώ τα γερμανικά και τα γαλλικά προσφέρουν κέρδος 7% και 9% αντίστοιχα. Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια η παγκόσμια αγορά χρέους έχει παράξει για τους επενδυτές συνολικό κέρδος 9,6%, οι αναδυόμενες αγορές χρέους 18% και τα ομόλογα υψηλού ρίσκου 22%, σύμφωνα με στοιχεία του BBG. Το μεγάλο ράλι των ελληνικών ομολόγων ήρθε φέτος.
«Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει μία πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα, η οποία ευνοεί τις επενδύσεις και την πολιτική σταθερότητα μετά τις εθνικές εκλογές» σχολιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος όπως αναφέρει το Bloomberg διετέλεσε υπουργός από το 2013 έως το 2015, προωθώντας μεταρρυθμίσεις και προηγείται στις δημοσκοπήσεις για να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας.
Παρά τις προσδοκίες για πολιτική αλλαγή και ένα πιο φιλικό προς τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις στρατηγικό σχέδιο για την οικονομία, αλλά και την δυναμική (σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη) ανάκαμψη της Ελλάδας, όπως σημειώνει το δίκτυο οικονομικών ειδήσεων, υπάρχει ένα μεγάλο αγκάθι, που δεν φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη οι επενδυτές. Οι τρεις τράπεζες μεταξύ των 569 της Ευρωζώνης με το υψηλότερο ποσοστό κόκκινων δανείων είναι όλες ελληνικές.
«Οι αγορές αναμένουν μεγάλη πτώση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ορίζοντα τριετίας ως αποτέλεσμα ενός πολύ καλύτερου νομικού περιβάλλοντος, των προσπαθειών, που γίνονται από τις τράπεζες και της εφαρμογής συστημικών λύσεων» εξηγεί ο Γιάννης Στουρνάρας, ενώ προσθέτει πως η επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας βοηθούν επίσης σε αυτή την κατεύθυνση. Σημειώνει δε ότι υπό συγκεκριμένες συνθήκες η Ελλάδα θα μπορούσε ακόμη και να δει τους ρυθμούς ανάπτυξης να διπλασιάζονται.
Ένα μέτρο της βελτίωσης των συνθηκών είναι ήδη ορατό, επισημαίνει το Bloomberg. H μεταβλητότητα των ελληνικών μετοχών έχει περιοριστεί αισθητά. «Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές επιδεικνύουν τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις επιχειρήσεις της Ελλάδας εδώ και μία δεκαετία» καταλήγει.
naftemporiki.gr